ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত অনুষ্ঠিত উৎপাদন এম এছ এম ইত এআই গ্ৰহণ আৰু প্ৰস্তুতি সন্দৰ্ভত বিশেষ অধিবেশন
‘ইণ্ডিয়া এ আই মিছন’ অৰ্থনীতিৰ বাস্তৱ খণ্ডসমূহত, বিশেষকৈ উৎপাদনকাৰী এম এছ এম ইসমূহৰ ওপৰত ফলপ্ৰসূ প্ৰভাৱ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ : ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী এছ কৃষ্ণন
উদ্যোগ আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে এআই হল এক ‘মহান শক্তি বহুগুণক’ঃ এমএছএমইৰ সচিব
ভাৰতৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ যাত্ৰাত এ আয়ে কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা পালন কৰিব : এনআইএছজিৰ চিইঅ’ শ্ৰী ভুৱনেশ কুমাৰ
17 FEB 2026 7:52PM by PIB Guwahati
ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট-২০২৬ৰ দ্বিতীয় দিনা আজি নতুন দিল্লীত “এডভান্সিং এ আই ৰেডিনেছ এণ্ড এডপচন ইন মেনুফেকচাৰিং এম এছ এম ই” শীৰ্ষক এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ বিষয়ভিত্তিক অধিবেশন অনুষ্ঠিত হয়। এই অধিবেশনত ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (মেইটী), অতি ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয় (এম এছ এম ই), বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয় আৰু ঔষধ বিভাগ (ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়)কে ধৰি ভাৰত চৰকাৰৰ মূল মন্ত্ৰালয়সমূহৰ লগতে নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগ প্ৰতিনিধি আৰু শিক্ষাবিদসকলক একত্ৰিত কৰা হয়।
অধিবেশনৰ সময়ত ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (মেইটী) আৰু ইণ্ডিয়া এ আই মিছনৰ তত্বাৱধানত নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অব স্মাৰ্ট গভৰ্নেন্স (এন আই এছ জি) আৰু এথেনা ইনফ’নমিক্সে যুটীয়াভাৱে প্ৰস্তুত কৰা এক অধ্যয়ন মুকলি কৰা হয়। এই অধ্যয়নত বস্ত্ৰ, ঔষধ (চিকিৎসা সঁজুলিকে ধৰি) আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছৰ দৰে উৎপাদন এমএছএমইত এ আই গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰিক আৰু কাৰ্য্যকৰী ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। এই অধ্যয়নৰ তথ্যই এম এছ এম ইসমূহে এ আই গ্ৰহণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন উৎপাদন, ৰপ্তানি প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা, আৰু নিয়োগৰ সুযোগত প্ৰত্যক্ষভাৱে প্ৰভাৱ পেলোৱা চৰকাৰী পদক্ষেপসমূহক পথ প্ৰদৰ্শক কৰিব।
ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী এছ কৃষ্ণনে উৎপাদন এমএছএমই খণ্ডত উৎপাদনশীলতা, দক্ষতা আৰু সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে এ আইৰ সহায় লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইণ্ডিয়া এ আই মিছনে অৰ্থনীতিৰ বাস্তৱ খণ্ডসমূহত বিশেষকৈ উৎপাদন এমএছএমইসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এ আইৰ অৰ্থপূৰ্ণ প্ৰভাৱ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
এম এছ এম ইৰ সচিব শ্ৰী এছ চি এল দাসে তেওঁৰ ভাষণত এ আইক “মহান শক্তি বহুগুণক” বুলি অভিহিত কৰি এই উদ্যোগে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ এ আই চালিত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দিশত ৰূপান্তৰ ত্বৰান্বিত কৰিব বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে এম এছ এম ইসমূহক অধিক প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তোলাৰ বাবে দোকানৰ মজিয়াত (উৎপাদন স্তৰ) এ আইৰ সংহতি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
২০২৫–২৬ চনৰ অৰ্থনৈতিক সমীক্ষা অনুসৰি ভাৰতৰ জিডিপিত এমএছএমই খণ্ডই প্ৰায় ৩১.১ শতাংশ অৰিহণা যোগায়। এই খণ্ডৰ মুঠ উৎপাদন উৎপাদনৰ ৩৫.৪ শতাংশ আৰু দেশৰ মুঠ ৰপ্তানিৰ ৪৮.৬ শতাংশ। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ ৩৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হোৱাৰ লক্ষ্যৰ মূল স্তম্ভ হৈছে উৎপাদন খণ্ড। সেয়েহে প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰা, বিত্তীয় সুবিধা উন্নত কৰা, আৰু বজাৰৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰাটো ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্থনৈতিক বিকাশত এম এছ এম ইৰ অৱদান ভৱিষ্যত-প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।
এই অধ্যয়নে সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৩৫০ টাতকৈও অধিক এমএছএমই উৎপাদন গোটক সামৰি ল’ব, দোকানৰ মজিয়াৰ পৰা জ্যেষ্ঠ ব্যৱস্থাপনালৈকে অভিজ্ঞতাৰ ভিত্তিত অন্তৰ্দৃষ্টি সংগ্ৰহ কৰিব। গৱেষণাৰ লক্ষ্য হৈছে এনে এআই পদক্ষেপ চিনাক্ত কৰা, যিয়ে গোট পৰ্যায়ৰ অৰ্থনীতিৰ স্পষ্ট উন্নতি সাধন কৰিব পাৰে, পণ্য আৰু সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণক প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰে আৰু গোলকীয় বজাৰত প্ৰৱেশ আৰু অংশগ্ৰহণ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰে।
এন আই এছ জিৰ চি ই অ’ শ্ৰী ভুৱনেশ কুমাৰে এই অধ্যয়নৰ শুভাৰম্ভণক লৈ উৎসাহ দেখুৱায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অধ্যয়নে উৎপাদনশীল এমএছএমইসমূহৰ মাজত এ আই গ্ৰহণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী ৰূপৰেখা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰি কয় যে ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ যাত্ৰাত এ আইয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা পালন কৰিব।
বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত সচিব শ্ৰী ৰোহিত কানছালে ভাৰতৰ এ আই লভ্যাংশ সঁচা অৰ্থত কাৰখানাত বাস্তৱায়িত হ’ব বুলি কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতৰ দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তন নিৰ্ভৰ কৰিব এ আয়ে বস্ত্ৰশিল্প আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ দৰে পৰম্পৰাগত উদ্যোগসমূহক আধুনিকীকৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হয় নে নহয় তাৰ ওপৰত।
ঔষধ বিভাগৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰী অমন শৰ্মাই আলোকপাত কৰে যে এ আয়ে এই খণ্ডৰ ৮০ শতাংশতকৈ অধিক উৎপাদন গোটক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা এমএছএমইসমূহৰ বাবে ব্যয় বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিব পাৰে আৰু উৎপাদনৰ মান উন্নত কৰিব পাৰে।
এই বিষয়ভিত্তিক অধিবেশনখন আছিল ‘ভাৰত এআই শীৰ্ষ সন্মিলন-২০২৬’ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ, যিয়ে এ আই পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বিভিন্ন অংশীদাৰৰ মাজত গাঁথনিগত আলোচনা, জ্ঞান বিনিময় আৰু সমন্বিত কাৰ্য্যৰ মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিছিল।

Ministry of Electronics & IT
“Advancing AI Readiness and Adoption in Manufacturing MSMEs” Session Held at India AI Impact Summit 2026, New Delhi
“India AI Mission committed to ensure AI has a meaningful impact on real sectors of the economy, especially manufacturing MSMEs” says, Shri S. Krishnan, Secretary MeitY
“AI is a ‘Great Force Multiplier’ for Industry and Atmanirbhar Bharat” says, Secretary MSME
“AI Will Play a Pivotal Role in India’s Journey to Becoming the Third-Largest Economy” says, Shri Bhuvnesh Kumar, CEO NISG
17 FEB 2026 7:52PM by PIB Delhi
A high-level thematic session titled “Advancing AI Readiness and Adoption in Manufacturing MSMEs” was held today on the second day of the India AI Impact Summit 2026 in New Delhi. The session brought together key Ministries of the Government of India, including the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME), Ministry of Textiles, and the Department of Pharmaceuticals (Ministry of Chemicals & Fertilizers), along with policymakers, industry representatives, and academia.
During the session, a study jointly undertaken by the National Institute of Smart Governance (NISG) and Athena Infonomics, under the aegis of MeitY and the India AI Mission, was launched. This study will focus on developing a practical and operational roadmap to accelerate AI adoption in manufacturing MSMEs across sectors such as textiles, pharmaceuticals (including medical devices), and electronics. The findings will inform MSME adoption pathways and guide government interventions that directly impact national manufacturing output, export competitiveness, and employment outcomes.
Shri S. Krishnan, Secretary, MeitY, emphasized the need for harnessing AI to enhance productivity, efficiency, and capabilities in the manufacturing MSME sector. He stated that the India AI Mission is committed to ensuring that AI meaningfully impacts real sectors of the economy, particularly in boosting manufacturing MSMEs.
In his address, Shri S. C. L. Das, Secretary, MSME, highlighted AI as a “great force multiplier” and emphasized that the industry would drive the AI-powered transformation of the Indian economy toward Atmanirbhar Bharat. He further pointed out that the confluence of AI at the shop floor level is crucial for MSMEs to become more competitive.
According to the Economic Survey 2025–26, the MSME sector contributes approximately 31.1% of India’s GDP, accounts for 35.4% of total manufacturing output, and 48.6% of the country’s exports. Given that manufacturing is a key driver of India’s ambition to become a $35 trillion economy by 2047, accelerating technology adoption, improving access to finance, and strengthening market linkages will be vital to future-proofing MSMEs' contribution to national economic growth.
This study will cover over 350 MSME manufacturing factories across India, gathering a granular, experience-based understanding from the shop floor to senior management. The research aims to identify AI interventions that can materially improve unit economics, enhance product-service extension, and expand global market access and participation.
Shri Bhuvnesh Kumar, CEO of NISG, expressed his enthusiasm about undertaking this study, noting that it would provide an implementable roadmap for driving AI adoption among manufacturing MSMEs. He further emphasized that AI will play a pivotal role in India’s journey to becoming the third-largest economy globally.
Shri Rohit Kansal, Additional Secretary, Ministry of Textiles, stressed that India’s AI dividend will be realized on the factory floor. He underlined that the long-term economic shift of India will depend on whether AI can modernize legacy industries such as textiles, food processing, and more.
Shri Aman Sharma, Joint Secretary, Department of Pharmaceuticals, pointed out that AI can significantly reduce costs and improve the quality of production for MSMEs, which represent over 80% of the manufacturing units in the sector.
The thematic session formed an essential part of the India AI Summit 2026, serving as a platform for structured dialogue, knowledge exchange, and coordinated action across various stakeholders in the AI ecosystem.