তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
যোৱা পাঁচটা বছৰত ৪৮টা গোচৰ সংক্ৰান্তত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে প্ৰেছ কাউন্সিল-য়ে; পঞ্চদশ কাউন্সিল-ৰ বাবে অধিসূচিত কৰা হৈছে ১৪ গৰাকী সদস্যৰ নাম
27 MAR 2026 4:40PM by PIB Guwahati
২০২৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহ পৰ্যন্ত ‘প্ৰেছ কাউন্সিল অব ইণ্ডিয়া’-ৰ বিচাৰাধীন হৈ থকা মুঠ অভিযোগৰ সংখ্যা, তথা এবছৰ, দুবছৰ আৰু ৫ বছৰৰ অধিক সময় ধৰি বিচাৰাধীন হৈ থকা গোচৰৰ সংখ্যা তলত উল্লেখ কৰা হৈছে:
সময়কাল
পিচিআই-ৰ ওচৰত বিচাৰাধীন অভিযোগৰ সংখ্যা
১-২ বছৰ
৪৬৩
২-৫ বছৰ
৩০১
>৫ বছৰ
৩১৩
মুঠ
১০৭৭
যোৱা পাঁচ বছৰত (২০২০-২১ চনৰ পৰা ২০২৪-২৫ চন পৰ্যন্ত) কাউন্সিল-য়ে ৪৮টা ক্ষেত্ৰত অপৰাধীক ‘নিন্দা’ বা ‘পৰামৰ্শ’ দিয়াৰ ক্ষমতা প্ৰয়োগ কৰিছিল।
প্ৰেছ কাউন্সিল ইণ্ডিয়া-ত এগৰাকী অধ্যক্ষ আৰু ২৮ গৰাকী সদস্য থাকে। ২৮ গৰাকী সদস্যৰ ভিতৰত পঞ্চদশ কাউন্সিল-ৰ ১৪ গৰাকী সদস্যৰ নাম ১৯.১২.২০২৪ আৰু ০২.১২.২০২৫ তাৰিখৰ অধিসূচনাৰ জৰিয়তে অধিসূচিত কৰা হৈছে। প্ৰেছ কাউন্সিল (সভা আৰু কাৰ্য পৰিচালনাৰ পদ্ধতি) নিয়মাৱলী, ১৯৭৯ৰ নিয়ম ৪ অনুসৰি পৰিষদৰ সভাৰ থূলৰ বাবে ১১ গৰাকী সদস্যৰ উপস্থিতি জৰুৰী হয়।
এই তথ্য আজি ৰাজ্যসভাত শ্ৰী সকেট গোখলেই সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত দাখিল কৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগনে।

Ministry of Information & Broadcasting
Press Council Acts on 48 Cases in Last Five Years; 14 Members Notified for 15th Council
27 MAR 2026 4:40PM by PIB Delhi
The total number of complaints pending with the Press Council of India as of January 2026, categorised by those pending for over one, two and five years are as under:
Period
No. of complaints pending with PCI
1-2 years
463
2-5 years
301
>5 years
313
Total
1077
In the last five years (from 2020-21 to 2024-25), the Council exercised its powers to ‘censure’ or ‘admonish’ offenders in 48 instances.
The Press Council of India consists of a Chairperson and 28 members. Out of 28 members, 14 members of 15th Press Council have been notified vide Gazette notifications dated 19.12.2024 and 02.12.2025. The quorum for conducting meetings of the Council is 11 members, as per Regulation 4 of the Press Council (Procedure for Conduct of Meetings and Business) Regulations, 1979.
This Information was submitted by the Minister of State for Information and Broadcasting Dr. L. Murugan in the Rajya Sabha today in response of questions asked by Shri Saket Gokhale.