ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରମୁଖ କରିଡରରେ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ଅପଗ୍ରେଡ୍ ଓ ଡିଜିଟାଲ୍ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ୭୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅନୁମୋଦନ
10 MAR 2026 2:22PM by PIB Bhubaneswar
• ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବାକୁ ରଣନୈତିକ ରେଳ କରିଡରରେ ୩୧୮.୦୭ କୋଟିର ପ୍ରକଳ୍ପ
• ରାଇଚୁର–ଗୁଣ୍ଟାକାଲ ସେକ୍ସନରେ ୨×୨୫ କେଭି ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ଅପଗ୍ରେଡ୍ ପାଇଁ ୨୫୯.୩୯ କୋଟି ମଞ୍ଜୁର
• ଭଦୋଦରା ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ଡିଭିଜନରେ ୧,୦୦୦ କିମି ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ ବିଛାଇବାକୁ ୧୮୭.୮୮ କୋଟି ମଞ୍ଜୁର
୧୦/୦୩/୨୦୨୬: ଭାରତୀୟ ରେଳ ଏହାର ନେଟୱାର୍କର ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଲାଇନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ୭୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି।
ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ଅଧିକ-ଯାତାୟତ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ କରିଡରରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇର ଭଦୋଦରା ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡିଭିଜନରେ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ଯୋଗାଯୋଗ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିସ୍ତାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଦୁଭାଡ଼ା-ବିଶାଖାପାଟଣା-ବିଜୟନଗରମ୍ ବିଭାଗରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମର ନବୀକରଣ
ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥର୧୦୬ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ଦୁଭୱାଡା-ବିଶାଖାପାଟଣା-ବିଜୟନଗରମ୍ ସେକ୍ସନରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍‌କୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୩୧୮.୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି।
ଏହି ସେକ୍ସନ୍‌କୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ୧×୨୫ କେଭି ସିଷ୍ଟମ୍‌ରୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ୨×୨୫ କେଭି ସିଷ୍ଟମ୍‌କୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯିବ, ଯାହା ଫଳରେ ମାଲ ପରିବହନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏହି ଉଚ୍ଚ-ଘନତା କରିଡରରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ସମ୍ଭବ ହେବ।
ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ହାଓଡ଼ା-ଚେନ୍ନାଇ ରୁଟ୍‌ରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଏହି ସେକ୍ସନ୍‌ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ରୁ ବିଶାଖାପାଟଣା ବନ୍ଦରକୁ ଖଣିଜ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଏହି ଅପଗ୍ରେଡ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ସୁଗମ ମାଲ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୨୦୨୪-୨୫ ରେଳ ବଜେଟ୍‌ରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍‌କୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ।
ରାଇଚୁର-ଗୁଣ୍ଟାକାଲ ବିଭାଗରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମର ନବୀକରଣ
ଦକ୍ଷିଣ ମଧ୍ୟ ରେଳପଥର ଗୁଣ୍ଟାକଲ୍ ଡିଭିଜନ ଅଧୀନରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ବିସ୍ତୃତ ୧୨୬ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ରାଇଚୁର-ଗୁଣ୍ଟାକଲ୍ ସେକ୍ସନରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୫୯.୩୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି।
ଏହି ସେକ୍ସନକୁ ବିଦ୍ୟମାନ ୧ × ୨୫ କେଭି ସିଷ୍ଟମରୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ୨ × ୨୫କେଭି ସିଷ୍ଟମକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯିବ, ଯାହା ଏହି ଉଚ୍ଚ-ଘନତା କରିଡରରେ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାର ବହନ କ୍ଷମତା, ଉନ୍ନତ ଗତି ଏବଂ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ମୁମ୍ବାଇ-ଚେନ୍ନାଇ ରୁଟରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଏହି ଅପଗ୍ରେଡ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସେବା (ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସମେତ)କୁ ଅଧିକ ସୁଗମ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ୩,୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ ହାସଲ କରିବାର ମିଶନରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ, ସହିତ ସମଗ୍ର ନେଟୱାର୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ୨୦୨୪-୨୫ ରେଳ ବଜେଟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା।
ଭଦୋଦରା ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ଡିଭିଜନରେ ଓଏଫସି ଯୋଗାଯୋଗ ମେରୁଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା
ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇର ଭଦୋଦରା ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡିଭିଜନରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୧୮୭.୮୮ କୋଟି ମଞ୍ଜୁର କରିଛି।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଏକ ୪x୪୮-କୋର ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ (ଓଏଫସି) ବ୍ୟାକବୋନ୍ ଆର୍କିଟେକ୍ଚର ସ୍ଥାପନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଉନ୍ନତ ବ୍ୟାଣ୍ଡୱିଡଥ୍, ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଏଲଟିଇ -ଆଧାରିତ କଭାଚ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସମର୍ଥନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହି ଅପଗ୍ରେଡ୍ କବଚ (ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟ୍ରେନ୍ ଧକ୍କା ନିବାରଣ ପ୍ରଣାଳୀ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଭଦୋଦରା ଡିଭିଜନରେ ୬୯୨ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ଡିଭିଜନରେ ୩୦୮ କିଲୋମିଟର ସମେତ ୧,୦୦୦ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରରେ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ ବିଛାଯିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୨୦୨୪-୨୫ ରେଳ ବଜେଟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏକ ବୃହତ୍ତର ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ। ଏହା ନେଟୱାର୍କରେ କବଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ରେଳ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
ଏହି ଅନୁମୋଦିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଟ୍ରାକ୍ସନ୍ ପାୱାର ସିଷ୍ଟମକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ କରିଡରରେ ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରି ରେଳ ପରିଚାଳନାର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଯୋଗାଯୋଗ ନେଟୱାର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ମାର୍ଗରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସାମଗ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ।

Ministry of Railways
Indian Railways Approves Over ₹765 Crore for Traction Upgrades and Digital Communication Overhaul Across Key Corridors
₹318.07 Cr Cleared to Modernise Traction System on Strategic Duvvada–Visakhapatnam–Vizianagaram Freight Corridor
Raichur–Guntakal Section Gets ₹259.39 Cr Boost for Advanced 2×25 kV Electric Traction Upgrade Over 126 km
Western Railway to Lay 1,000 km of Optical Fibre Cable in Vadodara and Mumbai Divisions with Sanctioning of ₹187.88 Cr
10 MAR 2026 2:22PM by PIB Delhi
Indian Railways has sanctioned a series of key infrastructure and technology upgradation works totalling over ₹765 crore to strengthen operations, expand line capacity, and modernise communication systems across critical sections of the network.
The sanctioned projects cover upgradation of electric traction systems on two high-density freight and passenger corridors, and a major expansion of the optical fibre communication backbone across Vadodara and Mumbai Central Divisions of Western Railway.
Upgradation of Electric Traction System in Duvvada–Visakhapatnam–Vizianagaram Section
Indian Railways has also sanctioned ₹318.07 crore for upgrading the electric traction system on the 106-km Duvvada–Visakhapatnam–Vizianagaram section of East Coast Railway.
The section will be upgraded from the existing 1×25 kV system to a more advanced 2×25 kV system, enabling higher freight loading, improved speed potential, and enhanced reliability on this high-density corridor.
Located on the busy Howrah–Chennai route, this section plays a crucial role in transporting minerals and industrial goods from Odisha and Chhattisgarh to Visakhapatnam Port. The upgrade will strengthen power supply capacity, ensuring smoother freight movement and more efficient passenger train operations.
The project is part of a nationwide programme included in the 2024–25 Railway Budget aimed at modernising electric traction systems across Indian Railways.
Upgradation of Electric Traction System in Raichur–Guntakal Section
Indian Railways has sanctioned ₹259.39 crore for upgrading the electric traction system on the 126-km Raichur–Guntakal section spanning Karnataka and Andhra Pradesh under Guntakal Division of South Central Railway.
The section will be upgraded from the existing 1×25 kV system to a more advanced 2×25 kV system, enabling higher train loads, improved speed potential, and greater operational reliability on this high-density corridor.
Located on the busy Mumbai–Chennai route, the upgrade will strengthen power supply capacity, facilitating smoother freight movement and faster passenger services, including Vande Bharat trains. The project will contribute to Indian Railways’ mission of achieving 3,000 MT freight loading while enhancing overall network efficiency.
The work forms part of a nationwide programme included in the 2024–25 Railway Budget aimed at modernising electric traction systems across Indian Railways.
Provision of OFC Communication Backbone in Vadodara and Mumbai Divisions
Indian Railways has sanctioned ₹187.88 crore for strengthening the communication backbone in Vadodara and Mumbai Central Divisions of Western Railway.
The project provides for installation of a 4×48 core Optical Fibre Cable (OFC) backbone architecture, ensuring enhanced bandwidth, network redundancy, and reliable support for LTE-based Kavach and other critical railway communication systems. This upgrade will strengthen the digital infrastructure required for the implementation of Kavach, the indigenous train collision avoidance system.
Under this work, optical fibre cables will be laid over 1,000 route kilometres, including 692 km in Vadodara Division and 308 km in Mumbai Division.
The project is part of a larger nationwide programme included in the 2024–25 Railway Budget aimed at expanding Kavach and modernising railway communication systems across the network.
Strengthening Rail Infrastructure and Capacity
These sanctioned works will enhance the efficiency and reliability of railway operations by improving traction power systems, strengthening communication backbone infrastructure, and enabling higher freight loading capacity along major railway corridors.
The initiatives will also support the operation of modern trains, strengthen digital communication networks, and improve the overall performance of Indian Railways across key freight and passenger routes.