ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟରେ ମାଇକ୍ରୋନ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 FEB 2026 6:39PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ମାଇକ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସିଇଓ ସଞ୍ଜୟ ମେହରୋତ୍ରା ଜୀ, ଭାରତରେ ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ସର୍ଗିଓ ଗୋର୍, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହର୍ଷ ସଂଘଭି ଜୀ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ , ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ।
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସଫଳ ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପରେ, ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ଆଉ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଦେଖୁଛୁ। ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତର ଏଆଇ ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇଥିବାବେଳେ, ଆଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ନେତୃତ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆଉ ଏକ ପ୍ରମାଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ବହୁତ ଦିନ ପୂର୍ବର କଥା ନୁହେଁ; ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଭାରତରେ ଡାଟା ଏବଂ ଚିପ୍ସ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କେବଳ ଅତି ନିକଟତମ ସର୍କଲରେ ହେଉଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କଥା ଆସୁଥିଲା, ଆମର ଆଲୋଚନା ପ୍ରାୟତଃ ଆଇଟି ସେବା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, ସଫ୍ଟୱେର୍ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଭାରତ, ଏବେ ହାର୍ଡୱେର୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପରିଚୟକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ଆଜି ସାନନ୍ଦରେ, ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତର ଉତ୍ଥାନ ଦେଖୁଛୁ। ମାଇକ୍ରୋନର ଏହି ଏ ଟି ଏମ୍ ପି ସୁବିଧାରେ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଦ୍ଧ ପରିବାହୀ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ମାଇକ୍ରୋନର ସମଗ୍ର ଦଳକୁ, ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାଇକ୍ରୋନର ଏହି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ନୂତନ ମନୋଭାବର ଏକ ଚମତ୍କାର ଉଦାହରଣ। ନୀତିଠାରୁ ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଜିର ଭାରତ ଯେଉଁ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ତାହା ଏଠାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ। ଆପଣ ମନେ ପକାନ୍ତୁ , ଜୁନ୍ ୨୦୨୩ ରେ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ତା’ପରେ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ ରେ, ସାନନ୍ଦରେ ଏହି ସୁବିଧାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିଲା। ତା’ପରେ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ ରେ, ଏଠାରେ ପାଇଲଟ୍ ସୁବିଧାରେ ମେସିନ୍ ସ୍ଥାପନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ, ଏହି ସୁବିଧାରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯିଏ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖିବେ, କିମ୍ବା ବୁଝିବେ,ତେବେ ସେ ଏହି ଗତିର ଅର୍ଥ ଜାଣିପାରିବେ । ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଚୁକ୍ତିନାମା ଭଳି ଟିକସ ଚୁକ୍ତିନାମା ୩ ରୁ ୫ ବର୍ଷ ସମୟ ନେଇଥାଏ। ଏହା ଏକ ବହୁତ ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହାକୁ ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିଦେଲା। ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଥାଏ ଏବଂ ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମର୍ପଣର ଭାବଥାଏ, ସେତେବେଳେ ନୀତି ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଶିଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଗତି ଆସିଯାଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ମାଇକ୍ରୋନର ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି , ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ ସଞ୍ଜୟଙ୍କୁ ଯେତେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବି, ତାହା ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ । ଆଜି ସଞ୍ଜୟ ମୋତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଦେଇଥିଲେ, କାରଣ ଯେତେବେଳେ ସଞ୍ଜୟଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ଦେଖେ ସେ ବହୁତ କମ୍ କଥା କୁହନ୍ତି, ଆଜି ଭାଷଣ ଶୁଣିବା ପରେ, ମୁଁ ଆଉ ଜଣେ ସଞ୍ଜୟଙ୍କ ସହିତ ପରିଚିତ ହୋଇଗଲି। ସେ ଭାରତରେ ନିରନ୍ତର ବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରଖନ୍ତି । ମୁଁ ଭାଇ ସଞ୍ଜୟ ଜୀଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିବି , ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭେଟୁଥିଲୁ, ସେ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତି ବହୁତ ଉତ୍ସାହୀ ଥିଲେ। ଆଜି ତାଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱ, ଭାରତରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ, ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରି ମନେ ହେଉଛି। ଭାରତରେ ତାଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ପରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଗୋର୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଆସିଛନ୍ତି। ଏବଂ ସେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବା ପରେ, ଆଜି ତାଙ୍କ ସହିତ ମୋର ପ୍ରଥମ ସାକ୍ଷାତ, ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ମୋର କର୍ମଭୂମି (କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳ)ରେ ହେଉଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣମାନେ ଆମର ଆତିଥ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଉପଭୋଗ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାଇକ୍ରୋନର ଏହି ସୁବିଧା, ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ , ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗୀତାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ। ବିଶେଷକରି ଏଆଇ ଏବଂ ଚିପ୍ସ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମାନବତାର ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା, ଏଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ପାକ୍ସ ସିଲିକା ସହିତ ଜଡିତ ଚୁକ୍ତିନାମା ଏହି ଦିଗରେ କରାଯାଇଥିବା ଆଉ ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଶ୍ୱ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ଯୁଗ ଦେଖିଥିଲା। ସେତେବେଳେ କାରଖାନା, ମେସିନ ଏବଂ ବହୁଳ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆଗରେ ଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଏଆଇ ବିପ୍ଳବର ଶତାବ୍ଦୀ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ହେଉଛି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ବଡ଼ ସେତୁ। ଏକ ଛୋଟ ଚିପ୍ ହେଉଛି ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ଏଆଇ ବିପ୍ଳବ ଉଭୟକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ମାଧ୍ୟମ। ଯଦି ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ନିୟାମକ ତେଲ ଥିଲା, ତେବେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ନିୟାମକ ,ମାଇକ୍ରୋ-ଚିପ୍ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ କୋଭିଡର ପ୍ରଳୟ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ, ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଅନେକ ସହକର୍ମୀ, ବିଭିନ୍ନ ଦଳ, ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ବୈଠକ କରୁଥିଲେ। ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ସବୁକିଛି ଭାଙ୍ଗି ପଡୁଥିବା ପରି ଲାଗୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଯେଉଁ ବିହନ ବୁଣିଥିଲୁ ତାହା ଏବେ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି ଏବଂ ଫଳ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ, ମୋଟ ୧୦ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ, ମାଇକ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟତୀତ, ଆହୁରି ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବଂ ଆମେ ଯେଉଁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ତାହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଏହା ହେଉଛି ପ୍ୟାନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ। ଅର୍ଥାତ୍, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏଠାରେ ସାନନ୍ଦ ବ୍ୟତୀତ, ଧୋଲେରାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ କାମ ଚାଲିଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୋଏଡାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ସୁବିଧା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆସାମ, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଞ୍ଜାବରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବାର୍ତ୍ତା ଅଛି , ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଭାରତ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ କେବଳ ଗୋଟିଏ କାରଖାନା ନୁହେଁ। ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମେସିନ୍ ନିର୍ମାତା, ଡିଜାଇନ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ଭଳି ଅନେକ ସ୍ତରରୁ ତିଆରି। ସମସ୍ତଙ୍କ ସମନ୍ୱୟରେ ଏକ ଚିପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ ୨.୦ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ଏହା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ। ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଭାରତ ଭିତରେ ସାମଗ୍ରୀ, ଉପାଦାନ ଏବଂ ସେବାର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
​ଭାରତର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଲାଭ ହେଉଛି ଆମର ଉତ୍ପାଦନ ମହତ୍ବାକାଂକ୍ଷା। ଭାରତରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଛି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ହେଉ, ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହେଉ, ଭାରତରେ ଚାହିଦା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆମର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖନ୍ତୁ , ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏବେ ଭାରତ ଦେଶ ଭିତରେ ଉପାଦାନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ତିଆରି କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉପାଦାନ ନିର୍ମାଣର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର ଘରୋଇ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ସେହି ଅନୁସାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଅର୍ଥାତ୍, ଭାରତରେ ନିବେଶ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଘରୋଇ ବଜାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁଯୋଗ ଉଭୟ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ସାନନ୍ଦର ଏହି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଏକ ବିଶେଷ ଆସକ୍ତି ରହିଛି। ସାନନ୍ଦ ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯାହା ମାଟିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନାରେ ପରିଣତ କରେ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଏହା କହୁଛି। ଯଦି ସାନନ୍ଦର କିଛି ଲୋକ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି ସେମାନେ କହିବେ - ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବସ୍ ଯୋଗେ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି ଏବଂ ସାଇକେଲରେ ଏଠାକାର ଗଳିରେ ବୁଲୁଥିଲି, ଏହା ଏକ ଛୋଟ ସହର ଥିଲା, ମୁଁ ଏଠାରୁ ସାଇକେଲ ନେଇ ଉପରକୁ ଯାଉଥିଲି, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ବହୁତ ଦିନ ଧରି ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା। ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ଆଖି ଆଗରେ ସାନନ୍ଦକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଥିବାର ଦେଖିଛି। କୌଣସି ଯୁଗର ଏକ ଛୋଟ ସହର ଆଜି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସହରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଏବଂ ଏହା କେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କାର ଏକ ଏସ୍ ଏମ୍ ଏସ୍ । ମୁଁ ରତନ ଟାଟା ଜୀଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଏସ୍ ଏମ୍ ଏସ୍ ପଠାଇଥିଲି , ସ୍ୱାଗତ, ସ୍ୱାଗତମ୍, ମୁଁ ସ୍ୱାଗତମ୍ ଲେଖିଥିଲି। ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ଗୁଜ୍ଜୁ କ’ଣ କରିପାରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ନିଜ ଆଖିରେ ସାନନ୍ଦକୁ ଗୋଟିଏ କାର୍ କାରଖାନାରୁ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ହବ୍‌ରେ ପରିଣତ ହେବାର ଦେଖିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି, ଯେତେବେଳେ ଏକ ବଡ଼ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କମ୍ପାନୀ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଏହା ସହିତ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା। ଗୋଟିଏ କମ୍ପାନୀର ଆଗମନ ସହିତ, ଏଠାରେ ଏତେ ସହାୟକ ୟୁନିଟ୍ ଆସିଥିଲା। ଏକ ଯୋଗାଣକାରୀ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଲା, ସ୍ଥାନୀୟ ଶିଳ୍ପ ସୁଦୃଢ଼ ​​ହେଲା, ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶ ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା। ଏବଂ ମୁଁ, ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ ଏଠାରେ କାମ କରିବାକୁ ଆସୁଥିବା ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ କହିବି - ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ଏକ ଛୋଟ ସହର ହଠାତ୍ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବିକାଶ ଏବଂ ସୁବିଧା ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ, ହୁଏତ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଏହା ରହିଛି ଯେ ଯଦି ଏହା ହୁଏ ତେବେ ଏହା ଭଲ ହେବ, ଯଦି ତାହା ହୁଏ ତେବେ ତାହା ଭଲ ହେବ।
ମୁଁ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି,
ଆପଣ ଯେଉଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ସାମାଜିକ ଜୀବନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ପ୍ରକାରରେ ଆପଣ ଜୀବନଯାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି - ଏହା ହେଉଛି ଗୁଜରାଟ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବ। ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କୌଣସି ଅଭାବ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ। ଏବେ ସମାନ ଭାବରେ, ମାଇକ୍ରୋନର ଏହି ଅଗ୍ରଣୀ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ସାନନ୍ଦ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାଇକ୍ରୋନର ଡ଼ି – ରାମ୍ ଏବଂ ଏନ୍ ଏ ଏନ୍ ଡ଼ି ସମାଧାନ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଡାଟା ସେଣ୍ଟର, ଏଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନ୍, ମୋବାଇଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ଏବଂ ଉନ୍ନତ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ସିଷ୍ଟମକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏବେ ଏଗୁଡ଼ିକ ଏଠାରେ, ସାନନ୍ଦର ଏହି ଭୂମିରେ ତିଆରି କରାଯିବ। ଏଠାରେ, ଉନ୍ନତ ୱେଫରଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣବତ୍ତା ମେମୋରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଉତ୍ପାଦରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶହ ଶହ ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଏଥିରେ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ଏଠାରେ ଯେଉଁ କ୍ଲିନରୁମ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏ.ଟି. ଏମ୍ ପି କ୍ଲିନରୁମ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ। ସର୍ବନିମ୍ନ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆପଣ ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିବି। ଗୁଜରାଟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଯେଉଁ ନୀତି କରିଥିଲା, ତାହାର ଲାଭ ଏବେ ଏହି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ, ଗୁଜୁରାଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଅନୁମୋଦନ ହେଉ, ଜମି ଆବଣ୍ଟନର ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉ, କିମ୍ବା ଉପଯୋଗୀତା ଭଳି ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରିବା ହେଉ, ଏହା ଗୁଜୁରାଟରେ ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରିଛି। ଧୋଲେରା ଏବଂ ସାନନ୍ଦ ଆଜି ପଶ୍ଚିମ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଲଷ୍ଟର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛନ୍ତି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଇନପୁଟ୍ ସହିତ ଜଡିତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗୁଜୁରାଟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଯେପରିକି ରାସାୟନିକ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଶିଳ୍ପ, ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ତାଲିମ ପଦକ୍ଷେପ - ଗୁଜୁରାଟରେ ଏସବୁ ଉପରେ ଏକକାଳୀନ କାମ ଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଉଛି। ଆଜି ଆମେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ। ଭାରତର ୧୦ଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆସିବା ସହିତ, ଏହି ଗୁଣକ ପ୍ରଭାବ ଏମ୍ ଏସ୍ ମ୍ ଇ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଶିଳ୍ପର ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ପହଞ୍ଚିବ। ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚିଛି ଯେ ଭାରତ ସକ୍ଷମ, ଭାରତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ, ଭାରତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ମୁଁ ଭାରତର ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ହେଉ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଏହି ଦଶକକୁ ପଛକୁ ଫେରି ଚାହିଁବେ, ସେମାନେ ଗର୍ବର ସହିତ କହିବେ ଯେ ଏହି ଦଶକରେ ଭାରତ କେତେ ଉଚ୍ଚ ଡେଇଁଛି। ଏହି ଦଶକ ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୋଡ଼ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ମାଇକ୍ରୋନର ସମଗ୍ର ଦଳ, ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ- ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Micron Semiconductor Technology India Pvt Ltd’s facility in Gujarat
28 FEB 2026 6:39PM by PIB Delhi
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, my colleague in the Center Ashwini Vaishnaw, CEO of Micron Technology Sanjay Mehrotra ji, US Ambassador to India Sergio Gor, Deputy Chief Minister Harsh Sanghavi ji, other dignitaries, ladies and gentlemen.
​After the world's largest and most successful AI Summit, today we are witnessing another historical milestone here. While the AI Summit introduced the world to India's AI potential, today is another proof of India's commitment regarding technology leadership.
​Friends,
​It is not a matter of a long time ago; until 10-11 years ago, discussions about data and chips in India used to happen only in very closed circles. When it came to technology, our discussion often remained largely around IT services. And look today, India, known for software, is now strengthening its identity in the field of hardware as well. Today in Sanand, we are seeing the rise of a new future. The start of commercial production in this ATMP Facility of Micron is going to strengthen India's role in the global technology value chain.
​Friends,
​Today, India is very rapidly becoming a part of the global semiconductor value chain. I extend many congratulations to the entire team of Micron, to the Gujarat government under the leadership of Bhupendra Bhai, and to all the Engineers, Technicians, and Workers.
​Friends,
​This facility of Micron is also a magnificent example of India’s new mood. The approach with which today's India is moving forward, from policy to production, is visible here. You remember, June 2023, the MoU was signed for this facility. After that, September 2023, the groundbreaking of this facility took place in Sanand. Then February 2024, machines started being installed in the pilot facility here. And today in February 2026, commercial production has also started in this facility.
​Friends,
​Whoever looks at or understands this sector can know the meaning of this speed. Even in the developed countries of the world, tax agreements like Advanced Pricing Agreements take 3 to 5 years. This is a very complicated process. But India cleared it in just a few months. When the intent is clear and the dedication is toward the rapid development of the country, then the policy also becomes clear and speed inevitably comes into decisions as well.
​Friends,
​I also express my gratitude to the leadership of Micron; however much I congratulate my friend Sanjay, it is not enough. Today Sanjay surprised me, because when Sanjay meets, he speaks very little; after hearing the speech today, I got introduced to another Sanjay. He maintains continuous trust in India. I will specially praise brother Sanjay ji; I remember that in past years whenever we met, he has been very enthusiastic regarding India's semiconductor ecosystem. Today his leadership, his trust in India, seems to be reaching a new height. After his appointment in India, Ambassador Gor has also perhaps come to Gujarat for the first time. And after he formally became the Ambassador, today is my first meeting with him, and that too is happening in my Karmabhoomi (place of work). I am confident that you will fully enjoy our hospitality.
​Friends,
​This facility of Micron, today's program, is also evidence of the strong cooperation and partnership between India and America. Especially in fields of technology like AI and chips, the partnership between India and America is very important. Today the whole world wants to secure the supply chain of these two technologies linked to a better future for humanity. And two big democracies of the world, India and America, are continuously making efforts for this. During the AI Summit, the agreement related to Pax Silica between India and America is another effort made in this direction. Our shared efforts will make the global supply chain of critical minerals more secure and more reliable.
​Friends,
​Until the 20th century, the world saw the era of the Industrial Revolution. At that time, the countries that were ahead in factories, machines, and mass production made progress rapidly. But this century is the century of the AI Revolution. Semiconductor is the big bridge of this change. A small chip is the medium connecting both the Industrial Revolution and the AI Revolution. If the regulator of the last century was oil, then the regulator of this century is going to be the micro-chip.
​Friends,
​With this thinking, India decided to move forward rapidly in the semiconductor sector. You remember, when the world was struggling with the havoc of Covid, then India announced the Semiconductor Mission. During that time, many colleagues sitting here, different teams, were conducting meetings one after another. During the pandemic, everything felt like it was falling apart. But the seeds we planted with conviction are now growing and bearing fruit.
​Friends,
​So far, under the Semicon India program, a total of 10 projects have been approved. Out of these, besides Micron, three more projects are also going to start production very soon. And the semiconductor ecosystem we are building is not limited to one region; it is Pan-India. That is, new tech hubs of Developed India are being developed in every part of the country. Apart from Sanand here, work is going on at a very large scale in Dholera as well. Just a few days ago, work started on a new facility in Noida, Uttar Pradesh as well. Work is also going on semiconductor units in Assam, Odisha, and Punjab.
​Friends,
​Today there is only one message for investors all over the world from India: India is ready. India is reliable and India delivers.
​Friends,
​You know that a semiconductor ecosystem does not mean just one factory. This ecosystem is made of many layers like machine makers, design engineers, research institutions, logistics networks, and skilled technicians. A chip is prepared with everyone’s coordination. India, too, is focusing on the entire value chain of the semiconductor ecosystem. In this year's budget, we have announced the India Semiconductor Mission 2.0. This is also the purpose of it. As production increases, the demand for materials, components, and services will increase within India itself. This is the biggest opportunity.
​Friends,
​Another big advantage of India is our manufacturing ambitions. India has a very large population which is becoming first-time users of gadgets. Whether it is electronics, automobiles, or other technology, demand in India is continuously increasing. That is, Make in India is now moving forward in full swing. Look at our electronics sector itself; in the past 11 years, electronics production and exports have increased many times. Now India is engaged in making everything from components to finished products within the country. As the scope of electronics component manufacturing increases, the domestic demand for semiconductors will also increase accordingly. That is, for those investing in India, both the domestic market and global opportunities are standing in front of them.
​Friends,
​I have had a special attachment to this entire area of Sanand. Sanand is that land which turns even soil into gold. I am telling you this from my experience. If a few people from Sanand are sitting here - there was a time when I used to come here by bus and keep roaming in the lanes here on a bicycle; it was a small town, I used to go up from here taking a bicycle, meaning in a way this has been my field of work for a long time. And I have seen Sanand changing before my eyes. A small town of some era is converting into a very big city today. And where did it start—a one-rupee SMS, of one rupee. I had sent one SMS to Ratan Tata ji: Welcome, Swagatam, I had written Swagatam. An investment of one rupee - see what this Gujju can do.
​Friends,
​I have seen Sanand turning from one car factory into a big automobile hub of the country with my own eyes. And I remember, when a big automobile company came here, the entire ecosystem developed with it. With the arrival of one company, so many ancillary units came here. A supplier network was established, local industry became strong, and both employment and investment increased. And I, to the colleagues coming from the country and the world to work here - it is true that a small town has suddenly made its place on the global map. Development and facilities that are needed, perhaps even today it remains in your mind that if this happened it would be good, if that happened it would be good.
​I assure you friends,
​The lifestyle you want, the social life you want, the way you want to live life - this is Gujarat, it will provide that too. We will not let you feel any lack. Now in the same way, this pioneer facility of Micron is also going to expand a new ecosystem. I am fully confident that in the coming time, Sanand will write a new chapter of its success in the semiconductor sector as well.
​Friends,
​Micron's D-RAM and NAND solutions power data centers, AI applications, mobile devices, and advanced computing systems across the world. Now these will be made right here, on this land of Sanand. Here, advanced wafers will be converted into high-quality memory and storage products. Hundreds of people have received employment in this plant currently. In the coming time, there will be more expansion in this.
​Friends,
​The cleanroom space you are building here is going to be one of the largest A.T.M.P. cleanrooms in the world. This plant is also a best example of the coordination between progress and nature. The arrangements you have made so that minimum water is consumed are also commendable.
​Friends,
​I will also praise the policies of the Gujarat government. The policies Gujarat had made for the Semiconductor Sector, their benefit is now visible on the ground. Due to the proactive approach of Bhupendra Bhai’s government, Gujarat is also moving forward rapidly in the field of technology. Whether it is approvals, the matter of land allotment, or making processes like utilities simple, this has strengthened the trust of investors in Gujarat. Dholera and Sanand today are developing as semiconductor clusters of Western India. Not only this, the industries related to the inputs needed for the semiconductor sector have also been developed in Gujarat. Such as chemical and petrochemical industry, skill centers and training initiatives - work is happening on all these simultaneously in Gujarat.
​Friends,
​This is opening a new gate of opportunities for the youth of India. Today we have taken the first step. As India’s 10 semiconductor industry projects come into production, this multiplier effect will reach MSMEs, startups, and the entire value chain of the electronics industry. The message has reached the world that India is Capable, India is Competitive, India is Committed. I assure India's partners and global investors that whether it is the Government of India or the state governments, we all are with you.
​Friends,
​When future generations look back at this decade, they will say with pride how high a leap India took in this decade. This will be the decade that will prove to be the turning point for India's tech future. Once again, I give many, many congratulations to the entire team of Micron, the Gujarat government, and all of you. Thank you!