কেবিনেট
কেবিনেটে জেজেএম ২.০-ৰ অধীনত গ্ৰামীণ খোৱাপানী যোগান খণ্ডৰ গাঁথনিগত সংস্কাৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে বৰ্ধিত ব্যয় আৰু পুনৰ্গঠিত ৰূপায়ণেৰে ২০২৮-ৰ ডিচেম্বৰলৈকে জল জীৱন মিছনৰ (JJM) সময়সীমা বৃদ্ধিত অনুমোদন জনায়
10 MAR 2026 4:12PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ জল জীৱন অভিযানৰ (JJM) আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ পৰা সেৱা প্ৰদানলৈ ৰূপায়ণৰ পুনৰ্গঠন আৰু দৃষ্টিভংগীৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়। এয়া হৈছে বহনক্ষম গ্ৰামীণ পাইপেৰে খোৱাপানী যোগানৰ বাবে খোৱাপানী ব্যৱস্থা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক বাতাবৰণৰদ্বাৰা সমৰ্থিত।
গাঁথনিগত সংস্কাৰ সাধনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি জেজেএম-ৰ পুনৰ্গঠনৰ বাবে কেবিনেটে ২০১৯-২০ ত অনুমোদিত ১.৫১ লাখ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত কেন্দ্ৰীয় অংশসহ ২.০৮ লাখ কোটি টকাৰপৰা মুঠ ৩.৫৯ লাখ কোটি টকা কেন্দ্ৰীয় সাহায্যসহ মুঠ ব্যয় ৮.৬৯ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধিত অনুমোদন জনায়।
ইয়াৰ বাবে এটি ইউনিফৰ্ম ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল কাঠামো “সুজলাম ভাৰত” গঢ়ি তোলা হ’ব। ইয়াৰ অধীনত প্ৰতিখন গাঁৱক উৎসৰ পৰা টেপলৈ সম্পূৰ্ণ খোৱাপানী যোগান ব্যৱস্থাৰ ডিজিটেল মেপিং কৰি একক সুজল গাঁও / সেৱা এলেকা আইডি প্ৰদান কৰা হ’ব। স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰিবলৈ “জল অৰ্পণ”ৰ জৰিয়তে আঁচনিসমূহৰ কমিচনিং আৰু আনুষ্ঠানিক হস্তান্তৰত জিপি আৰু ভিডব্লিউএছচি সমূহক জড়িত কৰা হ’ব।
এটা গাঁও পঞ্চায়তে ৰাজ্য চৰকাৰে পৰ্য্যাপ্ত গাঁও পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা বুলি নিশ্চিত কৰাৰ পিছতহে কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ প্ৰমাণ দিব আৰু নিজকে “হৰ ঘৰ জল” বুলি ঘোষণা কৰিব। কাৰ্য্যকৰী ফলপ্ৰসূতা আৰু উৎসৰ বহনক্ষমতাৰ বাবে সামূহিক মালিকীস্বত্ব আৰু অংশগ্ৰহণক অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি স্বীকাৰ কৰি এই কাৰ্য্যক্ৰমে “জল উৎসৱ”ক এটি বাৰ্ষিক, সমাজ-নেতৃত্বাধীন ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু পৰ্য্যালোচনা কাৰ্য্যসূচী হিচাপে প্ৰচাৰ কৰিব। এই কাৰ্য্যসূচীয়ে স্থানীয় সাংস্কৃতিক নীতি-নিয়মক একত্ৰিত কৰাৰ লগতে খোৱাপানীৰ সুৰক্ষিত ভৱিষ্যতৰ বাবে সামূহিক দায়িত্ববোধ গভীৰ কৰিব।
২০১৯-ত টেপৰ পানীৰ সংযোগ থকা ৩.২৩ কোটি (১৭%) গ্ৰামীণ গৃহস্থীৰ বেচলাইনৰ পৰা এতিয়ালৈকে জেজেএম-ৰ অধীনত ১২.৫৬ কোটিৰো অধিক অতিৰিক্ত গ্ৰামীণ গৃহস্থীক টেপৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। বৰ্তমান দেশৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে চিনাক্ত কৰা ১৯.৩৬ কোটি গ্ৰামীণ গৃহস্থীৰ ভিতৰত আজিলৈকে প্ৰায় ১৫.৮০ কোটি (৮১.৬১%) গৃহস্থীয়ে টেপৰ পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছে।
এইসমূহ কৃতিত্বৰ বাহিৰেও বিশিষ্ট ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান/ব্যক্তিয়ে জেজেএম-ৰ প্ৰভাৱসমূহৰ মূল্যায়ন কৰিছে। এছবিআই ৰিচাৰ্চে প্ৰকাশ কৰা অনুসৰি জেজেএম-এ ৯ কোটি মহিলাক পানী কঢ়িওৱাৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত তেওঁলোকৰ আন-আন অৰ্থনৈতিক কাম-কাজত অধিক অংশগ্ৰহণ সম্ভৱ হৈ উঠিছে। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই (WHO) অনুমান কৰিছে যে ইয়াৰ জৰিয়তে দৈনিক ৫.৫ কোটি ঘন্টা ৰাহি, ৪ লাখ ডায়েৰিয়া-জনিত মৃত্যু ৰোধ আৰু ১৪ নিযুত ডিচেবিলিটি এডজাষ্টেড লাইফ ইয়েৰ (DALY) ৰাহিৰে মহিলাসকলৰ কষ্ট লাঘৱ হ’ব। নোবেল বঁটা বিজয়ী অধ্যাপক মাইকেল ক্ৰেমাৰে ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত পাঁচ বছৰ-অনূৰ্ধ শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৩০% হ্ৰাসৰ সম্ভাৱনা ব্যক্ত কৰিছে। একেদৰে বছৰি ১,৩৬,০০০ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা পৰিব। আইআইএম-বেংগালুৰু আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰম সংস্থাই (ILO) ইয়াৰ জৰিয়তে ৫৯.৯ লাখ প্ৰত্যক্ষ আৰু ২.২ কোটি পৰোক্ষ ব্যক্তি-বছৰ সম্ভাৱ্য নিয়োগ সৃষ্টিৰ অনুমান কৰিছে। অৰ্থাৎ জেজেএম-এ গ্ৰামীণ জীৱিকাক সুদৃঢ় কৰিব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। এই হস্তক্ষেপৰ প্ৰধান হিতাধিকাৰী হৈছে মহিলা আৰু কন্যা শিশুসকল। ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ কষ্ট লাঘৱ, স্বাস্থ্য আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা বৃদ্ধি, মৰ্য্যাদা বৃদ্ধি আৰু শিক্ষা তথা জীৱিকাৰ কাৰ্য্যকলাপৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাইছে।
জেজেএম ২.০-এ সকলো গাঁও পঞ্চায়তক ‘হৰ ঘৰ জল’ হিচাপে প্ৰমাণীকৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। উক্ত পদক্ষেপে ২০২৮-ৰ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশৰ সকলো ১৯.৩৬ কোটি গ্ৰামীণ গৃহস্থীলৈ টেপৰ পানী সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰিব। লগতে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল সমূহৰ সৈতে পৃথক বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ (MoU) জৰিয়তে সময়সীমা অনুসৰণ, আঁচনিৰ বহনক্ষমতা আৰু নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক জল সেৱা প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। জেজেএম ২.০-এ গাঁথনিগত সংস্কাৰৰ জৰিয়তে আন্তঃগাঁথনি-কেন্দ্ৰিক পদ্ধতিৰ পৰা নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক উপযোগিতা-ভিত্তিক সেৱা প্ৰদানৰ পদ্ধতিলৈ ৰূপান্তৰিত হৈ নিশ্চিত ২৪×৭ গ্ৰামীণ খোৱাপানী যোগানেৰে বিকশিত ভাৰত @২০৪৭-ৰ দৃষ্টিভংগীকো লালন-পালন কৰিছে।
সমগ্ৰ চৰকাৰ দৃষ্টিভংগীৰে জল জীৱন অভিযান ২.০-ৰ অধীনত গ্ৰামীণ পানী যোগানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু আঁচনিৰ উৎসৰ বহনক্ষম আৰু দীৰ্ঘ-ম্যাদী পৰিচালনা তথা ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰ পৰ্য্যায়ত ভিন্ন বিভাগৰ মাজত কৌশলগত সহযোগিতা স্থাপনৰো পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।

Cabinet
Cabinet approves extension of Jal Jeevan Mission (JJM) period up to December 2028 with enhanced outlay and restructured implementation focusing on structural reforms in rural drinking water supply sector under JJM 2.0
10 MAR 2026 4:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved Ministry of Jal Shakti’s proposal to restructure and reorient the implementation of the Jal Jeevan Mission (JJM) from infrastructure creation to a service delivery, supported by drinking water governance and institutional ecosystem for sustainable rural piped potable water supply.
For restructuring JJM focussing on structural reforms, Cabinet has approved enhancement of total outlay to Rs. 8.69 lakh crore with total central assistance of Rs. 3.59 lakh crore enhancing from Rs. 2.08 lakh crore approved in 2019-20 i.e. additional central share of Rs. 1.51 lakh crore.
To this end, a uniform national digital framework, namely “Sujalam Bharat”, shall be instituted, under which every village shall be assigned a unique Sujal Gaon / Service Area ID, digitally mapping the complete drinking water supply system from source to tap. For ensuring transparency and accountability the involvement of GPs and VWSCs in the commissioning and formal handover of schemes through “Jal Arpan”.
A Gram Panchayat shall certify completion of works and declare itself “Har Ghar Jal” only upon confirmation that adequate in-village operation and maintenance mechanisms have been established by the State Government. Recognizing that community ownership and participation are critical for operational efficiency and source sustainability, the programme shall promote “Jal Utsav” as an annual, community-led maintenance and review event, integrating local cultural ethos while reinforcing collective responsibility for drinking water secure future.
From the baseline of 3.23 crore (17%) rural households with tap water connections in 2019, so far, more than 12.56 crore additional rural households have been provided with tap water connections under JJM. At present, out of 19.36 crore rural households identified by the States/UTs in the country, around 15.80 crore (81.61%) households are reported to have tap water connections as on date.
Beyond the physical achievements, impacts of JJM have been assessed by reputed national and international institutions/ individuals. SBI Research reported that JJM has freed 9 crore women from fetching water, enabling greater participation in other economic activities. World Health Organisation (WHO) estimated reduction in women drudgery by saving of 5.5 crore hours daily, prevention of 400,000 diarrheal deaths, and savings of 14 million Disability Adjusted Life Years (DALYs). Nobel laureate Prof. Michael Kremer estimated a potential of 30% reduction in under-five mortality, saving 1,36,000 lives annually; IIM Bangalore & International Labour Organisation (ILO) estimated generation of 59.9 lakh direct and 2.2 crore indirect person-years of potential employment, strengthening rural livelihoods through JJM. Women and the girl child have emerged as the principal beneficiaries of this intervention, with substantial gains in terms of reduced drudgery, improved health and hygiene, enhanced dignity, and greater opportunities for education and livelihood activities.
JJM 2.0 would facilitate the certification of all Gram Panchayats as ‘Har Ghar Jal’, by provisioning tap water connection to all the 19.36 Crore rural households across the country by December 2028 while ensuring adherence to timelines, scheme sustainability, and delivery of citizen-centric water services through Separate MoUs with State/UTs. JJM 2.0 also fosters the vision of Viksit Bharat @2047 with assured 24×7 rural drinking water supply by shifting from infrastructure-centric approach to a citizen-centric utility-based service delivery approach through Structural Reforms.
With Whole of Government approach, Strategic convergence among various Departments at Government of India level for sustainable and long-term operation and maintenance of rural water supply infrastructure and scheme source sustenance has also been envisaged under Jal Jeevan Mission 2.0.