ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୮ ଫେବୃଆରୀରେ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
27 FEB 2026 3:38PM by PIB Bhubaneswar
- ସାନନ୍ଦରେ ମାଇକ୍ରୋନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସୁବିଧା ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଏହି ଉଦ୍ଘାଟନ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
- ପ୍ରଥମ ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମେମୋରୀ ମଡ୍ୟୁଲରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପରିବହନ ଆରମ୍ଭ ହେବ
- ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଉଚ୍ଚ-ମହଲା କ୍ଲିନ୍ରୁମ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହେବ
-
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିବେ । ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୩:୪୫ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାନନ୍ଦରେ ମାଇକ୍ରୋନ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍‌ର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂ (ଏଟିଏମ୍‌ପି) ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଏହି ଉଦ୍ଘାଟନ ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣଣ୍ଟ । ସାନନ୍ଦ ଏଟିଏମ୍‌ପି ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍‌ରୁ ନିର୍ମିତ ପ୍ରଥମ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମେମୋରୀ ମଡ୍ୟୁଲର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପରିବହନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ବିକାଶ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ (ଆଇଏସ୍‌ଏମ୍‌) ଅଧୀନରେ ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରଥମ ପ୍ରସ୍ତାବ ଥିଲା । ୨୨,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟ ସହିତ, ଅନୁମୋଦନ ପରେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଦେଶରେ ରଣନୈତିକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିବେଶକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଉନ୍ନତୀକରଣ ହେବା ପରେ ସାନନ୍ଦ ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ପ୍ରାୟ ୫୦୦,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟ କ୍ଲିନ୍ରୁମ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ରେଜ୍‌ଡ-ଫ୍ଲୋର୍ କ୍ଲିନ୍ରୁମ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହେବ । ଏହି ସୁବିଧା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ତଥା ଉଚ୍ଚ-କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂରେ ଦ୍ରୁତ ଉନ୍ନତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ମେମୋରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସମାଧାନର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ।
ସାନନ୍ଦ ଏଟିଏମ୍‌ପି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମାଇକ୍ରୋନ୍‌ର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉତ୍ପାଦନ ନେଟୱାର୍କକୁ ଉନ୍ନତ ଡାଇନାମିକ୍ ରାଣ୍ଡମ ଆକ୍ସେସ୍ ମେମୋରୀ (ଡିଆର୍‌ଏଏମ୍‌) ଏବଂ ଏନ୍‌ଏଏନ୍‌ଡି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୱେଫର୍ସଗୁଡିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମେମୋରୀ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଉତ୍ପାଦରେ ପରିଣତ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବଜାରରେ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଯୋଗୁଁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଗନ୍ତବ୍ୟବସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏହା ଦେଶରେ ଏକ ସ୍ଥିର ତଥା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅନୁରୂପ ।

Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 28th February
PM to inaugurate Micron Technology’s Semiconductor Assembly, Test and Packaging (ATMP) facility in Sanand
Inauguration marks a historic milestone in India’s semiconductor manufacturing journey
Commercial production and shipment of first Made-in-India semiconductor memory modules to commence
Facility to feature one of the world’s largest raised-floor cleanrooms
27 FEB 2026 3:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat on 28 February 2026. At around 3:45 PM, Prime Minister will inaugurate the Semiconductor Assembly, Test and Packaging (ATMP) facility of Micron Semiconductor Technology India Private Limited in Sanand. He will also address the gathering on the occasion.
The inauguration marks a significant milestone in India’s semiconductor manufacturing journey, with the commencement of commercial production and shipment of the first made-in-India semiconductor memory modules from the Sanand ATMP facility. This development represents a major step forward in strengthening India’s position in the global semiconductor value chain.
The project, which had its ground-breaking ceremony in September 2023, was the first proposal approved under the India Semiconductor Mission (ISM). With a total outlay of more than ₹22,500 crore, construction commenced soon after approval, reflecting the Government’s commitment to fast-tracking strategic semiconductor investments in the country.
The Sanand facility, once fully ramped up, will feature approximately 500,000 square feet of cleanroom space, making it one of the world’s largest raised-floor cleanrooms. The facility is designed to serve customers worldwide and address the growing global demand for memory and storage solutions, driven by rapid advancements in Artificial Intelligence and high-performance computing.
The Sanand ATMP facility will convert advanced Dynamic Random Access Memory (DRAM) and NAND semiconductor wafers from Micron’s global manufacturing network into finished memory and storage products, catering to customers across global markets.
The establishment and operationalisation of this facility underscores India’s emergence as a trusted and competitive destination for semiconductor manufacturing and aligns with Prime Minister’s vision of building a resilient and self-reliant technology ecosystem in the country.