কৃষি মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট, ২০২৬–২৭ ঐতিহাসিক, ভৱিষ্যৎবাদী; বাজেটখনে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক ব্যাপক উদ্দীপনা যোগাইছেঃ শিৱৰাজ সিং চৌহান
অসমত এমএছপি-ত ৬০,৫০০ মেট্ৰিক টন ৰেপচিড/সৰিয়হ ক্ৰয়ত অনুমোদন
11 FEB 2026 4:28PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন তথা কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে আজি গুৱাহাটীত কেন্দ্ৰীয় বাজেট, ২০২৬-২৭ সন্দৰ্ভত এখনি সংবাদমেল সম্বোধন কৰে। সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বাজেটখন ঐতিহাসিক আৰু ভৱিষ্যৎবাদী। এই বাজেটে ৰাষ্ট্ৰখনৰ লগতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ সঞ্চাৰ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বাজেটখনে এখনি বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰিছে আৰু ই ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখনি আত্ম-নিৰ্ভৰ, সবল তথা সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়াৰ এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছে। তেওঁ কয় যে বাজেটখনে সৰ্বাংগীন বিকাশ আৰু সামাজিক সমৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে সুবিধাসমূহ লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতি কেন্দ্ৰৰ দায়বদ্ধতাত আলোকপাত কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়লৈ (MDoNER) ৬,৮১২ কোটি টকা আবন্টন জনোৱা হৈছে। এই পৰিমাণ পূৰ্বৰ বাজেটতকৈ ৮৯৭ কোটি টকা অধিক। এনে বৰ্ধিত আবন্টনে অঞ্চলটোৰ উন্নয়নক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কাৰ্য্যৰ সাক্ষ্য বহন কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়।
অসমৰ প্ৰেক্ষাপটত তেওঁ কয় যে ২০২৬–২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে কৰ বিভাজনৰ দিশত ৪৯,৭২৫ কোটি টকাৰ বাজেট নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ২০১৪-ৰ পৰা অসমে কৰ বিভাজনৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৩.১২ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে। বাজেটত ঘোষণা কৰা স্বাস্থ্যসেৱা পদক্ষেপসমূহ অনুসৰি পাঁচ বছৰৰ বাবে ১০,০০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৰূপায়ণ কৰিবলগীয়া বাঅ’ফাৰ্মা শক্তিৰ (SHAKTI-জ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱাৰ অগ্ৰগতি কৌশল) লক্ষ্য হৈছে অ-সংক্ৰামক ৰোগৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সমস্যা লাঘৱ কৰিবলৈ জৈৱিক আৰু বাঅ’চিমিলাৰৰ ঘৰুৱা সামৰ্থ্যক সুদৃঢ় কৰা। এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে নাইপাৰ (NIPER), গুৱাহাটীৰ দৰে বৰ্তমানৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক উন্নীতকৰণ কৰা হ’ব, যিয়ে অঞ্চলটোৰ গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষ জনশক্তিৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু জনায় যে এই বছৰ কৃষি বাজেট ১,৩২,৫৬১ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে কৃষকসকলৰ কল্যাণ সাধনৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক অধিক সুদৃঢ় কৰা হৈছে। উদ্ভাৱন আৰু বৈজ্ঞানিক অগ্ৰগতিক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ কৃষি শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ বাবে ৯,৯৬৭ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। সুলভ মূল্যৰ সাৰৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত আৰু কৃষকসকলৰ উৎপাদন ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ ১,৭০,৯৪৪ কোটি টকাৰ সাৰ ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে।
গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয় সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদানেৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইবাৰ ইয়াৰ বাজেট ২১ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে বুলি অৱগত কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত ‘ভিবি - জি ৰাম জি’ আইনখনৰ বাবে ১.৫১ লাখ কোটি টকাৰো অধিক ধনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ বিপৰীতে পূৰ্বৰ এমজিএনৰেগা আইনৰ অধীনত মাত্ৰ ৮৬ হাজাৰ কোটি টকা ধাৰ্য্য কৰা হৈছিল।
ইয়াত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্যখনত মূল্য সমৰ্থন আঁচনিৰ অধীনত ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত ৰবি ২০২৬ বতৰৰ বাবে ৬০,৫০০ মেট্ৰিক টন ৰেপচিড/সৰিয়হ ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত অসম চৰকাৰৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনাইছে বুলি ঘোষণা কৰে। উক্ত অনুমোদনৰ ফলশ্ৰুতিত কৃষকসকলৰ পাৰিতোষিক মূল্য নিশ্চিত হ’ব আৰু তেওঁলোকৰ লোকচান নহ’ব। তেওঁ আৰু অৱগত কৰে যে দাইলত আত্ম-নিৰ্ভৰতা অভিযানৰ অধীনত ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে অসমলৈ ১০৪.১৭ কোটি টকা আবন্টন জনোৱা হৈছে।
সংবাদমেলখনিত অসমৰ কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰী অতুল বৰা তথা অসমৰ পশুপালন আৰু পশু চিকিৎসা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষ্ণেন্দু পালো উপস্থিত থাকে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Budget 2026–27 Historic, Futuristic; Strong Boost for Northeast: Shivraj Singh Chouhan
MSP Procurement for 60,500 MT Rapeseed/Mustard Approved for Assam
11 FEB 2026 4:28PM by PIB Guwahati
Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan addressed a Press Conference on Union Budget 2026-27 at Guwahati today. Addressing the media, the Union Minister said that the budget is historic and futuristic and will bring positive change to the nation as well as to the Northeastern region.
The Union Minister asserted that the Budget reflects the vision of a Viksit Bharat and lays a strong foundation for a self-reliant, empowered and prosperous India by 2047. He emphasized that the budget focuses on inclusive growth and social prosperity, ensuring benefits reach every section of society.
Highlighting the Centre’s commitment to the Northeast, the Union Minister informed that Rs. 6,812 crore has been allocated to the Ministry of Development of Northeastern Region (MDoNER), which is Rs 897 crore more than the previous budget. This enhanced allocation, he said, clearly demonstrates the Union Government’s priority towards accelerating development in the region.
Speaking about Assam he said that for FY 2026–27, ₹49,725 crore has been budgeted towards tax devolution. Since 2014, Assam has received approximately ₹3.12 lakh crore through tax devolution. Among the healthcare initiatives announced in the Budget is Biopharma SHAKTI (Strategy for Healthcare Advancement through Knowledge, Technology and Innovation), with an outlay of ₹10,000 crore over five years, aimed at strengthening domestic capabilities in biologics and biosimilars to address the growing burden of non-communicable diseases. As part of this initiative, existing institutions such as NIPER Guwahati will be upgraded, contributing to research, innovation and skilled manpower development in the region.
The Union Minister further informed that the agriculture budget has been increased to ₹1,32,561 crore this year, reinforcing the government’s commitment to farmers’ welfare. A provision of ₹9,967 crore has been made for agricultural education and research to strengthen innovation and scientific advancement. To ensure the availability of affordable fertilisers and reduce production costs for farmers, a fertiliser subsidy of ₹1,70,944 crore has been provided.
Speaking about the Ministry of Rural Development, the Union Minister informed that the budget has been increased by 21 per cent this year. Within this a provision of over ₹1.51 lakh crore, has been made for the ‘VB - G RAM G’ Act as compared to Rs. 86,000 crore only under the previous MGNREG Act.
On the occasion, the Minister also announced that Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare has approved the proposal of Government of Assam for the procurement of 60,500 MT Rapeseed/Mustard for Rabi 2026 season at Minimum Support Price under Price Support Scheme in the state. This will ensure remunerative prices to the farmers and prevent them from resorting to distress sale. He further informed that Rs 104.17 crore have been allocated to Assam for the FY 2026-27 under the Mission for Aatmanirbharta in Pulses.
Shri Atul Bora, Agriculture Minister of Assam and Shri Krishnendu Paul, Minister for Animal Husbandry and Veterinary of Assam also present on this occasion.