Election Commission
ECI conducts Mega SVEEP Outreach Events in Howrah- “Chunav Ka Parv, Paschim Bengal Ka Garv”
State-Wide Voter Awareness Campaign intensifies in West Bengal ahead of General Elections to Legislative Assembly, 2026
SVEEP Drive Gains Momentum in Assam, Kerala, Puducherry and Tamil Nadu as well
27 MAR 2026 1:36PM by PIB Delhi
1. In view of the ongoing Assembly Elections in Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu, and West Bengal, the Election Commission of India , in coordination with the offices of the Chief Electoral Officer (CEO) and District Election Officers (DEOs), has rolled out state-wide voter awareness activities in these poll-bound States/UT aimed at celebrating the festival of democracy in a joyful and peaceful environment.
2. As part of these initiatives, a major Systematic Voter Education and Electoral Participation (SVEEP) outreach was organised in Howrah today, alongside similar programmes across all districts of West Bengal, to encourage active participation in the democratic process and promote voting in a free, fair, and festive environment.
3. In Howrah district, the event commenced with a Cyclothon that witnessed enthusiastic participation from a large number of school and college students, first-time and young voters, along with officials from ECI, the CEO’s office, CP, DEO, and other departments. The rally was flagged off at 7:00 AM from the Howrah Bridge Check Post and proceeded via the Rail Museum, before concluded at Ramkrishnapur Ferry Ghat. It was followed by cultural programmes where the importance of voting and the festive spirit of elections were conveyed through folk songs, dance, and drama. Various other SVEEP initiatives were also kick-started, including a voter awareness boat ferry.
4. One of the major attractions of the event was the presence of Chhota Bheem and Chutki, popular animation characters, who participated in the event to spread the message of voter awareness, especially among the young and first-time voters.
5. The objective of these initiatives is to educate and inform voters about the importance of voting, along with essential details such as how to locate their polling stations and the poll day schedule. The efforts aim to maximise voter turnout, particularly among urban voters, women, PwD electors, youth, and first-time voters, while strengthening awareness among citizens and other stakeholders.
6. Special emphasis will be placed on integrating the rich cultural heritage of West Bengal, including Kalighat painting, Pattachitra art, Chhau dance, Jatra theatre, and Baul folk traditions, into voter awareness communication.
7. These initiatives will also highlight recent measures introduced by the Election Commission of India (ECI) to enhance ease of voting and further strengthen the integrity and transparency of the electoral process, including mobile deposit facilities outside polling stations, the ECINET App, 100% webcasting, improved Voter Information Slips, and other facilitative steps.
8. To encourage first-time and young voters, Electoral Literacy Clubs (ELCs) in colleges and universities across the State will promote voter awareness among students. A vibrant social media campaign will be leveraged to inform and motivate youth, using relatable cultural elements of the State.
9. Collaborations with government departments and corporate organisations will further strengthen outreach efforts.
10. These initiatives aim to reinforce fear-free, inducement-free, and informed participation of all stakeholders in the electoral process. The SVEEP events are being organised in line with the overarching theme, “Chunav Ka Parv, Paschim Bengal Ka Garv.”

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ই চি আই-ৰ দ্বাৰা হাওৰাত মেগা এছ ভি ই পি জনসম্পৰ্কীয় কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত-‘চুনাৱ কা পৰ্ব, পশ্চিম বংগ কা গৰ্ব’
২০২৬চনৰ বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বে পশ্চিম বংগত ৰাজ্যব্যাপী ভোটাৰ সজাগতা অভিযান তীব্ৰ
অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী আৰু তামিলনাডুতো এছ ভি ই পি অভিযানে গতি লাভ কৰিছে
27 MAR 2026 1:36PM by PIB Guwahati
১. অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, তামিলনাডু আৰু পশ্চিম বংগত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া থকা বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে মুখ্য নিৰ্বাচন বিষয়া (চি ই অ') আৰু জিলা নিৰ্বাচন বিষয়া (ডি ই অ') ৰ কাৰ্যালয়সমূহৰ সৈতে সমন্বয় কৰি এই নিৰ্বাচনৰ বাবে নিৰ্বাচিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত ৰাজ্যব্যাপী ভোটাৰ সজাগতা কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছে যাৰ লক্ষ্য হৈছে এটা আনন্দময় আৰু শান্তিপূৰ্ণ পৰিৱেশত গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱ উদযাপন কৰা।
২. এই পদক্ষেপসমূহৰ অংশ হিচাপে, গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ আৰু এক মুক্ত, নিৰপেক্ষ আৰু উৎসৱৰ পৰিৱেশত ভোটদানৰ প্ৰসাৰ কৰিবলৈ পশ্চিম বংগৰ সকলো জিলাত একেধৰণৰ কাৰ্যসূচীৰ লগতে আজি হাওৰাত এক প্ৰধান প্ৰণালীবদ্ধ ভোটাৰ শিক্ষা আৰু নিৰ্বাচনী অংশগ্ৰহণ (এছ ভি ই পি) প্ৰসাৰৰ আয়োজন কৰা হৈছিল।
৩. হাওৰা জিলাত এই অনুষ্ঠান এক চাইক্ল’থনৰ জৰিয়তে আৰম্ভ হৈছিল য’ত বৃহৎ সংখ্যক বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, প্ৰথমবাৰৰ বাবে আৰু যুৱ ভোটাৰৰ লগতে ই চি আই, চি ই অ’-ৰ কাৰ্যালয়, চি পি, ডি ই অ’ আৰু অন্যান্য বিভাগৰ বিষয়াসকলে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰে। ৰামকৃষ্ণপুৰ ফেৰী ঘাটত সমাপ্ত হোৱাৰ পূৰ্বে হাওৰা ব্ৰীজ চেক পোষ্টৰ পৰা পুৱা ৭ বজাত এই সমাৰোহৰ সূচনা কৰা হৈছিল আৰু ৰে'ল সংগ্ৰহালয়ৰ মাজেৰে আগবাঢ়িছিল। ইয়াৰ পাছত সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হৈছিল য'ত লোকসংগীত, নৃত্য আৰু নাটকৰ জৰিয়তে ভোটদানৰ গুৰুত্ব আৰু নিৰ্বাচনৰ উৎসৱৰ মনোভাৱ প্ৰকাশ কৰা হৈছিল।
৪. এই অনুষ্ঠানৰ এটা প্ৰধান আকৰ্ষণ আছিল জনপ্ৰিয় এনিমেচন চৰিত্ৰ ছোটা ভীম আৰু চুটকিৰ উপস্থিতি, যিসকলে বিশেষকৈ যুৱ আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদান কৰা ভোটদানকাৰীসকলৰ মাজত সজাগতাৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰিবলৈ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
৫. এই পদক্ষেপসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভোটদাতাসকলক ভোটদানৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে জনোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ ভোটদান কেন্দ্ৰ আৰু ভোটগ্ৰহণৰ দিনাৰ সময়সূচী কেনেদৰে চিনাক্ত কৰিব লাগে তাৰ প্ৰয়োজনীয় বিৱৰণৰ বিষয়ে অৱগত কৰোৱা। এই প্ৰচেষ্টাৰ লক্ষ্য হৈছে নাগৰিক আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত সজাগতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিশেষকৈ নগৰীয়া ভোটাৰ, মহিলা, পিডব্লিউডি ভোটাৰ, যুৱক-যুৱতী আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটদান কৰা ভোটাৰসকলৰ মাজত ভোটদানৰ হাৰ সৰ্বাধিক কৰা।
৬. কালীঘাট চিত্ৰকলা, পট্টাচিত্ৰ কলা, ছৌ নৃত্য, যাত্ৰা থিয়েটাৰ আৰু বাউল লোক পৰম্পৰাকে ধৰি পশ্চিম বংগৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক ভোটাৰ সজাগতা যোগাযোগত একত্ৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
৭. এই পদক্ষেপসমূহে ভোটদানৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ অখণ্ডতা তথা স্বচ্ছতা অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে (ই চি আই) আৰম্ভ কৰা শেহতীয়া পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে ভোটদান কেন্দ্ৰৰ বাহিৰত মোবাইল জমা সুবিধা, ই চি আই এন ই টি এপ, ১০০ % ৱেবকাষ্টিং, উন্নত ভোটাৰ তথ্য স্লিপ আৰু অন্যান্য সুবিধাজনক পদক্ষেপ।
৮. প্ৰথমবাৰৰ বাবে আৰু যুৱ ভোটাৰসকলক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ৰাজ্যখনৰ মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ নিৰ্বাচনী সাক্ষৰতা ক্লাবসমূহে (ই এল চি) শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত ভোটাৰ সজাগতা বৃদ্ধি কৰিব। ৰাজ্যখনৰ সম্পৰ্কিত সাংস্কৃতিক উপাদানসমূহ ব্যৱহাৰ কৰি যুৱক-যুৱতীসকলক অৱগত কৰিবলৈ আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ এক জীৱন্ত ছ’চিয়েল মিডিয়া অভিযানৰ সুবিধা লোৱা হ’ব।
৯. চৰকাৰী বিভাগ আৰু কৰ্পোৰেট সংগঠনসমূহৰ সৈতে সহযোগিতাই প্ৰসাৰৰ প্ৰচেষ্টাক অধিক শক্তিশালী কৰিব।
১০. এই পদক্ষেপসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত সকলো অংশীদাৰৰ ভয়-মুক্ত, প্ৰলোভন-মুক্ত আৰু জ্ঞাত অংশগ্ৰহণ শক্তিশালী কৰা। ‘চুনাৱ কা পৰ্ব, পশ্চিম বংগ কা গৰ্ব’ শীৰ্ষক মূল বিষয়বস্তুৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই এছভিইপি অনুষ্ঠানসমূহৰ আয়োজন কৰা হৈছে।