ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
এমচিএমচিৰ দ্বাৰা বিজ্ঞাপনৰ প্ৰাক-প্ৰমাণপত্ৰ ল’ব লাগিব ৰাজনৈতিক দলসমূহে
প্ৰাৰ্থীসকলে শ্বেয়াৰ কৰিব লাগিব তেওঁলোকৰ প্ৰকৃত ছ'চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টৰ সবিশেষ
20 MAR 2026 2:32PM by PIB Guwahati
১। ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, তামিলনাডু আৰু পশ্চিমবংগৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ দিন ঘোষণা কৰিছে।
২। ইচিআইয়ে নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে যে যিকোনো পঞ্জীভুক্ত ৰাজনৈতিক দল বা কোনো সংগঠন/সংগঠন বা কোনো প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থী/ব্যক্তিয়ে ছ'চিয়েল মিডিয়াকে ধৰি ইলেকট্ৰনিক মিডিয়াত (যেনে টিভি, ৰেডিঅ', ৰাজহুৱা স্থানত এভি ডিচপ্লে, ই-পেপাৰ, বাল্ক এছএমএছ/ভইচ মেছেজ) সকলো ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপনৰ প্ৰাক-প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে মিডিয়া চাৰ্টিফিকেচন এণ্ড মনিটৰিং কমিটী (এমচিএমচি) ত আবেদন কৰিব লাগিব।
৩। ব্যক্তি বা প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থীসকলে জিলা এমচিএমচিৰ সৈতে বিজ্ঞাপনৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশত মুখ্য কাৰ্যালয় থকা সকলো পঞ্জীকৃত ৰাজনৈতিক দলে ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ এমচিএমচিৰ ওচৰত এনে বিজ্ঞাপনৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰে। নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত আৱেদনসমূহ দাখিল কৰিব লাগিব। জিলা/ৰাজ্যিক এমচিএমচিৰ সিদ্ধান্তৰ বিৰুদ্ধে আপীলৰ বাবে ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত চিইঅ'ৰ নেতৃত্বত এখন আপীল কমিটীও গঠন কৰা হয়।
৪। সংশ্লিষ্ট এমচিএমচিৰ পৰা প্ৰাক-প্ৰমাণপত্ৰ অবিহনে কোনো ৰাজনৈতিক দল/প্ৰাৰ্থীয়ে ইণ্টাৰনেটভিত্তিক মিডিয়া/ৱেবছাইট, ছ'চিয়েল মিডিয়া ৱেবছাইটকে ধৰি কোনো ইণ্টাৰনেটভিত্তিক মিডিয়া/ৱেবছাইটত ৰাজনৈতিক বিজ্ঞাপন প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰিব।
৫। এমচিএমচিসমূহে সংবাদ মাধ্যমত সুলভ বাতৰিৰ সন্দেহজনক ঘটনাৰ ওপৰত কঠোৰ দৃষ্টি ৰাখিব আৰু উপযুক্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব।
৬। তদুপৰি, প্ৰাৰ্থীসকলে মনোনয়ন দাখিল কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ শপতনামাত তেওঁলোকৰ প্ৰকৃত ছ'চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টৰ সবিশেষ উল্লেখ কৰিব লাগিব।
৭। জনপ্ৰতিনিধিত্ব আইন, ১৯৫১ৰ ৭৭(১) ধাৰাৰ অধীনত আৰু ভাৰতৰ মাননীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি ৰাজনৈতিক দলসমূহে বিধানসভা নিৰ্বাচন সমাপ্ত হোৱাৰ ৭৫ দিনৰ ভিতৰত ছ'চিয়েল মিডিয়া ৱেবছাইটকে ধৰি ইণ্টাৰনেটৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰৰ বাবে হোৱা ব্যয়ৰ এক বিবৃতি দাখিল কৰিব লাগিব।
৮। এই ব্যয়ৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব ইন্টাৰনেট কোম্পানীসমূহ আৰু ৱেবছাইটসমূহলৈ বিজ্ঞাপন আৰু প্ৰচাৰ সম্পৰ্কীয় ব্যয়ৰ বাবে কৰা ধনৰাশি আৰু তেওঁলোকৰ ছ'চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টসমূহ বজাই ৰখাৰ বাবে হোৱা কাৰ্য্যকৰী ব্যয়।
৯। এই সন্দৰ্ভত সকলো নিৰ্বাচনমুখী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া, ৰাজ্যিক আৰক্ষীৰ সমন্বয়ৰক্ষী বিষয়া, ৰাজ্যিক তথ্য প্ৰযুক্তিৰ সমন্বয়ৰক্ষী বিষয়া আৰু ছ'চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে ১৯ মাৰ্চ, ২০২৬ত এক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হয়। বৈঠকত উপৰোক্ত বিষযসমূহৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা হয় আৰু নিৰ্বাচনৰ সময়ত ভুল তথ্য, ভুৱা তথ্য আৰু ভুৱা বাতৰিৰ বিৰুদ্ধে সময়মতে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব বুলি জনোৱা হয়।

Election Commission
Political Parties to get advertisements pre-certified by MCMC
Candidates to share details of their authentic social media accounts
20 MAR 2026 2:32PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India (ECI) announced the schedule for the General Election to Legislative Assemblies of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal and bye-elections in 6 states on March 15,2026.
2. ECI has issued orders requiring any registered political party or any group of organization/association or any contesting candidate/individual to apply to the Media Certification and Monitoring Committee (MCMC) for pre-certification of all political advertisements on electronic media (such as TV, Radio, AV displays at public places, e-papers, bulk SMS/voice messages) including social media before publication.
3. Individuals or contesting candidates can apply for certification of advertisements with District MCMC. All registered political parties headquartered in a State/UT can apply for certification of such advertisements with the State Level MCMC. The applications must be submitted within the specified timelines. An Appellate Committee headed by the CEO is also constituted at the State level to entertain appeals against the decisions of District/State MCMC.
4. No political advertisements are to be released to any internet-based media/websites, including social media websites, by political parties/ candidates without pre-certification from the respective MCMC.
5. MCMCs shall also keep a strict vigil on suspected cases of paid news in the media and take suitable action.
6. Further, candidates are required to share the details of their authentic social media accounts in their affidavit at the time of filing nomination.
7. According to Section 77(1) of Representation of the People Act, 1951 and the directions of the Hon'ble Supreme Court of India, political parties should also submit a statement of expenditure incurred on campaigning through internet including social media websites to the ECI within 75 days of the completion of the assembly elections.
8. Such expenditure, among other things, shall include payments made to internet companies and websites for carrying advertisements and campaign related expenditure on development of content and operational expenditure incurred to maintain their social media accounts.
9. In this regard, a meeting was held with the CEOs, State Police Nodal Officers, State IT Nodal Officers of all poll-bound States/UT and the representatives of Social Media Platforms (SMPs) on March 19, 2026 to sensitise them about the above provisions and to check and ensure timely action against reported instances of misinformation, disinformation and fake-news during elections.