কেবিনেট
২০২৫ চনৰ মাৰ্চৰ পিছত ২০২৮ চনৰ মাৰ্চলৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম সড়ক যোজনা-III (পিএমজিএছৱাই-III) অব্যাহত ৰখাত মন্ত্ৰীসভাই অনুমোদন জনায়
18 APR 2026 3:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ২০২৫ চনৰ মাৰ্চৰ পিছত ২০২৮ চনৰ মাৰ্চলৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম সড়ক যোজনা-III (PMGSY-III) অব্যাহত ৰখাৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে ।
ইয়াৰ লগত গ্ৰামীন কৃষি বজাৰ (গ্ৰাম), উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়ৰ সৈতে বাসস্থানসমূহ পথেৰে সংযোগ কৰা আৰু প্ৰধান গ্ৰাম্য সংযোগসমূহ একত্ৰিত কৰাৰ বিষয়সমূহ জড়িত হৈ আছে। আঁচনিখনৰ সংশোধিত ব্যয় হ’ব ৮৩,৯৭৭ কোটি টকা।
কেবিনেটে অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে তলত উল্লেখ কৰা বিষয়সমূহতো অনুমোদন জনায়।
i. সমতল অঞ্চলত পথ আৰু দলং তথা পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ পথৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে ২০২৮ চনৰ মাৰ্চ পৰ্যন্ত সময়সীমা বৃদ্ধি।
ii. পাহাৰীয়া অঞ্চলত দলং নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে ২০২৯ চনৰ মাৰ্চ পৰ্যন্ত সময়সীমা বৃদ্ধি।
iii. ৩১.০৩.২০২৫ তাৰিখৰ পূৰ্বে অনুমোদিত কিন্তু এতিয়ালৈকে কাম নোহোৱা কামসমূহ নিবিদাৰ বাবে লোৱা হ’ব পাৰে।
iv. লং স্পেন দলং (এল এছ বি) (১৬১ নং আৰু আনুমানিক ব্যয় ৯৬১ কোটি টকা) অনুমোদনৰ বাবে বাকী আছে, ইতিমধ্যে অনুমোদিত পথৰ বাবে অনুমোদন আৰু নিবিদা প্ৰদান কৰিব পাৰি।
v. ব্যয়ৰ পুনৰীক্ষণ ৮০,২৫০ কোটি টকাৰ মূল ব্যয়ৰ পৰা ৮৩,৯৭৭ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি ।
লাভসমূহ:
পিএমজিএছৱাই-IIIৰ সময়সীমা বৃদ্ধিয়ে গ্ৰাম্য পথসমূহৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি উন্নীতকৰণ সম্পূৰ্ণ কৰাটো নিশ্চিত কৰি ইয়াৰ উদ্দেশ্যনিহিত আৰ্থ-সামাজিক সুবিধাসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব। ই কৃষি আৰু অ-কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বজাৰত প্ৰৱেশ বৃদ্ধি কৰি, পৰিবহণৰ সময় আৰু খৰচ হ্ৰাস কৰি আৰু তাৰ দ্বাৰা গ্ৰাম্য আয়ৰ উন্নতি সাধন কৰি গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি আৰু বাণিজ্যক যথেষ্ট উন্নীত কৰিব। উন্নত সংযোগে শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ উন্নত প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব, বিশেষকৈ দূৰৱৰ্তী আৰু কম সেৱা লাভ কৰা অঞ্চলসমূহত অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহৰ সময়মতে প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।
নিৰন্তৰ ৰূপায়ণে নিৰ্মাণ কাৰ্য্যকলাপৰ জৰিয়তে প্ৰত্যক্ষভাৱে আৰু পৰোক্ষভাৱে গ্ৰাম্য উদ্যোগ আৰু সেৱাসমূহক প্ৰসাৰিত কৰিও যথেষ্ট নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। সামগ্ৰিকভাৱে এই সম্প্ৰসাৰণে গ্ৰাম্য-নগৰীয়া বিভাজন দূৰ কৰি আৰু বিক্ষিত ভাৰত ২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াৰ জৰিয়তে সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নত অৰিহণা যোগাব।

Cabinet
Cabinet approves Continuation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana-III (PMGSY-III) beyond March 2025 upto March 2028
18 APR 2026 3:15PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has given its approval for the continuation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana-III (PMGSY-III) beyond March 2025 upto March 2028. It involves consolidation of Through Routes and Major Rural Links connecting habitations to Gramin Agricultural Markets (GrAMs), Higher Secondary Schools and Hospitals. The revised outlay of the scheme will be Rs.83,977 crore.
The Cabinet further, amongst other things, approved the following:
1. Extension of timeline till March 2028 for completion of roads and bridges in plain areas and roads in hilly areas.
2. Extension of timeline till March 2029 for completion of bridges in hilly areas.
3. Works sanctioned before 31.03.2025 but un-awarded till now may be taken up for tender/award.
4. Long Span Bridges (LSBs) (161 Nos. with estimated cost of Rs.961 crore) pending for sanction but lying on the alignment of already sanctioned roads may be sanctioned and tendered/awarded.
5. Revision of outlay to Rs. 83,977 crore from original outlay of Rs.80,250 crore.
Benefits:
The extension of the timeline of PMGSY-III will enable the full realization of its intended socio-economic benefits by ensuring completion of targeted upgradation of rural roads. It will significantly boost the rural economy and trade by enhancing market access for agricultural and non-farm products, reducing transportation time and costs, and thereby improving rural incomes. Improved connectivity will facilitate better access to education and healthcare institutions, ensuring timely delivery of essential services, particularly in remote and underserved areas.
The continued implementation will also generate substantial employment opportunities, both directly through construction activities and indirectly by promoting rural enterprises and services. Overall, the extension will contribute to inclusive and sustainable development by bridging the rural-urban divide and advancing the vision of Viksit Bharat 2047.