ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନ୍ୟୁଜ୍ ୧୮ ରାଇଜିଂ ଭାରତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 FEB 2026 10:19PM by PIB Bhubaneswar
ଇସ୍ରାଏଲର ବାୟୁ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି।
ନମସ୍କାର!
ନେଟୱାର୍କ ୧୮ର ସମସ୍ତ ସାମ୍ବାଦିକ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ତଦାରଖ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିମାନେ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ !
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ରାଇଜିଂ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏଥିରେ, ଆପଣଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱ ଭିତରେ ଥିବା ଶକ୍ତି ଉପରେ ,ଅର୍ଥାତ୍ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଆପଣଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନିଜସ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତି ଉପରେ ରହିଛି । ଏବଂ ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି - ତତ୍ ତ୍ୱମ୍ ଅସି ! ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁ ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କ ଅନ୍ବେଷଣରେ ଆମେ ବାହାରିଛୁ , ତାହା ଆମେ ନିଜେ ହିଁ ଅଟୁ, ତାହା ଆମ ଭିତରେ ଅଛି । ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଆମ ଭିତରେ ଅଛି ତାହାକୁ ଆମକୁ ଚିହ୍ନିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସେହି ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିଛି, ଏବଂ ଆଜି ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଦେଶ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଶକ୍ତି ହଠାତ୍ ଉଦୀୟମାନ ହୁଏ ନାହିଁ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ହୋଇ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଜ୍ଞାନରୁ, ପରମ୍ପରାରୁ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମରୁ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଷ୍ଫୁଟିତ ହୋଇଥାଏ , କିନ୍ତୁ ଇତିହାସର ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଦାସତ୍ୱର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆମର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାର ଭାବନାକୁ ଏତେ ଗଭୀର ଭାବରେ ​​ଭରି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା ସମାଜରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରବେଶ କରାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ,ଯେ ଆମେ ଅଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅନୁଗାମୀ। ଅର୍ଥାତ୍ , ଅସଫଳତା ଅଟୁ ,ଆମର ଏଠାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି - ଯଦୃଶୀ ଭବାନା ଯସ୍ୟ, ସିଦ୍ଧିର୍ଭବତି ତାଦୃଶୀ । ଯେମିତି ଯହାର ଭାବନା ହୋଇଥାଏ । ଯଦି ଭାବନାରେ ଏତେ ନିକୃଷ୍ଟ ମନୋଭାବ ରହିଥିଲା, ତେବେ ସିଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ଥିଲା। ଆମେ ବିଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ନକଲ କରୁଥିଲୁ, ବିଦେଶୀ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲୁ, ଏହା ଏପରି ଏକ ଦାସତ୍ୱ ଥିଲା ଯାହା ରାଜନୈତିକରୁ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକରୁ ଅଧିକ ମାନସିକତାର ଦାସତ୍ବ ଭରି ରହିଥିଲା । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏହି ଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିଲା ନାହିଁ। ଏବଂ ଆମେ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଦେଉଛୁ। ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନାରେ ଏକ ନୂତନ ଉଦାହରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। କିଛି ଲୋକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି , ଯେ ଏହା କିପରି ହେଲା,କେମିତି ହେଲା, ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି କରିବାକୁ ଏତେ ଆଗ୍ରହୀ କାହିଁକି ? ଏହାର ଉତ୍ତର ହେଉଛି ହତାଶା ଏବଂ ନିରାଶାରୁ ବାହାରି ଆସୁଥିବା ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଭାରତରେ । ଯଦି ଦେଶ ଆଜି ମଧ୍ୟ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ଅନ୍ଧାରରେ ଫସି ରହିଥାନ୍ତା, ନୀତି ପକ୍ଷାଘାତରେ ଫସି ରହିଥିବା "ଭୀରୁ ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କ "ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଉଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆମ ନୀତି ପଙ୍ଗୁ ସଦୃଶ ଅନେକ ସମସ୍ୟାରେ ଘେରି ହୋଇ ରହିଥାନ୍ତା , ଯଦି ଏହି ଭଳି ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆମ ସହିତ କିଏ ବାଣିଜ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଚୁକ୍ତି କରିଥାନ୍ତା, ଏବଂ ଆମ ଆଡ଼କୁ କିଏ ଚାହିଁଥାନ୍ତା ?
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶର ଚେତନାରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି । ଭାରତ ଏବେ ତା'ର ହଜିଯାଇଥିବା ଶକ୍ତିକୁ ଫେରି ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ଥରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମର ଶକ୍ତି କ'ଣ ଥିଲା ? ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ, ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା, ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଜିର ଭାରତ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ କାମ କଲୁ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ, ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କଲୁ,ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡ଼ିଆ ଉପରେଯେର୍ ଦେଇଛୁ, ଆମେ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଶକ୍ତ କଲୁ, ମହଙ୍ଗା ବଜାର ଯାହା ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ଚାଲୁଥିବା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କଲୁ ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ୍ କଲୁ। ଭାରତର ଏହି ଶକ୍ତି ହିଁ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆଣିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୁକ୍କାୟିତ ଶକ୍ତି ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ଏକ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଥାଏ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ , ସେମାନେ ଜନଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲର ଅପାର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ଶୁଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ହୁଅନ୍ତି। ଯେଉଁ ଭାରତରେ ଅନ୍ୟ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ତୁଳନାରେ ଏଟିଏମ୍ ବହୁତ ପରେ ଆସିଥିଲା, ସେଠାରେ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟରେ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱ କିପରି ହାସଲ କଲା? ଯେଉଁଠାରେ ସରକାରୀ ସହାୟତାରେ ଲିକେଜ୍ ବହୁତ୍ କଡ଼ା ହୋଇଥାଏ , ତେବେ ଭାରତ କିପରି ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ୨୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଅର୍ଥାତ୍ ଚବିଶ ଟ୍ରିଲିୟନ୍ ଟଙ୍କା , ଅର୍ଥାତ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କଲା? ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି , ଆଜି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ଯେଉଁ ଭାରତରେ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରାୟ ତିନି କୋଟି ପରିବାର ଅନ୍ଧାରରେ ରହୁଥିଲେ, ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷମତାରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇଗଲା? ଯେଉଁ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନର କୌଣସି ଆଶା ନଥିଲା, ସେହି ଭାରତ କିପରି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଦେଶ ହୋଇଗଲା? ଯେଉଁ ଭାରତ କେବଳ ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ଧୀର ଗତି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା, ସେ କିପରି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ସହିତ ସମାନ-ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ସଂଯୋଗ ହାସଲ କଲା?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତ କେବଳ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗ୍ରାହକ ଥିଲା। ଆଜି, ଭାରତ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା , ଏବଂ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଏବଂ ଏହା ଘଟିଛି କାରଣ ଆମେ ଆମର ନିଜର ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିପାରିଲୁ , ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି , ଏହା ହେଉଛି ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଗର୍ବର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଆମକୁ ଯେଉଁ ଦୃଷ୍ଟି ଭଙ୍ଗୀରେ ଦେଖିଥାଏ , ସେହି ଦୃଷ୍ଟି ଭଙ୍ଗୀ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ, ସ୍ମରଣ କରନ୍ତୁ , କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ବିଶ୍ୱ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଭାରତର ଘଟଣାବଳୀ ବିଷୟରେ କେତେ କମ୍ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲା। ଭାରତରେ ଘଟୁଥିବା ଘଟଣାବଳୀକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉ ନ’ଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ , ଭାରତ ଯାହା କରିଥାଏ , ତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଏ। ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ଉଦାହରଣ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି , ଏହା ଏହି ଭବନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ନର୍ଥ ହେଉ କି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍, ସମସ୍ତେ ଗୋଟିଏ ଟେବୁଲରେ ଏକାଠି ବସିଥିଲେ। ବଡ଼ କର୍ପୋରେସନ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଛୋଟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେତେଗୁଡ଼ିଏ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଆସିଛି , ସେଥିରେ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ କେବଳ ଅସଫଳ ହୋଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଏହି ଯୁଗରେ, ଭାରତ କେବଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ନୁହେଁ ବରଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାର ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି। ଆଜି ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଏଆଇ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଅଛି, ଡାଟା ସେଣ୍ଟରରେ ନିବେଶ କରିବାର ଶକ୍ତି ଅଛି, ଏବଂ ଆମେ ଏଆଇ ଡାଟାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛୁ। ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ ତାହା ଭାରତର ଏଆଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌କୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ ସମଗ୍ର ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଦେଶର ସର୍ବପୁରାତନ ଦଳ ଏହି ଉତ୍ସବକୁ କଳୁଷିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କଂଗ୍ରେସ କେବଳ ପୋଷାକ କାଢ଼ି ନଥିଲା, ବରଂ ଏହାର ବୈଚାରିକ ଦେବାଳିଆତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ବିଫଳତା ହତାଶାକୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ ଏବଂ ଅହଂକାର କବଜା କରିଦିଏ, ସେତେବେଳେ ଏପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଯାହା ଦେଶକୁ ବଦନାମ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଗଲେ , କଂଗ୍ରେସର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଦେଶକୁ କ୍ରୋଧିତ କରିଛି। ନିଜର ପାପକୁ ଯଥାର୍ଥ କରିବା ପାଇଁ, ସେମାନେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆଣିଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସ ସର୍ବଦା ଏହା କରିଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ସେ ନିଜର ପାପକୁ ଲୁଚାଇବାକୁ ଚାହେଁ, ସେ ବାପୁଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆଣେ, ଯେତେବେଳେ ସେ ନିଜକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ସେ ସମସ୍ତ ଶ୍ରେୟ ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ ଦିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ଏବେ ନିଜକୁ ବିଚାରଧାରାର ନାମରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଏକ ଟୁଲକିଟରେ ପରିଣତ କରିଦେଇଛି। ଏବଂ ଏହି ଅନ୍ଧ-ବିରୋଧିର ଏହି ମାନସିକତା ଏତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେ, ଏହି ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଞ୍ଚରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦେଶକୁ ନିଚ୍ଚ କରିବାରେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଦେଶ ପାଇଁ ଯାହା ଭଲ ଘଟେ, ଯାହା ଶୁଭ ଘଟେ, କଂଗ୍ରେସ କେବଳ ବିରୋଧ କରିବା ଜାଣେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋ ପାଖରେ ଏକ ଲମ୍ବା ତାଲିକା ଅଛି , ଦେଶର ସଂସଦର ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା, ତାହାର ବିରୋଧ । ସଂସଦ ଉପରେ ଥିବା ଅଶୋକ ସ୍ତମ୍ଭର ସିଂହମାନଙ୍କୁ , ବିରୋଧ କରୁଥିଲେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଟାଣୁଆ ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୋତା ଖାଇ ଥରେ ପଳାଇ ଯାଇଥିଲେ, ସେମାନେ ସଂସଦର ସିଂହଙ୍କ ଦାନ୍ତ ଦେଖି ଭୟଭୀତ ହୋଇଥିଲେ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା, ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ବାଲାକୋଟ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ହୋଇଥିଲା, ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର କରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ସଂକ୍ଷେପରେ କହିବାକୁ ଗଲେ , ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା ପାଇଁ, କଂଗ୍ରେସର ଟୁଲକିଟ୍ ରୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ସୃଷ୍ଟି ହେଇଥାଏ - ବିରୋଧ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ଧାରା ୩୭୦ର ପ୍ରାଚୀର ଭାଙ୍ଗି ପକାଇଲା, ଦେଶ ଖୁସି ହେଲା । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କଲା। ଆମେ ସିଏଏ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କଲୁ - ସେମାନେ ତାହାକୁ ବିରୋଧ କଲେ। ଆମେ ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ବିଲ୍ ପ୍ରଣୟନ କଲୁ - ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କଲେ। ଆମେ ତିନି ତଲାକ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ଆଇନ ଆଣିଲୁ - ସେମାନେ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧ କଲେ। ଆମେ ୟୁପିଆଇ ଆରମ୍ଭ କଲୁ - ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କଲେ। ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କଲୁ , ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କଲେ। ଦେଶ ନିଜର କୋଭିଡ଼୍ ଟିକା ବିକଶିତ କଲା, ଏବଂ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ବିରୋଧ କଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଅର୍ଥ ଅନ୍ଧ-ବିରୋଧି ନୁହେଁ, ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଅର୍ଥ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା। ସେଥିପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ନାଗରିକମାନେ କଂଗ୍ରେସକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି , କେବଳ ଆଜି ନୁହେଁ, ଗତ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ନିରନ୍ତର ଭାବେ ମୁଁ ଯାହା କହିବାକୁ ଯାଉଛି, ମୁଁ ମୋର ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ କଂଗ୍ରେସର ଭୋଟ ଚୋରି ହେଉନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆଉ କଂଗ୍ରେସକୁ ସେମାନଙ୍କ ଭୋଟ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ମନେ କରୁନାହାଁନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ହ୍ରାସ ୧୯୮୪ ପରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ୧୯୮୪ ରେ କଂଗ୍ରେସ ୩୯ ପ୍ରତିଶତ ଭୋଟ ଏବଂ ୪୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆସନ ମିଳିଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ନିର୍ବାଚନ ପରଠାରୁ , କଂଗ୍ରେସର ଭୋଟ ଅଂଶ ହ୍ରାସ ପାଇଲା। ଏବଂ ଆଜି କଂଗ୍ରେସର ଅବସ୍ଥା ଏପରି ହୋଇଛି ଯେ କେବଳ ଚାରୋଟି ରାଜ୍ୟ ବାକି ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ କଂଗ୍ରେସର ୫୦ରୁ ଅଧିକ ବିଧାୟକ ଅଛନ୍ତି। ଗତ ୪୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବ ଭୋଟରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଲୋପ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି। କଂଗ୍ରେସ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଦାସ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏକ କ୍ଲବରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ମିଲେନିୟଲ୍ସ କଂଗ୍ରେସକୁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲା, ଏବଂ ଏବେ ଜେନେରାଲ ଜେଡ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କର ଏତେ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ମାନସିକତା ଅଛି ଯେ ସେମାନେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ଅପରାଧ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛୁ, କିଛି ଲୋକ ପଚାରୁଛନ୍ତି - "ଏବେ ଏତେ ଆଗକୁ କାହିଁକି କଥା ହେଉ?" କିଛି ଲୋକ ଏପରି ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତି, "ମୋଦୀ ସେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୀବିତ ରହିବେ ନାହିଁ।" ସତ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କେବେବି କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ହୁଏ ନାହିଁ। ଏହା ଏକ ମହାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ହୁଏ। ମୁଁ ନ୍ୟୁଜ୍ ୧୮ର ଦର୍ଶକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ପ୍ରତିବର୍ଷ, ଭାରତ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ୬ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରେ। ସାର ଆମଦାନୀ ଉପରେ, ଆମେ ବାର୍ଷିକ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛୁ । ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଆମଦାନୀ ଉପରେ, ଆମେ ବାର୍ଷିକ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛୁ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ପ୍ରତିବର୍ଷ, ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କା ଦେଶରୁ ବାହାରକୁ ଯାଉଛି। ଯଦି ଏହି ନିବେଶ ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ କରାଯାଇଥାନ୍ତା , ତେବେ ଆଜି ଏହି ପୁଞ୍ଜି ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଗବେଷଣା, ଶିଳ୍ପ, ଚାଷୀ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରୁଥାନ୍ତା। ଆଜି, ଆମର ସରକାର ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାମ କରୁଛି। ବିଦେଶୀ ଜାହାଜକୁ ୬ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେବାରୁ ବଞ୍ଚିବା ହେବାପାଇଁ, ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଉଛି। ଘରୋଇ ସାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ନୂତନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ନାନୋ-ୟୁରିଆକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ, ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଜି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ପଡିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡ଼କ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ, ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ, ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏଥିରେ ନିବେଶ । ଆମେ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ୨୦୪୭ର ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏକ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ। ଏହା ସେହି ଐତିହାସିକ ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାର ଏକ ସଂକଳ୍ପ । ଯେଉଁଠାରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସମୟ ସହିତ ବିନିଯୋଗ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ଆଜି, ଯଦି ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରୁ, ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରୁ ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନିଜେ ବିକଶିତ କରୁ, ତେବେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଆମଦାନୀର ବୋଝ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ କ୍ଷମତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ଏକ ଜାତିର ପ୍ରଗତି "ଆଜିର ସୁବିଧା" ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ "ଆସନ୍ତାକାଲି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି" ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଥାଏ। ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ କରାଯାଇଥିବା କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ହେଉଛି ୨୦୪୭ମସିହାରେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତିବାଦରେ କଂଗ୍ରେସ ଯେତେ ପୋଷାକ ଚିରିଲେ ମଧ୍ୟ, ଆମେ ନିରନ୍ତରେ ଭାବେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରି ଚାଲିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନର, ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି – ସ୍ବଚ୍ଛ ସଚ୍ଚୋଟତାର। କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନେ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବେବି ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ କାମ କରିନାହାଁନ୍ତି। ଗରିବଙ୍କ ଦୁଃଖ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ଚିନ୍ତା ନାହିଁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ - ବଙ୍ଗଳାରେ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇନାହିଁ। ଯଦି ଆନ୍ତରିକତା ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ସେମାନେ କ'ଣ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଯୋଜନାକୁ ଅବରୋଧ କରିଥାଆନ୍ତେ? ନା। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ନ୍ୟୁଜ୍ ୧୮ର ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ଦେଉଛି। ତାମିଲନାଡୁରେ, ଗରିବ ପରିବାର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୯.୫ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ,୯.୫ ଲକ୍ଷ । କିନ୍ତୁ ଏଥିରୁ ୩ ଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମାଣ ଅଟକି ଯାଇଛି। କାହିଁକି ? କାରଣ ଡିଏମ୍ କେ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଘର ନିର୍ମାଣରେ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଉନାହାଁନ୍ତି। ଏବଂ କାରଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସଚ୍ଚୋଟ ନୁହେଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। କଂଗ୍ରେସ ସମୟରେ, ଚାଷକୁ ତା'ର ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା, ଫସଲ ବୀମା ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥିଲା, ସ୍ୱାମୀନାଥନ କମିଟିର ଏମ୍ଏସ୍ ପି ରିପୋର୍ଟ ଫାଇଲରେ ପୋତି ହୋଇଗଲା। କଂଗ୍ରେସ ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା କିନ୍ତୁ କ୍ଷେତରେ କିଛି ହୋଇନଥିଲା, କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତରିକତାର ଅଭାବ ଥିଲା। ଆମେ ଦେଶର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଖୁଛି। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଛି। ଆମେ ମୂଲ୍ୟର ୧.୫ ଗୁଣରେ ଏମ୍ଏସ୍ ପି ସ୍ଥିର କରିଛୁ ଏବଂ ରେକର୍ଡ କ୍ରୟ କରିଛୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଡାଲିର ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା ଦେଉଛି । ୟୁପିଏ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷରେ ଏମ୍ଏସ୍ ପି - ୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ରେ କେବଳ ୬ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡାଲି କିଣିଥିଲା। ଆମର ସରକାର ପୂର୍ବରୁ ଏମ୍ଏସ୍ ପି ରେ ପ୍ରାୟ ୧୭୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଡାଲି କିଣିଛି - ପ୍ରାୟ ୩୦ ଗୁଣ ଅଧିକ। ଏବେ ଆପଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁ ଯେ ପ୍ରକୃତରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ କିଏ କାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ୟୁପିଏ ସରକାର କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ କଞ୍ଜୁସି କରୁଥିଲା। ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୟୁପିଏ ସରକାର ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କୃଷି ଋଣ ଦେଇଥିଲେ - ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର ଚାରି ଗୁଣ ଅଧିକ - ୨୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛି। ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ କେବଳ ୫ କୋଟି ଚାଷୀ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି, ପ୍ରାୟ ୧୨ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଛୋଟ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାର ସୁରକ୍ଷା କବଚ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଅଧୀନରେ, ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇସାରିଛି। କାରଣ ଆମେ ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ କାମ କରୁଛୁ, ଯାହାଫଳରେ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି। ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେଉଛି ଭାରତର ବିକାଶର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକର ସମୟ ଅଟେ । ଆଜି ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ। ଆମକୁ ଆମର ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନି ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ନିଜର ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଉଚିତ। ଆମେ କେବଳ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ବରଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତାର ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଉଚିତ୍। ଆମେ କେବଳ ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍। ଆମକୁ କ୍ଷମତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି - ଏହି ସମୟ , ସଠିକ୍ ସମୟ। ଏହା ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ସମୟ । ପୁଣିଥରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭକାମନା, ବହୁତ୍ – ବହୁତ୍ ଧନ୍ୟବାଦ। ନମସ୍କାର ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the News18 Rising Bharat Summit
27 FEB 2026 10:19PM by PIB Delhi
The air of Israel has reached here too.
Namaskar!
All journalists of Network 18, all colleagues overseeing this arrangement, all distinguished guests present here, ladies and gentlemen!
You are all discussing Rising India. And in this, your emphasis is on strength within-in simple words, your focus is on the nation’s own inherent capability. In our scriptures it is said: Tat Tvam Asi!-that which we seek in the Brahman is within us, it is us ourselves. The strength lies within us, and we must recognize it. In the past 11 years, India has recognized that very strength, and today the nation is continuously striving to empower it.
Friends,
Strength in a nation does not suddenly emerge; it is built over generations. It is refined through knowledge, tradition, hard work, and experience. But during a long period of history, through centuries of slavery, the very spirit of being strong was filled with inferiority. Imported ideologies instilled deeply into society the belief that we were uneducated and mere followers. Our scriptures say: Yādṛśī bhāvanā yasya, siddhir bhavati tādṛśī-as is one’s belief, so is the accomplishment. When the belief itself was inferior, the accomplishment was also inferior. We copied foreign technologies, waited for foreign approval-this was slavery not just political or geographical, but mental. Unfortunately, even after independence, India could not free itself from this mentality of slavery. And we are still paying the price for it. A fresh example can be seen in the discussions around trade deals. Some people are surprised-how did this happen, why are developed nations so eager to make trade deals with India? The answer lies in a confident India, emerging out of despair and hopelessness. If the country were still stuck in the pre-2014 gloom, counted among the “Fragile Five,” trapped in policy paralysis-who would have made trade deals with us, who would have even looked at us?
But friends,
In the past 11 years, new energy has flowed into the nation’s consciousness. India is now striving to regain its lost strength. Once upon a time, when India had the greatest dominance in the global economy, what was our strength? India’s manufacturing, the quality of Indian products, India’s economic policies. Today’s India is once again focusing on these aspects. That is why we worked on manufacturing, emphasized Make in India, strengthened our banking system, controlled inflation that was running in double digits, and made India the growth engine of the world. It is this strength of India that has developed nations themselves coming forward to make trade deals with us.
Friends,
When the hidden power of a nation awakens, it achieves new milestones. Let me give you some more examples. Whenever I meet heads of government from other countries, they are eager to hear about the immense power of Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile. In a country where ATMs arrived much later compared to developed nations, how did India achieve global leadership in digital payments? Where leakage in government aid was accepted as bitter truth, how did India, through DBT, transfer 24 lakh crore rupees-twenty-four trillion rupees-to beneficiaries? India’s digital public infrastructure has today become a subject of global discussion.
Friends,
The world is astonished-how India where until 2014 nearly 30 million families lived in darkness, became one of the top countries in solar power capacity? How did India whose cities had no hope of improved public transport, become the third-largest metro network country in the world? How did India whose railways were known only for delays and slow speed achieve semi-high-speed connectivity with Vande Bharat and Namo Bharat?
Friends,
There was a time when India was only a consumer of new technology. Today, India is also a creator of new technology and is setting new standards. And this has happened because we recognized our own strength-the very strength within you are discussing is an example of this.
Friends,
When we move forward with pride, the way the world looks at us also changes. Remember, just a few years ago, how little global media discussed India’s events. Events in India were not given much importance. And today, see how every action of India is analyzed globally. The AI Summit is an example-it was held right here in this building. More than 100 countries participated. Whether Global North or Global South, all sat together at one table. From large corporations to small startups, all gathered together.
Friends,
In all the industrial revolutions so far, India and the entire Global South were only followers. But in this era of Artificial Intelligence, India is not only a participant in decisions but is also shaping them. Today we have our own AI startup ecosystem, the strength to invest in data centers, and we are working rapidly on the power most needed to store and process AI data. The reforms we have made in the nuclear power sector will also help strengthen India’s AI ecosystem.
Friends,
The organization of the AI Summit was a moment of pride for the whole of India. But unfortunately, the country’s oldest party tried to tarnish this celebration. In front of foreign guests, Congress did not just strip off clothes, but also exposed its ideological bankruptcy. When failure breeds despair and arrogance takes over, such thinking emerges that seeks to defame the nation. Clearly, Congress’s actions have angered the country. To justify its sin, they brought Mahatma Gandhi forward. Congress always does this-when it wants to hide its sins, it puts Bapu forward; when it wants to glorify itself, it gives all credit to one family.
Friends,
Congress has now reduced itself to a mere toolkit of opposition in the name of ideology. This mentality of blind opposition has grown so much that they do not miss any chance to belittle the nation on every stage, every platform. Whatever good happens for the country, whatever auspicious occurs, Congress only knows how to oppose.
Friends,
I have a long list-the new Parliament building was constructed, they opposed it. The lions of the Ashoka pillar atop Parliament-they opposed it. Those whose lions once ran away after eating ordinary citizens’ shoes, were frightened by the teeth of the Parliament’s lions. The Kartavya Path was built, they opposed it. The armed forces carried out surgical strikes, they opposed it. The Balakot air strike happened, they opposed it. Operation Sindoor was conducted, they opposed it. In short, for every achievement of the nation, Congress’s toolkit produces only one thing-opposition.
Friends,
The nation brought down the wall of Article 370, the country rejoiced. But Congress opposed it. We enacted the CAA law-they opposed it. We introduced the Women’s Reservation Bill-they opposed it. We brought a law against triple talaq-they opposed it. We launched UPI-they opposed it. We initiated the Swachh Bharat Mission-they opposed it. The country developed its own COVID vaccine, and even that they opposed.
Friends,
In a democracy, opposition does not mean blind resistance. In democracy, opposition means presenting an alternative vision. That is why the enlightened citizens of the country have been teaching Congress a lesson-not just today, but continuously for the past four decades. What I am about to say, I urge my media colleagues to analyze as well. You will see that Congress’s votes are not being stolen; rather, the people of the country no longer consider Congress worthy of their vote. And this decline began after 1984. In 1984, Congress received 39 percent of the vote and more than 400 seats. In subsequent elections, Congress’s vote share kept declining. And today, Congress’s condition is such that only four states remain where Congress has more than 50 legislators. Over the past 40 years, the number of young voters has increased, and Congress has steadily disappeared. Congress has become a club of people enslaved to one family. That is why first the millennials taught Congress a lesson, and now Gen Z is also ready.
Friends,
Congress and its allies have such a narrow mindset that they have even made long-term vision a crime. Today, when we talk about a developed India by 2047, some people ask-“Why talk about something so far ahead now?” Some even say, “Modi won’t be alive till then.” The truth is that nation-building never happens through short-term thinking. It happens through a grand vision, patience, and timely decisions. Let me present some facts before Network 18’s viewers. Every year, India spends more than 6 lakh crore rupees on freight through foreign ships. On fertilizer imports, we spend 2.25 lakh crore rupees annually. On petroleum imports, we spend 11 lakh crore rupees annually. That means, every year, trillions of rupees are flowing out of the country. If this investment had been directed towards self-reliance 20–25 years ago, today this capital would have been strengthening India’s infrastructure, research, industry, farmers, and youth. Today, our government is working with this very vision. To avoid paying 6 lakh crore rupees to foreign ships, Indian shipping and port infrastructure is being strengthened. To increase domestic fertilizer production, new plants are being set up, and nano-urea is being promoted. To reduce dependence on petroleum, ethanol blending, the Green Hydrogen Mission, solar energy, and electric mobility are being prioritized.
And friends,
We must take decisions today while keeping the future in mind. That is why India is building a semiconductor ecosystem. In defense production, mobile manufacturing, drone technology, the critical minerals sector, and investments therein-we are laying the foundation for economic security in the coming decades. The 2047 goal is not a political slogan. It is also a resolve to correct the historical mistakes where Congress governments failed to invest in time. Today, if we build indigenous ships, produce our own energy, and develop new technologies ourselves, then future generations will not discuss the burden of imports, but the capacity for exports. The progress of a nation is determined not by “today’s convenience” but by “tomorrow’s preparation.” And the hard work done with foresight is the foundation of a self-reliant, strong, and prosperous India in 2047. And no matter how many clothes Congress tears in protest, we will continue to work tirelessly.
Friends,
One very important condition of nation-building is sincerity of intent. Congress and its allies have failed even here. They have never worked with sincerity. They have no concern for the suffering of the poor. For example, in Bengal, the Ayushman Bharat scheme has still not been implemented. If there were sincerity, would they have blocked a scheme that provides free treatment up to 5 lakh rupees for the poor? No. You also know that under the PM Awas Yojana, permanent houses are being built for the poor. Let me give another figure to Network 18’s viewers. In Tamil Nadu, about 9.5 lakh permanent houses have been allocated for poor families-9.5 lakh. But construction of 3 lakh of these houses has stalled. Why? Because the DMK government is not showing interest in building these homes for the poor. And the reason is clear-their intent is not sincere.
Friends,
Let me also give you an example from the agriculture sector. During Congress’s time, farming was left to its fate. Small farmers were ignored, crop insurance was in shambles, the Swaminathan Committee’s report on MSP was buried in files. Congress made announcements in the budget, but nothing happened on the ground-because they lacked sincerity. We began working sincerely for the farmers of the country, and today the world is witnessing the results. Today, India is becoming one of the major agricultural exporters in the world. We have created a safety net for farmers at every level. Through the PM Kisan Samman Nidhi, more than 4 lakh crore rupees have been deposited directly into farmers’ accounts. We set MSP at 1.5 times the cost and made record purchases. Let me give you just one figure-pulses. The UPA government, in 10 years, purchased only 6 lakh metric tons of pulses at MSP-6 lakh metric tons. Our government has already purchased about 170 lakh metric tons of pulses at MSP-nearly 30 times more. Now you decide who truly works for the farmers.
Friends,
The UPA government was also stingy in providing help to farmers through the Kisan Credit Card. In its 10 years, the UPA government gave 7 lakh crore rupees in agricultural loans-7 lakh crore rupees. Whereas our government has given four times more-28 lakh crore rupees. During UPA’s time, only 5 crore farmers benefited from this. Today, the number has more than doubled, reaching nearly 12 crore farmers. That means, for the first time, even small farmers have received help. Our government has also given farmers the protective shield of the PM Fasal Bima Yojana. Under this, about 2 lakh crore rupees have already been provided to farmers in times of crisis. Because we are working with sincerity, the confidence of India’s farmers is rising, their productivity is increasing, and their incomes are growing.
Friends,
A quarter of the 21st century has already passed. The next phase is the decisive period of India’s development. The decisions taken today will determine the direction of the future. We must move forward by recognizing and enhancing our strength. Every individual must aim for excellence in their field, every institution must make excellence its culture. We should not just produce products, but produce best-quality products. We should not just do routine work, but world-class work. We must convert capability into performance. As I said from the Red Fort-this is the time, the right time. This is the time to take India to new heights. Once again, my heartfelt congratulations and thanks to all of you. Namaskar.