নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
বৃহৎ তৰল ধাৰণ ক্ষমতা আৰু সামুদ্ৰিক দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন মাংগালোৰ বন্দৰত ৯ নম্বৰ বাৰ্থৰ পুনৰ বিকাশত চৰকাৰৰ অনুমোদন
30 MAR 2026 11:05AM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ বন্দৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি আৰু সামুদ্ৰিক পৰিবহন শক্তিশালী কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ডিবিএফঅ’টি মডেলৰ অধীনত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) আধাৰত তৰল বৃহৎ কাৰ্গো পৰিচালনাৰ বাবে ৯নম্বৰ বাৰ্থৰ পুনৰ বিকাশৰ বাবে নিউ মাংগালোৰ বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ (এনএমপিএ) প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনাইছে। ২০২৬ চনৰ ২৫মাৰ্চত ৰূপায়ণৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছিল।
এই প্ৰকল্পটোত খাৰুৱা তেল, পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী (পি অ’ এল), আৰু এল পি জি-ৰ দৰে তৰল বৃহৎ কাৰ্গো পৰিচালনা কৰিবলৈ উত্তৰাধিকাৰী আন্তঃগাঁথনি ধ্বংস কৰা আৰু বাৰ্থ নম্বৰ ৯ -ৰ ব্যাপক পুনৰ বিকাশৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। আধুনিকীকৰণৰ অংশ হিচাপে, ১৯.৮ মিটাৰলৈকে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু ডিজাইন ব্যৱস্থাৰ সৈতে বাৰ্থ ড্ৰাফ্টটো বৰ্তমানৰ ১০.৫ মিটাৰৰ পৰা ১৪মিটাৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব। যাৰ ফলত বন্দৰটোৱে অতি বৃহৎ গেছ বাহক (ভি এল জি চি) সহ ২,০০,০০০ ডি ডব্লিউ টি পৰ্যন্ত জাহাজৰ স্থান নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰিব।
প্ৰকল্পটোৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে কয়, ‘এই পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰকল্পটো প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ প্ৰতিফলন, যাৰ অধীনত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনি অভূতপূৰ্ব গতিত আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। বিশ্বমানৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে পুৰণি সুবিধাসমূহ সলনি কৰি, কাৰ্গো পৰিচালনাৰ ক্ষমতা ১০.৯০ এমটিপিএলৈ বৃদ্ধি কৰি আৰু ভিএলজিচিকে ধৰি ডাঙৰ জাহাজসমূহৰ পৰিচালনা সক্ষম কৰি আমি আমাৰ বন্দৰসমূহক ভৱিষ্যতৰ শক্তি আৰু বাণিজ্যিক চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ অৱস্থান কৰি আছো আৰু লগতে বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক নেতা হিচাপে ভাৰতৰ ভূমিকাক শক্তিশালী কৰিছো’।
আনুমানিক ৪৩৮.২৯ কোটি টকা প্ৰকল্প ব্যয়ৰ সৈতে, মুকলি প্ৰতিযোগিতামূলক নিলাম প্ৰক্ৰিয়া (একক পৰ্যায়, দুটা খাম প্ৰণালী)ৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচিত ব্যক্তিগত ৰেহাইদাতাই পুনৰ বিকাশৰ কাম হাতত ল'ব। প্ৰকল্পটোৰ ক্ষমতা ১০.৯০ এমটিপিএ হ'ব, আৰু ৰেহাই প্ৰদানকাৰীয়ে কাম-কাজৰ পঞ্চম বছৰৰ ভিতৰত ৭.৬৩ এমটিপিএৰ নূন্যতম গেৰাণ্টেড কাৰ্গো (এমজিচি)ৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হ'ব। নিৰ্মাণৰ ম্যাদ হৈছে ২বছৰ, নিৰ্মাণকে ধৰি যাৰ ৰেহাইৰ ম্যাদ ৩০ বছৰ।
এই প্ৰকল্পটোৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ কৌশলগত আৰু কাৰ্য্যকৰী সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ই প্ৰায় ৫০বছৰ পুৰণি গাঁথনিবোৰক ৫০বছৰীয়া গাঁথনিগত জীৱনৰ বাবে ডিজাইন কৰা আধুনিক সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সলনি কৰি দীৰ্ঘম্যাদী বহনক্ষমতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা নিশ্চিত কৰিব। বৰ্ধিত ক্ষমতাই তৰল বৃহৎ কাৰ্গো, বিশেষকৈ শক্তি সামগ্ৰীৰ বৰ্ধিত আঞ্চলিক চাহিদা পূৰণ কৰাৰ বাবে বন্দৰৰ ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰিব।
বৃহৎ জাহাজ আৰু ভি এল জি চি-ৰ পৰিচালনা সক্ষম কৰি, প্ৰকল্পটোৱে পৰিসৰৰ অৰ্থনীতি উন্নত কৰিব, পৰিবহন ব্যয় হ্ৰাস কৰিব আৰু সামগ্ৰিক বন্দৰ প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি কৰিব। যান্ত্ৰিকীকৰণৰ জৰিয়তে কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা যথেষ্ট উন্নত হ'ব, যাৰ ভিতৰত আছে উচ্চ ক্ষমতাৰ সামুদ্ৰিক আনলোডিং অস্ত্ৰ (এম ইউ এল এ) আৰু স্বয়ংক্ৰিয় জাহাজ বান্ধি থোৱা প্ৰণালী স্থাপন।
এই প্ৰকল্পটোত বিপদজনক তৰল সামগ্ৰীৰ সুৰক্ষিত পৰিচালনা নিশ্চিত কৰিবলৈ আধুনিক অগ্নি নিৰ্বাপক আন্তঃগাঁথনি, নাইট্ৰজেন উৎপাদন স্কিড আৰু সংহত নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰণালীকে ধৰি উন্নত সুৰক্ষা আৰু অনুপালন প্ৰণালীও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
বিত্তীয় দৃষ্টিকোণৰ পৰা, এই প্ৰকল্পটোৱে বাধ্যতামূলক এম জি চি প্ৰতিশ্ৰুতিৰ লগতে কাৰ্গোৰ পৰিমাণৰ সৈতে সংযুক্ত নিৰ্দিষ্ট ৰয়েল্টি পৰিশোধৰ জৰিয়তে বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ বাবে স্থিৰ আৰু বহনক্ষম ৰাজহৰ ধাৰা নিশ্চিত কৰিব।
কৌশলগতভাৱে, পুনৰ্বিকাশৰ ফলত কৰ্ণাটক আৰু কেৰালাৰ আভ্যন্তৰীণ অঞ্চলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সামুদ্ৰিক প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে নিউ মাংগালোৰ বন্দৰৰ স্থিতি অধিক শক্তিশালী হ'ব, বাণিজ্যৰ সুবিধা হ' ব, ঔদ্যোগিক বিকাশত সহায় হ'ব আৰু শক্তি যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি হ' ব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Government Approves Redevelopment of Berth No. 9 at New Mangalore Port to Boost Liquid Bulk Capacity and Maritime Efficiency
30 MAR 2026 11:05AM by PIB Delhi
In a major step towards augmenting India’s port infrastructure and strengthening maritime logistics, the Hon’ble Minister of Ports, Shipping and Waterways has approved the proposal of New Mangalore Port Authority (NMPA) for the redevelopment of Berth No. 9 for handling liquid bulk cargo on a Public-Private Partnership (PPP) basis under the DBFOT model. The approval for implementation has been conveyed on 25th March 2026.
The project envisages the dismantling of legacy infrastructure and comprehensive redevelopment of Berth No. 9 to handle liquid bulk cargo such as crude oil, petroleum products (POL), and LPG. As part of the modernization, the berth draft will be enhanced from the existing 10.5 metres to 14 metres, with a future-ready design provision up to 19.8 metres, enabling the port to accommodate vessels up to 2,00,000 DWT, including Very Large Gas Carriers (VLGCs).
Highlighting the significance of the project, Union Minister of Ports, Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal said,“This transformative project is a reflection of the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi ji, under whom India’s maritime infrastructure is being modernised at an unprecedented pace. By replacing ageing facilities with world-class marine infrastructure, enhancing cargo handling capacity to 10.90 MTPA, and enabling the handling of larger vessels including VLGCs, we are positioning our ports to meet future energy and trade demands while strengthening India’s role as a global maritime leader.”
With an estimated project cost of ₹438.29 crore, the redevelopment will be undertaken by a private concessionaire selected through an open competitive bidding process (single-stage, two-envelope system). The project will have a capacity of 10.90 MTPA, and the concessionaire will commit to a Minimum Guaranteed Cargo (MGC) of 7.63 MTPA by the 5th year of operations. The construction period is 2 years, with a concession period of 30 years, inclusive of construction.
The project is expected to deliver significant strategic and operational benefits. It will replace nearly 50-year-old structures with modern marine infrastructure designed for a 50-year structural life, ensuring long-term sustainability and resilience. The enhanced capacity will strengthen the port’s ability to meet the growing regional demand for liquid bulk cargo, particularly energy commodities.
By enabling the handling of larger vessels and VLGCs, the project will improve economies of scale, reduce logistics costs, and enhance overall port competitiveness. Operational efficiency will be significantly improved through mechanisation, including the installation of high-capacity Marine Unloading Arms (MULAs) and automated mooring systems.
The project also incorporates advanced safety and compliance systems, including modern firefighting infrastructure, nitrogen generation skids, and integrated control systems to ensure safe handling of hazardous liquid cargo.
From a financial standpoint, the project will ensure stable and sustained revenue streams for the Port Authority through fixed royalty payments linked to cargo volumes, along with mandatory MGC commitments.
Strategically, the redevelopment will further reinforce New Mangalore Port’s position as a key maritime gateway for the Karnataka and Kerala hinterlands, facilitating trade, supporting industrial growth, and enhancing energy supply chain resilience.