গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি অসমৰ নাথানপুৰ গাঁৱত ৬,৮৩৯ কোটি টকাৰ সজীৱ গাঁও কাৰ্যসূচী-২ (VVP-II) মুকলি কৰে।
আগতে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওক দেশৰ শেষ গাঁও বুলি কোৱা হৈছিল। মোদী জীয়ে সিদ্ধান্ত লৈছে যে সীমান্তত অৱস্থিত প্ৰতিখন গাঁও ভাৰতৰ প্ৰথম গাঁও হ'ব।
আজি আৰম্ভ হোৱা সজীৱ গাঁও কাৰ্যসূচী-২ ৰ জৰিয়তে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহক আন সকলো গাঁৱৰ দৰেই সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব।
আমাৰ দলৰ চৰকাৰে অসমত বোমা বিস্ফোৰণ আৰু বিদ্ৰোহ নাইকিয়া কৰিছে।
আমাৰ ১০ বছৰীয়া শাসনকালত আমি সিমানখিনি লাভ কৰিছো যিটো ৫০ বছৰতো পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে লাভ কৰিব পৰা নাছিল ।
আমাৰ চৰকাৰে অসমৰ উন্নয়নৰ বাবে এক লাভজনক ঔদ্যোগিক নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে।
অনাগত দিনত অসমে দেশৰ উন্নত ৰাজ্যসমূহৰ শাৰীত উপবিষ্ট হ'ব, ইয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হৈছে সজীৱ গাঁও-দ্বিতীয় কাৰ্যসূচী।
20 FEB 2026 4:27PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি অসমৰ নাথানপুৰ গাঁৱত ৬,৮৩৯ কোটি টকাৰ সজীৱ গাঁও কাৰ্যসূচী-২ (VVP-II) শুভাৰম্ভ কৰে। এই উপলক্ষ্যে আয়োজিত অনুষ্ঠানত অসমৰ মুখ্যমন্ত্রী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শর্মা আৰু কেন্দ্রীয় গৃহ সচিবকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে৷ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে আজি আৰম্ভ হোৱা ভাইব্ৰেণ্ট গাঁও-২ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সমগ্ৰ বৰাক উপত্যকা তথা অসমৰ সীমান্তৱৰ্তী জিলাসমূহৰ সকলো গাঁৱলৈ ভাৰতৰ অন্যান্য গাঁৱত উপলব্ধ সুবিধাসমূহ প্ৰদানৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। এয়া সময়ত উন্নয়ন, কৰ্মসংস্থাপন, বিদ্যুৎ সংযোগ, শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থকাৰ বাবেই সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰক দেশৰ শেষ গাঁও বুলি কোৱা হৈছিল। তেওঁ কয় যে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ-১ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে সীমান্তত অৱস্থিত প্ৰতিখন গাঁও শেষ গাঁও নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ প্ৰথম গাঁও। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজিৰে পৰা অসমৰ এই গাঁওখনো দেশৰ প্ৰথম গাঁও হ’বলৈ গৈ আছে। কেৱল উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰতে নহয়, কৰ্মসংস্থাপন, শিক্ষা, পথ আৰু দূৰসংযোগৰ ক্ষেত্ৰতো এই গাঁওসমূহ দেশৰ প্ৰথম গাঁও হিচাপে পৰিগণিত হ’ব বুলি তেওঁ কয়। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰায় ৬,৯০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে আৰম্ভ কৰা ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ-২ -এ অসমৰ ৯ খন জিলা, ২৬টা ব্লক আৰু ১৪০ খন গাঁৱৰ লগতে ১৭ খন ৰাজ্যৰ ৩৩৪ টা ব্লকত থকা ১,৯৫৪ খন গাঁৱক সামৰি লৈছে। তেওঁ কয় যে অসমৰ এই ১৪০ খন গাঁৱত ভাৰতৰ প্ৰতিখন গাঁৱৰ দৰে সম্পূৰ্ণ সা-সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে এই কাৰ্যসূচীত অৰুণাচল প্ৰদেশ, বিহাৰ, গুজৰাট, জম্মু-কাশ্মীৰ, লাডাখ, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, ছিকিম, ত্ৰিপুৰা, উত্তৰাখণ্ড, উত্তৰ প্ৰদেশ, আৰু পশ্চিম বংগৰ গাঁওসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ ৩৩৪টা ব্লকত প্ৰায় ২০০০ গাঁৱৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰায় ৭,০০০ কোটি টকাৰ কাৰ্যসূচী আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াত নিৰাপত্তা, আঁচনিৰ পৰিপূৰকতা আৰু সংযোগৰ সৈতে জড়িত বহু আঁচনি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে বছৰ বছৰ ধৰি অসমত শাসন কৰিছিল যদিও ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ বাবে একোৱেই কৰা নাছিল। তেওঁ কয় যে আমাৰ ১০ বছৰীয়া শাসনকালত আমি সেইখিনি লাভ কৰিছো যিটো পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ৫০ বছৰতো কৰিব নোৱাৰিলে। তেওঁ কয় যে যোৱা ৫ বছৰত অসমত প্ৰতিদিনে ১৪ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যিটো ভাৰতৰ ভিতৰতে সৰ্বোচ্চ। তেওঁ কয় যে অসমত ২৪ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰো অধিক পথ উন্নীতকৰণ কৰা হৈছে, অসংখ্য দলং নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু আমাৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে বিগত ১০ বছৰত চাৰিখন বৃহৎ নতুন দলং অসমৰ ৰাইজক উপহাৰ দিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমাৰ দল ক্ষমতালৈ অহাৰ সময়ত অসমত দৰিদ্ৰতা ৩৭ শতাংশ আছিল, যিটো ২০২৩ চনত ১৪ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছিল।
তেওঁ কয় যে ২০১৩-১৪ চনত অসমৰ জনমূৰি আয় ৪৯,০০০ টকা আছিল, যিটো ২০২৪-২৫ চনত তিনিগুণ বৃদ্ধি পাই ১৫৪,০০০ হৈছে। শ্বাহে লগতে কয় যে অসমৰ জনসাধাৰণৰ মনত যি আস্থাৰ ভাব জাগ্ৰত হৈছে সেয়া সুশাসন আৰু শান্তিৰ বাবেই হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ চৰকাৰেও পূৰ্বতে ৰাজ্যখনত জুৰুলা কৰা বোমা বিস্ফোৰণৰ ঘটনা আৰু আন্দোলন আদি নাইকিয়া কৰিছে।
অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ নেতৃত্বত অসম সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ উল্লেখযোগ্য কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে আৰু অসমে ২৭,০০০ কোটি টকাৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ এটা লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে মোদী চৰকাৰে পথ উন্নয়নৰ বাবে ৩০ হাজাৰ কোটি, ৰে’লৱেৰ বাবে ৯৫ হাজাৰ কোটি, আৰু বিমানবন্দৰৰ বাবে ১০ হাজাৰ কোটি টকা আবণ্টন দিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অসমৰ উন্নয়নৰ বাবে এক লাভজনক ঔদ্যোগিক নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে অনাগত দিনত অসমে দেশৰ উন্নত ৰাজ্যসমূহৰ শাৰীত যোগদান কৰিব, আৰু ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ-২ কাৰ্যসূচী এই পদক্ষেপৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান। তেওঁ কয় যে সীমান্তৱৰ্তী প্ৰতিখন গাঁৱক দেশৰ আন গাঁৱৰ দৰে উন্নত কৰি তোলাটো আমাৰ চৰকাৰৰ সংকল্প। সীমান্তৰ পৰা প্ৰব্ৰজন নহ’ব, অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে সীমান্ত পাৰ হৈ প্ৰৱেশ কৰিব নোৱাৰিব । এনেদৰে এখন সুৰক্ষিত অসমৰ মাজেৰে এখন নিৰাপদ ভাৰতৰো কল্পনা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি বৰাক উপত্যকাৰ পৰা ভাইব্ৰেণ্ট গাঁও-২ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা ১৭ খন ৰাজ্যৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ উন্নয়ন সম্ভৱ হৈ পৰিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah launches the ₹6,839 crore Vibrant Villages Programme–II (VVP–II) at Nathunpur village in Assam
Earlier, border villages were referred to as last villages of the country, Prime Minister Shri Narendra Modi decided that every village located on the border is the first village of India
With the launch of Vibrant Villages Programme II, border villages will get facilities similar to all other villages
Our party’s government in Assam has put an end to the bomb blasts and insurgency
We accomplished in our 10 years of governance what previous governments could not achieve even in 50 years
Our government has brought a lucrative industrial policy for the development of Assam
In the coming days, Assam will be amongst the developed states of the country and the Vibrant Villages Programme–II will be a very important component of this progres
20 FEB 2026 4:27PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, today launched Vibrant Villages Programme–II (VVP–II), at a cost of ₹6,839 crore, in Nathanpur village of Assam. On this occasion, Assam Chief Minister Dr. Himanta Biswa Sarma, Union Home Secretary and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken an initiative and made an effort to provide similar facilities in all villages of the Barak Valley and the border districts of Assam, like other villages across India, through the Vibrant Villages- II programme being launched today. He said that there was a time when border villages were referred to as the "last village" of the country because they lagged behind in development, employment, electricity connectivity, and education. Shri Shah said that under Vibrant Villages-I, Prime Minister Shri Narendra Modi decided that every village on the border is not the last but the first village of India. Shri Shah said that from today, this village in Assam will also become the first village of the country. He said that this village will not only lead in terms of development but also in areas of employment, education, roads and telecommunications.
Shri Amit Shah said that under Vibrant Villages Programme–II, nearly ₹6,900 crore is being spent which includes 1,954 villages across 334 blocks in 17 states, including 9 districts, 26 blocks, and 140 villages in Assam. He said that all basic facilities, similar to those available in any other village in India, will be provided to these 140 villages in Assam. Shri Shah said that the programme also includes villages in Arunachal Pradesh, Bihar, Gujarat, Jammu and Kashmir, Ladakh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tripura, Uttarakhand, Uttar Pradesh and West Bengal. Shri Amit Shah said that a programme worth approximately ₹7,000 crore for the development of about 2,000 villages across 334 blocks adjoining the international border is being launched from today. He said that the programme includes several schemes related to security, saturation of welfare schemes and connectivity.
Shri Amit Shah said that previous governments ruled Assam for years but did nothing for the state's development. He said that in the past 10 years of our government’s regime, we achieved that earlier governments could not accomplish even in 50 years. He said that over the last five years, an average of 14 kilometers of roads have been constructed per day in Assam, the highest in the country. He said that over 24,000 kilometers of roads have been upgraded, hundreds to thousands of bridges have been constructed, and four major new bridges have been dedicated to the people of Assam in the past decade by the 'double-engine' government.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that when our party came to power in Assam, multi-dimensional poverty in the state stood at 37 percent, which has been reduced to 14 percent in 2023. He said that Assam’s per capita income, which was ₹49,000 in 2013–14, has nearly tripled to ₹1,54,000 in 2024–25. Shri Shah said that this transformation has been possible due to increased self-confidence among the people, good governance, and peace in the state. He said that the government led by Dr. Himanta Biswa Sarma in Assam has also put an end to the bomb blasts and insurgency.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Dr. Himanta Biswa Sarma, Assam has emerged as the healthcare hub of the entire Northeast. He also said that a semiconductor plant worth ₹27,000 crore is being established in the state. He added that the Modi government has allocated ₹30,000 crore for development of roads, ₹95,000 crore for railways, and ₹10,000 crore for airports in Assam. He said that a lucrative industrial policy has also been brought to accelerate Assam's growth.
Union Home Minister said that in the coming years, Assam will be amongst the developed states of the country, and the Vibrant Villages Programme–II is a crucial component of this vision. He said that the government is committed to ensuring that every border village is developed at par with other villages in the country, there is no migration from border areas, infiltrators are prevented from entering through the borders, and a secure Assam contributes to a secure India. Shri Shah said that the launch of Vibrant Villages Programme–II from the Barak Valley marks the beginning of extending development to border villages across 17 states.