Ministry of Electronics & IT
India AI Impact Summit emerged as the world’s largest AI summit, reflecting the scale and ambition of India’s AI vision: Shri Ashwini Vaishnaw
Day 2 Concludes with Awards Ceremony Recognising AI Innovation and Cultural Programme Celebrating India’s Diversity
17 FEB 2026 9:13PM by PIB Delhi
The second day of the India AI Impact Summit 2026 concluded with an Awards Ceremony recognising outstanding artificial intelligence innovations across multiple national and global challenges, followed by a cultural programme celebrating India’s rich artistic and cultural heritage. The Awards Ceremony recognised winners across three flagship initiatives — AI by HER, AI for ALL, and YuvaAI, highlighting the Summit’s focus on inclusive innovation, large-scale societal impact, and youth-led participation in India’s AI ecosystem.
A defining theme of the Summit was the empowerment of unconventional innovators and non-traditional coders to build solutions for real-world challenges. Through hackathons and open innovation platforms, the initiative has created opportunities from the grassroots level, ensuring that citizens, young and old alike, do not remain mere users of AI, but become creators and solution-builders. In contrast to traditional technology models where solutions are centrally determined, this approach places ownership in the hands of communities. Participants are encouraged to identify problems they face, harness open AI tools, and build scalable solutions not just for themselves but for society at large, democratising innovation and reinforcing India’s people-centric AI vision.
Congratulating the winners of the Global Innovation Challenges, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of Electronics & Information Technology, Information & Broadcasting and Railways, commented, “The India AI Impact Summit has emerged as the world’s largest AI summit, reflecting the scale and ambition of India’s AI vision. I congratulate all the winners for their outstanding contributions and for demonstrating how AI can deliver a transformative impact for society.”
Shri Jitin Prasada, Union Minister of State for Electronics and Information Technology and Commerce and Industry of India, said, YuvaAI reflects Ashwini Vaishnaw’s vision that youth are the future of India’s AI journey. “AI is a mix of people, technology, and opportunity, and when everyone has skin in the game and contributes in their own way, India can rise as a major global AI service provider. Initiatives like AI by Her show why inclusion matters because empowering women and youth together is what will truly shape India’s AI future and the responsibility it carries.”
YuvaAI – Global Youth Challenge
The YUVAi – Global Youth Challenge, implemented in partnership with MyBharat and NIELIT, invites young innovators aged 13–21 years to develop AI-based solutions addressing real-world challenges.
Under the YUVAI – Global Youth Challenge, the First Prize winners were Paraspeak, AgniSena, and Z-TRACS, who were awarded grants of ₹15 lakh each. The Second Prize was awarded to CytoScanZ, WAYV, and VOX-AID, with grants of ₹10 lakh each. In addition, MalariaX and KedovoAI received Special Recognition Awards carrying grants of ₹5 lakh each.
AI by HER Challenge
The AI by HER Challenge was designed to recognise and support women-led teams developing impactful AI-driven solutions addressing real-world challenges across sectors such as talent intelligence, health diagnostics, precision nutrition, AI-enabled learning platforms, speech therapy, ESG intelligence, and MSME enablement.
The winner of the AI by HER Challenge was Farmer Lifeline, while Periwinkle Technologies was named First Runner-up. The Second Runner-up position was jointly awarded to Volar Alta and Remidio. Each of the top winners received a grant of ₹25 lakh, and an additional aggregate grant of ₹10 lakh was awarded to selected teams from the Top 10 shortlisted startups under the AI by HER programme.
AI for ALL: Global Impact Challenge
The AI for ALL: Global Impact Challenge recognises scalable AI solutions with the potential to deliver large-scale societal impact across sectors. The programme received a strong global response, with entries evaluated through a rigorous multi-stage process by panels comprising domain experts, policymakers and industry leaders.
Under the AI for ALL Challenge, the Top 10 selected solutions were Infiheal Healthtech Private Limited; EQUITWIN by Infiuss Health; One Global Medical Technology Limited (dba Helium Health); Resilience360; SatSure’s Farm Score for Climate-Smart Lending; Wysa’s conversational AI for improved mental health; Kidaura Innovations Pvt Ltd; MadhuNetrAI for diabetic retinopathy screening; CarbGeM Inc.; and Biome Makers Inc.’s BeCrop® soil intelligence platform. Each of the Top 10 teams was awarded a grant of ₹25 lakh.
These solutions span high-impact areas including healthcare diagnostics, climate-resilient agriculture, financial inclusion through data-led lending, mental health support, soil intelligence and technology-enabled resilience, aligned with key development priorities.
The Awards Ceremony was followed by a cultural programme that showcased India’s diverse artistic traditions. The programme featured “Nṛtta Melakam”, a special dance presentation by Sangeet Natak Akademi, New Delhi, representing multiple states of India and reflecting the country’s cultural plurality, artistic heritage, and the themes of unity, inclusiveness, and national development. The performance brought together artists from across regions, highlighting India’s rich legacy of folk and classical traditions.

ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ এ আই দৃষ্টিভংগীৰ বিস্তৃতি আৰু উচ্চাকাংক্ষাক প্ৰতিফলিত কৰি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ এ আই সন্মিলন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট : শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
দ্বিতীয় দিনটোৰ সামৰণি পৰে এ আই উদ্ভাৱনক স্বীকৃতিৰে বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠান আৰু ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক উদযাপন কৰা সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীৰে
17 FEB 2026 9:13PM by PIB Guwahati
ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ দ্বিতীয় দিনাৰ সামৰণি পৰে বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ ক্ষেত্ৰত অসাধাৰণ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ উদ্ভাৱনক স্বীকৃতি জনোৱা বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানেৰে। ইয়াৰ পিছতে ভাৰতৰ চহকী কলাত্মক আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক উদযাপন কৰি সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়। বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত তিনিটা ধ্বজাবাহী পদক্ষেপ— এ আই বাই হাৰ (HER), এ আই ফৰ অল, আৰু যুৱ এ আইৰ বিজয়ীসকলক স্বীকৃতি জনোৱা হয়, যি শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সৰ্বাংগীন উদ্ভাৱন, বিস্তৃত সামাজিক প্ৰভাৱ আৰু ভাৰতৰ এ আই পৰিৱেশতন্ত্ৰত যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ এটা মূল বিষয় আছিল অগতানুগতিক উদ্ভাৱক আৰু অগতানুগতিক ক’ডাৰসকলক বাস্তৱ জগতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰা। হেকাথন আৰু মুক্ত উদ্ভাৱন মঞ্চৰ জৰিয়তে এই পদক্ষেপে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ পৰাই সুযোগ সৃষ্টি কৰিছিল, যাৰ ফলত কেৱল এ আইৰ ব্যৱহাৰকাৰী নহয়, ইয়াৰ সৃষ্টিকৰ্তা আৰু সমাধান কৰোতা নাগৰিক, ডেকা-বুঢ়া সকলো উপকৃত হৈছিল। পৰম্পৰাগত প্ৰযুক্তিৰ আৰ্হিৰ দৰে নহয়, য’ত সমাধান কেন্দ্ৰীয়ভাৱে নিৰ্ধাৰণ কৰা হয়, এই পদ্ধতিয়ে মালিকীস্বত্ব সম্প্ৰদায়ৰ হাতত ৰাখে। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ সমস্যাসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ, মুক্ত এ আই সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, সামগ্ৰিকভাৱে সমাজৰ বাবেও বৃহত পৰিসৰত সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়, যাৰ ফলত উদ্ভাৱনক গণতান্ত্ৰিকীকৰণ কৰা হয় আৰু ভাৰতৰ জনকেন্দ্ৰিক এ আই দৃষ্টিভংগী শক্তিশালী কৰা হয়।
গ্লোবেল ইনোভেচন চেলেঞ্জৰ বিজয়ীসকলক অভিনন্দন জনাই কেন্দ্ৰীয় ৰেল, ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে কয়, "ভাৰতৰ এ আই দৃষ্টিভংগীৰ বহল পৰিসৰ আৰু উচ্চাকাংক্ষাক প্ৰতিফলিত কৰি ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিটে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ এ আই সন্মিলন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁলোকৰ অসাধাৰণ অৱদানৰ বাবে আৰু এ আয়ে সমাজত কেনেকৈ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে তাক প্ৰদৰ্শন কৰা সকলো বিজয়ীক অভিনন্দন জনাইছো।”
ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি তথা বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতিন প্ৰসাদে কয়, "যুৱক-যুৱতীসকল ভাৰতৰ এ আই যাত্ৰাৰ ভৱিষ্যত বোলা অশ্বিনী বৈষ্ণৱৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰে যুৱ এ আয়ে। এ আই হৈছে মানুহ, প্ৰযুক্তি আৰু সুযোগৰ মিশ্ৰণ, আৰু যেতিয়া ইয়াত সকলোৱে যোগদান কৰে আৰু নিজৰ নিজৰ ধৰণেৰে অৰিহণা যোগায়, তেতিয়া ভাৰতে এখন আগশাৰীৰ গোলকীয় এ আই সেৱা প্ৰদানকাৰী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব পাৰে। এ আই বাই হাৰ (HER)ৰ দৰে পদক্ষেপে অন্তৰ্ভুক্তি কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ সেই কথা প্ৰমাণ কৰে, কিয়নো মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক একেলগে সবলীকৰণে ভাৰতৰ এ আইৰ ভৱিষ্যত আৰু ইয়াৰ লগত অহা দায়িত্বক সঁচাকৈয়ে গঢ় দিব।”
যুৱ এ আই – গোলকীয় যুৱ প্ৰত্যাহ্বান
মাই ভাৰত (MyBharat) আৰু এন আই ই এল আই টিৰ সহযোগত পৰিচালিত যুৱ এ আই – গোলকীয় যুৱ প্ৰত্যাহ্বানে ১৩ৰ পৰা ২১ বছৰ বয়সৰ যুৱ উদ্ভাৱকসকলক বাস্তৱ জগতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ এ আই ভিত্তিক সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
যুৱ এ আই – গোলকীয় যুৱ প্ৰত্যাহ্বানৰ অধীনত প্ৰথম পুৰস্কাৰ বিজয়ী হৈছে Parspeek, Agnisena, আৰু Z-Tracks, যি ১৫ লাখ টকা অনুদান লাভ কৰে। দ্বিতীয় পুৰস্কাৰ লাভ কৰে CytoScanZ, Wavy আৰু Vox-Aidয়ে, যি ১০ লাখ টকা অনুদান লাভ কৰে। ইয়াৰ উপৰি MalariaX আৰু KedovoAIয়ে ৫ লাখ টকাৰ অনুদানকে ধৰি বিশেষ স্বীকৃতি বঁটা লাভ কৰে।
এ আই বাই হাৰ প্ৰত্যাহ্বান
এ আই বাই হাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ লক্ষ্য আছিল প্ৰতিভা চিনাক্তকৰণ, স্বাস্থ্য নিদান, নিখুঁত পুষ্টি, এ আই-সক্ষম শিক্ষণ মঞ্চ, বাক্য চিকিৎসা, ইএছজি চিনাক্তকৰণ আৰু এমএছএমই সৱলীকৰণৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বাস্তৱ জগতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি প্ৰভাৱশালী এ আই-ভিত্তিক সমাধান বিকশিত কৰা মহিলা নেতৃত্বাধীন দলসমূহক চিনাক্ত আৰু সমৰ্থন কৰা।
এ আই বাই হাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বিজয়ী ফাৰমাৰ লাইফলাইনৰ বিপৰীতে পেৰিউইংকল টেকন’লজিছক প্ৰথম ৰানাৰ্ছ আপ হিচাপে ঘোষণা কৰা হয়। দ্বিতীয় ৰানাৰ্ছ আপৰ বঁটা যৌথভাৱে ভোলাৰ আলটা আৰু ৰেমিডিঅ’ক প্ৰদান কৰা হয়। শীৰ্ষ বিজয়ী প্ৰতিজনে ২৫ লাখ টকাৰ অনুদান লাভ কৰে, আৰু এ আই বাই হাৰ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত নিৰ্বাচিত শীৰ্ষ ১০টা ষ্টাৰ্টআপৰ পৰা নিৰ্বাচিত দলসমূহে ১০ লাখ টকাৰ অতিৰিক্ত অনুদান লাভ কৰে।
সকলোৰে বাবে এ আই: বিশ্বজনীন প্ৰভাৱ প্ৰত্যাহ্বান
সকলোৰে বাবে এ আই : বিশ্বজনীন প্ৰভাৱ প্ৰত্যাহ্বানে বিভিন্ন খণ্ডত ব্যাপক সামাজিক প্ৰভাৱ পৰিচালিত কৰাৰ সম্ভাৱনা থকা বৃহত পৰিসৰৰ এ আই সমাধানসমূহক স্বীকৃতি দিয়ে। এই কাৰ্যসূচীয়ে বিশ্বজুৰি ব্যাপক সঁহাৰি লাভ কৰিছিল, আৰু ডমেইন বিশেষজ্ঞ, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ দ্বাৰা গঠিত পেনেলৰ দ্বাৰা এক কঠোৰ বহু-পৰ্যায়ৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে প্ৰৱেশৰ মূল্যায়ন কৰা হৈছিল।
সকলোৰে বাবে এ আই প্ৰত্যাহ্বানৰ অধীনত শীৰ্ষ ১০ টা নিৰ্বাচিত সমাধান আছিল : ইনফিহেল হেল্থটেক প্ৰাইভেট লিমিটেড; ইনফিউছ হেল্থৰ দ্বাৰা ইকুইটউইন; ৱান গ্ল’বেল মেডিকেল টেকন’লজি লিমিটেড (হিলিয়াম হেল্থ নামেৰে জনাজাত); ৰেজিলিয়েন্স৩৬০; জলবায়ু-বন্ধুত্বপূৰ্ণ ঋণৰ বাবে ছাটচুৰ ৰ ফাৰ্ম স্ক'ৰ; মানসিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ বাবে ভাইছাৰ কথোপকথনমূলক এ আই; কিডাউৰা ইনোভেচনছ প্ৰাইভেট লিমিটেড; ডায়েবেটিক ৰেটিনোপেথী পৰীক্ষাৰ বাবে মধুনেত্ৰএআই; কাৰ্বজেম ইনকৰ্পৰেটেড; আৰু বায়ম মেকাৰছ ইনকৰ্পৰেটেডৰ বিক্ৰপ-আৰ ভূমিৰ বুদ্ধিমত্তা প্লেটফৰ্ম। শীৰ্ষ ১০ টা দলক ২৫ লাখ টকাকৈ অনুদান প্ৰদান কৰা হয়।
এই সমাধানসমূহে মূল উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি স্বাস্থ্যসেৱা নিদান, জলবায়ু-স্থিতিস্থাপক কৃষি, তথ্য-চালিত ঋণৰ জৰিয়তে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি, মানসিক স্বাস্থ্য সমৰ্থন, ভূমিৰ তথ্য আৰু প্ৰযুক্তি-সক্ষম স্থিতিস্থাপকতাকে ধৰি উচ্চ প্ৰভাৱৰ ক্ষেত্ৰসমূহ সামৰি লয়।
বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানৰ পিছতে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যময় কলাত্মক পৰম্পৰা প্ৰদৰ্শন কৰি সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়। অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ কেইবাখনো ৰাজ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি দেশৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য, কলাত্মক ঐতিহ্য আৰু ঐক্য, সৰ্বাংগীনতা তথা জাতীয় উন্নয়নৰ বিষয়বস্তু প্ৰতিফলিত কৰি নতুন দিল্লীৰ সংগীত নাটক অকাডেমীয়ে উপস্থাপন কৰা "নৃত্য মেলাকাম" নামৰ বিশেষ নৃত্য পৰিবেশন কৰে। এই উপস্থাপনত বিভিন্ন অঞ্চলৰ শিল্পীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰি ভাৰতৰ লোক আৰু ধ্ৰুপদী পৰম্পৰাৰ চহকী ঐতিহ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।