উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
এনইএছআইডিএছ-ৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহ
12 FEB 2026 2:41PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত উত্তৰ-পূব বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি (এনইএছআইডিএছ)ক ২০১৭-১৮ চনত নতুন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি হিচাপে অনুমোদন জনোৱাৰ লগতে দুটা উপাদানত পুনৰ্গঠন কৰা হয় যথাঃ ২০২২-২৩ চনত এনইএছআইডিএছ (পথ) আৰু এনইএছআইডিএছ (পথ আন্তঃগাঁথনিৰ বাহিৰে)। যোৱা দুটা বিত্তীয় বৰ্ষত অৰ্থাৎ ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষ, ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ আৰু চলিত ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষ (৩১.০১.২০২৬ তাৰিখলৈকে) এনইএছআইডিএছ-ৰ অধীনত ৪৭০৩.৮১ কোটি টকাৰ মুঠ ৮২ টা প্ৰকল্পলৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে। এনইএছআইডিএছ-ৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ ৰাজ্যভিত্তিক বিৱৰণ তলত সংলগ্ন কৰা হৈছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে এনইএছআইডিএছ-কে ধৰি বিভিন্ন আঁচনিৰ অধীনত ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে অনুমোদন জনোৱা প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰকল্পসমূহ সময়ে সময়ে ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়, উত্তৰ-পূব পৰিষদ আৰু ক্ষেত্ৰ কাৰিকৰী সহায়ক গোট (এফটিএছইউ)ৰ বিষয়াসকলে নিৰীক্ষণ আৰু পৰিদৰ্শন কৰে। ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ নিষ্পাদন ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হয়। ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰকল্পসমূহৰ গুণগত মান নিৰীক্ষক/তৃতীয় পক্ষৰ কাৰিকৰী পৰিদৰ্শন সংস্থা (পিকিউএম/টিপিটিআই) প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
এনইএছআইডিএছ(পথ)ৰ অধীনত অঞ্চলটোৰ ৰাজ্যসমূহৰ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ ক্ষমতাশালী সমিতি (এছ এল ই চি)য়ে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন, প্ৰাথমিকতা আৰু ব্যৱধান অনুসৰি পথ/সেতু আৰু সহায়ক আন্তঃগাঁথনিত ভৌতিক সম্পত্তি সৃষ্টিৰ দিশত নেতৃত্ব দিয়া প্ৰকল্পসমূহৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। একেদৰে এনইএছআইডিএছ (OTRI)ৰ অধীনত উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰৰ এছ এল ই চি য়ে, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন, প্ৰাথমিকতা আৰু ব্যৱধান অনুসৰি প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক স্বাস্থ্যসেৱা, প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক শিক্ষা, পানী যোগান, ঔদ্যোগিক উন্নয়ন, ক্ৰীড়া, টেলিকম আদিৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ দিশত নেতৃত্ব দিয়া প্ৰকল্পসমূহৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
অনুবন্ধ
এনইএছআইডিএছ-ৰ অধীনত অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহৰ ৰাজ্যভিত্তিক বিৱৰণ
ক্ৰমিকনং
ৰাজ্য
প্ৰকল্পৰ সংখ্যা
অনুমোদিত ব্যয় (কোটি টকা হিচাপত)
১
অৰুণাচল প্ৰদেষ
১২
৬৩৯.৫৬
২
অসম
১৪
১৭৬৪.৩৯
৩
মণিপুৰ
১১
৪৪০.৩০
৪
মেঘালয়
৫
২৬৬.৬৬
৫
মিজোৰাম
১৩
৪৫৯.০৮
৬
নাগালেণ্ড
১২
৩৮১.৫০
৭
ছিক্কিম
৩
২৩২.০১
৮
ত্ৰিপুৰা
১২
৫২০.৩১
মুঠ
৮২
৪৭০৩.৮১
এই তথ্য উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Projects sanctioned under NESIDS
12 FEB 2026 2:41PM by PIB Delhi
The North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) under Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) was approved as a new Central Sector Scheme in 2017-18 and restructured into two components viz. NESIDS (Roads) and NESIDS (Other Than Roads Infrastructure) in 2022-23. A total of 82 projects costing Rs 4703.81 crores have been sanctioned under NESIDS during the last two financial years, i.e. FY 2023-24, FY 2024-25 and the current FY 2025-26 (as on 31.01.2026). The State-wise details of the projects sanctioned under NESIDS, are annexed.
The Ministry of Development of North Eastern Region has taken several steps to ensure timely completion of the projects sanctioned by the Ministry in North Eastern Region (NER) under various schemes, inter alia, including NESIDS. The projects are periodically monitored and inspected by the officials of MDoNER, North Eastern Council and Field Technical Support Units (FTSUs). Regular review meetings are conducted with the State Governments of NER to expedite the execution of sanctioned projects under the Schemes of MDoNER. The Project Quality Monitors/Third Party Technical Inspection Agencies (PQM/TPTI) have been introduced to strengthen the monitoring mechanism of the MDoNER.
Under NESIDS(Roads), the State Level Empowered Committee (SLEC) of the concerned State Government of NE States, recommends projects leading to the creation of physical assets in roads/bridges and auxiliary infrastructure, as per their needs, priorities and gaps. Similarly, under NESIDS (OTRI) the SLEC of the concerned State Government of NE States, recommends projects leading to the creation of infrastructure for Primary and Secondary Health Care, Primary and Secondary Education, Water Supply, Industrial Development, Sports, Telecom etc., as per their needs, priorities and gaps.
ANNEXURE
State-wise details of the sanctioned projects under NESIDS
S.No.
State
No. of Projects
Sanctioned Cost (Rs. in Cr.)
1
Arunachal Pradesh
12
639.56
2
Assam
14
1764.39
3
Manipur
11
440.30
4
Meghalaya
5
266.66
5
Mizoram
13
459.08
6
Nagaland
12
381.50
7
Sikkim
3
232.01
8
Tripura
12
520.31
Total
82
4703.81
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.