ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা জনসংখ্যাৰ প্ৰভাৱলৈকে এআই নিয়োগৰ পথৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হৈছে ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত
জনসংখ্যা পৰ্যায়ৰ ক্ৰয় সংস্কাৰ, ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আৰু তথ্য শাসন এআইৰ বিস্তাৰৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ
এআইক জনসেৱাৰ সামৰ্থ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিষ্ঠানিক ক্ষমতা অতি প্ৰয়োজনীয়
20 FEB 2026 7:56PM by PIB Guwahati
পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা সমগ্ৰ জনসাধাৰণক সেৱা আগবঢ়োৱা ব্যৱস্থালৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক স্থানান্তৰিত কৰিবলৈ কেৱল উন্নত আৰ্হিকৈও অধিক প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক সংস্কাৰ, নিৰ্ভৰযোগ্য ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতাৰ মানদণ্ড আৰু চৰকাৰ আৰু বিভিন্ন খণ্ডত তথ্যৰ পদ্ধতিগত প্ৰচাৰৰ প্ৰয়োজন। এইটোৱেই আছিল ভাৰত এআই প্ৰভাৱ শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ত "পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা জনসংখ্যালৈ: অন্তৰ্ভুক্ত প্ৰভাৱৰ বাবে এআই স্কেলিং" সত্ৰৰ মূল বাৰ্তা।
আলোচনাত স্কেলিং আপক কেৱল কাৰিকৰী প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে নহয়, শাসন আৰু ক্ষমতাৰ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপেহে গণ্য কৰা হৈছিল। অধিবেশনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল যে স্কেলিং আপ অৰ্থাৎ সঁজুলি, দক্ষতা, আন্তঃগাঁথনি আৰু বিশ্বাসৰ পৰিকল্পিত বিতৰণ, এআই কেৱল প্ৰদৰ্শন হৈয়েই থাকিব নে দৈনন্দিন জনসেৱা প্ৰদানৰ সৈতে একত্ৰিত হ’ব সেইটো নিৰ্ধাৰণ কৰা নিৰ্ণায়ক কাৰক। ক্ৰয় সংস্কাৰ আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ব্যাখ্যাযোগ্যতা, প্ৰসংগভিত্তিক ডিজাইন আৰু উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰলৈকে, কথোপকথনে বহনক্ষম, ব্যাপক পৰিসৰৰ নিয়োগৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থাগত পৰিস্থিতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল।
ব্ৰাজিলৰ পৰিচালনা আৰু উদ্ভাৱন মন্ত্ৰী এষ্টাৰ ডেৱকে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰত এআই বৃদ্ধিৰ প্ৰকৃত বাধা কাৰিকৰী নহয়, প্ৰতিষ্ঠানিক। তেওঁ ক্ৰয় সংস্কাৰ, সংহত ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, আৰু শক্তিশালী তথ্য ব্যৱস্থাপনাক বহনক্ষম জনসেৱা ৰূপান্তৰৰ ভেটি হিচাপে বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে উদ্ভাৱনৰ বাবে এনে ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজন যিয়ে শিক্ষণ আৰু দায়িত্বশীলভাৱে ৰিস্ক লোৱাৰ অনুমতি দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰায়ে চৰকাৰত উদ্ভাৱনৰ প্ৰত্যাহ্বান প্ৰযুক্তি নহয়, মানসিকতাহে। যদি আমি পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা এআইক বহনক্ষম ৰাজহুৱা সেৱালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব বিচাৰো, তেন্তে ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াটো ফলাফলমুখী আৰু ৰাজ্যৰ ভিতৰত উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰা প্ৰক্ৰিয়ালৈ হ্ৰাস কৰিব লাগিব।
গেটছ ফাউণ্ডেশ্যনৰ গ্ল’বেল হেল্থৰ সভাপতি ট্ৰেভৰ মুণ্ডেলে সকীয়াই দিছে যে জনসংখ্যা পৰ্যায়ৰ প্ৰভাৱ অৰ্জন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত খণ্ডিত আৰু অসমন্বিত পাইলট প্ৰকল্পই আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা হৈয়েই আছে। তেওঁ চাহিদা সংগঠিত, পুঁজিৰ সংহতি, আৰু বিভিন্ন খণ্ডত নিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰাত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক স্কেলিং হাবৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। তেওঁ স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষাৰ দৰে উচ্চ বিপদজনক খণ্ডত স্পষ্টতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ইনফ’ছিছৰ অধ্যক্ষ নন্দন নিলেকানীয়ে আধাৰ আৰু ইউপিআইৰ সৈতে ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাৰ উদ্ধৃতি দি এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত যিমান নিৰ্ভৰশীল সিমানেই বিশ্বাস, শাসন আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ক্ষমতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। তেওঁ লগতে কয় যে এআই গ্ৰহণৰ দিশ জনসাধাৰণৰ ধাৰণাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব আৰু বিৰোধিতাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ ইয়াৰ স্পষ্ট সামাজিক সুবিধাসমূহ অতি প্ৰয়োজনীয়। বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ ব্যৱস্থাগত প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে যেতিয়া আপুনি এখন দেশত প্ৰযুক্তি নিয়োগ কৰে, তেতিয়া ই কেৱল প্ৰযুক্তিৰ কথা নহয়। বৃহৎ পৰিসৰৰ পদক্ষেপত ৩০ শতাংশ প্ৰযুক্তি আৰু ৭০ শতাংশ আন সকলো কাৰক গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ভাৰতৰ নৃতত্ববিদ তথা এমডি ইৰিনা ঘোষে আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতা, ডমেইন-নিৰ্দিষ্ট ডিজাইন আৰু স্থানীয় ভাষাৰ ব্যৱহাৰযোগ্যতাক বাস্তৱ জগতৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে মূল কাৰক হিচাপে আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে দৈনন্দিন কামৰ লগত খাপ খুৱাই নোলোৱাকৈ বিভিন্ন প্ৰসংগত স্থানান্তৰিত হ’লে এআই ব্যৱস্থাবোৰ প্ৰায়ে বিফল হয়। তেওঁ লগতে কয় যে সাধাৰণ মানদণ্ডই বৰ্তমানৰ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তথ্যক এআই-বন্ধুত্বপূৰ্ণ কৰি তুলিব পাৰে আৰু বিভিন্ন ব্যৱহাৰত ইয়াৰ প্ৰচাৰ ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে। বিশেষজ্ঞ সঁজুলিৰ পৰা ৰাজহুৱা ব্যৱহাৰলৈ স্থানান্তৰিত হোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে এআইৰ গুৰুত্ব তেতিয়াহে জনচেতনাত উপনীত হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে যেতিয়া ই দৈনন্দিন ব্যৱহাৰকাৰীৰ বাবে স্বজ্ঞাত হৈ পৰে, পাইলট প্ৰকল্পৰ ঊৰ্ধ্বত গৈ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ হৈ পৰে।
বিভিন্ন খণ্ড আৰু ব্যৱহাৰৰ সন্দৰ্ভত অধিবেশনে এটা স্পষ্ট কাৰ্য্যকৰী পথ উপস্থাপন কৰে, যেতিয়া চৰকাৰসমূহে ক্ৰয়, আন্তঃগাঁথনি, মানদণ্ড, প্ৰতিভা, আৰু পুঁজিক ভাগ কৰা ৰাজহুৱা অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে একাকাৰ কৰে তেতিয়া ব্যাপকভাৱে গ্ৰহণ কৰা হয়। এআইক বিশ্বাসযোগ্য ৰাজহুৱা সামৰ্থ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ চাবিকাঠি হৈছে বিচ্ছিন্ন উদ্ভাৱন নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ প্ৰসাৰ। বক্তাসকলে দৃঢ়তাৰে কয় যে পাইলট প্ৰকল্পৰ পৰা ৰাজহুৱা প্ৰভাৱলৈ যোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াই শেষত এই ৰূপান্তৰৰ সূচনা কৰে। প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ৰাজ্যৰ দৈনন্দিন কাম-কাজ আৰু নাগৰিকৰ দৈনন্দিন জীৱনত প্ৰযুক্তিৰ সংযোজন কৰিবলৈ সক্ষম হয় নে নহয় তাৰ ওপৰত ই নিৰ্ভৰ কৰিব।

Ministry of Electronics & IT
India AI Impact Summit 2026 Session Highlights Pathways to Scale AI from Pilots to Population Impact
Procurement Reform, Digital Public Infrastructure and Data Governance Key to AI at Population Scale
Diffusion and Institutional Capacity Critical to Turning AI into a Public Service Capability
20 FEB 2026 7:56PM by PIB Delhi
Moving artificial intelligence from isolated pilots to systems that serve entire populations requires far more than better models, it demands institutional reform, trusted digital infrastructure, interoperable standards and the deliberate spread of know-how across governments and sectors. This was the central message of the session “From Pilots to Population: Scaling AI for Inclusive Impact” at the India AI Impact Summit 2026.
The discussion reframed scaling as a governance and capability challenge rather than a purely technological one. Speakers emphasised that diffusion, the structured spread of tools, skills, infrastructure and trust, is the decisive factor that determines whether AI remains a collection of demonstrations or becomes embedded in everyday public service delivery. From procurement reform and digital public infrastructure to explainability, contextual design and centres of excellence, the conversation focused on the systemic conditions required for durable, population-scale deployment.
Esther Dweck, Minister of Management and Innovation, Brazil, highlighted that the real barrier to scaling AI in government is institutional rather than technological, pointing to procurement reform, integrated digital public infrastructure and stronger data governance as the foundations for durable public-service transformation. She stressed that innovation requires systems that allow learning and responsible risk-taking, noting that “very often, the challenge of innovation in government is not technology, but mindset. If we want AI to move from pilots to durable public services, procurement has to become more outcome-oriented, less process-driven, and supportive of innovation inside the state.”
Trevor Mundell, President, Global Health, Gates Foundation, warned that fragmented, uncoordinated pilots remain the biggest obstacle to population-level impact and outlined the role of national and regional scaling hubs in aggregating demand, aligning funding and accelerating diffusion across sectors. He also pointed to the importance of explainability in high-stakes domains such as health and education. Stressing the need for structured pathways to scale, he said, “one of the biggest barriers to scaling AI to real population impact is fragmentation. Scaling hubs help create that structure, allowing innovation to spread while still aligning efforts, funding and infrastructure around shared public priorities.”
Nandan Nilekani, Chairman, Infosys, drew on India’s experience with Aadhaar and UPI to underline that population-scale technology depends on trust, governance and institutional capacity as much as digital architecture. He also cautioned that public perception will shape the trajectory of AI adoption, with visible social benefits essential to avoid backlash. Emphasising the systemic nature of scale, he said, “when you apply technology at the scale of an entire country, it has very little to do with technology alone. In population-scale initiatives, it is 30 percent technology and 70 percent everything else.”
Irina Ghose, MD – India, Anthropic, focused on interoperability, domain-specific design and local-language usability as the key enablers of real adoption, noting that AI systems often fail when they are transferred across contexts without being made relevant to everyday workflows. She added that common standards can make existing public-sector data AI-ready and accelerate diffusion across use cases. Underscoring the shift from expert tools to mass adoption, she said, “AI starts to matter at population scale when it stops being a scientific tool used only by experts and becomes intuitive for everyday users, only then does it move beyond pilots and become part of everyday life.”
Across regions and use cases, the session presented a clear operational pathway: scale emerges when governments align procurement, infrastructure, standards, talent and funding around shared public priorities. Diffusion, not isolated innovation, is what turns AI into a dependable public capability. The transition from pilots to population impact, speakers stressed, will ultimately be defined by whether institutions are able to integrate technology into the everyday machinery of the state and the daily lives of citizens.