ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଦିବାସୀ ଉନ୍ନତିକୁ ଗତି: କଳା, ସଂସ୍କୃତି ଓ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ
ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡ଼ିକରେ ଶୁଦ୍ଧ ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦ ଓ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରଦର୍ଶନ: ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ୍ ଓରାମ
28 FEB 2026 4:35PM by PIB Bhubaneswar
: ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ, ସୃଜନଶୀଳ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବଜାର ପ୍ରବେଶ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆଦିବାସୀ ବିକାଶ ପାଇଁ କର୍ପୋରେଟ୍ ସହଭାଗୀତାକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଢାଞ୍ଚା ଉପସ୍ଥାପନ କରେ।
ଆଜି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ୍ ଓରାମ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ପରିସର ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂରକ୍ଷଣ, ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ରଖି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ, ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଆର୍ଟ ଫେଷ୍ଟ, ଲିଭିଂ ରୁଟ୍ସ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ - ସାଉଣ୍ଡସ୍କେପ୍ସ ଅଫ୍ ଟ୍ରାଇବାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଭାରତ ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୬ର ଲୋଗୋ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗାଦାସ ଉଇକେ, ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ରଞ୍ଜନା ଚୋପ୍ରା, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନନ୍ତ ପ୍ରକାଶ ପାଣ୍ଡେ, ଟ୍ରାଇଫେଡ୍ ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଏମ. ରାଜା ମୁରୁଗାନ ଏବଂ ପିଆଇବିରୁ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ତିୱାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଆର୍ଟ ଫେଷ୍ଟ (ଟିଏଏଫ୍‌) ୨୦୨୬ | ୦୨-୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬; ଟ୍ରାଭାଙ୍କୋର ପ୍ୟାଲେସ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ
ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଆର୍ଟ ଫେଷ୍ଟ (ଟିଏଏଫ୍‌) ୨୦୨୬ ୭୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଜନଜାତି କଳାକାରଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ ଏବଂ ଦେଶ ସାରା ୩୦ ଟି ଭିନ୍ନ ଜନଜାତି କଳା ଫର୍ମକୁ ବିସ୍ତାରିତ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କଳାକୃତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ। ଭାରତର ଜନଜାତି ଦୃଶ୍ୟ ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପିତ, ଟିଏଏଫ୍‌ କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ୱାକଥ୍ରୁ, ଲାଇଭ୍ ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଚିତ୍ରିତ ଆଲୋଚନା, ପରାମର୍ଶ କର୍ମଶାଳା, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ ଯାହା କଳାକାର, କ୍ୟୁରେଟର୍, ଡିଜାଇନର୍ ଏବଂ ସଂଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ। ବିଶେଷ ହାଇଲାଇଟ୍ଗୁଡ଼ିକରେ ସମସାମୟିକ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସହଯୋଗ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଲାଇଭ୍ ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟରୁ ବଜାରକୁ ଯିବା ପାଇଁ ସଂରଚିତ ସଂଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ବଜାର ସୁବିଧା ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନଜାତି କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରି, ଟିଏଏଫ୍‌ ଭାରତର ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ଜନଜାତି କଳାକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ସହିତ ଦୃଶ୍ୟମାନତା, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ।
ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କଳାକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସିଧାସଳଖ ବିକ୍ରୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ପରିଦର୍ଶକ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହକାରୀମାନେ ସିଧାସଳଖ ସ୍ରଷ୍ଟାମାନଙ୍କଠାରୁ କଳାକୃତି କ୍ରୟ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀ କଳାକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚିତ ପ୍ରତିଫଳ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବଜାର ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ।
ଲିଭିଙ୍ଗ୍ ରୁଟ୍ସ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ - ଆଦିବାସୀ ଭାରତର ସାଉଣ୍ଡସ୍କେପ୍ସ
୧୩-୧୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬, ବିକାନେର ହାଉସ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍
ଲିଭିଙ୍ଗ୍ ରୁଟ୍ସ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଏକ ତିନି ଦିନିଆ ସାଂସ୍କୃତିକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଜୀବନ୍ତ ଆଦିବାସୀ ସଙ୍ଗୀତ ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରିବ ଯାହା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମାଲିକାନା ମଧ୍ୟରେ ମୂଳ ରହି ଏକ ସମସାମୟିକ, ସମ୍ମାନଜନକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଫଳ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଜନଜାତି ସଙ୍ଗୀତକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ବିକାନେର ହାଉସରେ ଦିନର ସେଗମେଣ୍ଟ (ଅପରାହ୍ନ ୧:୩୦ - ଅପରାହ୍ନ ୫:୦୦) ମୁଖ୍ୟ ଭାଷଣ, ନିମଜ୍ଜିତ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଉପରେ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର, ମାଲିକାନା ଏବଂ ନୈତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଧିବେଶନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ (ଅପରାହ୍ନ ୫:୦୦ - ଅପରାହ୍ନ ୯:୧୫) ରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତିନି ଦିନ ଧରି ପନ୍ଦରଟି ସଂଗୀତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ବିବିଧ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସାଉଣ୍ଡସ୍କେପକୁ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ଆଣିବ। ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଆଦିବାସୀ ସଂଗୀତଜ୍ଞମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଭାରତ ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଫେଷ୍ଟ (ବିଟିଏଫ୍) ୨୦୨୬ | ୧୮-୩୦ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬, ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ
ଭାରତ ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୬ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ବଜାର ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ କାରିଗର, ବନ ଧନ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର (ଭିଡିଭିକେ), ଆଦିବାସୀ ରୋଷେୟା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ଷ୍ଟଲରେ କଳା, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବେ। ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ସିଗନେଚର ପାଭିଲିୟନ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରିମିୟମ୍ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର "ଆରଆଇଏସଏ" ବ୍ରାଣ୍ଡର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଣ୍ଡପ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଫିଜି ଏବଂ ଭିଏତନାମ ଭଳି ଦେଶରୁ ଆଦିବାସୀ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଜନଜାତି ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ୨୧ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ଫୁଡ୍ କୋର୍ଟ, ଲାଇଭ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଏକାଧିକ ରାଜ୍ୟରୁ ସନ୍ଧ୍ୟା ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଂହତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବା ନିମଜ୍ଜିତ ଅଭିଜ୍ଞତା କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ଆୟ ହାସଲକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି।
ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ମିଳନୀ: ଭାରତ ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୬ ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ୧୪ ଦିନିଆ ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ମିଳନୀ, ଯାହା ଜନଜାତି ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଏକୀକୃତ କରିବା ପାଇଁ ସଂରଚିତ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଜଙ୍ଗଲ-ଆଧାରିତ ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ, ସ୍ଥାୟୀ ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ନୈତିକ ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥିତି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମନ୍ୱୟ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପଥ, ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନର ନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟକରଣ, ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଡେଲ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରିବ। ଏହା କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବ, ସହଭାଗୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଜନଜାତି ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିସଂସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସୁପାରିଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସିଏସଆର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ | ୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬, ସୁନ୍ଦର ନର୍ସରୀ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସିଏସଆର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କର୍ପୋରେଟ୍ ନେତା, ସିଏସଆର ମୁଖ୍ୟ, କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସାଧାରଣ ମଞ୍ଚରେ ଏକତ୍ରିତ କରାଯିବ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସିଏସଆର ସମର୍ଥନର ଅଭାବ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା, ଆଦିବାସୀ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସଂରଚିତ ସହଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା। ସିଏସଆର ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକରେ ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା, ଇଏମଆରଏସରେ ମହାକାଶ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚ୍ଛନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଯଥେଷ୍ଟ ନିବେଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ କର୍ପୋରେଟ୍ ନିୟୋଜିତତା ଏବଂ ଉପହାର ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର କାରିଗରୀ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ।
ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସଂସ୍କୃତି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସହଭାଗୀତାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରୁଥିବା ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଗୋଟିଏ ସମନ୍ୱିତ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ କଳା, ସଙ୍ଗୀତ, ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସଶକ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ। ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସଚେତନତା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସାମୂହିକ ଭାବରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଆଦିବାସୀ ପରିଚୟକୁ ସୁରକ୍ଷା, ଜୀବିକା ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବଜାର ପ୍ରବେଶ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆଦିବାସୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ।
ସାମୂହିକ ଭାବରେ, ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ, ଟ୍ରାଇବ୍ସ ଆର୍ଟ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୬, ଲିଭିଂ ରୁଟ୍ସ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ୍, ଭାରତ ଟ୍ରାଇବ୍ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୬, ଟ୍ରାଇବାଲ୍ ବିଜନେସ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ଏବଂ ସିଏସଆର ସମିଟ୍, ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂରକ୍ଷଣ, ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଜାତୀୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଗଠନ କରେ। ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି, ବଜାର ପ୍ରବେଶ ବିସ୍ତାର କରି, ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରି, ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ କେବଳ ହିତାଧିକାରୀ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ନେତା, ଆର୍ଥିକ ଯୋଗଦାନକାରୀ ଏବଂ ସମାନ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ, ତଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ନବସୃଜନ-ଚାଳିତ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ସ୍ଥାନିତ କରେ।

Ministry of Tribal Affairs
Hon’ble Minister of Tribal Affairs Addresses Press Briefing on Landmark National Initiatives Celebrating Tribal Art, Culture, Enterprise and Partnerships
“The forthcoming events will showcase pure tribal products and are a reflection of tribal knowledge, wisdom and heritage.”
– Shri Jual Oram, Hon’ble Union Minister of Tribal Affairs
28 FEB 2026 4:35PM by PIB Delhi
Under the visionary leadership of the Hon’ble Prime Minister, the Ministry of Tribal Affairs is organizing a series of landmark national initiatives in March 2026. These initiatives collectively present an integrated framework to preserve tribal heritage, promote creative excellence, strengthen entrepreneurship, expand market access, and deepen corporate partnerships for sustainable tribal development.
Addressing the Press Briefing today, the Hon’ble Minister of Tribal Affairs, Shri Jual Oram, detailed the scope and strategic vision of these initiatives. He highlighted how the upcoming programmes are designed to create long-term socio-economic impact by positioning tribal communities at the centre of cultural preservation, enterprise development, and national growth. On this occasion, Hon’ble Union Minister also formally unveiled the logo of Tribes Art Fest, Living Roots Festival – Soundscapes of Tribal India, and Bharat Tribes Fest 2026.
The Hon’ble Union Minister was joined by Shri Durgadas Uikey, Hon’ble Union Minister of State for Tribal Affairs, Smt. Ranjana Chopra, Secretary, Shri Anant Prakash Pandey, Joint Secretary, Shri M. Raja Murugan, Managing Director, TRIFED, and Shri Dharmendra Tewari, PIB.
Tribes Art Fest (TAF) 2026 | 02-13 March 2026; Travancore Palace, New Delhi
The Tribes Art Fest (TAF) 2026 will bring together over 70 eminent tribal artists and showcase nearly 1,000 artworks spanning 30 distinct tribal art forms from across the country. Conceived as a national platform for India’s tribal visual traditions, TAF will feature curated walkthroughs, live painting demonstrations, illustrated talks, mentorship workshops, participatory sessions and panel discussions bringing together artists, curators, designers and collectors. Special highlights include collaborations with contemporary practitioners, women-led live painting demonstrations and structured dialogues on pathways from heritage to market. By connecting tribal artists to national and global platforms through exhibition, market facilitation and capacity building, TAF seeks to enhance visibility, dignity and sustainable livelihood opportunities while positioning tribal art as a vital component of India’s creative economy.
The exhibition is also facilitating the direct sale of paintings by artists, enabling visitors and collectors to purchase artworks directly from the creators and thereby ensuring fair returns and stronger market linkages for tribal artists.
Living Roots Festival – The Soundscapes of Tribal India
13-15 March 2026, Bikaner House & India Gate
The Living Roots Festival will celebrate India’s living tribal music traditions through a three-day cultural intervention designed to reposition tribal music as a contemporary, respected and economically viable cultural force while remaining rooted in community ownership. The daytime segment at Bikaner House (1:30 PM – 5:00 PM) will feature keynote addresses, immersive showcases, panel discussions on preservation and innovation, and focused sessions on intellectual property rights, ownership and ethical collaboration. The evening cultural programmes at Kartavya Path (5:00 PM – 9:15 PM) will present fifteen curated performances across three days, representing diverse regions and traditions and bringing tribal soundscapes to one of India’s most iconic public spaces. Through performance, dialogue and mentorship, the festival aims to ensure sustained recognition and opportunity for tribal musicians.
Bharat Tribes Fest (BTF) 2026 | 18-30 March 2026, Sunder Nursery, New Delhi
Bharat Tribes Fest 2026 will serve as a comprehensive national marketplace and cultural platform, with participation of more than 1,000 tribal artisans, Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs), tribal chefs and cultural troupes, showcasing art, craft and cuisine across more than 200 curated stalls. Major highlights include the Signature Pavilion featuring high-end tribal products and the launch of the Ministry’s “RISA” brand aimed at positioning tribal fashion and crafts in premium and global markets. An International Pavilion will host indigenous artisans from countries such as Australia, Fiji and Vietnam, fostering global tribal synergy. The Tribal Food Court, representing 21 states, live demonstrations, and evening cultural performances from multiple states will create immersive experiential zones that strengthen cultural exchange and national integration. The Fest is designed to enable direct market access and improve income realisation for tribal producers.
Tribal Business Conclave: A key pillar of Bharat Tribes Fest 2026 will be the 14-day National Business Conclave, structured to promote tribal entrepreneurship and integrate tribal enterprises into domestic and global value chains. The Conclave will host focused sessions on forest-based food value chains, sustainable textiles and handicrafts, ethical luxury positioning, innovation and technology integration, skilling and employment pathways, intellectual property protection and ethical commercialization of traditional knowledge, and community-led tourism models. It is expected to facilitate buyer-seller linkages, catalyse partnerships and generate actionable recommendations to strengthen tribal economic ecosystems.
CSR Summit | 24 March 2026, Sunder Nursery, New Delhi: The Ministry will host a National CSR Summit on 24 March 2026 to bring together corporate leaders, CSR heads, implementation partners and State Tribal Welfare Departments on a common platform. The Summit aims to present priority sectors requiring gap-filling CSR support, recognise corporate partners contributing to tribal development and facilitate structured collaborations aligned with national priorities. Ongoing CSR-funded initiatives include substantial investments by public sector undertakings towards digital education, space laboratories in EMRS, health and hygiene interventions for girl students, and capacity development programmes across multiple states. The Summit will also showcase the craftsmanship and potential of tribal products for corporate engagement and gifting.
Addressing the media, Hon’ble minister emphasised that these initiatives reflect a holistic approach integrating culture, commerce and corporate partnership. By bringing together art, music, enterprise development and strategic collaboration within one coordinated framework, the Ministry seeks to ensure that tribal communities are empowered participants in India’s cultural and economic transformation. The Hon’ble minister also requested media to help in mainstreaming tribal events and initiatives for a greater awareness among public. Collectively, these programmes reaffirm the Government of India’s commitment to safeguarding tribal identity, strengthening livelihoods, expanding market access and positioning tribal heritage at the centre of India’s inclusive growth narrative.
Collectively, these five landmark initiatives, Tribes Art Fest 2026, Living Roots Festival, Bharat Tribes Fest 2026, the Tribal Business Conclave and the CSR Summit, form an integrated national architecture for cultural preservation, economic empowerment and strategic partnership. By strengthening creative industries, expanding market access, formalising value chains, enabling entrepreneurship and catalysing corporate collaboration, these initiatives align with the Hon’ble Prime Minister’s vision of Viksit Bharat 2047 and position tribal communities not merely as beneficiaries, but as cultural leaders, economic contributors and equal stakeholders in India’s journey towards inclusive, sustainable and innovation-driven development.
A group of people sitting at a table with flowersAI-generated content may be incorrect.
A group of people sitting at a table with flowersAI-generated content may be incorrect.
A group of people sitting at a table with flowersAI-generated content may be incorrect.
A group of people sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.