ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାରେ ୩.୫ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ନୂଆ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍
୨୦୧୪-୨୫ ମଧ୍ୟରେ ୨,୧୫୦ କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ୨୦୦୯-୧୪ ରେ ୨୬୭ କିଲୋମିଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା
ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍-ବଲାଙ୍ଗିରର ୨୨୬ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଅବଶିଷ୍ଟ ୭୫ କିଲୋମିଟର ଦଶପଲ୍ଲା-ପୁରୁଣାକଟକ ସେକ୍ସନରେ ସମସ୍ତ ସାତଟି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଖନନ ସରିଛି
ସାଲେଗାଁ-ବୁଢାପଙ୍କ ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନର ୫୭ କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି; ଅବଶିଷ୍ଟ ୨୮ କିଲୋମିଟରରେ ୬ଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ଏବଂ ୨ଟି ଷ୍ଟେସନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି
13 MAR 2026 5:43PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳବାଇ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛି।
ରେଳ ବଜେଟ୍:
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଓଡ଼ିଶାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ/ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ପରିମାଣ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା।
ଅବଧି
ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ
୨୦୦୯-୧୪
୮୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କା/ବାର୍ଷିକ
୨୦୨୫-୨୬
୧୦,୫୯୯ କୋଟି ଟଙ୍କା (ପ୍ରାୟ ୧୩ ଗୁଣ ଅଧିକ)
ଟ୍ରାକ୍ ନିର୍ମାଣ
୨୦୦୯-୧୪ ଏବଂ ୨୦୧୪-୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ/ଆଂଶିକ ଭାବରେ ନୂତନ ଟ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା/ବିଛାଇବାର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଗଲା:
ଅବଧି
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନୂଆ ଟ୍ରାକ୍
ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ନୂଆ ଟ୍ରାକ୍
୨୦୦୯-୧୪
୨୬୭ କିମି
୫୩ କିମି
୨୦୧୪-୨୫
୨,୧୫୦ କିମି
୧୯୫ କିମି
(୩.୫ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ)
ପ୍ରକଳ୍ପ ମଞ୍ଜୁର:
୦୧.୦୪.୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ଓଡ଼ିଶାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ/ଆଂଶିକ ଭାବରେ ୬୭,୪୯୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ ୪୦୧୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ୪୯ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ (୧୯ ନୂତନ ଲାଇନ ଏବଂ ୩୦ ଦୋହରୀକରଣ) ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୧,୪୨୯ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ରେଳ ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୨୮,୦୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ଏହାର ସାରାଂଶ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ବର୍ଗ
ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ମୋଟ୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା
ମୋଟ୍‌ ଲମ୍ବ ଏନଏଲ/ଜିସି/ଡିଏଲ (କିଲୋମିଟରରେ)
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ଲମ୍ବ
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ୍‌ ବ୍ୟୟ
(₹ in Cr)
ନୂଆଲାଇନ
୧୯
୧,୫୪୪
୨୫୬
୬,୨୭୦
ଦୋହରୀକରଣ/ବହୁଗୁଣିତ କରିବା
୩୦
୨,୪୬୬
୧,୧୭୩
୨୧,୭୭୩
ମୋଟ୍‌
୪୯
୪,୦୧୦
୧,୪୨୯
୨୮,୦୪୩
ନିକଟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ:
ଓଡ଼ିଶାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ/ଆଂଶିକ ଭାବରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବା କିଛି ପ୍ରକଳ୍ପର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
କ୍ରଂସଂ
ପ୍ରକଳ୍ପର ନାମ
ବ୍ୟୟ ପରିମାଣ
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
୧
ଦୈତାରୀ-ବାଂଶପାଣି ନୂତନ ଲାଇନ ଏବଂ ଜାଖପୁରା-ହରିଦାସପୁର ତୃତୀୟ ଲାଇନ (୧୭୯ କିମି)
୧,୩୧୭
୨
ଝାରସୁଗୁଡା - ସର୍ଡେଗା ନୂଆ ଲାଇନ (୫୦ କିମି)
୧,୫୯୮
୩
ହରିଦାସପୁର-ପାରାଦୀପ ନୂତନ ଲାଇନ (୮୨ କିମି)
୨,୩୯୭
୪
ଅନୁଗୁଳ-ସୁକିନ୍ଦା ନୂତନ ଲାଇନ (୧୦୪କିମି)
୨,୮୩୪
୫
ଚମ୍ପା-ଝାରସୁଗୁଡ଼ା ତୃତୀୟ ଲାଇନ୍‌ (୧୫୨କିମି)
୧,୨୨୭
୬
ସମ୍ବଲପୁର-ଟିଟଲାଗଡ଼ ଦୋହରୀକରଣ (୧୮୨ କିମି)
୨,୨୬୨
୭
ରାଉରକେଲା- ଝାରସୁଗୁଡ଼ା ତୃତୀୟ ଲାଇନ (୧୦୧ କିମି)
୧,୩୧୩
୮
ବାଂଶପାଣି-ଦୈତାରୀ-ଟୋମକା-ଜଖପୁରା ଲାଇନ୍‌ ଦୋହରୀକରଣ (୧୬୪କିମି)
୧,୮୨୭
୯
ସମ୍ବଲପୁର-ତାଳଚେର ଦୋହରୀକରଣ (୧୭୪ କିମି)
୧,୫୩୯
୧୦
ରାୟପୁର - ଟିଟଲାଗଡ଼ ଦୋହରୀକରଣ (୨୦୩ କିମି)
୧,୧୭୧
୧୧
ଝାରସୁଗୁଡ଼ା-ସରଡେଗା ଦୋହରୀକରଣ (୫୦କିମି)
୩,୨୦୦
ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ:
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଓଡ଼ିଶାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ/ଆଂଶିକ ଭାବରେ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିବା କିଛି ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
କ୍ରଂସଂ
ପ୍ରକଳ୍ପର ନାମ
ମୋଟ୍‌ ଖର୍ଚ୍ଚ
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
୧
ଜୁନାଗଡ଼-ନବରଙ୍ଗପୁର ନୂତନ ଲାଇନ୍‌ (୧୧୬ କିମି)
୨,୮୬୫
୨
ନବରଙ୍ଗପୁର-ଜୟପୁର ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୪୧ କିମି)
୭୪୮
୩
ଜୟପୁର-ମାଲକାନଗିରି ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୧୩୦ କିମି)
୨,୩୪୪
୪
ମାଲକାନଗିରି-ପାଣ୍ଡୁରଙ୍ଗପୁରମ୍‌ ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୧୭୪ କିମି)
୩,୫୯୨
୫
ବୁଡ଼ାମରା-ଚାକୁଳିଆ ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୬୦ କିମି)
୧,୪୫୯
୬
ଗୁଣପୁର-ଥେରୁବାଲି ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୭୪ କିମି)
୧,୧୬୬
୭
ପୁରୀ-କୋଣାର୍କ ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୩୨ କିମି)
୪୯୨
୮
ବାଦାମପାହାଡ଼-କେନ୍ଦୁଝରଗଡ଼ ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୮୨ କିମି)
୧,୮୭୬
୯
ବାଙ୍ଗିରିପୋଷି-ଗୋରୁମହିଷାଣୀ ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୮୬ କିମି)
୨,୨୬୯
୧୦
ବରଗଡ଼ ରୋଡ-ନୂଆପଡ଼ା ରୋଡ୍ ନୂଆ ଲାଇନ୍‌ (୧୩୮ କିମି)
୨,୬୨୨
୧୧
ବିଜୟନଗରମ-ଟିଟିଲାଗଡ଼ ତୃତୀୟ ଲାଇନ୍‌ (୨୬୫ କିମି)
୬,୯୯୬
୧୨
ତାଳଚେରଠାରେ ଫ୍ଲାଇଓଭର ସହିତ ଜରପଡ଼ା-ବୁଢ଼ାପଙ୍କ ତୃତୀୟ ଓ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ୍‌ (୧୦୧ କିମି)
୮୧୦
୧୩
ବୁଢ଼ାପଙ୍କ-ସାଲେଗାଁ ଭାୟା ରାଜଆଠଗଡ଼ ତୃତୀୟ ଓ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇଡ଼ (୧୦୭କିମି)
୨,୦୨୩
୧୪
ନିର୍ଗୁଣ୍ଡି-ବିଜୟନଗରମ୍‌ ତୃତୀୟ ଲାଇନ୍‌ (୩୮୫କିମି)
୪,୯୬୩
୧୫
କୋଟାଭାଲସା-କୋରାପୁଟ ଲାଇନ୍‌ ଦୋହରୀକରଣ (୧୮୯କିମି)
୨,୫୦୦
୧୬
କୋରାପୁଟ-ସିଙ୍ଗାପୁର ରୋଡ୍ ଲାଇନ୍‌ ଦୋହରୀକରଣ (୧୬୫କିମି)
୨,୩୬୨
୧୭
ଜଗଦଲପୁର-କୋରାପୁଟ ଲାଇନ୍‌ ଦୋହରୀକରଣ (୧୦୭ କିମି)
୧,୫୪୭
୧୮
ଝାରସୁଗୁଡ଼ା-ବିଳାସପୁର ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ୍‌ (୨୦୬କିମି)
୨,୫୯୬
୧୯
ବନ୍ଦମୁଣ୍ଡା-ରାଞ୍ଚି ଲାଇନ୍‌ ଦୋହରୀକରଣ (୧୫୯ କିମି)
୩,୦୨୯
୨୦
ନାରାୟଣଗଡ଼-ଭଦ୍ରକ ତୃତୀୟ ଲାଇଡ଼ (୧୫୩ କିମି)
୨,୧୩୬
୨୧
ଭଦ୍ରକ – ନିର୍ଗୁଣ୍ଡି ତୃତୀୟ ଲାଇଡ଼ (୯୨ କିମି)
୧,୨୮୪
କିଛି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଗ୍ରଗତି ନିମ୍ନରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଗଲା:
୧. ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍-ବଲାଙ୍ଗିର (୩୦୧ କିଲୋମିଟର) ନୂତନ ଲାଇନ: ପ୍ରକଳ୍ପର ସଦ୍ୟତମ ମୂଲ୍ୟ ୫,୦୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୪,୩୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୯୩୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରକଳ୍ପର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନଲିଖିତ:-
- ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ - ଦଶପଲ୍ଲା (୧୦୬ କିଲୋମିଟର): କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
- ଦଶପଲ୍ଲା - ପୁରୁଣାକଟକ (୭୫ କିଲୋମିଟର): କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି।
- ପୁରୁଣାକଟକ - ବଲାଙ୍ଗିର (୧୨୦ କିଲୋମିଟର) : କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
ଦଶପଲ୍ଲା - ପୁରୁଣାକଟକ (୭୫ କିଲୋମିଟର) ର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:-
କ୍ରଂସଂ
କାର୍ଯ୍ୟ
ପରିସର
ସ୍ଥିତି
୧
ସୁଡ଼ଙ୍ଗ
୭ଟି (୧୧.୯୬ କିଲୋମିଟର)
୬ଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି (୭.୭ କିଲୋମିଟର)। ବାକି ଗୋଟିଏ ସୁଡ଼ଙ୍ଗରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
୨
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେତୁ
୫
ସବୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି
୩
ଷ୍ଟେସନ୍ କୋଠା
୫
କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି
୨. ସାଲେଗାଁ - ବୁଢାପଙ୍କ (୮୫ କିଲୋମିଟର) ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ: କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ପ୍ରକଳ୍ପର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:-
- ସାଲେଗାଁ - ରାଜଆଠଗଡ଼ (୨୩ କିଲୋମିଟର): କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
- ରାଜଆଠଗଡ଼ - ଢେଙ୍କାନାଳ (୨୦ କିଲୋମିଟର): ଭୂମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ଜମି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ୪ଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ବାକି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
- ଢେଙ୍କାନାଳ - ମେରାମୁଣ୍ଡଳି (୩୪ କିଲୋମିଟର): କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
- ମେରାମୁଣ୍ଡଳି - ବୁଢାପଙ୍କ (୮ କିଲୋମିଟର): ଭୂମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ଜମି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ୨ଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ଏବଂ ୨ଟି ଷ୍ଟେସନ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ବାକି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଯେକୌଣସି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଞ୍ଜୁରୀ ଅନେକ ମାପଦଣ୍ଡ/କାରକ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଆକଳନ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ମାର୍ଗର ଲାଭ
- ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣ
- ନିଖୋଜ ଲିଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ରୁଟ୍ ପ୍ରଦାନ
- ଭିଡ଼/ସାଚୁରେଟେଡ୍ ଲାଇନଗୁଡ଼ିକର ବୃଦ୍ଧି
- ରାଜ୍ୟ ସରକାର/କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଠାଯାଇଥିବା ଦାବି,
- ରେଳବାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଆବଶ୍ୟକତା
- ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିଚାର
- ତତ୍ତ୍ୱର ସାମଗ୍ରିକ ଉପଲବ୍ଧତା
ରେଳବାଇ ପ୍ରକଳ୍ପ/ଗୁଡ଼ିକ ସମାପ୍ତି ବିଭିନ୍ନ କାରକ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ
- ଜଙ୍ଗଲ ମଞ୍ଜୁରୀ
- ବାଧାସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଉପଯୋଗିତାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନାନ୍ତର
- ବିଭିନ୍ନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କଠାରୁ ବୈଧାନିକ ମଞ୍ଜୁରୀ
- କ୍ଷେତ୍ରର ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥା
- ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି
- ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ବର୍ଷରେ କାର୍ଯ୍ୟ ମାସ ସଂଖ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି
- ଏହି ସମସ୍ତ କାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ/ଗୁଡ଼ିକ ସମାପ୍ତି ସମୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭୁବନେଶ୍ୱର-ରାୟଗଡା-ଜୟପୁର-କୋରାପୁଟ ସେକ୍ଟରରେ ପ୍ରତିଦିନ ୧୮୪୪୭/୧୮୪୪୮ ଭୁବନେଶ୍ୱର-ଜଗଦଲପୁର ହୀରାଖଣ୍ଡ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, କୋରାପୁଟ-କୋଟ୍ଟାଭାଲସା ମଧ୍ୟରେ ୩ ଯୋଡ଼ା ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଚଳାଚଳ କରୁଛି ଏବଂ କୋଟ୍ଟାଭାଲସା ଓ ଭୁବନେଶ୍ୱର ମଧ୍ୟରେ ୬ ଯୋଡ଼ା ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା।
କୋରାପୁଟ-କୋଟାଭାଲସା ସେକ୍ଟରରେ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍:
କ୍ରଂସଂଖ୍ୟା
ଟ୍ରେନ୍ ସଂଖ୍ୟା ଓ ନାମ
୧
୧୮୫୧୫/୧୮୫୧୬ କିରାଣ୍ଡୁଲ-ବିଶାଖାପାଟଣା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍
୨
୫୮୫୦୧/୫୮୫୦୨ କିରାଣ୍ଡୁଲ-ବିଶାଖାପାଟଣା ପାସେଞ୍ଜର
୩
୫୮୫୩୭/୫୮୫୩୮ କୋରାପୁଟ-ବିଶାଖାପାଟଣା ପାସେଞ୍ଜର
| |
କୋଟାଭାଲସା-ଭୁବନେଶ୍ୱର ସେକ୍ଟରରେ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍:
କ୍ରଂସଂଖ୍ୟା
ଟ୍ରେନ୍ ସଂଖ୍ୟା ଓ ନାମ
୧
୧୬୧୦୭/୧୬୧୦୮ ତାମ୍ବରମ୍‌-ସାନ୍ତ୍ରାଗାଚ୍ଛି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୨
୧୬୫୯୭/୧୬୫୯୮ ଏସଏମଭିଟି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ - ଆଲିପୁରଦାର ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୩
୧୬୫୨୩/୧୬୫୨୪ ଏସଏମଭିଟି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ - ବାଲୁରଘାଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍
୪
୧୬୨୨୩/୧୬୨୨୪ ଏସଏମଭିଟି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ - ରାଧିକାପୁର ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୫
୧୭୦୧୫/୧୭୦୧୬ ସିକନ୍ଦରାବାଦ - ଭୁବନେଶ୍ୱର ବିଶାଖା ଏକ୍ସପ୍ରେସ
୬
୧୮୦୪୫/୧୮୦୪୬ ଚାରଲାପାଲି - ଶାଲିମାର ପୂର୍ବତଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍
ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Railways
New Railway Track Commissioning in Odisha Registers Over 3.5 Times Increase; 2,150 km Commissioned During 2014–25 as Against 267 km in 2009–14
226 Km of Khurda Road-Bolangir New Line Commissioned, All Seven Tunnels Excavated on Final 75-Km Daspalla-Purunakatak Section
57 Km of Salegaon-Budhapank 3rd and 4th Line Commissioned; 6 Major Bridges and 2 Stations Complete on Remaining 28 Km
13 MAR 2026 5:43PM by PIB Delhi
Railway has taken up infrastructure upgradation in Odisha in a big way.
Railway Budget:
Budget allocation in the recent years has increased significantly. Budget allocation for infrastructure projects and safety works, falling fully/partly in the State of Odisha is as under:
Period
Outlay
2009-14
₹ 838 Cr./year
2025-26
₹ 10,599 Cr. (Nearly 13 times)
Track Construction:
The details of commissioning/laying of new track falling fully/partly in the State of Odisha during 2009-14 and 2014-25 is as under:
Period
New Track Commissioned
Average Commissioning of new tracks per year
2009-14
267 Km
53 Km
2014-25
2,150 Km
195 Km
(More than 3.5 times)
Project Sanctioned:
As on 01.04.2025, 49 projects (19 New Lines and 30 Doubling), of a total length of 4,010 Km, costing ₹ 67,496 crore, falling fully/partly in Odisha, are sanctioned, out of which 1,429 km length has been commissioned and an expenditure of ₹28,043 crore has been incurred upto March’ 2025. The summary is as under:-
Category
No of sanctioned Projects
Total Length
NL/GC/DL
(in Km)
Length Commissioned till Mar'25
(in Km)
Total Exp upto Mar'25
(in Cr)
New Lines
19
1,544
256
6,270
Doubling/Multi-tracking
30
2,466
1,173
21,773
Total
49
4,010
1,429
28,043
Recently Completed Projects:
Details of some of the recently completed projects falling fully/partly in Odisha are as under:
SN
Name of Project
Cost
(In Crores of ₹)
1
Daitari-Banspani New Line and Jakhapura-Haridaspur 3rd Line (179 Km)
1,317
2
Jharsuguda - Sardega New Line (50 Km)
1,598
3
Haridaspur-Paradeep New Line (82 Km)
2,397
4
Angul-Sukinda New Line (104 Km)
2,834
5
Champa-Jharsuguda 3rd Line (152 Km)
1,227
6
Sambalpur-Titlagarh Doubling (182 Km)
2,262
7
Rourkela-Jharsuguda 3rd Line (101 Km)
1,313
8
Banspani-Daitari-Tomka-Jakhapura Doubling (164 Km)
1,827
9
Sambalpur-Talcher Doubling (174 Km)
1,539
10
Raipur - Titlagarh Doubling (203 Km)
1,171
11
Jharsuguda-Sardega Doubling (50 Km)
3,200
Ongoing Projects:
Further, some of the main projects falling fully/partly in Odisha which have been taken up are as under:
SN
Name of Project
Total Cost
(In Crores of ₹)
1
Junagarh-Nabarangpur New Line (116 Km)
2,865
2
Nabarangpur-JeyporeNew Line (41 Km)
748
3
Jeypore-Malkangiri New Line (130 Km)
2,344
4
Malkangiri – Pandurangapuram New Line (174 Km)
3,592
5
Buramara-Chakulia New Line (60 Km)
1,459
6
Gunupur-Therubali New Line (74 Km)
1,166
7
Puri - Konark New Line (32 Km)
492
8
Badampahar-Kendujhargarh New Line (82 Km)
1,876
9
Bangriposi-Gorumahisani New Line (86 Km)
2,269
10
Bargarh Road-Nawapara Road New Line (138 Km)
2,622
11
Vizianagram-Titlagarh 3rd Line (265 Km)
6,996
12
Jarapada- Budhapank 3rd& 4th Line with flyover at Talcher (101 Km)
810
13
Budhapank- Salegaon via Rajatgarh 3rd& 4th Line (170 Km)
2,023
14
Nergundi - Vizianagaram 3rd Line (385 Km)
4,963
15
Kottavalasa-Koraput Doubling (189 Km)
2,500
16
Koraput-Singapur Road Doubling (165 Km)
2,362
17
Jagdalpur-Koraput Doubling (107 Km)
1,547
18
Jharsuguda-Bilaspur 4th line (206 Km)
2,596
19
Bondamunda-Ranchi Doubling (159 Km)
3,029
20
Narayangarh-Bhadrak 3rd line (153 Km)
2,136
21
Bhadrak-Nergundi 3rd Line (92 Km)
1,284
The progress of some of the major projects is as under:
1. Khurda Road-Bolangir (301 Km) new line: The latest cost of the project is ₹5,089 crore. Expenditure of ₹4,311 crore has been incurred on this project upto March, 2025. An outlay of ₹1938 crore has also been provided in the financial year 2025-26. Status of project is as under:-
• Khurda Road – Daspalla (106 Km) : Commissioned
• Daspalla – Purunakatak (75 Km) : Works have been taken up.
• Purunakatak – Bolangir (120 Km) : Commissioned
Status of Daspalla – Purunakatak (75 km) is as under:-
SN
Activity
Scope
Status
1
Tunnel
7 nos (11.96 Km)
6 nos completed (7.7 Km).Works taken up in balance 1 tunnel
2
Important Bridge
5
All completed
3
Station Building
5
Works have been taken up
2. Construction of 3rd and 4th line between Salegaon- Budhapank(85 Rkm): The work has been taken up. Status is as below:-
• Salegaon – Rajathgarh (23 Km) : Commissioned
• Rajathgarh – Dhenkanal (20 Km) : Land acquisition & forest land diversion completed. 4 major bridges completed. Balance work has been taken up.
• Dhenkanal – Meramundali (34 Km) : Commissioned
• Meramundali – Budhapank (8 Km) : Land acquisition & forest land diversion completed. 2major bridges and 2 stations completed. Balance work has been taken up.
Sanction of any railway project depends upon many parameters/factors which include the following:
• Anticipated traffic projections and Remunerativeness of the proposed route
• First and last mile connectivity provided by the project
• Connection of missing links and providing additional route
• Augmentation of congested/saturated lines
• Demands raised by State Governments/Central Ministries/Public representatives,
• Railway’s operational requirements
• Socio-economic considerations
• Overall availability of funds
Completion of Railway project/s depends on various factors which include the following:
• Land acquisition
• Forest clearance
• Shifting of infringing utilities
• Statutory clearances from various authorities
• Geological and topographical conditions of area
• Law and order situation in the area of project site
• Number of working months in a year for particular project site etc.
All these factors affect the completion time and cost of the project/s.
Presently, Bhubaneswar–Rayagada–Jeypore–Koraput sector is being served by the daily service of 18447/18448 Bhubaneswar-Jagdalpur Hirakhand Express. Moreover, Koraput is connected to Kottavalasa by 03 pairs of train services while Kottavalasa is further connected to Bhubaneswar by 06 pairs of train services. These train services are listed below:
Trains serving Koraput-Kottavalasa sector:
SN
Train No & Name
1
18515/18516 Kirandul - Visakhapatnam Express
2
58501/58502 Kirandul - Visakhapatnam Passenger
3
58537/58538 Koraput - Visakhapatnam Passenger
Trains serving Kottavalasa- Bhubaneswar sector:
SN
Train No & Name
1
16107/16108 Tambaram - Santragachi Amrit Bharat Express
2
16597/16598 SMVT Bengaluru - Alipurduar Amrit Bharat Express
3
16523/16524 SMVT Bengaluru - Balurghat Express
4
16223/16224 SMVT Bengaluru - Radhikapur Express
5
17015/17016 Secunderabad - Bhubaneswar Visakha Express
6
18045/18046 Charlapalli - Shalimar East Coast Express
This information was provided by the Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, in a reply to a question in Rajya Sabha today.