প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কালপাক্কমদা লৈবা প্রোতোতাইপ ফাস্ত ব্রীদর রিএক্তরনা ক্রিতিকেলিতী ফংখিবদা বিজ্ঞানিকশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে
06 APR 2026 10:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কালপাক্কমদা লৈবাক অসিদা দিবেলপ তৌজবা প্রোতোতাইপ ফাস্ত ব্রীদর রিএক্তর (পি.এফ.বি.আর.) অসিনা মায় পাক্না ক্রিতিকেলিতী ফংলকপগীদমক ভারতকী বিজ্ঞানিকশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা সিভিল ন্যুক্লিয়রগী খোঙচৎতা মশক থোকপা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। মসিনা মাগী ন্যুক্লিয়র প্রোগ্রামগী অনিশুবা তাঙ্কক্কী মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অৱাংবা থাক্কী রিএক্তর অসিনা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল কনবা সাইন্তিফিক কেপাসিতীশিং অমসুং মপাঙ্গল কনবা ইঞ্জিনীয়রিং এক্সপর্তিস উৎলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী মায় পাকপা অসিনা ন্যুক্লিয়র প্রোগ্রামগী অহুমশুবা তাঙ্কক্কী মখাদা ভারতকী থোরিয়ম রিজর্বশিংবু মপুং ফানা শীজিন্ননবা লম্বী য়াৎলি।
মসি লৈবাক অসিগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অমনি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মাইলস্তোন অসি ফংনবা হোৎনখিবা পুম্নমক্কী হোৎনবা কনবা অমসুং থৌনাবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা এক্সতা ইখি;
“ঙসি, ভারতনা সিভিল ন্যুক্লিয়রগী খোঙচৎতা মরুওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎলি, মসিনা মাগী ন্যুক্লিয়র প্রোগ্রামগী অনিশুবা তাঙ্কক্তা চংশিল্লি।
কালপাক্কমদা লৈবা লৈবাক অসিদা দিজাইন তৌরবা অমসুং শাগৎখিবা প্রোতোতাইপ ফাস্ত ব্রীদর রিএক্তরনা ক্রিতিকেলিতী ফংবা ঙমখ্রে।
মসিগী এদভান্স রিএক্তর অসিনা, মসিদা চংগদবদগী হেনবা ফ্যুএল পুথোকপা ঙম্মি, মসিনা ঐখোয়গী সাইন্তিফিক কেপাসিতী অমসুং ঐখোয়গী ইঞ্জিনীয়রিং এন্তর্প্রাইজকী পাঙ্গল অদু উৎলি। প্রোগ্রাম অসিগী অহুমশুবা তাঙ্কক্তা ঐখোয়গী অচৌবা থোরিয়ম রিজর্বশিং শীজিন্ননবগী মায়কৈদা মসি মরু ওইবা খোঙথাং অমনি।
ভারতকীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা তাঞ্জা অমনি। ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।”

Prime Minister's Office
Prime Minister congratulates scientists and engineers as Prototype Fast Breeder Reactor at Kalpakkam attains criticality
06 APR 2026 10:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today congratulated India’s scientists and engineers on the successful attainment of criticality of the indigenously developed Prototype Fast Breeder Reactor (PFBR) at Kalpakkam.
The Prime Minister stated that India has taken a defining step forward in its civil nuclear journey, marking significant progress in the second stage of its nuclear programme. He emphasized that the advanced reactor, which has the capability to generate more fuel than it consumes, showcases the country’s strong scientific capabilities and robust engineering expertise.
Shri Modi also highlighted that this achievement paves the way for effectively harnessing India’s vast thorium reserves under the third stage of the nuclear programme.
Calling it a proud moment for the nation, the Prime Minister lauded the commitment and efforts of all those involved in achieving this milestone.
The Prime Minister wrote on X;
“Today, India takes a defining step in its civil nuclear journey, advancing the second stage of its nuclear programme.
The indigenously designed and built Prototype Fast Breeder Reactor at Kalpakkam has attained criticality.
This advanced reactor, capable of producing more fuel than it consumes, reflects the depth of our scientific capability and the strength of our engineering enterprise. It is a decisive step towards harnessing our vast thorium reserves in the third stage of the programme.
A proud moment for India. Congratulations to our scientists and engineers.”