PIB Backgrounder
ইণ্ডিয়া–এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ সাতটা চক্ৰ
এআই প্ৰভাৱৰ সাতটা বিষয়ৰ ওপৰত বিশ্বজনীন সহযোগিতাৰ সংবৰ্ধন
08 FEB 2026 12:17PM by PIB Guwahati
মুখ্য বিন্দু
- ইণ্ডিয়া–এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ কোনো গ্ল’বেল ছাউথৰ উন্নয়নমূলক দেশত আয়োজিত প্ৰথমখন বিশ্বজনীন কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ শীৰ্ষ সন্মিলন।
- ইয়াত সাতটা চক্ৰ বা কৰ্মগোটৰ জৰিয়তে ১০০খনতকৈও অধিক দেশে জড়িত হৈ আছে, যিয়ে দায়িত্বশীল আৰু সমাৱেশী এআই গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপক বিশ্বব্যাপী অংশগ্ৰহণক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
- এই শীৰ্ষ সন্মিলনখন তিনিটা সূত্ৰ- মানুহ, পৃথিৱী আৰু প্ৰগতিৰ ওপৰত আধাৰিত যি এআইৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী সহযোগিতাৰ বাবে মূল নীতিসমূহ নিৰ্ধাৰণ কৰে।
পৰিচয়
বৰ্তমান সময়ত ভাৰত নিজৰ বিকাশ যাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত আছে, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই) এই বিকাশৰ এক বিশেষ সহায়ক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এআই ভাৰতৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ গণতান্ত্ৰিককৰণক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে, পৰিসৰত প্ৰৱেশ, অন্তৰ্ভুক্তি, আৰু সমতা নিশ্চিত কৰি এক কৌশলগত ৰাষ্ট্ৰীয় আহিলা হিচাপে কাম কৰে। এই প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱে মানৱ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উন্নতিৰ বিশাল সুযোগ মুকলি কৰিছে। বিশ্ব প্ৰযুক্তি আৰু শাসন মঞ্চত ভাৰতৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত হৈয়েই আছে, যিয়ে উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ আলোচনা গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সংযুক্তিক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
এই ক্ৰমবৰ্ধমান বিশ্বব্যাপী সংযোগৰ অংশ হিচাপে ভাৰত–এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ ১৬–২০ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ’ব। গ্ল’বেল ছাউথত আয়োজিত হ’বলগা এইখনেই প্ৰথমখন গ্ল’বেল এআই শীৰ্ষ সন্মিলন।
এই সন্মিলনে প্ৰভাৱ-কেন্দ্ৰিক বিশ্বব্যাপী মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব, যিয়ে সমগ্ৰ অৰ্থনীতিৰ মাজত এআইক জুখিব পৰা ফলাফললৈ গঢ় দিব, সকলোৰে বাবে কল্যাণ, সকলোৰে সুখৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগী আৰু মানৱতাৰ বাবে এআইৰ বিশ্বব্যাপী নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখিব। ই বিশ্বৰ নেতা, নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্ভাৱক, আৰু বিশেষজ্ঞসকলক একত্ৰিত কৰি প্ৰয়োগসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু শাসন, উদ্ভাৱন, আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ মাজেৰে এআই পথসমূহ সংজ্ঞায়িত কৰিব।
মূল নীতি: এআই প্ৰভাৱক প্ৰকট কৰা তিনিটা সূত্ৰ
ভাৰত–এআই প্ৰভাৱ শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ তিনিটা মূল স্তম্ভৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়, যাক সূত্ৰ বুলি কোৱা হয়, যিয়ে এআইৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী সহযোগিতাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰা মূল নীতিসমূহ প্ৰকট কৰে।
- মানুহ: মানৱকেন্দ্ৰিক এআইক প্ৰসাৰ কৰা যিয়ে অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰে, সেৱাৰ প্ৰৱেশ বৃদ্ধি কৰে, বিশ্বাস গঢ়ি তোলে, আৰু সমগ্ৰ সমাজত ন্যায্য সুবিধা নিশ্চিত কৰে।
- পৃথিৱী: শক্তি-দক্ষ ব্যৱস্থা, দায়িত্বশীল সম্পদ ব্যৱহাৰ, আৰু জলবায়ুৰ কাৰ্য্য আৰু পৰিৱেশৰ স্থিতিস্থাপকতাক সমৰ্থন কৰা প্ৰয়োগক উৎসাহিত কৰি পৰিৱেশগতভাৱে বহনক্ষম এআইক আগুৱাই নিয়া।
- অগ্ৰগতি: উদ্ভাৱন, সামৰ্থ্য বিকাশ, আৰু উৎপাদনশীলতা, বৃদ্ধি আৰু উন্নয়নৰ ফলাফলক আগুৱাই নিবলৈ এআইৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে অন্তৰ্ভুক্ত অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নতি সক্ষম কৰা।
বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰসমূহ: ইণ্ডিয়া–এআই প্ৰভাৱ শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ৰ সাতটা চক্ৰ
ইণ্ডিয়া-এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ত উল্লেখযোগ্য উচ্চ পৰ্যায়ৰ সংযোগ আকৰ্ষণ কৰা হৈছে, য’ত ১৫–২০জন চৰকাৰৰ মুৰব্বী, ৫০জনতকৈ অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মন্ত্ৰী, আৰু ৪০জনতকৈ অধিক বিশ্ব আৰু ভাৰতীয় চিইঅ’ই অংশগ্ৰহণ কৰাৰ আশা কৰা হৈছে।
সন্মিলনৰ আলোচনাসমূহ সাতটা আন্তঃসংলগ্ন বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰক কেন্দ্ৰ কৰি গঠন কৰা চক্ৰ বা কৰ্মগোটৰ জৰিয়তে আয়োজন কৰা হয়। প্ৰতিটো চক্ৰই এআই প্ৰভাৱৰ এটা মূল ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু নীতি আৰু বাস্তৱ জগতৰ প্ৰয়োগসমূহৰ মাজেৰে সূত্ৰসমূহক কাৰ্য্যৰ সুনিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰলৈ ৰূপান্তৰ কৰে। বিশ্বৰ ১০০খনতকৈও অধিক দেশে এই কাৰ্য্যগোষ্ঠীসমূহৰ জৰিয়তে দায়িত্বশীল আৰু সৰ্বাংগীন এআইৰ ভৱিষ্যৎ গঢ়ি তুলিবলৈ জড়িত হৈ পৰিছে।
প্ৰতিটো চক্ৰই দক্ষতা গঢ়ি তোলাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি নৈতিক নিয়োগ নিশ্চিত কৰালৈকে, এআইৰ সমাজ প্ৰভাৱৰ ওপৰত বহুপক্ষীয় সহযোগিতাৰ পোষকতা কৰে:
চক্ৰ
গুৰুত্ব দিবলগীয়া ক্ষেত্ৰ
মানৱ মূলধন
কৰ্মৰ এআই-সক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে সমতাপূৰ্ণ দক্ষতা আৰু সমাৱেশী কৰ্মশক্তিৰ পৰিৱৰ্তন আগুৱাই নিয়া।
সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্তি
ডিজাইনৰ দ্বাৰা অন্তৰ্ভুক্ত এআই ব্যৱস্থাসমূহ আগবঢ়াই নিয়া, বৈচিত্ৰময় সম্প্ৰদায়ক শক্তিশালী কৰা আৰু ন্যায্য প্ৰতিনিধিত্ব নিশ্চিত কৰা।
নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই
স্বচ্ছতা, জবাবদিহিতা, আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে অংশীদাৰী সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত লংঘিত বিশ্বব্যাপী বিশ্বাসযোগ্য এআই ব্যৱস্থাপ্ৰণালী নিৰ্মাণ কৰা।
বিজ্ঞান
সীমান্ত বিজ্ঞান ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ, বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাক লাভান্বিত কৰিবলৈ, আৰু অগ্ৰগতিসমূহক ভাগ-বতৰা কৰা বিশ্বব্যাপী অগ্ৰগতিলৈ ৰূপান্তৰ কৰিবলৈ এআইক ব্যৱহাৰ কৰা।
স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন, আৰু দক্ষতা
বহনক্ষম, সম্পদ-দক্ষ এআই ব্যৱস্থাৰ পৰিচালনা কৰি জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু বহনক্ষমতাক শক্তিশালী কৰা।
এআই সম্পদক গণতান্ত্ৰিক কৰা
বিশ্বজুৰি অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভাৱন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে মৌলিক এআই সম্পদৰ ন্যায্য প্ৰৱেশৰ প্ৰসাৰ।
অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু সামাজিক মংগলৰ বাবে এআই
অৰ্থনীতি আৰু সমাজসমূহৰ মাজত উৎপাদনশীলতা, উদ্ভাৱন, আৰু সমাৱেশী উন্নয়ন বৃদ্ধিৰ বাবে এআইৰ সহায় লোৱা।
এই চক্ৰসমূহৰ জৰিয়তে ভাৰতে স্থানীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ লগতে বিশ্বব্যাপী এআই নীতিসমূহ গঢ় দিয়াৰ লক্ষ্য ৰাখিছে। শীৰ্ষ সন্মিলনৰ ফলাফলে আগন্তুক বছৰবোৰত নীতি নিৰ্ধাৰক, বিনিয়োগকাৰী, আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
মানৱ মূলধন: এআইত বিশ্বজনীন সহযোগিতাযে আধাৰ ভাৰতৰ প্ৰতিভাৰ ভাণ্ডাৰ
ভাৰতৰ এআইৰ দ্ৰুত গ্ৰহণে বিভিন্ন খণ্ডত উদ্ভাৱন আৰু সৰ্বাংগীন বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে। প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ লগে লগে ভাৰতে অঞ্চল আৰু আৰ্থ-সামাজিক গোটসমূহৰ মাজত ব্যাপক অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ লগতে এআই-চালিত অৰ্থনীতিৰ বাবে কৰ্মশক্তিৰ প্ৰস্তুতি আগবঢ়াই নিছে। মানৱ পুঁজি বিষয়ভিত্তিক কৰ্মগোটে এই প্ৰচেষ্টাসমূহ শক্তিশালী কৰাত মনোনিৱেশ কৰে, এক সমতাপূৰ্ণ এআই দক্ষতা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ় দি যিয়ে মসৃণ কৰ্মশক্তিৰ পৰিৱৰ্তন সক্ষম কৰে আৰু নাগৰিকসকলক উদীয়মান ভূমিকাসমূহৰ বাবে সামৰ্থ্যৰে সজ্জিত কৰে।
ভাৰতৰ প্ৰতিভা-শক্তিৰ মূল ৰাষ্ট্ৰীয় সূচক
- এআই দক্ষতা আৰু প্ৰতিভা বৃদ্ধি: ভাৰত এআই দক্ষতাৰ প্ৰৱেশৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ দেশসমূহৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে আৰু এআই প্ৰতিভা কেন্দ্ৰীভূতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ২০১৬ চনৰ পৰা তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
- এআই সামৰ্থ্যত গ্ল’বেল লিডাৰশ্বিপ: ষ্টেনফৰ্ড এআই সূচকাংক প্ৰতিবেদন ২০২৫ অনুসৰি, ভাৰতে প্ৰায় ৩৩% বাৰ্ষিক নিযুক্তি বৃদ্ধিৰ সৈতে বিশ্বব্যাপী এআই প্ৰতিভা অধিগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আছে আৰু গ্ল’বেল এআই ভাইব্ৰেন্সি টুলত শীৰ্ষ তিনিটাৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে।
- এআই কৰ্মশক্তি সবলীকৰণ: ইণ্ডিয়াএআই ফিউচাৰস্কিলছৰ অধীনত চৰকাৰে এআই গৱেষণা আৰু প্ৰশিক্ষণত ৫০০ পিএইচডি স্কলাৰ, ৫,০০০ স্নাতকোত্তৰ, আৰু ৮,০০০ স্নাতকক সহায় কৰি আছে।
- গ্ল’বেল আউটৰিচ: মেইট ৱাইৰ অধীনত ইণ্ডিয়াএআই মিছনে ভাৰতৰ এআই উদ্ভাৱনক বিশ্বৰ মঞ্চত স্থান প্ৰদান কৰি ষ্টেচন এফ, পেৰিছ, বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ কেম্পাছ আৰু এইচইচি পেৰিছৰ সৈতে গ্ল’বেল ত্বৰণ কাৰ্যসূচী ইণ্ডিয়াএআই ষ্টাৰ্টআপছ গ্ল’বেল ইনিচিয়েটিভৰ বাবে ১০টা ভাৰতীয় এআই ষ্টাৰ্টআপ নিৰ্বাচন কৰে।
- নিয়োগৰ প্ৰভাৱ: এআইয়ে কৰ্মশক্তিক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰি ভাৰতৰ টেক সেৱা খণ্ডক ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সাজু হৈছে, যাৰ ফলত অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত লাখ লাখ চাকৰি সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনা থাকিব।
দক্ষতা, গৱেষণা, আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰকাশৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী নেতৃত্বত বিনিয়োগে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ঘৰুৱা সামৰ্থ্যক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ভাৰতক এআইৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সমাৱেশী অংশীদাৰ হিচাপে স্থান দিছে।
সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্তি: সমাৱেশী এআইৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পদ্ধতি
এআইয়ে ভাৰতক ভাষা, অঞ্চল আৰু সামৰ্থ্যৰ বিভিন্ন সম্প্ৰদায়ৰ বাবে সেৱাৰ সুবিধা আৰু অংশগ্ৰহণ উন্নত কৰি সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তি সম্প্ৰসাৰণৰ এক শক্তিশালী পথ প্ৰদান কৰে। ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিয়ে এআই উদ্ভাৱনক স্পষ্ট সামাজিক ফলাফললৈ ৰূপান্তৰ কৰিবলৈ ইয়াক ভালদৰে স্থান দিছে। সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্তি বিষয়ভিত্তিক কৰ্মগোটে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক প্ৰতিফলিত কৰা, প্ৰতিষ্ঠানিক প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰা, আৰু এআই ব্যৱস্থাসমূহ সুৰক্ষিত, প্ৰাসংগিক, আৰু ব্যৱহাৰযোগ্য হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰা, অনগ্ৰসৰ আৰু দুৰ্বল সম্প্ৰদায়সমূহৰ বাবে স্পষ্ট সুবিধাৰ সৈতে, ডিজাইনযে দ্বাৰা অন্তৰ্ভুক্ত এআই সমাধানসমূহ আগবঢ়াই নিয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এআইৰ জৰিয়তে সামাজিক সবলীকৰণ সক্ষম কৰা ধ্বজাবাহক পদক্ষেপ
- গ্লোবেল হেল্থএআইৰ সংযোগ: ভাৰত স্বাস্থ্যসেৱাত এআইৰ নিৰাপদ আৰু নৈতিক ব্যৱহাৰৰ বাবে বিশ্বব্যাপী মঞ্চ হেল্থএআইৰ সৈতে জড়িত হৈ দায়িত্বশীল উদ্ভাৱন আৰু বিশ্বব্যাপী উত্তম পদ্ধতিসমূহ গ্ৰহণ কৰিছে।
- ভাষিনী: ভাষিনী প্লেটফৰ্মে সমাৱেশী আৰু এটা কণ্ঠ-প্ৰথম ডিজিটেল শাসন সক্ষম কৰে, ৩৬টাতকৈও অধিক পাঠ্য ভাষা, ২২টা কণ্ঠ ভাষা, আৰু ৩৫০+ এআই ভাষা মডেলক সমৰ্থন কৰে, অঞ্চলসমূহৰ মাজত সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তি সম্প্ৰসাৰণ কৰে।
- এআই-সক্ষম কৃষক সেৱা প্ৰদান: ‘কিষাণ ই-মিত্ৰ’ হৈছে কণ্ঠভিত্তিক এআই চেটবট যিয়ে কৃষকসকলক ১১টা আঞ্চলিক ভাষাত পিএম-কিষান সন্মান নিধি সেৱাসমূহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰে। ই দৈনিক ২০,০০০ৰো অধিক প্ৰশ্ন নিয়ন্ত্ৰণ কৰে আৰু এতিয়ালৈকে ৯৫ লাখতকৈ অধিক প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিছে, যিয়ে সুলভ এআই-চালিত সেৱা প্ৰদানক সমৰ্থন কৰিছে।
ভাৰত-বিস্তাৰ: এআই-চালিত ডিজিটেল কৃষি মঞ্চ
ভাৰত-বিস্তাৰ, এগ্ৰিষ্টেক পৰ্টেল আৰু কৃষি পদ্ধতিৰ আইচিএআৰ পেকেজক এআই ব্যৱস্থাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিবলৈ এটা বহুভাষিক এআই প্লেটফৰ্ম, কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬-২০২৭ত প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। এই প্লেটফৰ্মে ডিজিটেল কৃষি সম্প্ৰসাৰণক সমৰ্থন কৰিব, স্থান-নিৰ্দিষ্ট পৰামৰ্শসমূহ সক্ষম কৰিব, আৰু বৈজ্ঞানিক আৰু তথ্য-চালিত সিদ্ধান্ত সমৰ্থনৰ বাবে কৃষকৰ প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব।
- অনানুষ্ঠানিক কৰ্মশক্তি অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে এআই: নিটি আয়োগৰ প্ৰতিবেদন এআই ফৰ ইনক্লুছিভ ছ’চাইটেল ডেভেলপমেণ্ট (অক্টোবৰ ২০২৫)ত বিভিন্ন সেৱাৰ সুবিধা প্ৰসাৰ কৰি ভাৰতৰ ৪৯ কোটি অনানুষ্ঠানিক শ্ৰমিকক সবলীকৰণৰ এআইৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে।
ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিত সমাৱেশী ডিজাইনক একত্ৰিত কৰি এআই ব্যৱস্থাই ভাষা আৰু অঞ্চলসমূহৰ সেৱাসমূহৰ প্ৰৱেশ উন্নত কৰিছে, ভাৰতৰ এআই শাসন যাত্ৰাৰ মূল ফলাফল হিচাপে বিশ্বাস আৰু সামাজিক সবলীকৰণক শক্তিশালী কৰিছে।
নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই: ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংযুক্ত দায়িত্বশীল এআই সক্ষম কৰা
এআই ব্যৱস্থাৰ পৰিসৰ আৰু প্ৰভাৱ বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে নিৰ্ভৰযোগ্যতা, স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰাটো জনসাধাৰণৰ আস্থা আৰু দায়িত্বশীল উদ্ভাৱন বজাই ৰখাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় হৈ পৰে। ভাৰতৰ নিয়ন্ত্ৰণ কাঠামোসমূহে ইয়াক বিশ্বব্যাপী এআই সুৰক্ষা প্ৰচেষ্টাত অৰ্থপূৰ্ণভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ স্থান দিছে। নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই বিষয়ভিত্তিক কৰ্মগোটে শাসন ক্ষমতা শক্তিশালী কৰা আৰু দেশসমূহৰ মাজত ভাগ-বতৰা কৰা শিক্ষণ সক্ষম কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
নিৰাপদ আৰু জবাবদিহি এআই বিকাশৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা
- দায়িত্বশীল এআই প্ৰকল্প পৰ্টফলিঅ': নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই স্তম্ভৰ অধীনত, সুৰক্ষা, পক্ষপাতিত্ব প্ৰশমন, স্বচ্ছতা, আৰু জবাবদিহিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা দায়িত্বশীল এআই সঁজুলি বিকশিত কৰিবলৈ আগ্ৰহ প্ৰকাশৰ জৰিয়তে ১৩টা প্ৰকল্প নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে।
- মিছন ডিজিটেল শ্ৰমসেতু: নিটি আয়োগে মিছন ডিজিটেল শ্ৰমসেতুক এনে এক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় যিয়ে এআইক সকলোৰে বাবে সুলভ আৰু বহনক্ষম কৰি তুলিব, এআই আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি অনানুষ্ঠানিক শ্ৰমিকসকলক সবলীকৰণ কৰিব।
- ইণ্ডিয়াএআই সুৰক্ষা প্ৰতিষ্ঠান: ভাৰতে এআইৰ বিপদ আৰু সুৰক্ষা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ইণ্ডিয়াএআই মিছনৰ সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য স্তম্ভৰ অধীনত ইণ্ডিয়াএআই সুৰক্ষা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰিছে।
এআই শাসন নিৰ্দেশনা
ভাৰতৰ এআই শাসন নিৰ্দেশনাই ভাৰত এআই প্ৰভাৱ শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ৰ পূৰ্বে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰ সৈতে এআই গ্ৰহণক একাকাৰ কৰে। এই নীতিসমূহ বাস্তৱত প্ৰয়োগ কৰিবলৈ নিৰ্দেশনাই এক গাঁথনিগত শাসন কাঠামোৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়।
- সামগ্ৰিক নীতি বিকাশৰ সমন্বয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে এআই শাসনক একাকাৰ কৰিবলৈ এটা এআই শাসন গোট (এআইজিজি) স্থাপন কৰা।
- ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় এআই শাসন বিষয়সমূহৰ ওপৰত বিশেষজ্ঞৰ ইনপুট প্ৰদান কৰিবলৈ এখন প্ৰযুক্তি আৰু নীতি বিশেষজ্ঞ সমিতি (টিপিইচি) গঠন কৰা।
- ইণ্ডিয়াএআই সুৰক্ষা প্ৰতিষ্ঠানক (এআইএছআই) গৱেষণা কৰিবলৈ, মানদণ্ডৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ, পৰীক্ষণ পদ্ধতি আৰু মাপকাঠী প্ৰস্তুত কৰিবলৈ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ড সংস্থাসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ, আৰু নিয়ন্ত্ৰক আৰু উদ্যোগক কাৰিকৰী নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰ্যাপ্ত সম্পদ প্ৰদান কৰা।
ভাৰতে এক সুষম এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছে য’ত উদ্ভাৱনে দায়িত্ব লৈ আগবাঢ়িছে। নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই চক্ৰই অন্তৰ্ভুক্তি, বৃদ্ধি আৰু ডিজিটেল সাৰ্বভৌমত্বৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰসমূহক শক্তিশালী কৰে।
স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা: খিলঞ্জীয়া এআই উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰা
এআইৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে দক্ষতা আৰু বহনক্ষমতাৰ ওপৰত প্ৰবল গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতিক পৰিৱেশৰ দায়িত্ব আৰু সমাৱেশী প্ৰৱেশৰ সৈতে একাকাৰ কৰে। স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা বিষয়ভিত্তিক কৰ্মগোটে ভাৰতৰ শক্তিসমূহৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি দক্ষতাক মূল ডিজাইন নীতি হিচাপে প্ৰসাৰিত কৰে, অভিযোজনযোগ্য আৰু জলবায়ু সচেতন এআই ব্যৱস্থাসমূহ সক্ষম কৰে যিয়ে প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ কৰে, বিশ্বব্যাপী বৈষম্যসমূহ সংকুচিত কৰে, আৰু এটা স্থিতিস্থাপক, সমাৱেশী, আৰু বহনক্ষম এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সমৰ্থন কৰে।
দক্ষ এআই বিকাশত জুখিব পৰা ফলাফল:
- বৃদ্ধি পোৱা তথ্য আন্তঃগাঁথনি: এআই বৃদ্ধিৰ লগে লগে ভাৰতৰ তথ্য আন্তঃগাঁথনিৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে, ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ক্ষমতা প্ৰায় ৯৬০ মেগাৱাটৰ পৰা ৯.২ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ প্ৰকল্প কৰা হৈছে।
- গিটহাব অংশগ্ৰহণ: বিশ্বব্যাপী গিটহাব এআই প্ৰকল্পৰ তথ্য (2024) অনুসৰি, ভাৰত গিটহাবত বিশ্বব্যাপী ৰাজহুৱা উৎপাদনশীল এআই প্ৰকল্পৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম অৱদানকাৰী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰে।
- গ্ল’বেল এআই হাব: গ্ল’বেল টেক জায়ান্টসমূহে এআই আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিছে, যিয়ে দেশৰ প্ৰযুক্তিগত পৰিৱেশৰ বাবে এক বৃহৎ উত্থান চিহ্নিত কৰিছে। মূল প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহৰ ভিতৰত আছে মাইক্ৰ’ছফটে ডাটা চেণ্টাৰ আৰু এআই প্ৰশিক্ষণৰ বাবে ১.৫ লাখ কোটি টকা, ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ক্লাউড আন্তঃগাঁথনি আৰু এআই-চালিত ডিজিটাইজেচনৰ বাবে আমাজনে ২.৯ লাখ কোটি টকা, আৰু ভিজাগত ১ জিডব্লিউ এআই হাবৰ বাবে গুগলৰ ১.২৫ লাখ কোটি টকা।
এই প্ৰচেষ্টাসমূহে উন্নত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱেশ প্ৰসাৰিত কৰে, জলবায়ু সচেতন উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰে, আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বৃদ্ধি কৰে।
বিজ্ঞান: ভাৰতত এআই-সক্ষম বৈজ্ঞানিক গৱেষণা
গৱেষণা অধিক তথ্য-নিবিড় আৰু সহযোগিতামূলক হোৱাৰ লগে লগে অংশগ্ৰহণ বিস্তৃত কৰা আৰু স্বাস্থ্য, কৃষি, আৰু জলবায়ুৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ বাস্তৱ জগতৰ সমাধানলৈ ৰূপান্তৰ উন্নত কৰাৰ এক শক্তিশালী সুযোগ আহিছে। ক্ৰমবৰ্ধমান গৱেষণা ভিত্তি, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, আৰু মুক্ত বিজ্ঞানৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ বাবে ভাৰতে অধিক সমতাপূৰ্ণ বিশ্ব গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰত অৰিহণা যোগাবলৈ সুস্থিৰ অৱস্থাত আছে। বিজ্ঞান বিষয়ভিত্তিক কৰ্মগোটে মুক্ত আৰু স্বচ্ছ এআই-সক্ষম গৱেষণা আৰু সহযোগিতামূলক কাঠামো আগবঢ়াই নিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিয়ে অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত অংশগ্ৰহণ প্ৰসাৰিত কৰে।
ভাৰতৰ সহযোগী এআই বিজ্ঞানৰ অগ্ৰগতি
- উদ্ভাৱনৰ ফুটপ্ৰিণ্ট: ভাৰত বিশ্বৰ ৬ষ্ঠ বৃহত্তম পেটেণ্ট ফাইলাৰ, আৰু ইয়াৰ গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্স ৰেংক ৮১ৰ পৰা ৩৮লৈ উন্নত হৈছে, যিয়ে শক্তিশালী বৈজ্ঞানিক গৱেষণা ৰূপান্তৰক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
- গৱেষণা আৰু বিকাশ বিনিয়োগত উদ্গনি: গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ব্যয় ২০১০–১১ চনত ৬০,১৯৬ কোটি টকাৰ পৰা ২০২০–২১ চনত ১.২৭ লাখ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে, যিয়ে ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ স্থায়ী সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰতিফলন ঘটায়।
- এএনআৰএফ এআই-সক্ষম গৱেষণা: অনুসন্ধান ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেচনে (এএনআৰএফ) ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ২০২৩–২০২৮ চনৰ ভিতৰত ৫০,০০০ কোটি টকাৰ গৱেষণা পুঁজিৰ লক্ষ্য লৈছে।
- আইএমডি হাইব্ৰিড এআই পূৰ্বাভাস: ভাৰতৰ বতৰ বিজ্ঞান বিভাগে বৰষুণ, বিজুলী, কুঁৱলী, আৰু জুইৰ ভৱিষ্যদ্বাণীৰ বাবে হাইব্ৰিড এআই মডেল ব্যৱহাৰ কৰি আছে, লগতে কৃষকৰ বাবে জলবায়ু উপদেষ্টা হিচাপে মৌচমজিপিটি ব্যৱহাৰ কৰি এআই-সক্ষম বৈজ্ঞানিক পূৰ্বাভাসৰ অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিছে।
- ষ্টেলাৰ সঁজুলি: কেন্দ্ৰীয় বিদ্যুৎ কৰ্তৃপক্ষৰ ষ্টেলাৰ সঁজুলি হৈছে ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহত আৰম্ভ কৰা এটা থলুৱাভাৱে বিকশিত সম্পদৰ পৰ্যাপ্ততাৰ আৰ্হি। ই ডিছকমসমূহক চাহিদাৰ সঁহাৰিৰ সৈতে প্ৰজন্ম-সংবহন-সংৰক্ষণ পৰিকল্পনাত সহায় কৰে, শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবে এআই-সক্ষম বৈজ্ঞানিক গৱেষণাক আগুৱাই লৈ যায়।
এই পদক্ষেপসমূহে সহযোগিতামূলক, মুকলি এআই বিজ্ঞানত ভাৰতৰ ভূমিকাক শক্তিশালী কৰে, বিশ্বৰ সমতাপূৰ্ণ অগ্ৰগতিৰ পোষকতা কৰে।
এআই সম্পদসমূহক গণতান্ত্ৰিক কৰা: অংশীদাৰী এআই সম্পদসমূহ বিকশিত কৰা
এআই ব্যৱস্থাৰ বিকাশ গণনা, তথ্য আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰৱেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, যিবোৰ সম্পদ দেশ আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত অসমানভাৱে বিতৰণ হৈ থাকে। বহুপক্ষীয় সহযোগিতাৰ সৈতে সংযুক্ত মুক্ত আৰু আন্তঃকাৰ্য্যকৰী আন্তঃগাঁথনিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে মিল থকা প্ৰসংগভিত্তিক এআই বিকাশত সহায় কৰিব পাৰে। এআই সম্টদসমূহৰ গণতান্ত্ৰিক কৰণ বিষয়ভিত্তিক কৰ্মগোটে ন্যায্য প্ৰৱেশৰ আগুৱাই নিয়া আৰু বিশ্বজনীন প্ৰতিনিধিত্ব শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভাগ-বতৰা কৰা এআই আন্তঃগাঁথনিৰ মূল মাইলৰ খুঁটি
- সাৰ্বভৌম এআই কম্পিউট: ইণ্ডিয়াএআই মিছনৰ অধীনত সাৰ্বভৌম আৰু কৌশলগত প্ৰয়োগৰ বাবে ৩,০০০ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিপিইউ ৰখাৰ বাবে এটা সুৰক্ষিত জিপিইউ ক্লাষ্টাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
- ইণ্ডিয়াএআই কোষ (এআইকোষ): এই প্লেটফৰ্মত ২০টা খণ্ডত ৭,৪০০ৰো অধিক ডাটাছেট আৰু ২৭৩টা এআই মডেল আছে, যাৰ ফলত গৱেষক আৰু ষ্টাৰ্টআপসমূহে এআই উদ্ভাৱনৰ বাবে উচ্চমানৰ, ভাৰতকেন্দ্ৰিক তথ্য লাভ কৰিব পাৰে।
- এআই ডাটা লেব নেটৱৰ্ক: ভাৰতে ডাটা এনোটেচন আৰু কিউৰেচনৰ প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে টিয়েৰ-২ আৰু টিয়েৰ-৩ চহৰত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ এআই দক্ষতা গঢ়ি তুলিবলৈ এআই ডাটা লেব আৰম্ভ কৰিছে, ৫৭০টা লেবৰ দেশজোৰা নেটৱৰ্ক গঠন কৰিছে।
- নেচনেল ছুপাৰকম্পিউটিং মিছন (এনএছএম): ফ্লেগশ্বিপ মিছনে আইআইটি, আইআইএছইআৰ আৰু গৱেষণাগাৰত ৪০টাতকৈও অধিক পেটাফ্লপ মেচিন নিয়োগ কৰিছে, যাৰ ফলত একাডেমীৰ বাবে বিতৰণ কৰা উচ্চ-কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিং ভিত্তি গঠন হৈছে।
- ঐৰাৱত: ২০২৩ চনত মেইটৱাইয়ে মুকলি কৰা আৰু পৰম সিদ্ধি-এআইৰ সৈতে সংযুক্ত ভাৰতৰ প্ৰিমিয়াৰ এআই ছুপাৰকম্পিউটাৰ, উন্নত এআই গৱেষণাৰ বাবে শ্বেয়াৰড কম্পিউটাৰ প্ৰদান কৰে।
- কম্পিউট অভিগম: ইণ্ডিয়াএআই কম্পিউট পৰ্টেলে ৩৮,০০০ তকৈ অধিক জিপিইউ আৰু ১,০৫০ টিপিইউলৈ অভিগমক গণতান্ত্ৰিক কৰি তোলে, যিয়ে অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বান আৰু সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ বৃহৎ পৰিসৰৰ এআই মডেল বিকাশক শক্তিশালী কৰে।
- ইনক্লুছিভ প্ৰাইচিং এজ: ভাৰতত কম্পিউট সম্পদলৈ অভিগম ১০০ টকা/ঘণ্টাৰো কমত ৰেহাই মূল্যত উপলব্ধ, ইয়াৰ তুলনাত বিশ্বজুৰি মূল্য ২০০ টকা/ ঘণ্টাৰ অধিক।
এই প্ৰচেষ্টাসমূহে সমতাপূৰ্ণ উদ্ভাৱন আৰু বিশ্বব্যাপী সহযোগিতাৰ পৰিচালিত মুক্ত, সুলভ এআই আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক সুৰক্ষিত কৰে।
অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু সামাজিক মংগলৰ বাবে এআই: এআইৰ জৰিয়তে প্ৰভাৱ ত্বৰান্বিত কৰা
অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু সামাজিক অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে এআইৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে যদিও এই প্ৰতিশ্ৰুতিক পৰিসৰত উপলব্ধি কৰাটো এক প্ৰত্যাহ্বান হৈয়েই আছে। অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু সামাজিক মংগলৰ বাবে এআইয়ে জুখিব পৰা অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক ফলাফল প্ৰদান কৰা এআই সমাধানসমূহ পৰিমাপ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এআই-চালিত অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক প্ৰভাৱক শক্তিশালী কৰা
- কৃষি: কৃষিত, এআই-চালিত পৰামৰ্শদাতা সঁজুলিয়ে বীজ সিঁচাৰ সিদ্ধান্ত, শস্যৰ উৎপাদন, আৰু ইনপুট দক্ষতা উন্নত কৰিছে, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ দৰে নিৰ্বাচিত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ নিয়োগে, ৩০–৫০% পৰ্যন্ত উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ ৰিপৰ্ট দিছে।
- স্বাস্থ্যসেৱা: স্বাস্থ্যসেৱাত এআই প্ৰয়োগে যক্ষ্মা, কেন্সাৰ, স্নায়ুজনিত বিকাৰ, আৰু অন্যান্য অৱস্থাৰ আগতীয়া ধৰা পেলাবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে, যাৰ ফলত প্ৰতিৰোধমূলক আৰু নিদানমূলক যত্ন শক্তিশালী হৈছে।
- শিক্ষা: শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০ য়ে চিবিএছইৰ পাঠ্যক্ৰম, দীক্ষা প্লেটফৰ্ম, আৰু ৱাইইউভিএআইৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে এআই শিক্ষণক একত্ৰিত কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ব্যৱহাৰিক এআই দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰে।
- ন্যায় প্ৰদান: ই-কোৰ্ট তৃতীয় পৰ্যায়ত ৰূপান্তৰ, গোচৰ ব্যৱস্থাপনা, আৰু নাগৰিক-মুখী সেৱাৰ বাবে এআই আৰু এমএল নিয়োগ কৰা হয়, স্থানীয়ভাষাৰ প্ৰৱেশৰ জৰিয়তে দক্ষতা আৰু স্বচ্ছতা উন্নত কৰা হয়।
- খণ্ডৰ ৰাজহৰ উত্থান: ভাৰতৰ এআই চালিত প্ৰযুক্তি খণ্ডই ২০২৫ চনত প্ৰায় ২৮০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ৰাজহ আহৰণ কৰাৰ প্ৰকল্প কৰা হৈছে, যিয়ে ডিজিটেল চাহিদা বৃদ্ধিৰ মাজত শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক সম্প্ৰসাৰণত ইন্ধন যোগাব।
- ষ্টাৰ্টআপ ইক’ছিষ্টেম: ভাৰতত প্ৰায় ১.৮ লাখ ষ্টাৰ্টআপ আছে আৰু ২০২৪ চনত আৰম্ভ কৰা নতুন ষ্টাৰ্টআপৰ প্ৰায় ৮৯%ই নিজৰ সামগ্ৰী বা সেৱাত এআই ব্যৱহাৰ কৰিছিল, ব্যাপক ইক’ছিষ্টেম গ্ৰহণ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল যিয়ে সামাজিক উত্থানৰ বাবে উদ্ভাৱন আৰু চাকৰি সৃষ্টিক প্ৰেৰণা দিয়ে।
সাতটা চক্ৰই একেলগে ভাৰতৰ দায়িত্বশীল উদ্ভাৱন, বিস্তৃত অংশগ্ৰহণ, আৰু জুখিব পৰা প্ৰভাৱৰ বাবে পথ সৃষ্টি কৰে। নীতি প্ৰান্তিককৰণ কৰি, প্ৰযুক্তি, শাসন, আৰু সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত, ইবিলাকে দেশ আৰু খণ্ডসমূহৰ মাজত ভাগ-বতৰা কৰা নীতিসমূহক কাৰ্য্যকৰী ফলাফললৈ ৰূপান্তৰ কৰিবলৈ এক গাঁথনিগত কাঠামো প্ৰদান কৰে।
সামৰণি
ভাৰত–এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬য়ে বিশ্ব এআই এজেণ্ডা গঢ় দিয়াৰ বাবে এক মূল মঞ্চ হিচাপে ভাৰতৰ ভূমিকাক শক্তিশালী কৰে। সাতটা চক্ৰ আৰু মানুহ, পৃথিৱী আৰু অগ্ৰগতিৰ তিনিটা সূত্ৰত সুৰক্ষিত এই শীৰ্ষ সন্মিলনে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে উন্নয়নমুখী কাঠামো আগুৱাই লৈ যায়।
নীতিক ৰূপায়ণৰ সৈতে আৰু উদ্ভাৱনক ৰাজহুৱা উদ্দেশ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰি শীৰ্ষ সন্মিলনে দায়িত্বশীল এআই নিয়োগৰ বাবে এক গাঁথনিগত পদ্ধতি স্থাপন কৰে। ই প্ৰযুক্তিগত উন্নতিক সৰ্বাংগীন বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ সৈতে একাকাৰ কৰে।
শীৰ্ষ সন্মিলনে ভাৰতক বিশ্বব্যাপী এআই সহযোগিতাৰ এক আহ্বায়ক আৰু অংশীদাৰ হিচাপে স্থান দিয়ে, ভাগ-বতৰা কৰা মানদণ্ড, সহযোগিতামূলক কাঠামো, আৰু ৰাজহুৱা মংগলৰ বাবে পৰিমাপযোগ্য সমাধানক সমৰ্থন কৰে। ই আলোচনাৰ পৰা ডেলিভাৰীলৈ পৰিৱৰ্তন ঘটায়, যিয়ে দায়িত্বশীল, সমাৱেশী, আৰু উন্নয়নকেন্দ্ৰিক এআই পথৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰে।
সন্দৰ্ভ
ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু আইটি মন্ত্ৰালয়
পৃথিৱী বিজ্ঞান মন্ত্ৰালয়
কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
নিটি আয়োগ
পিআইবি বেকগ্ৰাউণ্ডাৰ্ছ
ইণ্ডিয়া-এআই ইম্পেক্ট ছামিট ২০২৬
প্ৰধান বৈজ্ঞানিক পৰামৰ্শদাতা (পিএছএ)

PIB Backgrounder
Seven Chakras of the India–AI Impact Summit 2026
Driving Global Collaboration Across Seven Themes of AI Impact
08 FEB 2026 12:17PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• The IndiaAI Impact Summit 2026 will be the first global AI summit to be hosted in the Global South.
• Over 100 countries are engaging through the Seven Chakra or Working Groups, reflecting broad global participation in shaping responsible and inclusive AI.
• The Summit is also anchored in three Sutras: People, Planet and Progress which define the core principles for global cooperation on AI.
Introduction
India is at a pivotal stage in its development journey, with Artificial Intelligence (AI) emerging as a key enabler. For India, AI functions as a strategic national tool to drive the democratisation of technology, ensuring access, inclusion, and equity at scale. This technological revolution has opened vast opportunities for advancements across every domain of human endeavour. India’s role in global technology and governance forums continues to expand, reflecting its growing engagement in shaping international policy discourse on emerging technologies.
As part of this growing global engagement, the India–AI Impact Summit 2026 is slated to take place in New Delhi from 16–20 February. It will be the first-ever global AI summit to be hosted in the Global South.
The Summit will serve as an impact-focused global platform, shaping AI into measurable outcomes across economies, aligning with the national vision of Welfare for All, Happiness of All and global principle of AI for Humanity. It will bring together global leaders, policymakers, innovators, and experts to showcase applications and define AI pathways across governance, innovation, and sustainable development.
Core Principles: The Three Sutras Articulating the AI Impact
The IndiaAI Impact Summit 2026 is guided by three foundational pillars, referred to as Sutras, which articulate the core principles guiding global cooperation on AI.
• People: Promoting human-centric AI that safeguards rights, enhances access to services, builds trust, and ensures equitable benefits across societies.
• Planet: Advancing environmentally sustainable AI by encouraging energy-efficient systems, responsible resource use, and applications that support climate action and environmental resilience.
• Progress: Enabling inclusive economic and technological advancement through innovation, capacity building, and the use of AI to drive productivity, growth, and development outcomes.
Thematic Areas: The Seven Chakras of the IndiaAI Impact Summit 2026
The India-AI Impact Summit 2026 has attracted significant high-level engagement, with 15–20 Heads of Government, over 50 international ministers, and more than 40 global and Indian CEOs expected to participate.
The Summit’s deliberations are organised through Chakras or Working Groups structured around seven interconnected thematic areas. Each Chakra focuses on a core area of AI impact and translates the Sutras into concrete areas of action across policy and real-world applications. Over 100 countries worldwide have engaged through these Working Groups to shape a future of responsible and inclusive AI.
Each Chakra fosters multilateral collaboration on AI's societal impacts, from building skills to ensuring ethical deployment:
Chakra
Focus Areas
Human Capital
Advancing equitable skilling and inclusive workforce transitions for an AI-enabled future of work.
Inclusion for Social Empowerment
Advancing AI systems that are inclusive by design, empowering diverse communities and ensuring equitable representation.
Safe and Trusted AI
Building globally trusted AI systems anchored in transparency, accountability, and shared safeguards for innovation.
Science
Harnessing AI to accelerate frontier science, foster scientific collaboration, and translate breakthroughs into shared global progress.
Resilience, Innovation, and Efficiency
Driving sustainable, resource-efficient AI systems that strengthen climate resilience and sustainability.
Democratizing AI Resources
Promoting equitable access to foundational AI resources for inclusive innovation and sustainable development worldwide.
AI for Economic Development & Social Good
Leveraging AI to enhance productivity, innovation, and inclusive development across economies and societies.
Through these Chakras, India aims to shape global AI norms while addressing local challenges. The outcomes of the Summit will guide policy makers, investors, and industry leaders in the years ahead.
Human Capital: India’s Talent Pool Anchoring Global AI Cooperation
India’s rapid adoption of AI is opening new pathways for innovation and inclusive growth across sectors. As technology evolves, India is advancing workforce readiness for an AI-driven economy while ensuring broad participation across regions and socio-economic groups. The Human Capital thematic working group focuses on strengthening these efforts by shaping an equitable AI skilling ecosystem that enables smooth workforce transitions and equips citizens with capabilities for emerging roles.
Key National Indicators of India’s Talent-Force
• AI Skills and Talent Growth: India ranks among the top countries globally in AI skill penetration and has grown more than threefold since 2016 in terms of AI talent concentration.
• Global Leadership in AI Capability: As per the Stanford AI Index Report 2025, India leads global AI talent acquisition with about 33% annual hiring growth and ranks among the top three in the Global AI Vibrancy Tool.
• Empowering AI Workforce: Under the IndiaAI FutureSkills, the government is supporting 500 PhD scholars, 5,000 postgraduates, and 8,000 undergraduates in AI research and training.
• Global Outreach: IndiaAI Mission under MeitY selected 10 Indian AI startups for the IndiaAI Startups Global Initiative, a global acceleration programme with Station F, Paris, the world’s largest startup campus, and HEC Paris, a top-ranked European business school, positioning India’s AI innovation on the world stage.
• Employment Impact: AI is set to transform India’s tech services sector by redefining the workforce, with the potential to create millions of jobs over the next few years.
Government-led investments in skilling, research, and global exposure are strengthening domestic capabilities while aligning them with international requirements. These efforts position India as a dependable and inclusive partner in advancing global cooperation on AI.
Inclusion for Social Empowerment: India’s Approach to Inclusive AI
AI offers India a powerful pathway to expand social inclusion by improving access to services and participation for communities across languages, regions, and abilities. India’s digital public infrastructure positions it well to translate AI innovations into tangible social outcomes. The Inclusion for Social Empowerment thematic working group focuses on advancing inclusive-by-design AI solutions that reflect India’s diversity, strengthen institutional readiness, and ensure AI systems remain safe, relevant, and usable, with clear benefits for underserved and vulnerable communities.
Flagship Initiatives Enabling Social Empowerment through AI
• Global HealthAI Engagement: India is engaging with HealthAI, the global platform for safe and ethical use of AI in healthcare, strengthening responsible innovation and adoption of global best practices.
• BHASHINI: The BHASHINI platform enables inclusive and a voice-first digital governance, supporting over 36 text languages, 22 voice languages, and 350+ AI language models, expanding social inclusion across regions.
• AI-Enabled Farmer Service Delivery: ‘Kisan e-Mitra’ is a voice-based AI chatbot that enables farmers to access PM-Kisan Samman Nidhi services in 11 regional languages. It handles over 20,000 queries daily and has responded to more than 95 lakh queries so far, supporting accessible AI-driven service delivery.
Bharat-VISTAAR: AI-Driven Digital Agriculture Platform
Bharat-VISTAAR, a multilingual AI platform to integrate AgriStack portals and the ICAR package of agricultural practices with AI systems is proposed in the Union Budget 2026-2027. The platform will support digital agricultural extension, enable location-specific advisories, and expand farmer access to scientific and data-driven decision support.
• AI for Informal Workforce Inclusion: NITI Aayog’s report AI for Inclusive Societal Development (October 2025) underscores AI’s potential to empower India’s 490 million informal workers by widening access to various services.
By integrating inclusive design into digital public infrastructure, AI systems are improving access to services across languages and regions, reinforcing trust and social empowerment as core outcomes of India’s AI governance journey.
Safe and Trusted AI: Enabling Responsible AI Aligned with National Priorities
As AI systems grow in scale and impact, ensuring reliability, transparency, and accountability becomes central to sustaining public confidence and responsible innovation. India’s regulatory frameworks position it to contribute meaningfully to the global AI safety efforts. The Safe and Trusted AI thematic working group focuses on strengthening governance capacity and enabling shared learning across countries.
India’s Efforts for Developing Safe and Accountable AI
• Responsible AI Project Portfolio: Under the Safe and Trusted AI pillar, 13 projects have been selected through Expressions of Interest to develop responsible AI tools focused on safety, bias mitigation, transparency, and accountability.
• Mission Digital ShramSetu: NITI Aayog proposed Mission Digital ShramSetu to create an ecosystem that will make AI accessible and affordable for all, harnessing AI and emerging technologies to empower informal workers.
• IndiaAI Safety Institute: India is establishing the IndiaAI Safety Institute under the Safe and Trusted Pillar of the IndiaAI Mission to address AI risks & Safety Challenges.
AI Governance Guidelines
India’s AI Governance Guidelines align AI adoption with national development goals ahead of the India AI Impact Summit 2026. To apply these principles into practice, the guidelines propose a structured governance framework.
• Establish an AI Governance Group (AIGG) to coordinate overall policy development and align AI governance with national priorities.
• Constitute a Technology and Policy Expert Committee (TPEC) to provide expert inputs on national and international AI governance issues.
• Provide adequate resources to the IndiaAI Safety Institute (AISI) to undertake research, draft standards, develop testing methods and benchmarks, collaborate with international and national standard bodies, and provide technical guidance to regulators and industry.
India is building a balanced AI ecosystem where innovation moves with responsibility. The Safe and Trusted AI Chakra reinforces national priorities of inclusion, growth and digital sovereignty.
Resilience, Innovation and Efficiency: Strengthening Resilience through Indigenous AI Innovation
India’s approach to AI places strong emphasis on efficiency and sustainability, aligning technological progress with environmental responsibility and inclusive access. The Resilience, Innovation and Efficiency thematic working group builds on India’s strengths to promote efficiency as a core design principle, enabling adaptable and climate-conscious AI systems that expand access, narrow global disparities, and support a resilient, inclusive, and sustainable AI ecosystem.
Measurable Outcomes in Efficient AI Development:
• Rising Data Infrastructure: India’s data infrastructure demand is rising with AI growth, with capacity projected to scale from about 960 MW to 9.2 GW by 2030.
• GitHub Participation: As per global GitHub AI project data (2024), India emerged as the second-largest contributor worldwide public generative AI projects on GitHub.
• Global AI Hubs: Global tech giants are investing in India to accelerate AI and digital infrastructure, marking a major boost for the nation’s technological landscape. Key commitments include Microsoft’s 1.5 lakh crore for data centres and AI training, Amazon’s 2.9 lakh crore for cloud infrastructure and AI-driven digitization by 2030, and Google’s 1.25 lakh crore for a 1 GW AI hub in Vizag.
These efforts widen access to advanced technologies, support climate-conscious innovation, and enhance self-reliance.
Science: AI-Enabled Scientific Research in India
As research becomes more data-intensive and collaborative, there is a strong opportunity to broaden participation and improve the translation of scientific research into real-world solutions in areas such as health, agriculture, and climate. With its growing research base, digital infrastructure, and commitment to open science, India is well positioned to contribute to a more equitable global research ecosystem. The Science thematic working group focuses on advancing open and transparent AI-enabled research and collaborative frameworks that widen participation across regions and institutions.
Progress in India’s Collaborative AI Science
• Innovation Footprint: India is the 6th largest patent filer globally, and its Global Innovation Index rank has improved from 81 to 38, reflecting stronger scientific research translation.
• Boost in R&D Investment: National expenditure on research and development increased from ₹60,196 crore in 2010–11 to 1.27 lakh crore in 202021, reflecting sustained expansion of India’s scientific research ecosystem.
• ANRF AI-Enabled Research: The Anusandhan National Research Foundation (ANRF) targets 50,000 crore in research funding during 20232028 to strengthen national research capacity.
• IMD Hybrid AI Forecasting: India Meteorological Department is using hybrid AI models for rainfall, lightning, fog, and fire prediction, along with MausamGPT as a climate advisor for farmers, accelerating AI-enabled scientific forecasting advancements.
• STELLAR Tool: Central Electricity Authority's STELLAR tool is an indigenously developed resource adequacy model launched in April 2025. It aids DISCOMs in generation-transmission-storage planning with demand response, advancing AI-enabled scientific research for energy security.
These initiatives strengthen India's role in collaborative, open AI science, fostering global equitable progress.
Democratising AI Resources: Developing Shared AI Resources
Development of AI systems depends on access to compute, data, and infrastructure, resources that remain unevenly distributed across countries and institutions. Open and interoperable infrastructure, combined with multilateral cooperation, can support contextualised AI development aligned with national priorities. The Democratising AI Resources thematic working group focuses on advancing equitable access and strengthening global representativeness.
Key Milestones in Shared AI Infrastructure
• Sovereign AI Compute: Under the IndiaAI Mission, a secure GPU cluster is being constructed to house 3,000 next-generation GPUs for sovereign and strategic applications.
• IndiaAI Kosh (AIKosh): The platform has over 7,400 datasets and 273 AI models across 20 sectors, enabling researchers and startups to access high-quality, India-centric data for AI innovation.
• AI Data Labs Network: India is launching AI Data Labs to build grassroots AI skills in Tier-2 and Tier-3 cities through training in data annotation and curation, forming a nationwide network of 570 labs.
• National Supercomputing Mission (NSM): The flagship mission has deployed over 40 petaflops machines across IITs, IISERs, and research labs, forming a distributed high-performance computing base for academia.
• AIRAWAT: India’s premier AI supercomputer, launched by MeitY in 2023 and integrated with PARAM Siddhi-AI, delivering shared compute for advanced AI research. ​
• Compute Access: The IndiaAI Compute Portal democratizes access to over 38,000 GPUs and 1,050 TPUs, empowering large-scale AI model development to address economic challenges and societal needs.
• Inclusive Pricing Edge: Access to compute is available at subsidised rates of under Rs. 100/hour, compared to the global rates of more than Rs. 200/ hour.
These efforts anchor India's vision for open, accessible AI infrastructure, driving equitable innovation and global collaboration.
AI for Economic Growth and Social Good: Scaling Impact through AI
While AI holds immense potential to accelerate economic growth and social progress, realizing this promise at scale remains a challenge. The AI for Economic Growth and Social Good Working Group focuses on scaling AI solutions that deliver measurable economic and social outcomes.
Empowering AI-Driven Economic and Social Impact
• Agriculture: In agriculture, AI-powered advisory tools are improving sowing decisions, crop yields, and input efficiency, with select state-level deployments such as Andhra Pradesh and Maharashtra, reporting productivity gains of up to 30–50%.
• Healthcare: In healthcare, AI applications are enabling early detection of tuberculosis, cancer, neurological disorders, and other conditions, strengthening preventive and diagnostic care.
• Education: In education, National Education Policy 2020 integrates AI learning through CBSE curricula, DIKSHA platforms, and initiatives such as YUVAi, equipping students with practical AI skills.
• Justice delivery: E-Courts Phase III deploys AI and ML for translation, case management, and citizen-facing services, improving efficiency and transparency through vernacular access.
• Sector Revenue Surge: India’s AI-powered technology sector is projected to generate revenues of around US$ 280 billion in 2025, fuelling robust economic expansion amid surging digital demand.
• Startup Ecosystem: India hosts about 1.8 lakh startups and nearly 89% of the new startups launched in 2024 used AI in their products or services, showcasing widespread ecosystem adoption that spurs innovation and job creation for social upliftment.
Together, the Seven Chakras create pathways for India`s responsible innovation, wider participation, and measurable impact. By aligning policy, technology, governance, and capacity-building, they provide a structured framework to translate shared principles into actionable outcomes across countries and sectors.
Conclusion
The India–AI Impact Summit 2026 strengthens India’s role as a key platform for shaping the global AI agenda. Anchored in the Seven Chakras and the Three Sutras of People, Planet, and Progress, the Summit advances a development-oriented framework for artificial intelligence.
By linking policy with implementation and innovation with public purpose, the Summit establishes a structured approach to responsible AI deployment. It aligns technological advancement with inclusive growth and sustainable development.
The Summit positions India as a convenor and partner in global AI cooperation, supporting shared standards, collaborative frameworks, and scalable solutions for public good. It marks a transition from dialogue to delivery, reinforcing India’s commitment to responsible, inclusive, and development-focused AI pathways.
References
Ministry of Electronics & IT
Ministry of Earth Sciences
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
NITI Aayog
PIB Backgrounders
India–AI Impact Summit 2026
Principal Scientific Adviser (PSA)
Click here to see in PDF
PIB Research