গৃহ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম বংগৰ নদিয়াত শ্ৰীলা ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীৰ ১৫২ সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপনত মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকি ভাষণ আগবঢ়ায় কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জী আৰু এ চি ভক্তিবেদান্ত স্বামী প্ৰভুপদ জীয়ে শ্ৰী চৈতন্য মহাপ্ৰভু জীয়ে আৰম্ভ কৰা ভক্তি পৰম্পৰাক আগুৱাই লৈ গৈ সমগ্ৰ বিশ্বৰ কল্যাণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছিল
শ্ৰী চৈতন্য মহাপ্ৰভু জীয়ে গীতাৰ গভীৰ বাৰ্তা জনসাধাৰণৰ মাজলৈ সহজ আৰু সুলভ ৰূপত প্ৰেৰণ কৰি আধ্যাত্মিক চেতনা জাগ্ৰত কৰিছিল
ইস্কনে সকলোকে গীতাৰ পথ অনুসৰণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েও ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা বিদেশৰ প্ৰতিগৰাকী ৰাষ্ট্ৰপতি বা মন্ত্ৰীলৈ গীতা উপহাৰ হিচাপে আগবঢ়াই আহিছে
ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীয়ে ধৰ্মক গোড়া পৰম্পৰা আৰু সংকীৰ্ণতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছিল, আধুনিকতা ধৰ্মৰ বিৰোধী নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ সংগী বুলি প্ৰমাণ কৰিছিল
ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জী আৰু এ চি ভক্তিবেদান্ত স্বামী প্ৰভুপদ জীৰ বাবে আজি ইস্কনে সমগ্ৰ বিশ্বতে সনাতন ধৰ্মৰ পতাকা কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছে
শ্ৰীকৃষ্ণৰ এক বিলিয়ন নাম জপ কৰাৰ সংকল্প সম্পূৰ্ণ কৰি ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীয়ে তপস্যা, ত্যাগ, অনুশাসনৰ এক অনন্য নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছিল
হৰিচন্দ ঠাকুৰ জী আৰু গুৰুচন্দ ঠাকুৰ জীয়ে ‘মতুৱা মহাসংঘ’ৰ জৰিয়তে সমাজৰ কল্যাণ তথা সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ এক নতুন দিশ উন্মোচন কৰিছিল
দুৰ্যোগৰ সময়ত সাহায্য আৰু শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা তথা পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ইস্কনেও দেশৰ সেৱাত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে
মায়াপুৰত ইস্কনে বিকশিত কৰি থকা আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰ বিশ্বৰ কল্যাণৰ বাবে উৎসৰ্গিত এক বিশ্বজোৰা কেন্দ্ৰত পৰিণত হ’ব
18 FEB 2026 6:45PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি পশ্চিমবংগৰ নদিয়াত শ্ৰীলা ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীৰ ১৫২ সংখ্যক জয়ন্তীৰ অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকি ভাষণ দিয়ে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দৰ যাদৱৰ লগতে আন কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মায়াপুৰত ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জী আৰু এ চি ভক্তিবেদান্ত স্বামী প্ৰভুপদ জীয়ে শ্ৰী চৈতন্য মহাপ্ৰভু জীয়ে আৰম্ভ কৰা ভক্তি আন্দোলনক আগুৱাই নিয়াই নহয়, ইয়াক আধুনিকীকৰণ কৰি সমগ্ৰ বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতী আৰু জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিলে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ জীৱনকালত শ্ৰী চৈতন্য মহাপ্ৰভু জীয়ে ভাৰত আৰু বিশ্বত অজ্ঞানতাৰ অন্ধকাৰত নিমজ্জিত লাখ লাখ লোকক মুক্ত কৰাৰ বাবে ভক্তিৰ পথ আলোকিত কৰিছিল।
শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া কোনো ব্যক্তিয়ে নিজৰ অস্তিত্ব বিলুপ্ত কৰি ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ প্ৰতি ভক্তিত নিমগ্ন হয় তেতিয়াই মংগল সাধন হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শ্ৰী চৈতন্য মহাপ্ৰভু জীয়ে কীৰ্তন, ভক্তিমূলক সংগীত, নৃত্যৰ জৰিয়তে গীতাৰ গভীৰ বাৰ্তা সমগ্ৰ পূব ভাৰতত সহজ আৰু সুলভভাৱে প্ৰচাৰ কৰি লাখ লাখ জীৱনত ভক্তিৰ প্ৰদীপ জ্বলাইছিল। তেওঁ কয় যে এই আন্দোলনক ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীয়ে আধুনিকতাৰ সৈতেও সংযুক্ত কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি শ্ৰী চৈতন্য মহাপ্ৰভু জীৰ ভক্তি আন্দোলনৰ ধ্বজাবাহক তথা গৌড়িয় পন্থাৰ প্ৰতিষ্ঠাপক ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীৰ ১৫২ সংখ্যক জয়ন্তী। তেওঁ কয় যে শ্ৰীকৃষ্ণৰ এক বিলিয়ন নাম জপ কৰাৰ সংকল্প পূৰণ কৰি ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীয়ে তপস্যা, ত্যাগ আৰু অনুশাসনৰ এক অনন্য আদৰ্শ দাঙি ধৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ইয়াৰ জৰিয়তে ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীয়ে সমগ্ৰ জীৱন শ্ৰীকৃষ্ণৰ ওচৰত উৎসৰ্গা কৰিছিল। ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীয়ে ধৰ্মক কঠোৰ পৰম্পৰা আৰু সংকীৰ্ণতাৰ পৰা মুক্ত কৰিছিল, আধুনিকতা ধৰ্মৰ বিৰোধী নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ সংগী বুলি প্ৰমাণ কৰিছিল। তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ ছপাশালক ‘বৃহদ মৃদাং’ বুলি অভিহিত কৰিছিল, প্ৰেছত ছপা হোৱা গ্ৰন্থই কেনেকৈ সাগৰৰ মাজেৰে ভ্ৰমণ কৰি বিশ্বজুৰি ভক্তি বিয়পাব পাৰে সেই বিষয়ে তেওঁ প্ৰকাশ কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ প্ৰতি অদম্য আৰু একচেটিয়া ভক্তিয়েহে সামাজিক বাধা ভংগ কৰাৰ সাহস দিয়ে। যিসকলে ঈশ্বৰক হৃদয়ত থাপি ৰাখে, তেওঁলোকে নিজকে সকলোৰে দাস বুলি গণ্য কৰে। তেওঁ কয় যে প্ৰকৃত গুৰু হ’ল সেইজন যিয়ে সেৱাৰ মনোভাৱেৰে শিষ্যসকলক সৰুৰে পৰা সৰ্বোচ্চ উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীক গুৰুৰ ভূমিকাৰ মৰ্যাদা তথা সাৰমৰ্মক বিশ্বৰ আগত পৰিচয় কৰাই দিয়া আৰু জাতিগত বাধা ভংগ কৰাৰ বাবে উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা এজন প্ৰকৃত গুৰু বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বিচ্ছিন্নতাৰ অৰ্থ জগতখনক সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিত্যাগ কৰা নহয়, বৰঞ্চ অশুভ ভাবনা ত্যাগ কৰি সমগ্ৰ জগতখনক ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ ভক্তিত নিয়োজিত কৰা।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে বহুতে ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীক এক জীৱন্ত বিশ্বকোষ হিচাপে গণ্য কৰে। গণিত আৰু সংস্কৃতৰ গভীৰ জ্ঞান থাকিলেও তেওঁ ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ চৰণত সকলো উৎসৰ্গা কৰি ভক্তি পথত জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে মায়াপুৰ ধামত গঢ়ি উঠা আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰটোৱে কেৱল দেশকেই নহয়, বিশ্বজুৰি ভক্তসকলকো সেৱা আগবঢ়াব আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মলৈ ভক্তি পথৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰি যাব। মায়াপুৰত ইস্কনে বিকশিত কৰি থকা আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰটো বিশ্বৰ কল্যাণৰ বাবে উৎসৰ্গিত এক বিশ্বজোৰা কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জীৰ অন্যতম বৃহৎ অৱদান আছিল পৰম্পৰাক আগুৱাই নিবলৈ এ.চি.ভক্তিবেদান্ত স্বামী প্ৰভুপদ জীৰ দৰে শিষ্যক প্ৰস্তুত কৰি তোলা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে ভক্তিসিদ্ধান্ত সৰস্বতী ঠাকুৰ জী আৰু এ চি ভক্তিবেদান্ত স্বামী প্ৰভুপদ জীৰ কৰ্মৰ আধাৰতে আজি ইস্কনে সমগ্ৰ বিশ্বতে সনাতন ধৰ্মৰ পতাকা উৰুৱাইছে। তেওঁ কয় যে হৰিচন্দ ঠাকুৰ জী আৰু গুৰুচন্দ ঠাকুৰ জীয়ে ‘মতুৱা মহাসংঘ’ৰ জৰিয়তে সমাজৰ কল্যাণ আৰু সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ বাবে এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয়, ইস্কনে সকলোকে গীতাৰ পথ অনুসৰণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েও ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা প্ৰতিগৰাকী বিদেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি বা মন্ত্ৰীক গীতা উপহাৰ হিচাপে আগবঢ়াই আহিছে । তেওঁ লগতে কয় যে ইস্কনে ভাৰতৰ পৰম্পৰা আৰু শাস্ত্ৰৰ বিষয়ে প্ৰচাৰ কৰি ভক্তি আন্দোলনক শক্তিশালী কৰাই নহয়, সেৱাৰ ক্ষেত্ৰতো উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে দুৰ্যোগৰ সময়ত সাহায্যমূলক কাম , শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা তথা পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ইস্কনে দেশৰ সেৱাত উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। বিনামূলীয়া খাদ্য বিতৰণ আৰু চিকিৎসালয় তথা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পৰিৱেশ ব্যৱস্থা শক্তিশালীকৰণ , ভাৰতীয় উৎসৱৰ সৈতে যুৱক-যুৱতীসকলক পুনৰ সংযোগ কৰালৈকে ইস্কনে সামাজিক উত্থানৰ ক্ষেত্ৰত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses 152nd birth anniversary celebrations of Srila Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji as the Chief Guest in Nadia, West Bengal
Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji and A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji carried forward the devotional tradition initiated by Shri Chaitanya Mahaprabhu Ji and modernized it, paving the way for the welfare of the entire world
Shri Chaitanya Mahaprabhu Ji awakened spiritual consciousness by conveying the profound message of the Gita to the masses in a simple and accessible manner
ISKCON has inspired everyone to follow the path of Gita, Prime Minister Shri Narendra Modi also presents a copy of Gita as a gift to every head of state or minister visiting India
Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji liberated religion from rigid traditions and narrowness, demonstrating that modernity is not opposed to religion, but rather its companion
It is the result of the life’s work of Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji and A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji that today ISKCON is carrying the flag of Sanatan Dharma across the world
By completing the resolve of chanting one billion names of Shri Krishna, Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji set a unique example of austerity, renunciation, and discipline
Harichand Thakur Ji and Guruchand Thakur Ji gave a new direction to social welfare and social harmony through the ‘Matua Mahasangha’
Through relief work during disasters and initiatives in education, healthcare, and environmental protection, ISKCON is also making a significant contribution to the service of the nation
Spiritual center being developed by ISKCON in Mayapur will become a global abode dedicated to the welfare of the world
18 FEB 2026 6:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today addressed the 152nd birth anniversary celebrations of most Srila Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji as the Chief Guest in Nadia, West Bengal. Union Minister Shri Bhupender Yadav, along with several other dignitaries, was present on the occasion.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that in Mayapur, Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji and A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji not only carried forward the Bhakti movement initiated by Shri Chaitanya Mahaprabhu Ji, but also modernized it, paving the way for the welfare of youth and people across the world. He said that during his lifetime, Shri Chaitanya Mahaprabhu Ji illuminated the path of devotion to liberate millions suffering from the darkness of ignorance, both in India and globally. Shri Shah stated that when an individual dissolves their existence and becomes immersed in devotion to Lord Krishna, all becomes well. He noted that Shri Chaitanya Mahaprabhu Ji spread the profound message of the Gita through kirtan, devotional music, and dance in a simple and accessible manner across eastern India, lighting the lamp of devotion in millions of lives. He said that this movement was not only advanced but also connected with modernity by Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji and A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji for the welfare of the youth and the entire world.
Shri Amit Shah said that today is the 152nd birth anniversary of Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji, the commander of devotion of Shri Chaitanya Mahaprabhu Ji and the founder of Gaudiya sect. He said that by fulfilling the resolution of chanting one billion names of Shri Krishna, Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji presented a unique ideal of penance, sacrifice and discipline. Shri Shah said that through this, Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji dedicated his entire life to Shri Krishna. Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji liberated religion from rigid traditions and narrowness, demonstrating that modernity is not opposed to religion, but rather its companion. Referring to his vision, Shri Shah noted that he described the printing press as the ‘Vrihad Mridang’, symbolizing how books printed in press can travel across the oceans and spread devotion worldwide.
Union Home Minister said that only unwavering and exclusive devotion to Lord Krishna gives one the courage to break social rigidities. Those who hold God in their hearts consider themselves servants of all. He said that a true Guru is one who, with the spirit of service, elevates disciples from the smallest to the greatest heights. Shri Shah described Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji as a true Guru who introduced the dignity and essence of the Guru’s role to the world and undertook significant efforts to break caste barriers. He added that detachment does not mean abandoning the world entirely, but giving up evils and engaging the entire world in devotion to Lord Krishna.
Shri Amit Shah further said that many regard Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji as a living encyclopedia. Though deeply knowledgeable in mathematics and Sanskrit, he dedicated everything at the feet of Lord Krishna and spent his life on the path of devotion. He expressed hope that the spiritual center being developed at Mayapur Dham would serve not only the nation but devotees worldwide and would continue to guide the path of devotion for generations to come. The spiritual center being developed by ISKCON in Mayapur will become a global abode dedicated to the welfare of the world. Shri Shah said that one of Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji's greatest contributions was preparing a disciple like A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji to carry forward the tradition.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that it is the result of the life’s work of Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur Ji and A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Ji that today the ISKCON is spreading the flag of Sanatan Dharma across the globe. He said that Harichand Thakur Ji and Guruchand Thakur Ji gave a new direction to social welfare and social harmony through the ‘Matua Mahasangha’. Shri Shah said, ISKCON has inspired everyone to follow the path of Gita, Prime Minister Shri Narendra Modi also presents a copy of Gita as a gift to every head of state or minister visiting India. He added that ISKCON has not only strengthened the Bhakti movement by promoting India’s traditions and scriptures, but has also made significant contributions in the field of service. He said, through relief work during disasters and initiatives in education, healthcare, and environmental protection, ISKCON is also making a significant contribution to the service of the nation. From free food distribution and establishing hospitals and colleges to strengthening ecological systems and reconnecting youth with Indian festivals, ISKCON has played a major role in social upliftment.