PIB Headquarters
ଏଆଇ ସହ ନିତିଦିନିଆ ଆହ୍ବାନର ସମାଧାନ: ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ମାନଙ୍କ ନୂତନ ପ୍ରୟାସ
20 FEB 2026 1:53PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍‌ରେ ଆୟୋଜିତ ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମିଟ୍‌ ୨୦୨୬ର ଏକ ଉତ୍ସାହଭରା ଦିନରେ ଦର୍ଶକମାନେ ବିଭିନ୍ନ କକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚି ଆଲୋଚନାରେ ଭାଗନେବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ଷ୍ଟଲରେ ଥିବା ଉଦ୍ଭାବନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଲାଇଭ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୋଟିଏ ବାର୍ତ୍ତା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ଏଆଇ ଆଉ କେବଳ ମଡେଲ୍‌ରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ବରଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାରିକ ଉପଯୋଗିତା ବଢିଚାଲିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ପଷ୍ଟଭାବେ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ସରକାର କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ) ପରି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ନିତିଦିନିଆ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରିଚାଲିଛନ୍ତି। ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେବଳ ଆଇଡିଆଗୁଡ଼ିକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇନଥିଲା, ବରଂ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ସହ ସେଗୁଡ଼ିକର ବାସ୍ତବିକ ପ୍ରୟୋଗକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏଆଇ ସମିଟ୍‌ ଆଉ କେବଳ ଆଲୋଚନାରେ ସୀମିତ ନ ରହି ଏକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ମଞ୍ଚରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଆଇଡିଆଗୁଡ଼ିକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଓ ବାସ୍ତବିକ ସମାଧାନରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଥିଲେ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଗବେଷକ, ଶିଳ୍ପ ନେତା ଏବଂ ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲା। ଏହା ପରିବହନ, ଶିକ୍ଷା, ଶାସନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ଏଆଇ ଗବେଷଣାକୁ ବ୍ୟବହାରିକ ସମାଧାନରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଚିଂ
ଦର୍ଶକମାନେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କକ୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କଲେ, ସେମାନେ ଦେଖିଲେ ଯେ କିଛି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏକ ସ୍କ୍ରିନ୍‌ ଚାରିପଟେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏକ ଡ୍ୟାସ୍‌ବୋର୍ଡକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି। ତାହା ହେଉଛି ସାଥୀ ( ସେଲ୍ଫ ଆସେସମେଣ୍ଟ, ଟେଷ୍ଟ ଏଣ୍ଡ ହେଲପ ଫର ଏଣ୍ଟ୍ରାନ୍ସ ଏକ୍ସାମ) । ଏହା ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଆଇଆଇଟି କାନପୁରର ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ। ୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସାଥୀ ମାଗଣାରେ ୮ଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା – ଜେଇଇ, ନିଟ୍‌, ସିଏଲଏଟି, ଆଇସିଏଆର, ସିୟୁଇଟି, ଏସଏସସି, ଆରଆରବି ଲାଗି ଏଆଇ-ଚାଳିତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସାଥୀ ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ସନ୍ଦେହ ମୋଚନ, ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଯୋଜନା ଜେନେରେଟର, ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ଚିହ୍ନଟ ଉପକରଣ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଟ୍ରାନ୍ସକ୍ରିପ୍ଟ ସାରାଂଶ ଭଳି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଛାତ୍ରମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଗୋଟିଏ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ଦଳ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଅନୁସାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏକୀକୃତ କରିଛି। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜର ଚୟନିତ ବିଷୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧ୍ୟୟନ ସମୟ ଆଧାରରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପଠନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ। ଏହି ସିଷ୍ଟମ ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ଭାଷଣର ଟ୍ରାନ୍ସକ୍ରିପ୍ଟରୁ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂତ୍ର ଏବଂ ସାରାଂଶ ଉଦ୍ଧୃତ କରେ ଏବଂ ବିଚାରଗତ ଭ୍ରମକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ। ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୩ଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି।
କ୍ୟାମେରାକୁ ଏଆଇ ଭିତ୍ତିକ ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଆଉ ଟିକିଏ ଆଗକୁ ଗଲେ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଶିକ୍ଷାରୁ ସୁରକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ବଦଳିଯାଇଥିଲା। ଷ୍ଟଲଟି ଥିଲା ଗୁରୁଗ୍ରାମଭିତ୍ତିକ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଆଇରିସ୍: ଭାଲ୍ୟୁ କାଟାଲିଷ୍ଟସର। ଏହି କମ୍ପାନି ପାରମ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷା ସମାଧାନ ସହିତ ଏଆଇକୁ ସମନ୍ୱିତ କରେ ବୋଲି ସୁରକ୍ଷା ଡିଜାଇନ୍ ମ୍ୟାନେଜର ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଜିଆ ଅହମ୍ମଦ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। କମ୍ପାନିର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ,“ ଧରନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ଗୋଦାମ କିମ୍ବା ଅଫିସ୍ ଅଛି। ଆମେ ପ୍ରଥମେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସୁରକ୍ଷା ବିପଦ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରୁ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଏଆଇ-ଭିତ୍ତିକ ସୁରକ୍ଷା ସମାଧାନ ଡିଜାଇନ୍ କରୁ’’। ହାର୍ଡୱେରକୁ ବଦଳାଇବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, "ଆଇରିସ୍" ଏଆଇ-ଚାଳିତ ସଫ୍ଟୱେର୍ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ୟାମେରା ଇକୋସିଷ୍ଟମର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରେ। "ପୂର୍ବରୁ, ସୁରକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ ମାନୁଆଲ୍ ମନିଟରିଂ ଉପରେ ବହୁତ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲା। ଯଦି କୌଣସି ଘଟଣା ଘଟେ, ତେବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରେକର୍ଡିଂର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୟସାପେକ୍ଷ ଏବଂ ବ୍ୟୟବହୁଳ କରୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ, ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ଉପକରଣ ସହିତ, ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନାକୁ ଥରକରେ ଗୋଟିଏ କମାଣ୍ଡ୍‌ରେ ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇପାରିବ। ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ଫିଲ୍ଟରିଂ ପୋଷାକ ରଙ୍ଗ କିମ୍ବା ସମୟ ଅବଧି ଭଳି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଧାର କରି ତୁରନ୍ତ ଫୁଟେଜକୁ ସଙ୍କୁଚିତ କରିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କି କ୍ୟାମେରା, ମୋସନ୍ ସେନ୍ସର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଡିଭାଇସଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସମନ୍ୱିତ ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକ ରିଅଲ-ଟାଇମ ସତର୍କତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହା କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ’’ ସେ କହିଥିଲେ।
ଭାଙ୍ଗିବା ପୂର୍ବରୁ ରେଳ ଧାରଣାର ନିରୀକ୍ଷଣ
ରେଲଲାବ୍ସର "ଆରିଷ୍ଟା" ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଏବଂ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ଯାଞ୍ଚ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରି ଟ୍ରାକ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି। ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ରେଲଲାବ୍ସର ସହ-ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ସୁମିତ ଆନନ୍ଦ କୁହନ୍ତି, "ଏହା ନିଜର ପାରିପାର୍ଶ୍ଵିକ ସ୍ଥିତିର ତାଲିମ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଆମେ ମୁଖ୍ୟତଃ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ରେ ଫାଟ (ବାହାର ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଉଭୟ) ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଅଲ୍ଟ୍ରାସୋନିକ୍ ତ୍ରୁଟି ଚିହ୍ନଟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର କରୁ।" ରୋବୋଟ୍ ଟ୍ରାକ୍ ପ୍ରୋଫାଇଲିଂ ପାଇଁ ଲେଜର ବ୍ୟବହାର କରେ ଏବଂ ଫାଟ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ଭିଜନ କ୍ୟାମେରା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ଯାଞ୍ଚ ଦକ୍ଷତାକୁ ମାନୁଆଲ୍ ପଦ୍ଧତି ତୁଳନାରେ ୨୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରି ଟ୍ରେନକୁ ଲାଇନଚ୍ୟୁତକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ରେଳବାଇରେ ସୁରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ଏସବୁ ସଫଳତା କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ, ଏଆଇ ସମ୍ମିଳନୀ ଧୀରେ ଧୀରେ ଗତିଶୀଳ ହେବାରେ ଲାଗିଥିଲା। ସେଠାରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଛାତ୍ର, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଜ୍ଞାନୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଷ୍ଟଲ୍ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତ କରୁଥିଲେ, ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ ଏବଂ ଲାଇଭ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖୁଥିଲେ।
ଉପସଂହାର
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରୁ କୌଣସି ତୁରନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉନାହିଁ। ବରଂ, ଏହା ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଏଆଇ ଚାଳିତ ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପରିବହନ କରିଡର, ମନ୍ଦିର ପରିସର, ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଏଆଇର ପ୍ରୟୋଗ ଦକ୍ଷତା, ସୁଗମତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି। ଧୀରେ ଧୀରେ ଆସୁଥିବା ଏହି ସମନ୍ୱୟ ହିଁ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏଆଇର ସ୍ଥାୟୀ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଏ।

PIB Headquarters
AI in Action: Startups Showcase Practical Solutions for India’s Everyday Challenges
20 FEB 2026 1:53PM by PIB Delhi
Introduction
The India AI Impact Summit 2026 welcomed another vibrant day at Bharat Mandapam, where visitors streamed into the halls, sparking conversations and exploring innovations across the venue.
From early interactions at the exhibition booths to animated discussions between innovators and policymakers, the day moved at a lively pace. Small groups gathered around live demonstrations and emphasized one key message: AI is no longer confined to prototypes. It is finding its way into everyday systems.
The focus remained simple and direct, how Artificial Intelligence (AI) is reflecting Government’s continued emphasis on translating emerging technologies into practical public applications. Across the venue, ideas were not just presented; they were shown, tested and discussed with real-world applications in focus.
It was with hands-on spirit and open exchange, that the AI Summit evolved beyond dialogue into a solutions-driven forum where ideas were translated into clear and practical applications. The Summit brings together startups, researchers, industry leaders and innovators working across different sectors. It reflects a wider national effort to turn AI research into practical solutions that can be used in transport, education, governance, infrastructure and more.
Coaching with AI
As visitors step into the exhibition hall, a group of students gathers around a screen displaying a study dashboard.
The platform is SATHEE (Self Assessment, Test and Help for Entrance Exams), an initiative of the Ministry of Education and IIT Kanpur. Launched in 2023, it provides completely free personal AI-powered preparation and mentorship support for eight major competitive examinations: JEE, NEET, CLAT, ICAR, CUET, SSC, RRB and IBPS.
SATHEE offers AI-based doubt resolution, Study Plan Generators, Confusion Detection Tools and Automatic transcript summarization. Recognising that students do not always study during fixed hours, the team integrated AI-powered features to support flexible learning. “We realised students don’t always study from 10 to 6. So, we added AI features such as AI Conventional Tour, Mnemonics and memory aids especially helpful for Gen Z learners and AI Visual Problem Solver so they can study at home, anytime”, Mr. Dhruv Garg, (Software Engineer at IIT Kanpur) explains.
Students can generate personalised study plans based on available study hours in selected subjects. The system extracts key formulas and summaries from lecture transcripts and highlights recurring conceptual confusion. The content is currently available in 13 Indian languages, with further expansion underway.
Mr. Garg also highlights that- early implementation in selected government schools has shown encouraging outcomes with upto 50% increase in JEE and 80%increase in NEET qualifiers. The emphasis is on extending access, particularly for students who may not have the means for private coaching.
Turning Cameras into AI based Intelligent Systems
A short walk away, the conversation shifts from education to surveillance systems.
At the stall of a decade old, Gurugram-based iiris: Value Catalysts, Mr. Zia Ahmad, Manager - Security Design, explains the firm’s approach of integrating AI in the traditional security solutions. “Let’s say you have a warehouse or real estate property. We begin with its comprehensive security risk assessment and design AI Based security solutions tailored to the requirements.” he says.
Rather than replacing hardware, “iiris” enhances conventional camera ecosystems with AI-driven software. He pointed out that “Earlier, surveillance systems relied heavily on manual monitoring. If an incident occurred, the entire recording had to be reviewed, making the process extremely time-consuming and resource-intensive.”
Mr. Ahmad explains: Now, with AI-enabled tools, a single command can retrieve all relevant information at once. Intelligent filtering narrows footage instantly based on attributes such as clothing colour or time span, while integrated systems linking cameras, motion sensors and other devices generate real-time alerts, significantly enhancing speed and efficiency of response.
The firm is currently conducting security risk assessments for major infrastructure projects, including Vrindavan Chandrodaya Mandir, World’s tallest Temple3in Mathura. The emphasis, Mr. Ahmad notes, remains on structured risk mitigation supported by experienced professionals using AI.
Watching the Tracks before they fall
Co-Founder of RailLabs: Railway Digital Safety, Mr. Sumit Anand points to Arista, the autonomous track inspection robot with pride. Raillabs’ Arista revolutionises track maintenance by providing autonomous, AI-driven inspection capabilities.
He says “It is trained based on its surroundings. We primarily use ultrasonic flaw detection to identify cracks in the railway track, both surface-level and internal cracks”. The robot also uses lasers for track profiling and AI-based vision cameras to detect cracks, Mr. Anand explains further that “Let us say fish plates are missing, bolts are absent, or there are other structural defects, the system will detect them all.”
This significantly increases inspection efficiency, by upto 200% compared to what is currently being done today by manual means, he adds.
Standing nearby, Mr. Nischal Ranjan, Operational Manager at RailLabs, describes another product named ChakrVue which is already in the market. According to him, it is a wheel shelling prediction system which predicts whether a train or coach wheel may chip or shell, preventing derailments. The product is already operational in 20 LHB and Tejas coaches across cities including Mumbai, Agartala and Ranchi.
He says “by identifying potential wheel defects before failure, the system strengthens preventive railway safety.” For the team, digital safety is not about replacing human oversight but reinforcing it with precision.
Even a crack above two millimetres can be dangerous,” he says, explaining why early detection is not a technical luxury but a safety necessity.
Together these products promise to significantly enhance the safety ecosystem in the railways by early detection and preventing derailments. Use of AI in such practical scenarios can generate high quality results in real life.
Around these stories, the AI Summit gradually gathers momentum. Screens light up across the hall. Demonstration units hum softly. Policymakers, students, technologists and industry representatives move between stalls, pausing to ask questions and observe live demonstrations.
Conclusion
As evening approaches and the hall lights soften, visitors continue to linger, examining interfaces and asking questions. The Summit does not promise instant change. Rather, it reflects the steady integration of intelligent systems into sectors that shape everyday life. In transport corridors, temple complexes, classrooms and many more, AI is being layered into existing frameworks to enhance efficiency, access and safety.
In that gradual integration lies the enduring promise of AI in India’s development journey.
References
Others
https://impact.indiaai.gov.in/
Click here to see PDF
PIB Research