প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত মাইক্ৰন ছেমিকণ্ডাক্টৰ টেকন’লজি ইণ্ডিয়া প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ সুবিধা উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 FEB 2026 6:39PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল, কেন্দ্ৰত মোৰ সহকৰ্মী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, মাইক্ৰন টেকন'লজিৰ চিইঅ' সঞ্জয় মেহৰোত্ৰা জী, ভাৰতত থকা আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰদূত চাৰ্জিঅ' গোৰো, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী হৰ্ষ সাংভী জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰলোক আৰু ভদ্ৰমহিলাসকল।
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু সফল এআই সন্মিলনৰ পিছত আজি আমি ইয়াত আন এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটিৰ সাক্ষী হৈছো। এআই সন্মিলনে ভাৰতৰ এআই সম্ভাৱনাৰ সৈতে বিশ্বৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়াৰ বিপৰীতে আজি প্ৰযুক্তিৰ নেতৃত্বৰ বিষয়ত ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাৰ আন এক প্ৰমাণ দাঙি ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
বহু আগৰ কথা নহয়; ১০-১১ বছৰ আগলৈকে ভাৰতত ডাটা আৰু চিপৰ বিষয়ে আলোচনা অতি কম পৰিসৰত হৈছিল। প্ৰযুক্তিৰ কথা আহিলে আমাৰ আলোচনা প্ৰায়ে আই টি সেৱাৰ বিষয়তে বহুলাংশে আবদ্ধ আছিল। আৰু চাওক আজি, চফটৱেৰৰ বাবে পৰিচিত ভাৰতে এতিয়া হাৰ্ডৱেৰৰ ক্ষেত্ৰতো নিজৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আজি সানন্দত আমি দেখিবলৈ পাইছো এক নতুন ভৱিষ্যতৰ উত্থান। মাইক্ৰনৰ এই এ টি এম পি সুবিধাত বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ হোৱাটোৱে বিশ্ব প্ৰযুক্তি মূল্য শৃংখলত ভাৰতৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত অতি দ্ৰুতগতিত বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী মূল্য শৃংখলৰ অংশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। মাইক্ৰনৰ সমগ্ৰ দলটোলৈ, ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ নেতৃত্বত পৰিচালিত গুজৰাট চৰকাৰলৈ আৰু সকলো অভিযন্তা, কাৰিকৰীবিদ আৰু শ্ৰমিকলৈ অশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
মাইক্ৰনৰ এই সুবিধা ভাৰতৰ নতুন গতিৰ এক সুন্দৰ উদাহৰণ। আজিৰ ভাৰতবৰ্ষই নীতিৰ পৰা উৎপাদনলৈ যি দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে, সেয়া ইয়াত প্ৰতিফলিত হৈছে। আপোনালোকৰ মনত হয়তো আছে, ২০২৩ চনৰ জুন মাহত এই সুবিধাৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল। ইয়াৰ পিছত ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত এই সুবিধাৰ ভূমি পূজন সানন্দত কৰা হৈছিল। তাৰ পিছত ২০২৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ইয়াৰ পাইলট ফেচিলিটিত মেচিন স্থাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আৰু আজি ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত এই সুবিধাত বাণিজ্যিক উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
যিয়ে এই খণ্ডটোলৈ চাব বা বুজিব তেওঁ এই গতিৰ অৰ্থ জানিব পাৰিব। আনকি বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহতো এডভান্সড প্ৰাইচিং এগ্ৰিমেণ্টৰ দৰে চুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ৩ৰ পৰা ৫ বছৰ সময় লাগে। এয়া এটা অতি জটিল প্ৰক্ৰিয়া। কিন্তু ভাৰতে মাত্ৰ কেইমাহমানৰ ভিতৰতে সেয়া সম্পূৰ্ণ কৰিছে। যেতিয়া উদ্দেশ্য স্পষ্ট হয় আৰু সমৰ্পণ দেশৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ দিশত হয়, তেতিয়া নীতিও স্পষ্ট হৈ পৰে আৰু সিদ্ধান্ততো গতি অনিবাৰ্যভাৱে আহি পৰে।
বন্ধুসকল,
মাইক্ৰনৰ নেতৃত্বৰ প্ৰতিও কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো; বন্ধু সঞ্জয়ক যিমানেই অভিনন্দন নজনাও কিয়, সেয়া যথেষ্ট নহয়। আজি সঞ্জয়ে মোক আচৰিত কৰিলে, কাৰণ সঞ্জয়ক লগ পালে খুব কম কথা কয়; আজি তেওঁৰ ভাষণ শুনাৰ পিছত আন এজন সঞ্জয়ৰ লগত চিনাকি হ’লোঁ৷ তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰতি অহৰহ আস্থা বজাই ৰাখিছে। ভাই সঞ্জয় জীক বিশেষ প্ৰশংসা কৰিম; মোৰ মনত আছে যে বিগত বছৰবোৰত আমি যেতিয়াই লগ পাইছিলো তেতিয়াই তেওঁ ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সন্দৰ্ভত অতি উৎসাহ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। আজি তেওঁৰ নেতৃত্ব, ভাৰতৰ প্ৰতি তেওঁৰ আস্থাই যেন ভাৰতক এক নতুন উচ্চতাত উপনীত কৰোৱাইছে। ভাৰতত নিযুক্তি পোৱাৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰদূত গোৰোৱেও হয়তো প্ৰথমবাৰৰ বাবে গুজৰাটলৈ আহিছে। আৰু তেওঁ আনুষ্ঠানিকভাৱে ৰাষ্ট্ৰদূত হোৱাৰ পিছত আজি তেওঁৰ সৈতে মোৰ প্ৰথম সাক্ষাৎ হৈছে। আমাৰ আতিথ্য আপোনালোকে সম্পূৰ্ণৰূপে উপভোগ কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
বন্ধুসকল,
মাইক্ৰনৰ এই সুবিধা, আজিৰ কাৰ্যসূচী ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত শক্তিশালী সহযোগিতা আৰু অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰমাণ। বিশেষকৈ এআই আৰু চিপছৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ অংশীদাৰিত্ব অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই মানৱতাৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ সৈতে জড়িত এই দুটা প্ৰযুক্তিৰ যোগান শৃংখল সুৰক্ষিত কৰিব বিচাৰিছে আৰু বিশ্বৰ দুখন বৃহৎ গণতন্ত্ৰ ভাৰত তথা আমেৰিকাই ইয়াৰ বাবে অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। এ আই সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত পেক্স চিলিকাৰ সৈতে জড়িত চুক্তিখন এই দিশত গ্ৰহণ কৰা আন এক পদক্ষেপ । আমাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰচেষ্টাই জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলক অধিক সুৰক্ষিত ইয়াক আৰু অধিক নিৰ্ভৰযোগ্য কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
২০ শতিকালৈকে বিশ্বই ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ যুগ দেখিছিল। সেই সময়ত কাৰখানা, মেচিন আৰু উৎপাদনত আগবাঢ়ি থকা দেশবোৰে দ্ৰুতগতিত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছিল। কিন্তু এই শতিকাটো হৈছে এ আই বিপ্লৱৰ শতিকা। অৰ্ধপৰিবাহী এই পৰিৱৰ্তনৰ ডাঙৰ দলং। সৰু চিপ হৈছে ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ আৰু এআই বিপ্লৱ দুয়োটাকে সংযোগ কৰা মাধ্যম। যদি যোৱা শতিকাৰ নিয়ন্ত্ৰক আছিল তেল, তেন্তে এই শতিকাৰ নিয়ন্ত্ৰক হ’বলৈ গৈ আছে মাইক্ৰ’ চিপ।
বন্ধুসকল,
এই চিন্তাৰে ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱাৰ সিদ্ধান্ত ল’লে। আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে, যেতিয়া বিশ্বই কোভিডৰ বিধ্বংসী লীলাৰ সৈতে যুঁজি আছিল, তেতিয়া ভাৰতে ছেমিকণ্ডাক্টৰ অভিযান ঘোষণা কৰিছিল। সেই সময়ছোৱাত ইয়াত বহি থকা বহু সহকৰ্মীয়ে, বিভিন্ন দলে, ইখনৰ পিছত সিখনকৈ সভা পৰিচালনা কৰি আছিল। মহামাৰীৰ সময়ত সকলো ছিন্নভিন্ন হৈ পৰা যেন লাগিছিল। কিন্তু আমি দৃঢ়তাৰে ৰোপণ কৰা বীজবোৰ এতিয়া গছ হৈ বাঢ়িছে আৰু ফল দিছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়ালৈকে ছেমিকন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ অধীনত মুঠ ১০টা প্ৰকল্প অনুমোদন হৈছে। ইয়াৰে মাইক্ৰনৰ উপৰি আৰু তিনিটা প্ৰকল্পটো অতি সোনকালে উৎপাদন আৰম্ভ হ’ব। আমি গঢ়ি তোলা অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰটো এটা অঞ্চলতে সীমাবদ্ধ নহয়; ই হৈছে সমগ্ৰ ভাৰতত । অৰ্থাৎ দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে উন্নত ভাৰতৰ নতুন টেক হাব গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াত সানন্দৰ বাহিৰেও ঢোলেৰাতো এই বিষয়ত অতি বৃহৎ পৰিসৰত কাম চলি আছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ নয়ডাতো এটা নতুন সুবিধাৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল। অসম, ওড়িশা, পঞ্জাৱতো অৰ্ধপৰিবাহী গোটৰ কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ পৰা সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এটাই বাৰ্তা আছে যে ভাৰত সাজু, ভাৰত নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু ভাৰতে যোগান ধৰে ।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানে যে অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অৰ্থ কেৱল এটা কাৰখানাই নহয়। এই পৰিৱেশ তন্ত্ৰটো মেচিন নিৰ্মাতা, ডিজাইন অভিযন্তা, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক আৰু দক্ষ কাৰিকৰীবিদৰ দৰে বহু স্তৰেৰে গঠিত। সকলোৰে সমন্বয়ত এটা চিপ প্ৰস্তুত কৰা হয়। ভাৰতেও অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এইবাৰৰ বাজেটত আমি ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান ২.০ ঘোষণা কৰিছো। ইয়াৰ উদ্দেশ্যও এয়াই । উৎপাদন বৃদ্ধিৰ লগে লগে ভাৰতৰ ভিতৰতে সামগ্ৰী, উপাদান আৰু সেৱাৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাব। এয়াই আটাইতকৈ ডাঙৰ সুযোগ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ আন এটা ডাঙৰ সুবিধা হ’ল আমাৰ উৎপাদনৰ উচ্চাকাংক্ষা। ভাৰতৰ জনসংখ্যা অতি বৃহৎ, যিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে গেজেট ব্যৱহাৰকাৰী হৈ পৰিছে। ইলেক্ট্ৰনিকছেই হওক, অটোম’বাইলেই হওক, বা আন প্ৰযুক্তিয়েই হওক, ভাৰতত চাহিদা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। অৰ্থাৎ মেক ইন ইণ্ডিয়া এতিয়া পূৰ্ণগতিত আগবাঢ়িছে। আমাৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডলৈ নিজেই চাওক; যোৱা ১১ বছৰত ইলেক্ট্ৰনিকছৰ উৎপাদন আৰু ৰপ্তানি বহুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া ভাৰতে দেশৰ ভিতৰতে উপাদানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সম্পূৰ্ণ সামগ্ৰীলৈকে সকলো নিৰ্মাণৰ কামত ব্যস্ত হৈ পৰিছে। ইলেক্ট্ৰনিকছৰ উপাদান নিৰ্মাণৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে অৰ্ধপৰিবাহীৰ ঘৰুৱা চাহিদাও সেই অনুসৰি বৃদ্ধি পাব। অৰ্থাৎ ভাৰতত বিনিয়োগ কৰাসকলৰ বাবে ঘৰুৱা বজাৰ আৰু বিশ্বৰ বজাৰ, দুয়োটা সুযোগেই আছে ।
সানন্দৰ এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ প্ৰতি মোৰ এক বিশেষ মোহ আছে। সানন্দ হৈছে সেই ভূমি যিয়ে আনকি মাটিকো সোণলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। এই কথা মই মোৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা কৈছোঁ। যদি ইয়াত সানন্দৰ দুই এজন মানুহ বহি আছে - এটা সময় আছিল যেতিয়া মই ইয়ালৈ বাছেৰে আহিছিলো আৰু চাইকেলেৰে ইয়াৰ গলিবোৰত ঘূৰি ফুৰিছিলো; ই এখন সৰু চহৰ আছিল, মই ইয়াৰ পৰাই চাইকেলত উঠিছিলোঁ, অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে এইটোৱেই মোৰ বহুদিনৰ পৰা কামৰ ক্ষেত্ৰ আছিল । চকুৰ সন্মুখতে সানন্দক সলনি হোৱা দেখিছোঁ। কোনোবা যুগৰ এখন সৰু চহৰ আজি অতি ডাঙৰ চহৰলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। আৰু ক’ৰ পৰা আৰম্ভ হ’ল—এটকীয়া এছএমএছ, এক টকীয়া। মই ৰতন টাটা জীলৈ এটা এছএমএছ পঠিয়াইছিলোঁ: স্বাগতম স্বাগতম, স্বাগতম লিখিছিলোঁ। এক টকাৰ বিনিয়োগ - চাওক এই বাৰ্তাটোৱেই কি কৰিব পাৰিলে।
বন্ধুসকল,
এটা গাড়ীৰ কাৰখানাৰ পৰা দেশৰ এটা ডাঙৰ অটোম’বাইল হাবলৈ পৰিণত হোৱা সানন্দৰ পৰিৱৰ্তন নিজৰ চকুৰে দেখিছোঁ৷ মোৰ মনত আছে, যেতিয়া ইয়ালৈ এটা ডাঙৰ অটোম’বাইল কোম্পানী আহিছিল, তেতিয়া ইয়াৰ লগে লগে সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰটোও বিকশিত হৈছিল। এটা কোম্পানী অহাৰ লগে লগে বহু আনুষংগিক গোট ইয়ালৈ আহিল। যোগানকাৰীৰ নেটৱৰ্ক স্থাপন হ’ল, স্থানীয় উদ্যোগ শক্তিশালী হ’ল আৰু নিয়োগ তথা বিনিয়োগ দুয়োটা বৃদ্ধি পালে। মই, দেশ আৰু বিশ্বৰ পৰা ইয়াত কাম কৰিবলৈ অহা সহকৰ্মীসকলক কওঁ - এয়া সঁচা যে এখন সৰু চহৰে হঠাতে বিশ্বৰ মানচিত্ৰত নিজৰ স্থান দখল কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে বিচৰা জীৱনশৈলী, বিচৰা সামাজিক জীৱন, জীৱন যাপন কৰিব বিচৰাৰ ধৰণ - সেয়াও যোগান ধৰিব, কাৰণ এইখন গুজৰাট । আমি আপোনালোকক কোনো অভাৱ অনুভৱ কৰিবলৈ নিদিওঁ। এতিয়া একেদৰেই মাইক্ৰনৰ এই অগ্ৰণী সুবিধাটোৱেও নতুন পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটাবলৈ ওলাইছে। আগন্তুক সময়ত সানন্দে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডতো নিজৰ সফলতাৰ এক নতুন অধ্যায় লিখিব পাৰিব বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
বন্ধুসকল,
মাইক্ৰনৰ ডি-ৰাম আৰু নণ্ড (NAND)চলিউছনসমূহে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ডাটা চেণ্টাৰ, এআই এপ্লিকেচন, মোবাইল ডিভাইচ, আৰু উন্নত কম্পিউটিং চিষ্টেমসমূহক শক্তি প্ৰদান কৰে। এতিয়া এইবোৰ , ঠিক ইয়াতেই, এই সানন্দৰ ভূমিত তৈয়াৰ কৰা হ’ব। ইয়াত উন্নত ৱেফাৰক উচ্চমানৰ মেম’ৰী আৰু ষ্ট’ৰেজ প্ৰডাক্টলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব। এই উদ্যোগটোত বৰ্তমান শ শ লোকে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। আগন্তুক সময়ত ইয়াৰ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ হ’ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে ইয়াত নিৰ্মাণ কৰা ক্লীনৰুমৰ স্থান হ’ব বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ ডাঙৰ এ.টি.এম.পি. । ই প্ৰগতি আৰু প্ৰকৃতিৰ মাজৰ সমন্বয়ৰ এক উত্তম উদাহৰণ। নূন্যতম পানী খৰচ হ’ব পৰাকৈ আপোনালোকে যি ব্যৱস্থা কৰিছে সেয়াও প্ৰশংসনীয়।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট চৰকাৰৰ নীতিৰো প্ৰশংসা কৰিম। গুজৰাটে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বাবে যিবোৰ নীতি গ্ৰহণ কৰিছিল, সেইবোৰৰ লাভ এতিয়া দেখা গৈছে। ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ চৰকাৰৰ সক্ৰিয় পদক্ষেপৰ বাবে গুজৰাট প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। অনুমোদনেই হওক, ভূমি আবণ্টনৰ কথাই হওক, উপযোগীতাৰ দৰে প্ৰক্ৰিয়াক সহজ কৰি তোলাই হওক, ইয়াৰ ফলত গুজৰাটত বিনিয়োগকাৰীৰ আস্থা অধিক শক্তিশালী হৈছে। ঢোলেৰা আৰু সানন্দ আজি পশ্চিম ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহীৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ইনপুটৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগসমূহো গুজৰাটত গঢ় লৈ উঠিছে। যেনে ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল উদ্যোগ, দক্ষতা কেন্দ্ৰ আৰু প্ৰশিক্ষণৰ পদক্ষেপ - এই সকলোবোৰে একেলগে গুজৰাটত কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক নতুন সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি হৈছে। আজি আমি প্ৰথম পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। ভাৰতৰ ১০টা অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ উৎপাদন আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে এই বহুগুণক প্ৰভাৱ এমএছএমই, ষ্টাৰ্টআপ আৰু ইলেক্ট্ৰনিক্স উদ্যোগৰ সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলৰ ওচৰলৈ যাব। ভাৰত সক্ষম, ভাৰত প্ৰতিযোগিতামূলক, ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বুলি এতিয়া বিশ্ববাসীলৈ বাৰ্তা গৈছে। ভাৰতৰ অংশীদাৰ আৰু বিশ্ব বিনিয়োগকাৰীসকলক আশ্বস্ত কৰিছো যে ভাৰত চৰকাৰেই হওক বা ৰাজ্য চৰকাৰেই হওক, আমি সকলোৱে আপোনালোকৰ লগত আছো।
বন্ধুসকল,
ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই যেতিয়া এই দশকলৈ উভতি চাব, তেতিয়া তেওঁলোকে গৌৰৱেৰে ক’ব যে ভাৰতে এই দশকত কিমান অগ্ৰগতি লাভ কৰিছিল। এই দশকটোৱেই ভাৰতৰ টেক ভৱিষ্যতৰ বাবে টাৰ্নিং পইণ্ট হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। আকৌ এবাৰ মাইক্ৰনৰ দল, গুজৰাট চৰকাৰ আৰু আপোনালোকক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Micron Semiconductor Technology India Pvt Ltd’s facility in Gujarat
28 FEB 2026 6:39PM by PIB Delhi
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, my colleague in the Center Ashwini Vaishnaw, CEO of Micron Technology Sanjay Mehrotra ji, US Ambassador to India Sergio Gor, Deputy Chief Minister Harsh Sanghavi ji, other dignitaries, ladies and gentlemen.
​After the world's largest and most successful AI Summit, today we are witnessing another historical milestone here. While the AI Summit introduced the world to India's AI potential, today is another proof of India's commitment regarding technology leadership.
​Friends,
​It is not a matter of a long time ago; until 10-11 years ago, discussions about data and chips in India used to happen only in very closed circles. When it came to technology, our discussion often remained largely around IT services. And look today, India, known for software, is now strengthening its identity in the field of hardware as well. Today in Sanand, we are seeing the rise of a new future. The start of commercial production in this ATMP Facility of Micron is going to strengthen India's role in the global technology value chain.
​Friends,
​Today, India is very rapidly becoming a part of the global semiconductor value chain. I extend many congratulations to the entire team of Micron, to the Gujarat government under the leadership of Bhupendra Bhai, and to all the Engineers, Technicians, and Workers.
​Friends,
​This facility of Micron is also a magnificent example of India’s new mood. The approach with which today's India is moving forward, from policy to production, is visible here. You remember, June 2023, the MoU was signed for this facility. After that, September 2023, the groundbreaking of this facility took place in Sanand. Then February 2024, machines started being installed in the pilot facility here. And today in February 2026, commercial production has also started in this facility.
​Friends,
​Whoever looks at or understands this sector can know the meaning of this speed. Even in the developed countries of the world, tax agreements like Advanced Pricing Agreements take 3 to 5 years. This is a very complicated process. But India cleared it in just a few months. When the intent is clear and the dedication is toward the rapid development of the country, then the policy also becomes clear and speed inevitably comes into decisions as well.
​Friends,
​I also express my gratitude to the leadership of Micron; however much I congratulate my friend Sanjay, it is not enough. Today Sanjay surprised me, because when Sanjay meets, he speaks very little; after hearing the speech today, I got introduced to another Sanjay. He maintains continuous trust in India. I will specially praise brother Sanjay ji; I remember that in past years whenever we met, he has been very enthusiastic regarding India's semiconductor ecosystem. Today his leadership, his trust in India, seems to be reaching a new height. After his appointment in India, Ambassador Gor has also perhaps come to Gujarat for the first time. And after he formally became the Ambassador, today is my first meeting with him, and that too is happening in my Karmabhoomi (place of work). I am confident that you will fully enjoy our hospitality.
​Friends,
​This facility of Micron, today's program, is also evidence of the strong cooperation and partnership between India and America. Especially in fields of technology like AI and chips, the partnership between India and America is very important. Today the whole world wants to secure the supply chain of these two technologies linked to a better future for humanity. And two big democracies of the world, India and America, are continuously making efforts for this. During the AI Summit, the agreement related to Pax Silica between India and America is another effort made in this direction. Our shared efforts will make the global supply chain of critical minerals more secure and more reliable.
​Friends,
​Until the 20th century, the world saw the era of the Industrial Revolution. At that time, the countries that were ahead in factories, machines, and mass production made progress rapidly. But this century is the century of the AI Revolution. Semiconductor is the big bridge of this change. A small chip is the medium connecting both the Industrial Revolution and the AI Revolution. If the regulator of the last century was oil, then the regulator of this century is going to be the micro-chip.
​Friends,
​With this thinking, India decided to move forward rapidly in the semiconductor sector. You remember, when the world was struggling with the havoc of Covid, then India announced the Semiconductor Mission. During that time, many colleagues sitting here, different teams, were conducting meetings one after another. During the pandemic, everything felt like it was falling apart. But the seeds we planted with conviction are now growing and bearing fruit.
​Friends,
​So far, under the Semicon India program, a total of 10 projects have been approved. Out of these, besides Micron, three more projects are also going to start production very soon. And the semiconductor ecosystem we are building is not limited to one region; it is Pan-India. That is, new tech hubs of Developed India are being developed in every part of the country. Apart from Sanand here, work is going on at a very large scale in Dholera as well. Just a few days ago, work started on a new facility in Noida, Uttar Pradesh as well. Work is also going on semiconductor units in Assam, Odisha, and Punjab.
​Friends,
​Today there is only one message for investors all over the world from India: India is ready. India is reliable and India delivers.
​Friends,
​You know that a semiconductor ecosystem does not mean just one factory. This ecosystem is made of many layers like machine makers, design engineers, research institutions, logistics networks, and skilled technicians. A chip is prepared with everyone’s coordination. India, too, is focusing on the entire value chain of the semiconductor ecosystem. In this year's budget, we have announced the India Semiconductor Mission 2.0. This is also the purpose of it. As production increases, the demand for materials, components, and services will increase within India itself. This is the biggest opportunity.
​Friends,
​Another big advantage of India is our manufacturing ambitions. India has a very large population which is becoming first-time users of gadgets. Whether it is electronics, automobiles, or other technology, demand in India is continuously increasing. That is, Make in India is now moving forward in full swing. Look at our electronics sector itself; in the past 11 years, electronics production and exports have increased many times. Now India is engaged in making everything from components to finished products within the country. As the scope of electronics component manufacturing increases, the domestic demand for semiconductors will also increase accordingly. That is, for those investing in India, both the domestic market and global opportunities are standing in front of them.
​Friends,
​I have had a special attachment to this entire area of Sanand. Sanand is that land which turns even soil into gold. I am telling you this from my experience. If a few people from Sanand are sitting here - there was a time when I used to come here by bus and keep roaming in the lanes here on a bicycle; it was a small town, I used to go up from here taking a bicycle, meaning in a way this has been my field of work for a long time. And I have seen Sanand changing before my eyes. A small town of some era is converting into a very big city today. And where did it start—a one-rupee SMS, of one rupee. I had sent one SMS to Ratan Tata ji: Welcome, Swagatam, I had written Swagatam. An investment of one rupee - see what this Gujju can do.
​Friends,
​I have seen Sanand turning from one car factory into a big automobile hub of the country with my own eyes. And I remember, when a big automobile company came here, the entire ecosystem developed with it. With the arrival of one company, so many ancillary units came here. A supplier network was established, local industry became strong, and both employment and investment increased. And I, to the colleagues coming from the country and the world to work here - it is true that a small town has suddenly made its place on the global map. Development and facilities that are needed, perhaps even today it remains in your mind that if this happened it would be good, if that happened it would be good.
​I assure you friends,
​The lifestyle you want, the social life you want, the way you want to live life - this is Gujarat, it will provide that too. We will not let you feel any lack. Now in the same way, this pioneer facility of Micron is also going to expand a new ecosystem. I am fully confident that in the coming time, Sanand will write a new chapter of its success in the semiconductor sector as well.
​Friends,
​Micron's D-RAM and NAND solutions power data centers, AI applications, mobile devices, and advanced computing systems across the world. Now these will be made right here, on this land of Sanand. Here, advanced wafers will be converted into high-quality memory and storage products. Hundreds of people have received employment in this plant currently. In the coming time, there will be more expansion in this.
​Friends,
​The cleanroom space you are building here is going to be one of the largest A.T.M.P. cleanrooms in the world. This plant is also a best example of the coordination between progress and nature. The arrangements you have made so that minimum water is consumed are also commendable.
​Friends,
​I will also praise the policies of the Gujarat government. The policies Gujarat had made for the Semiconductor Sector, their benefit is now visible on the ground. Due to the proactive approach of Bhupendra Bhai’s government, Gujarat is also moving forward rapidly in the field of technology. Whether it is approvals, the matter of land allotment, or making processes like utilities simple, this has strengthened the trust of investors in Gujarat. Dholera and Sanand today are developing as semiconductor clusters of Western India. Not only this, the industries related to the inputs needed for the semiconductor sector have also been developed in Gujarat. Such as chemical and petrochemical industry, skill centers and training initiatives - work is happening on all these simultaneously in Gujarat.
​Friends,
​This is opening a new gate of opportunities for the youth of India. Today we have taken the first step. As India’s 10 semiconductor industry projects come into production, this multiplier effect will reach MSMEs, startups, and the entire value chain of the electronics industry. The message has reached the world that India is Capable, India is Competitive, India is Committed. I assure India's partners and global investors that whether it is the Government of India or the state governments, we all are with you.
​Friends,
​When future generations look back at this decade, they will say with pride how high a leap India took in this decade. This will be the decade that will prove to be the turning point for India's tech future. Once again, I give many, many congratulations to the entire team of Micron, the Gujarat government, and all of you. Thank you!