ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଜବୁତ ଟ୍ରାକ୍‍, ଉନ୍ନତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ମନିଟରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରେଳ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ସହିତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଅର୍ଜନ କରିବ
ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, "ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ବିଷୟ, ବୈଷୟିକ ମାପକ ନୁହେଁ": ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ରେଳ କ୍ଷତି ୯୨% ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ୱେଲ୍ଡ ବିଫଳତା ୯୩% ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଭାରୀ ୬୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ରେଳ, ଲମ୍ବା ୱେଲ୍ଡେଡ ପ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବ୍ୟବହାର ପଥଚ୍ୟୁତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଛି
ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ଡିଜିଟାଲ ମନିଟରିଂ ଏବଂ ୩୦,୦୦୦ ଜିପିଏସ-ଆଧାରିତ କୁହୁଡ଼ି ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣର ବିଶ୍ୱସନୀୟ ପରିଚାଳନା, ଏପରିକି କମ୍ ଦୃଶ୍ୟମାନତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି
17 APR 2026 6:24PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରତିଦିନ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ ରେଳ ନେଟୱାର୍କରେ ଦୁଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କରିଥାଏ, ୧୪,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ସେବାରେ ଦୈନିକ ୨୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଉଛି । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ରେଳବାଇକୁ ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା। ତେବେ, ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ, ଏକ ମୌଳିକ ନୀତି ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ମୂଳରେ ସୁରକ୍ଷାକୁ ରଖିଥିଲା। ହାର୍ଡ୍ ଡାଟାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିବା ଫଳାଫଳଗୁଡିକ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯାହା ସମାନ ପରିମାଣରେ ସଂରଚନାତ୍ମକ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଟେ।
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରକାଶନରେ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ, ରେଳ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତି ବିଲିୟନ ଯାତ୍ରୀ-କିଲୋମିଟରରେ ମୃତ୍ୟୁ କିମ୍ବା ଦୁର୍ଘଟଣା ମାଧ୍ୟମରେ ମାପ କରାଯାଏ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ତୁଳନା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦିଆଯାଇଥିଲା: ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଥମେ ଏବଂ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ବୈଷୟିକ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ, ନିରନ୍ତର ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ୟୁରୋପୀୟ ୟୁନିଅନରେ, ଯାହାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ଜଣେ ରେଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଆଶଙ୍କା ପ୍ରତି ବିଲିୟନ ଯାତ୍ରୀ-କିଲୋମିଟରରେ ପ୍ରାୟ ୦.୦୯ ମୃତ୍ୟୁ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ରେଳ ଯାତ୍ରାକୁ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଅପେକ୍ଷା ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହିତ ତୁଳନାତ୍ମକ କରିଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର କାହାଣୀକୁ ସମାନତାର ଦାବି ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ବରଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୦.୦୧ ରେ ଥିବା ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଦୁର୍ଘଟଣା ସୂଚକାଙ୍କ ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରେଳ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାକ୍ କରାଯାଇଥିବା ବୃହତ ମିଶ୍ରିତ-ଟ୍ରାଫିକ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହାରାହାରି ସହିତ ଅନୁକୂଳ ଭାବେ ତୁଳନା କରୁଛି।
ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧି ସହିତ ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିର ତୁଳନା: ଢାଞ୍ଚାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସବୁଠାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରମାଣ ଭାବେ ଯାହା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଫଳତଃ ଘଟିଥିବା ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣାର ଦଶନ୍ଧି-ପରେ-ଦଶନ୍ଧିର ତୁଳନା ଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସୂଚକ ହେଉଛି ରେଳ ଦୁର୍ଘଟଣାର ଦ୍ରୁତ ହ୍ରାସ । ୨୦୧୪-୧୫ ମସିହାରେ ହୋଇଥିବା ୧୩୫ଟି ଦୁର୍ଘଟଣା ତୁଳନାରେ ୨୦୨୫-୨୬ ମସିହାରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇ ମାତ୍ର ୧୬ରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହାକି ପ୍ରାୟ ୮୯ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯଦିଓ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ ଦୁର୍ଘଟଣା ସୂଚକାଙ୍କ, ଯାହା ଟ୍ରେନ୍-ଚାଲୁଥିବା ଦୂରତାର ପ୍ରତି ୟୁନିଟ୍ ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ମାପ କରେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ୦.୧୧ ରୁ ୦.୦୧ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ପ୍ରାୟ ୯୧ ପ୍ରତିଶତ ଉନ୍ନତି ଏକ ସଂରଚନାତ୍ମକ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରେଳ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୂଚିତ କରେ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଯାତ୍ରୀ, ମାଲ ପରିବହନ, ଉପନଗରୀୟ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସେବା ସମାନ କରିଡରକୁ ଅଂଶୀଦାର କରିଥାଏ, ପରିଚାଳନା କରିବା ସମୟରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ଅଗ୍ରଣୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମକକ୍ଷମାନଙ୍କ ପଥରେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିଛି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଅଧିକ ଟ୍ରେନ୍, ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ, ଅଧିକ ଦୂରତା ପରିଚାଳନା ସମୟରେ ଏହା ହାସଲ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୃତ୍ୟୁହାର ହ୍ରାସର ମାତ୍ରା କେବଳ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିଫଳତାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଙ୍କେତ ଦେଇଥାଏ।
ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା: ଏକ ଅଣ-ବୁଝାମଣା ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷା ଖର୍ଚ୍ଚ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସୁରକ୍ଷା ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଘଟିନାହିଁ, ବରଂ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସ୍ତରରେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟୟ ୨୦୧୩-୧୪ରେ ୩୯,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ୧,୧୭,୬୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ୨୦୨୬-୨୭ରେ ୧,୨୦,୩୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି। ଏହା ବାର୍ଷିକ ସୁରକ୍ଷା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଯାହା ଟ୍ରାକ୍, ସିଗନାଲିଂ, ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସିଷ୍ଟମରେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ଦୁର୍ବଳ କିମ୍ବା ବିଳମ୍ବ ନକରି ସକ୍ଷମ କରେ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରମାଗତ ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଏହି ନିରନ୍ତର ବଜେଟ୍ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହିଁ ଏକ ପ୍ରକୃତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଏକକାଳୀନ ହସ୍ତକ୍ଷେପରୁ ଭିନ୍ନ କରିଥାଏ।
କବଚ: ସୁରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ହସ୍ତକ୍ଷେପର ସବୁଠାରୁ ପରିଣାମ ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକଶିତ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଟ୍ରେନ୍ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା 'କବଚ’ । ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଖଣ୍ଡତା ସ୍ତରକୁ ସାର୍ଟିଫାଏଡ୍, କବଚ୍ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରେ ଯେତେବେଳେ ସିଗନାଲ୍ ମିସ୍ ହୁଏ କିମ୍ବା ବେଗ ସୀମା ଉଲ୍ଲଂଘନ ହୁଏ । ଅଧିକ ଭିଡ ରହୁଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ହାଓଡ଼ା କରିଡରରେ ୧୪୫୨ କିଲୋମିଟର ମାର୍ଗରେ 'କବଚ ୪.୦’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି।
ମାନବବିହୀନ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ: ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅପସାରଣ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ବ୍ରଡ୍ ଗଜ୍ ନେଟୱାର୍କରେ ମାନବବିହୀନ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲୋପକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ସଫଳତା ଭାବରେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ମାନବ-ରେଳ ମୁହାଁମୁହିଁର ସବୁଠାରୁ ଐତିହାସିକ ବିପଜ୍ଜନକ ପଏଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛି। ସାରା ଦେଶରେ ୧୪,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ବ୍ରଡ୍ ଗଜ୍ ନେଟୱାର୍କରେ ସମସ୍ତ ମାନବବିହୀନ ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୧୯ ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।
ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଏବଂ ଟ୍ରାକ୍: ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପାଦାନରେ ସୁରକ୍ଷା ନିର୍ମିତ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସୁରକ୍ଷାରେ ଉନ୍ନତି କେବଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ହାର୍ଡୱେରରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୪୨,୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଏଲଏଚବି କୋଚ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ୨୦୦୪-୨୦୧୪ ସମୟରେ ନିର୍ମିତ ୨୩୦୦ କୋଚ୍ ତୁଳନାରେ ଏହା ଢେର ଅଧିକ ଥିଲା । ଧକ୍କା ସମୟରେ ବଗି ଗୁଡିକ ପରସ୍ପର ଉପରେ ଚଢିଯିବାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଏଲଏଚବି କୋଚଗୁଡିକ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରେ । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହାର 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପ୍ରୟାସକୁ ୧୬୭୪ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରି ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ର ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରଖିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୬୬୭୭ ଏଲଏଚବି କୋଚ୍ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ନିରାପଦ ଏବଂ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲା।
ରେଳପଥର ଗୁଣବତ୍ତା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୬୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ରେଳ, ଲମ୍ବା ୱେଲ୍ଡିଂ ରେଳ ପ୍ୟାନେଲ, ଉନ୍ନତ ୱେଲ୍ଡିଂ କୌଶଳ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଅଲଟ୍ରାସୋନିକ ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ ପରୀକ୍ଷଣ ଦ୍ୱାରା ରେଳ ଭାଙ୍ଗିବା ୯୨ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୱେଲ୍ଡ ବିଫଳତା ୯୩ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରାକ୍ ତ୍ରୁଟି କାରଣରୁ ଲାଇନଚ୍ୟୁତ ହେବାର ଆଶଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।
ଜିପିଏସ୍ ଆଧାରିତ କୁହୁଡ଼ି ଉପକରଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଷ୍ଟେସନ: କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା
ବୃହତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିପୂରକ ଭାବେ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ଶୀତଦିନରେ କମ୍ ଦୃଶ୍ୟମାନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଲୋକୋ ପାଇଲଟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜିପିଏସ୍ ଆଧାରିତ କୁହୁଡ଼ି ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣକୁ କୁହୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାତ୍ର ୯୦ ୟୁନିଟ୍ ରୁ ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସଙ୍କେତ, ଲେଭଲ୍ କ୍ରସିଂ ଏବଂ ଲ୍ୟାଣ୍ଡମାର୍କ ଉପରେ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ଆଲର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବର ଦଶନ୍ଧିରେ ୯୦୦ରୁ କମ୍ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ପାଖାପାଖି ୪୦୦୦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଡିଜିଟାଲରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ, ବାସ୍ତବ-ସମୟ ପରିଚାଳନା ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସ୍ତରରେ ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା।
ମାନବ ସମ୍ବଳ: ସୁରକ୍ଷା ନିବେଶ ଭାବେ କର୍ମଚାରୀ କଲ୍ୟାଣ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ଦିଗ ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ ସର୍ବସାଧାରଣ ଆଲୋଚନାରେ ଅସ୍ୱୀକୃତ ହୁଏ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାନବ ସତର୍କତାର ବିକଳ୍ପ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ତେଣୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କର୍ମଚାରୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବରେ ବିନିଯୋଗ କରିଛି। ଉନ୍ନତ ଶୀତତାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବିଶ୍ରାମ କକ୍ଷ, ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମୟ, ପରାମର୍ଶ ସହାୟତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ରାମ ସୁବିଧା ସବୁ ନେଟୱାର୍କରେ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ: "ଆଜି ସୁରକ୍ଷା କେବଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି।" ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ମାନବୀୟ ଉପାଦାନ ଉପରେ ଏହି ଧ୍ୟାନକୁ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ସୁରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପ୍ରତି ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି।
ସଫଳତାର ମାପକାଠି ଭାବେ ହେଡଲାଇନ୍‍ର ଅନୁପସ୍ଥିତି
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳ ସୁରକ୍ଷା ସଠିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମୟରେ କ୍ୱଚିତ୍ କାହା ନଜରରେ ପଡିଥାଏ । ଯେଉଁ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଦୁର୍ଘଟଣାଗ୍ରସ୍ତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଖବର ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି ନାହିଁ। ତଥାପି ହେଡଲାଇନଗୁଡ଼ିକର ଏହି ଅନୁପସ୍ଥିତି ପ୍ରକୃତରେ କହେ ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଯୁକ୍ତି ବାଢ଼ିଥିଲେ ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସୁରକ୍ଷା ସଂସ୍କୃତିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରମାଣ ଗୋଟିଏ ନାଟକୀୟ ଘଟଣା ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ମଧ୍ୟରେ ଦୁର୍ଘଟଣା ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁହାରରେ ଏକ ନିରନ୍ତର, ତଥ୍ୟ-ସମର୍ଥିତ, ଦଶନ୍ଧି-ଦୀର୍ଘ ଅବନତି।

Ministry of Railways
Stronger Tracks, Better Maintenance and Advanced Monitoring Systems Making Railway Journeys Safer and Earning Passenger Trust Across the Nation
Driven by Systemic Changes, “Safety Is a Matter of Public Trust, Not a Technical Metric”: Shri Ashwini Vaishnaw
Rail Fractures Reduced by 92% , Weld Failures Come Down by 93%
Increased Use of Heavier 60 kg Rails, Long Welded Panels and Advanced Flaw Detection Systems Have Decreased Derailment Risk
Impressive Real-time Digital Monitoring and Reliable Operations of 30,000 GPS-based Fog Safety Devices Even in Low Visibility is Helping Build the Public Trust
17 APR 2026 6:24PM by PIB Delhi
Every day, Indian Railways moves over two crore passengers across one of the world's largest and most complex rail networks, running more than 25,000 trains daily across 14,000-plus passenger services. For decades, the public conversation around railways centred on expansion and connectivity. Since 2014, however, a fundamental policy reset placed safety at the core of all operations. The results, now visible in hard data, reflect a transformation that is structural, technological, and financial in equal measure.
The Union Minister for Railways, Shri Ashwini Vaishnaw, writing in a national publication, noted that globally, railway safety is measured through fatalities or accidents per billion passenger-kilometres, allowing comparisons across systems of differing scale. Shri Vaishnaw underscored that During PM Modi’s first term, a clear message was delivered: Safety First. And since 2014, Indian Railways has pursued a comprehensive, tech-led, consistently funded transformation of its safety ecosystem.
The Union Minister also pointed out that in the European Union, widely regarded as a benchmark, the risk of death for a rail passenger is estimated at about 0.09 fatalities per billion passenger-kilometres, making rail travel safer than road transport and comparable with aviation. The Union Minister stated that India's story is best understood not through claims of parity, but through the pace and intent of change, adding that with the Consequential Accident Index now at 0.01, Indian Railways compares favourably with global averages for large mixed-traffic rail systems tracked by international rail bodies.
A Decade Compared to a Decade: The Structural Shift
Shri Vaishnaw presented what he described as the clearest proof of systemic change, a decade-on-decade comparison of consequential train accidents. The Union Minister highlighted that a key indicator of this transformation is the sharp decline in consequential train accidents. From 135 accidents recorded in 2014–15, the number has reduced drastically to just 16 in 2025–26, marking an impressive reduction of nearly 89%, even as passenger and freight operations have significantly increased. The Consequential Accident Index, measuring accidents per unit of train-running distance, has also dropped from 0.11 to 0.01, an improvement of approximately 91 percent indicating a structurally safer railway system.
He said this places Indian Railways firmly on the trajectory of leading international peers, achieved while operating one of the world’s most complex railway networks where passenger, freight, suburban and express services share the same corridors. The Union Minister was categorical that this has been achieved while simultaneously scaling operations: more trains, more passengers, more distance.
The Union Minister was emphatic by saying what matters most are the lives saved. He added that the scale of fatality reduction signals a system increasingly designed to prevent catastrophic failure, rather than merely respond to it.
The Financial Commitment: Safety Spending as a Non-Negotiable
Shri Vaishnaw underscored that the safety transformation did not happen through intent alone but was backed by financial commitment at an unprecedented scale. Safety-related expenditure has increased from ₹39,200 crore in 2013-14 to ₹1,17,693 crore in 2025-26 and ₹1,20,389 crore planned for 2026-27. This represents a more than threefold increase in annual safety spending, enabling systematic modernisation across tracks, signalling, rolling stock, and safety systems without dilution or delay. The Union Minister stated that this sustained budget commitment over more than a decade through successive annual budgets is what separates a genuine transformation from a one-time intervention.
Kavach: Indigenous Technology at the Heart of the Safety Ecosystem
Among the most consequential of the Union Minister's safety interventions has been Kavach, India's indigenously developed Automatic Train Protection system. Certified to the highest international safety integrity level, Kavach intervenes automatically when signals are missed or speed limits are breached. Kavach 4.0 has been commissioned across 1,452 route kilometres on the high-density Delhi-Mumbai and Delhi-Howrah corridors.
Unmanned Level Crossings: A Landmark Elimination
Shri Vaishnaw pointed to the complete elimination of unmanned level crossings on the broad gauge network as a landmark safety achievement, one that removes one of the most historically dangerous points of human-rail interface. All unmanned level crossings on the broad gauge network were eliminated by January 2019, supported by the construction of more than 14,000 road overbridges and underpasses across the country.
Rolling Stock and Track: Safety Built Into Every Component
The Union Minister highlighted that safety improvements are embedded not only in systems but also in the physical hardware of Indian Railways. Between 2014 and 2025, Indian Railways produced more than 42,600 LHB coaches, compared to 2,300 coaches manufactured during 2004–2014. LHB coaches are designed to prevent telescoping during collisions, offering significantly superior passenger protection. Indian Railways strengthened its ‘Make in India’ efforts by producing 1,674 locomotives and modernisation of passenger rolling stock also continued, with 6,677 LHB coaches manufactured, contributing to safer and more comfortable travel in FY 2025-26.
On track quality, Shri Vaishnaw noted that the wider adoption of 60 kg rails, longer welded rail panels, improved welding techniques, and advanced ultrasonic flaw detection testing have significantly reduced rail fractures by 92% and weld failures by 93%. This directly lowers the risk of derailments attributable to track defects.
GPS-Based Fog Devices and Digital Stations: Technology at the Field Level
Shri Vaishnaw highlighted technological adoption at the field level as a critical complement to the larger infrastructure investments. GPS-based Fog Safety Devices, critical for loco pilots in low-visibility winter conditions have been scaled up sharply from just 90 units to nearly 30,000 deployed across fog-affected zones. This provides real-time alerts on approaching signals, level crossings, and landmarks. The Union Minister also noted that nearly 4,000 railway stations are now digital, compared to fewer than 900 in the decade before 2014, enabling centralised, real-time operational monitoring that was previously impossible at this scale.
The Human Pillar: Staff Welfare as a Safety Investment
In what the Union Minister described as a dimension of safety that often goes unacknowledged in public discourse, Shri Vaishnaw highlighted that technology cannot substitute for human alertness, and that Indian Railways has therefore invested systematically in better working conditions for running staff. Improved air-conditioned rest rooms, regulated duty hours, counselling support, and better rest facilities have all been expanded across the network. The Union Minister stated: "Safety today is reinforced not only by systems, but by the people who trust them." This focus on the human element, alongside the technological, reflects what Shri Vaishnaw described as an integrated rather than a purely mechanistic approach to the safety ecosystem.
The Absence of Headlines as the Measure of Success
The Union Minister threw a light on the nature of safety itself, saying that Railway safety rarely draws attention when it works. Trains that do not crash do not make news. Yet this absence of headlines is precisely what truly says that individual life matters. Shri Vaishnaw argued that the best proof of a transformed safety culture is not a single dramatic event but a sustained, data-backed, decade-long decline in accidents and fatalities across vast distances, every single day.