অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
NESIDSকী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিং
12 FEB 2026 2:41PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক লমদমগী দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় (MDoNER)গী মখাদা নোর্থ ইস্ত স্পেসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম (NESIDS) অসি অনৌবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইনা 2017-18দা অয়াবা পীখি অমসুং কম্পোনেন্ত অনিদা শেমদোকখি খুদম ওইনা 2022-23দা NESIDS (রোদস) অমসুং NESIDS (রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর নত্তবা)। হৌখিবা শেনবা চহী অনিগী মনুংদা, হায়বদি FY 2023-24, FY 2024-25 অমসুং হৌজিক লৈরিবা FY 2025-26 (31.01.2026 ফাওবদা) NESIDS মখাদা লুপা করোর 4703.81গী অপুনবা প্রোজেক্ত 82 অয়াবা পীখ্রে। NESIDSকী মখাদা সেঙ্কসন তৌরবা প্রোজেক্তশিংগী রাজ্যগী মতুং ইন্না অকুপ্পা মরোলশিং অসি এনেক্সর তৌরি।
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়না NESIDS য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদম (NER)দা মন্ত্রালয়না সেঙ্কসন তৌরবা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিন্নবা খোংথাং কয়া লৌখৎলে। প্রোজেক্তশিং অসি MDoNER, নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল অমসুং ফিল্দ তেক্নিকেল সপোর্ত য়ুনিৎ (FTSU) গী ওফিসিয়েলশিংনা মতম মতমগী ওইনা মোনিতর অমসুং ইন্সপেক্সন তৌরি। MDoNERগী স্কিমশিংগী মখাদা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিং অথুবা মতমদা পায়খৎনবা NERগী রাজ্য সরকারশিংগা চাং নাইনা রিভিয়ু মীফমশিং পাংথোক্লি। প্রোজেক্ত ক্বালিতী মোনিতরশিং/থর্দ পার্তী তেক্নিকেল ইন্সপেক্সন এজেন্সীশিং (PQM/TPTI) অসি MDoNERগী মোনিতরিং মেকানিজম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হৌদোকখ্রে।
NESIDS (রোদস)গী মখাদা, মরী লৈনবা NE রাজ্যশিংগী রাজ্য সরকারগী স্তেত লেবেল এম্পৱার্দ কমিতী (SLEC)না মখোয়গী মথৌ তাবশিং, মরুওইবশিং অমসুং অৱাৎপশিং অদুগী মতুং ইন্না লম্বীশিং/ব্রীজশিং অমসুং ওক্সিলরি ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ফিজিকেল এসেৎশিং শেমগৎনবা প্রোজেক্তশিং রিকমেন্দ তৌরি। মতৌ অসুম্না, NESIDS (OTRI)গী মখাদা, NE রাজ্যশিংগী মরী লৈনবা রাজ্য সরকারগী SLECনা প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী হেল্থ কেয়র, প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী এজুকেসন, ঈশিং সপ্লাই, ইন্দস্ত্রীয়েল দিবেলপমেন্ত, স্পোর্তস, তেলিকোম অসিনচিংবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা প্রোজেক্তশিং মখোয়গী মথৌ তাবশিং, মরুওইবশিং অমসুং অৱাৎপশিং অদুগী মতুং ইন্না রিকমেন্দ তৌরি।
এনেক্সচর
রাজ্যগী মতুং ইন্না NESIDSকী মখাদা তৌখিবা প্রোজেক্তশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য
প্রোজেক্তশিংগী মশিং
সেঙ্কসন তোখিবা শেনফম (লুপা করোরদা)
1
অরুনাচল প্রদেশ
12
639.56
2
অসাম
14
1764.39
3
মনিপুর
11
440.30
4
মঘালয়
5
266.66
5
মিজোরাম
13
459.08
6
নাগালেন্দ
12
381.50
7
সিক্কিম
3
232.01
8
ত্রিপুরা
12
520.31
অপুনবা
82
4703.81
মসিগী পাউ অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, দা. সুকান্তা মজুমদারনা ঙসি রাজ্য সভাদা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Projects sanctioned under NESIDS
12 FEB 2026 2:41PM by PIB Delhi
The North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) under Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) was approved as a new Central Sector Scheme in 2017-18 and restructured into two components viz. NESIDS (Roads) and NESIDS (Other Than Roads Infrastructure) in 2022-23. A total of 82 projects costing Rs 4703.81 crores have been sanctioned under NESIDS during the last two financial years, i.e. FY 2023-24, FY 2024-25 and the current FY 2025-26 (as on 31.01.2026). The State-wise details of the projects sanctioned under NESIDS, are annexed.
The Ministry of Development of North Eastern Region has taken several steps to ensure timely completion of the projects sanctioned by the Ministry in North Eastern Region (NER) under various schemes, inter alia, including NESIDS. The projects are periodically monitored and inspected by the officials of MDoNER, North Eastern Council and Field Technical Support Units (FTSUs). Regular review meetings are conducted with the State Governments of NER to expedite the execution of sanctioned projects under the Schemes of MDoNER. The Project Quality Monitors/Third Party Technical Inspection Agencies (PQM/TPTI) have been introduced to strengthen the monitoring mechanism of the MDoNER.
Under NESIDS(Roads), the State Level Empowered Committee (SLEC) of the concerned State Government of NE States, recommends projects leading to the creation of physical assets in roads/bridges and auxiliary infrastructure, as per their needs, priorities and gaps. Similarly, under NESIDS (OTRI) the SLEC of the concerned State Government of NE States, recommends projects leading to the creation of infrastructure for Primary and Secondary Health Care, Primary and Secondary Education, Water Supply, Industrial Development, Sports, Telecom etc., as per their needs, priorities and gaps.
ANNEXURE
State-wise details of the sanctioned projects under NESIDS
S.No.
State
No. of Projects
Sanctioned Cost (Rs. in Cr.)
1
Arunachal Pradesh
12
639.56
2
Assam
14
1764.39
3
Manipur
11
440.30
4
Meghalaya
5
266.66
5
Mizoram
13
459.08
6
Nagaland
12
381.50
7
Sikkim
3
232.01
8
Tripura
12
520.31
Total
82
4703.81
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.