প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নোংচুপ বেঙ্গলদা রাষ্ট্রপতি ইকায়খুম্নবা উৎখিদবা অমসুং সন্থালগী নাৎ অমসুং চৎনবীদা করেম্নখিবদা প্রধান মন্ত্রীনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখ্রে
07 MAR 2026 8:14PM by PIB Imphal
নোংচুপ বেঙ্গল সরকারনা রাষ্ট্রপতি জিদা ইকায়খুম্নবা উৎখিদবা অমসুং সন্থালগী নাৎ অমসুং চৎনবীদা করেম্নখিবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়াম্না কন্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌদোক অদু ইকায়নিঙাইনি অমসুং মমাঙদা অমুক্ত থোকখিদ্রি অমসুং গনতন্ত্র অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ফিবম ফগৎহনবদা থাজবা মীওই খুদিংমক থৌদোক অসিনা থম্মোয় কায়হল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক মশামক ত্রাইবেল ফুরুপকী মীওই অমা ওইরিবা, রাষ্ট্রপতি জিনা ফোঙদোক্লিবা নুংঙাইতবা অমসুং অশাওবা অসিনা ভারতকী মীয়ামগী ৱাখলদা অৱাবা পোকহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নোংচুপ বেঙ্গলগী তি.এম.সি সরকার পনখৈশিং লান্থোক্লে অমসুং রাষ্ট্রপতিদা ইকায়বা পীবগী দাইত্ব মখোয়গী সরকারনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি সন্থালগী চৎনবীগুম্না য়াম্না মরুওইবা হিরম অমা নোংচুপ বেঙ্গল সরকার অমসুং তি.এম.সিনা করিসু লৈতনা লৌবা অসি লাইবক য়াম্না থিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাষ্ট্রপতিগী ওফিসনা রাজনিতিদগী হেন্না চাউই। মতম পুম্নমক্ত ওফিস অসিগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্কদবনি। নোংচুপ বেঙ্গল সরকার অমসুং তি.এম.সিগী মরক্ত হেন্না লৈবাকমচা তাগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা এক্সতা হায়খি;
“মসি ইকায়নিঙাইনি অমসুং মমাঙদা অমুক্ত থোকখিদ্রি। গনতন্ত্র অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী ফিবম ফগৎহনবদা থাজবা মীওই খুদিংমক থৌদোক অসিনা থম্মোয় কায়হল্লে।
মহাক মশামক ত্রাইবেল ফুরুপকী মীওই অমা ওইরিবা, রাষ্ট্রপতি জিনা ফোঙদোক্লিবা নুংঙাইতবা অমসুং অশাওবা অসিনা ভারতকী মীয়ামগী ৱাখলদা অৱাবা পোকহল্লে।
নোংচুপ বেঙ্গলগী তি.এম.সি সরকার পনখৈশিং লান্থোক্লে অমসুং রাষ্ট্রপতিদা ইকায়বা পীবগী দাইত্ব মখোয়গী সরকারনি।
সন্থালগী চৎনবীগুম্না য়াম্না মরুওইবা হিরম অমা নোংচুপ বেঙ্গল সরকার অমসুং তি.এম.সিনা করিসু লৈতনা লৌবা অসি লাইবক য়াম্না থিবনি।
রাষ্ট্রপতিগী ওফিসনা রাজনিতিদগী হেন্না চাউই। মতম পুম্নমক্ত ওফিস অসিগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্কদবনি। নোংচুপ বেঙ্গল সরকার অমসুং তি.এম.সিগী মরক্ত হেন্না লৈবাকমচা তাগনি হায়বগী থাজবা থম্লি”।

Prime Minister's Office
Prime Minister condemns insult to President and disrespect towards Santal culture in West Bengal
07 MAR 2026 8:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, has strongly condemned the incident involving disrespect towards Rashtrapati Ji and the casual treatment of Santal culture by the Government of West Bengal.
The Prime Minister said that the development was shameful and unprecedented and that everyone who believes in democracy and the empowerment of tribal communities is deeply disheartened by the incident.
The Prime Minister said that the pain and anguish expressed by Rashtrapati Ji, who herself hails from a tribal community, has caused immense sadness in the minds of the people of India.
Shri Modi stated that the TMC Government of West Bengal has crossed all limits and that their administration is responsible for this insult to the President.
The Prime Minister further said that it is equally unfortunate that a subject as important as Santal culture is being treated so casually by the West Bengal Government.
Emphasising that the office of the President is above politics, the Prime Minister said that the sanctity of this office should always be respected. He expressed hope that better sense will prevail among the West Bengal Government and the TMC.
The Prime Minister wrote on X;
“This is shameful and unprecedented. Everyone who believes in democracy and the empowerment of tribal communities is disheartened.
The pain and anguish expressed by Rashtrapati Ji, who herself hails from a tribal community, has caused immense sadness in the minds of the people of India.
The TMC Government of West Bengal has truly crossed all limits. Their administration is responsible for this insult to the President.
It is equally unfortunate that a subject as important as Santal culture is treated so casually by the West Bengal Government.
The office of the President is above politics and the sanctity of this office should always be respected. One hopes better sense prevails among the West Bengal Government and TMC.”