ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
সমবায় খণ্ডত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য সংৰক্ষণ পৰিকল্পনা
11 FEB 2026 4:08PM by PIB Guwahati
(ক) সমবায় খণ্ডত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শস্য সংৰক্ষণ পৰিকল্পনা (ডব্লিউ এল জি এছ পি)ৰ অধীনত মধ্যপ্ৰদেশৰ বালাঘাট জিলাক পৰীক্ষামূলক জিলা হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে। এই পাইলট প্ৰকল্পৰ অধীনত বালাঘাট জিলাৰ মৰিয়াদিত পাৰ্চৱাড়াৰ বহুদেশীয় প্ৰাথমিক কৃষি শাখা সহকাৰী সমিতিত ৫০০ মেট্ৰিক টন ক্ষমতাসম্পন্ন এটা গুদাম নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ২০২৪ চনৰ ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা এই প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে। গুদামটো মধ্যপ্ৰদেশ ৱেৰহাউচিং এণ্ড লজিষ্টিক কৰ্পোৰেচনে (এম পি ডব্লিউ এল চি) ভাড়াত লৈছে।
(খ) কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এ আই এফ), কৃষি বিপণন আন্তঃগাঁথনি আঁচনি (এ এম আই), কৃষি যান্ত্ৰিকীকৰণৰ উপ-অভিযান (এছ এম এ এম), প্ৰধানমন্ত্ৰী ক্ষুদ্ৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ আঁচনি (পি এম এফ এম ই) আদিৰ দৰে ভাৰত চৰকাৰৰ বৰ্তমানৰ বিভিন্ন আঁচনিৰ একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে এই পৰিকল্পনাটো পি এ চি এছ/অন্যান্য সমবায় সমিতি পৰ্যায়ত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এ আই এফ আঁচনিৰ অধীনত গুদাম নিৰ্মাণৰ বাবে লোৱা ঋণৰ বিপৰীতে পি এ চি এছক সুদৰ ৰেহাইৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হয় আৰু এ এম আই আঁচনিৰ অধীনত খাদ্যশস্য সংৰক্ষণৰ বাবে ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হয়। কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগে পি এ চি এছৰ বাবে এ আই এফ আঁচনিৰ অধীনত ঋণ পৰিশোধৰ সময়সীমা ২+৫ৰ পৰা ২+৮ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰিছে আৰু এ এম আই আঁচনিৰ অধীনত নিম্নলিখিত সংশোধনীও কৰিছেঃ
• আগতীয়া পৰিশোধৰ ধনৰ প্ৰয়োজনীয়তা ২০ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
• নিৰ্মাণ ব্যয় ৩,০০০-৩,৫০০ টকা মেট্ৰিক টনৰ পৰা সমভূমি অঞ্চলৰ বাবে ৭,০০০ টকা/মেট্ৰিক টনলৈ আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে ৪,০০০ টকা/মেট্ৰিক টনৰ পৰা ৮,০০০ টকা/মেট্ৰিক টনলৈ সংশোধন কৰা হৈছে।
• পি এ চি এছৰ বাবে ৰাজসাহায্য ২৫ শতাংশৰ পৰা ৩৩.৩৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে (সমভূমি অঞ্চলৰ বাবে ৮৭৫ টকা/মেট্ৰিক টনৰ পৰা ২,৩৩৩ টকা/মেট্ৰিক টনলৈ আৰু উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে ১,৩৩৩.৩৩ মেট্ৰিক টনৰ পৰা ২,৬৬৬ টকা/মেট্ৰিক টনলৈ)।
• পি এ চি এছৰ বাবে, আভ্যন্তৰীণ পথ, কাষৰীয়া দলং, সীমা দেৱাল আদিৰ দৰে আনুসংগিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মুঠ গ্ৰহণযোগ্য ৰাজসাহায্যৰ এক তৃতীয়াংশ অতিৰিক্তভাৱে প্ৰদান কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
এই একত্ৰীকৰণে কৃষকসকলক স্থানীয়ভাৱে উৎপাদিত সামগ্ৰী সংৰক্ষণ কৰিবলৈ, প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিত্তীয় যোগান লাভ কৰিবলৈ আৰু উপযুক্ত সময়ত বিক্ৰী কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে, যাৰ ফলত বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু প্রান্তীয় কৃষকসকলৰ বাবে সংকটপূৰ্ণ বিক্ৰী প্ৰতিৰোধ হয়।
(গ) গাঁও/পি এ চি এছ পৰ্যায়ত বিকেন্দ্ৰীকৃত সংৰক্ষণৰ ফলত খেতিৰ ওচৰত বৈজ্ঞানিক সংৰক্ষণ সম্ভৱ কৰি আৰু পৰিচালনা হ্ৰাস কৰি শস্য চপোৱাৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ লোকচান যথেষ্ট হ্ৰাস পাব বুলি আশা কৰা হৈছে। স্থানীয়ভাৱে সংৰক্ষণ কৰিলে পৰিবহণৰ দূৰত্ব আৰু ইয়াৰ লগত জড়িত ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ লগতে দূৰৈৰ গুদাম বা বজাৰলৈ বাৰে বাৰে দীঘলীয়া দূৰত্বৰ যাতায়াতৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰে। সামূহিকভাৱে এই ব্যৱস্থাসমূহে কৃষকসকলৰ বাবে মূল্য আদায় উন্নত কৰে, যোগান-শৃংখলৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰে আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ ফলাফল শক্তিশালী কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাজ্যসভাত এটা লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Cooperation
World’s Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector
11 FEB 2026 4:08PM by PIB Delhi
(a): Balaghat district of Madhya Pradesh was selected as the pilot district under World’s Largest Grain Storage Plan in Cooperative Sector (WLGSP). Under the pilot project one 500 MT godown was constructed at Bahudeshiya Prathamik Krishi Saakh Sahakari Society Maryadit Parswada in Balaghat District. The project has been fully completed and was inaugurated by the Hon’ble Prime Minister on 24 February 2024. The godown has been hired by Madhya Pradesh Warehousing and Logistics Corporation (MPWLC).
(b): The Plan is being implemented at PACS/ other cooperative societies level through convergence of various existing schemes of the Government of India (GoI), such as, Agriculture Infrastructure Fund (AIF), Agricultural Marketing Infrastructure Scheme (AMI), Sub Mission on Agricultural Mechanization (SMAM), Pradhan Mantri Formalization of Micro Food Processing Enterprises Scheme (PMFME), etc. Under the AIF Scheme the benefit of interest subvention is given to the PACS against the loan taken for construction of godowns and under AMI Scheme subsidy is given for the construction of foodgrain storage. The Department of Agriculture and Farmers Welfare has extended the loan repayment period under AIF Scheme from 2+5 to 2+8 years for PACS and also made the following amendments under the AMI scheme:
• Margin money requirement has been reduced from 20% to 10%.
• The construction cost has been revised from ₹3000–3500/MT to ₹7000/MT for plain areas and from ₹4000/MT to ₹8000/MT for northeastern states.
• The subsidy has been increased for PACS from 25% to 33.33% (from ₹875/MT to ₹2333/MT for plain areas and from ₹1333.33/MT to ₹2666/MT for northeastern states).
• For PACS, a provision has been made to provide an additional subsidy of 1/3 (one third) of the total admissible subsidy for ancillary infrastructure such as internal roads, weighbridges, boundary walls, etc.
This integration allows farmers to store produce locally, access pledge financing, and sell at opportune times, thereby preventing distress sales—particularly for small and marginal farmers.
(c): Decentralized storage at the village/PACS level is expected to significantly reduce post-harvest losses by enabling scientific storage closer to farms and minimizing handling. Localized storage also lowers transportation distances and associated costs by reducing repeated long-haul movements to distant warehouses or mandis. Collectively, these measures improve price realization for farmers, enhance supply-chain efficiency, and strengthen food security outcomes.
This information was given by Union Minister for Home and Cooperation Shri Amit Shah in a written reply in Rajya Sabha.