PIB Backgrounder
भारतले व्यापारमा ठूलो जीत हासिल गर्यो, विशेष क्षेत्रहरूमा निर्यातको लागि 30 ट्रिलियन अमेरिकी बजार खोल्यो
09 FEB 2026 12:08PM by PIB Gangtok
मुख्य कुराहरू
• भारतले 30 ट्रिलियन अमेरिकी डलरको अमेरिकी बजारमा विशेष पहुँच प्राप्त गर्यो
• टेक्सटाइल र कपड़ामा टेरिफ 50% बाट घटाएर 18% मा पुऱ्यायो, जबकि रेशमलाई 113 बिलियन अमेरिकी डलरको अमेरिकी बजारमा 0% भन्सार पहुँच प्राप्त गऱ्यो
• मेसिनरी निर्यातमा टेरिफ घटाएर 18% गरेको छ, जसले गर्दा 477 बिलियन अमेरिकी डलरको अमेरिकी बजारमा अवसरहरू खुलेका छन्
• 1.36 बिलियन अमेरिकी डलरको भारतीय कृषि निर्यातलाई शून्य अतिरिक्त अमेरिकी ड्युटी पहुँच प्राप्त भयो
• मसला, चिया, कफी, फल, बदाम र प्रशोधित खाद्य पदार्थ जस्ता विशेष उत्पादहरूलाई शून्य-शुल्क ट्रिटमेन्ट प्राप्त भयो
• दुग्ध, मासु, कुखुरा र अन्न जस्ता अत्यधिक संवेदनशील क्षेत्रहरू पूर्ण रूपमा सुरक्षित रहेका छन्
• भारतले के पाउँछ?
1. अमेरिकी 900 बिलियन मूल्यको वैश्विक आयातमा 18% को उच्च प्रतिस्पर्धी दर
2. अमेरिकी 150 बिलियन मूल्यको वैश्विक आयातमा शून्य शुल्क
3. अमेरिकी 720 बिलियन मूल्यको वैश्विक आयातमा कुनै अतिरिक्त शुल्क छैन
4. अमेरिकी 350 बिलियन मूल्यको वैश्विक आयातमा छुट जारी छ
5. जस्तै: 232 टेरिफमा विशेष छुट।
परिचय
भारत-अमेरिकी द्विपक्षीय व्यापार सम्झौता भारतको वैश्विक व्यापार संलग्नतामा एक प्रमुख कोसेढुङ्गा हो, जसले 30 ट्रिलियनभन्दा अधिक मूल्यको अमेरिकी बजारमा भारतीय निर्यातको लागि लगातार विशेष पहुँच पक्का गर्दछ। यो सम्झौताले ठूलो मात्रामा टेरिफलाई तर्कसङ्गतीकरण गर्दछ, ठूला उत्पादन वर्गहरूमा शून्य-ड्युटी पहुँच, राम्रो डिजिटल र प्रविधि सहकार्य, अनि भारतका किसानहरू, एमएसएमईहरू र घरेलु उद्योगहरूलाई सुरक्षा राख्नका लागि एक सावधानीपूर्वक तयार गरिएको रूपरेखा प्रदान गर्दछ।
2024 मा अमेरिकालाई भारतको कुल निर्यात 86.35 बिलियन अमेरिकी डलर रहनुका साथै यो सम्झौताले टेक्सटाइल, छाला, रत्न तथा आभूषण, कृषि, मेसिनरी, घर सजावट, औषधि र प्रविधिद्वारा चल्ने उद्योगहरू जस्ता विशेष क्षेत्रहरूमा प्रतिस्पर्धी पहुँचलाई उल्लेखनीय रूपमा बढ़ाउँछ।
टेरिफमा परिवर्तनले भारतीय निर्यातलाई कसरी फाइदा पुग्छ
2024 मा संयुक्त राज्य अमेरिकाले भारतको 86.35 बिलियन अमेरिकी डलरको निर्यात आधारले अब प्रमुख टेरिफ पुनर्संरचनाबाट लाभ उठाइरहेको छ।
पारस्परिक टेरिफमा प्रमुख राहत
पहिला धेरै भारतीय उत्पादहरूमा पारस्परिक टेरिफ (आरटी) 50% सम्म थियो। अहिले यी सबैलाई धेरै कम गरिएको छ। कुल निर्यातमध्ये, 40.96 बिलियन अमेरिकी डलर पारस्परिक टेरिफको अधीनमा थिए।
सम्झौता अन्तर्गत, यी निर्यातहरूमध्ये 30.94 बिलियन अमेरिकी डलरमा टेरिफ 50% बाट घटाएर 18% गरिएको छ, जबकि दोस्रो 10.03 बिलियन अमेरिकी डलरमा टेरिफ 50% बाट घटाएर शून्य गरिएको छ। यसको अर्थ के हो भने अमेरिकी बजारमा प्रवेश गर्ने भारतीय सामानहरूको ठूलो हिस्साले अब या त तीव्र रूपमा कम टेरिफ लाग्नेछ वा पूर्ण रूपमा भन्सार-मुक्त पहुँचको सामना गर्नेछ, जसले मूल्य प्रतिस्पर्धात्मकतामा धेरै सुधार गर्नेछ।
छुट श्रेणी - कुनै अतिरिक्त शुल्क छैन
अतिरिक्त संरचनात्मक शुल्क राहतले छुट श्रेणी अन्तर्गत 1.04 बिलियन अमेरिकी डलरको लागि शून्य पारस्परिक शुल्क पहुँच सुनिश्चित गर्दछ। यसभित्र, 1.035 बिलियन अमेरिकी डलर मूल्यका कृषि उत्पादहरूलाई संयुक्त राज्य अमेरिकाले शून्य पारस्परिक शुल्क सुनिश्चित गरेको छ। यसले भारतीय कृषि निर्यातकर्ताहरूको लागि स्थिरता र भविष्यवाणी प्रदान गर्दछ र प्रमुख कृषि उत्पादहरूले निर्बाध बजार पहुँचको आनन्द लिन जारी राख्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
धारा 232 (अन्त-प्रयोग आधार) प्रतिबद्धता
अतिरिक्त संरचनात्मक शुल्क राहतले धारा 232 (अन्त-प्रयोग आधार) अन्तर्गत 28.30 बिलियन अमेरिकी डलरको लागि शून्य पारस्परिक शुल्क सुनिश्चित गर्दछ। यी उत्पादहरूको लागि, पहिले 50% सम्म जान सक्ने अतिरिक्त शुल्कहरूलाई शून्यमा घटाइएको छ।
आवश्यक क्षेत्रहरूमा संरचनात्मक प्रतिस्पर्धात्मक लाभ
यो सम्झौताले भारतको पक्षमा स्पष्ट टेरिफ भिन्नता सिर्जना गर्दछ। यद्यपि भारतीय उत्पादहरूमा कर कम गरिएको छ, तर धेरै प्रतिस्पर्धी आपूर्तिकर्ताहरूले अमेरिकी बजारमा बढ़ेको टेरिफको सामना गर्न परिरहेको छ, जसमा चीन (35%), भियतनाम (20%), बाङ्ग्लादेश (20%), मलेसिया (19%), इण्डोनेसिया (19%), फिलिपिन्स (19%), कम्बोडिया (19%) र थाइल्याण्ड (19%) सामेल छन्।
यो शुल्क भिन्नताले भारतको मूल्य प्रतिस्पर्धात्मकतालाई धेरै बढाउँछ, अमेरिकी बजारमा यसको सापेक्षिक स्थितिलाई बलियो बनाउँछ र श्रम-गहन उद्योग, विनिर्माण क्षेत्र र उच्च-मूल्य उत्पादन वर्गहरूमा निर्यात अवसरहरू विस्तार गर्दछ।
क्षेत्रगत लाभ:
टेक्सटाइल र परिधान
टेक्सटाइल निर्यातमा टेरिफ 50% बाट घटाएर 18% बनाइएको छ, जबकि रेशमलाई 0% कर पहुँच प्राप्त गर्दछ, जसले गर्दा अमेरिकी बजारमा 113 बिलियन अमेरिकी डलर मूल्यको अवसर बढेको छ।
कम गरिएको टेरिफ संरचनाबाट लाभान्वित हुने प्रमुख निर्यात वर्गहरूमा तयारी पोशाक, कार्पेट, मानव निर्मित कपडा, सुती कपडा, कृत्रिम स्टेपल फाइबर, बेडस्प्रेड, ब्लीच गरिएको कपडा, पर्दा, धागो, बच्चाको लुगा, ओछ्यान लिनेन, कम्बल, पन्जा र सम्बन्धित उत्पादहरू सामेल छन्।
यो सम्झौताले टेक्सटाइल क्षेत्रलाई उल्लेखनीय प्रोत्साहन प्रदान गर्ने अपेक्षा गरिएको छ, जसले गर्दा ठूलो मात्रामाअर्थतन्त्रको लाभ हुनेछ अनि साना व्यवसाय र उत्पादन समूहहरूलाई बलियो बनाउने अपेक्षा गरिएको छ। राम्रो बजार पहुँचले रोजगारी सिर्जनालाई समर्थन गर्ने र वैश्विक कपडा मूल्य शृङ्खलामा प्रतिस्पर्धी तथा भरपर्दो आपूर्तिकर्ताको रूपमा भारतको स्थितिलाई मजबुत पार्ने सम्भावना छ।
छाला र जुत्ता
यो सम्झौताले भारतको छाला र जुत्ता क्षेत्रको लागि महत्त्वपूर्ण लाभ प्रदान गर्दछ, जसले देशलाई अमेरिकी बजारमा सबैभन्दा मनपर्ने आपूर्तिकर्ताको रूपमा स्थान दिन्छ। भारतबाट निर्यातमा लाग्ने भन्सार शुल्क 50% बाट घटाएर 18% गरिएको छ, जसले 42 बिलियन अमेरिकी डलर मूल्यको अमेरिकी बजारमा उचित पहुँच प्रदान गर्दछ।
जुन प्रमुख निर्यात वर्गहरू लाभान्वित हुने अपेक्षा गरिएको छ जसमा तयार छाला, छालाको जुत्ता र जुत्ताका कम्पोनेन्टहरू सामेल छन्। कम गरिएको टेरिफ संरचनाले छाला उद्योगका मूल्य अभिवृद्धि क्षेत्रहरूमा आफ्नो उपस्थिति विस्तार गर्ने भारतको क्षमतालाई बढाउँछ।
छाला र जुत्ता उद्योगमा मेहनत लाग्दछ, यसैले बजार पहुँच बढ्दा विनिर्माण वृद्धि र रोजगारी पैदा गर्नमा मद्दत मिल्ने अपेक्षा गरिएको छ, विशेष गरी एमएसएमई र उत्पादन समूहहरूमा ।
रत्न र आभूषण
रत्न र आभूषण निर्यातमा टेरिफ 50% बाट घटाएर 18% बनाइएको छ, जसले 61 बिलियन अमेरिकी डलर मूल्यको अमेरिकी बजारमा प्राथमिकता पहुँच प्रदान गर्दछ।
यस अतिरिक्त, हीरा, प्लेटिनम र सिक्का जस्ता ठूला उत्पाद वर्गहरूको लागि 0% शुल्क बजार पहुँच सुरक्षित गरिएको छ, जसले 29 बिलियन अमेरिकी डलरको अमेरिकी बजारलाई समावेश गर्दछ। जुन विशेष निर्यात वर्गलाई फाइदा हुने अपेक्षा गरिएको छ, तिनमा काटिएका र पालिस गरिएका हीरा, प्रयोगशालामा बनाइएको सिन्थेटिक हीरा, रङ्गीन जेमस्टोन, सिन्थेटिक पत्थर र सुन, चाँदी, प्लेटिनम र अन्य बहुमूल्य धातुका सामानहरू सामेल छन्।
गृह सजावट
गृह सजावट निर्यातमा टेरिफ 50% बाट घटाएर 18% मा पुर्याइएको छ, जसले 52 बिलियन अमेरिकी डलर मूल्यको अमेरिकी बजारमा अवसरहरू खोलेको छ। कम गरिएको टेरिफ संरचनाबाट दुन उत्पादनहरूलाई फाइदा पुग्दछ, तिनमा काठ र फर्निचरका सामान, तकिया, कुसन, सिरक, कम्फर्टर, गैर-विद्युतीय बत्ती र सम्बन्धित फर्निचर उत्पादहरू सामेल छन्।
यस अतिरिक्त, 13 बिलियन अमेरिकी डलर बराबरको अमेरिकी बजार कवर गर्ने उत्पादहरूको लागि 0% शुल्क पहुँच सुरक्षित गरिएको छ, जसमा सीट, झुमर, रोशनी भएको साइन र ल्याम्पका पार्ट्सहरू सामेल छन्।
खेलौना
भारतबाट खेलौना निर्यातमा लाग्ने टेरिफ 50% बाट घटाएर 18% गरिएको छ, जसले 18 बिलियन अमेरिकी डलर बराबरको अमेरिकी बजारमा उचित पहुँच प्रदान गरेको छ। उचित बजार पहुँच र अझ अनुकूल कर व्यवस्थाको साथ भारत अमेरिकी खेलौना बजारमा एक भरपर्दो र विश्वसनीय आपूर्तिकर्ताको रूपमा देखा पर्न राम्रो स्थानमा छ। यो सम्झौताले घरेलु उत्पादकहरू, विशेष गरी एमएसएमईहरूका लागि उत्पादन बढ़ाउने, वैश्विक आपूर्ति शृङ्खलामा एकीकृत हुन र अन्तर्राष्ट्रिय बजारमा आफ्नो उपस्थिति विस्तार गर्न नयाँ अवसरहरू खोल्छ।
मेसिनरी र पार्टपुर्जा (विमानका पार्टपुर्जालाई छाड़ेर)
यो सम्झौताले विश्वका सबैभन्दा ठूला औद्योगिक बजारहरू मध्ये एकमा पहुँच सुधार गरेर भारतको मेसिनरी र पार्टपुर्जा क्षेत्रलाई उल्लेखनीय वृद्धि प्रदान गर्दछ। मेसिनरी निर्यातमा लाग्ने शुल्क 50% बाट घटाएर 18% गरिएको छ, जसले 477 बिलियन अमेरिकी डलर बराबरको अमेरिकी मेसिनरी बजारमा बढेका अवसरहरू खोलेको छ।
यस क्षेत्रमा भारतको हालको निर्यात 2.35 बिलियन अमेरिकी डलर बराबरको छ, र कम गरिएको टेरिफ संरचनाले मेसिनरी र कम्पोनेन्ट वर्गहरूको विस्तृत दायरामा भारतीय निर्माताहरूको प्रतिस्पर्धात्मकतालाई बलियो बनाउने अपेक्षा गरिएको छ। राम्रो पहुँचले भारतको विशाल उत्पादन महत्वाकांक्षालाई समर्थन गर्दछ र मूल्य अभिवृद्धि औद्योगिक निर्यात विस्तार गर्ने प्रयासहरूलाई मजबुत बनाउँछ।
कृषि: किसानहरूलाई सुरक्षित राख्दै निर्यातको अवसर विस्तार गर्नु
भारतले संयुक्त राज्य अमेरिकासँग कृषि व्यापारमा 1.3 बिलियन अमेरिकी डलरको व्यापार अधिशेष कायम राखेको छ, जसमा 2024 मा 3.4 बिलियन अमेरिकी डलरको निर्यात र 2.1 बिलियन अमेरिकी डलरको आयात रहेको छ।
कृषि निर्यातको लागि शून्य शुल्क पहुँच:
संयुक्त राज्य अमेरिकाले 1.36 बिलियन अमेरिकी डलरको भारतीय निर्यातमा शून्य अतिरिक्त शुल्क लागू गर्नेछ। लाभार्थी उत्पादहरूमा मसला; चिया र कफी र तिनीहरूका अर्क; कोपरा र नरिवलको तेल; तरकारी मोम; सुपारी, ब्राजिल नट, काजू र चेस्टनट जस्ता बदामहरू; एभोकाडो, केरा, अम्बा, आँप, किवी, मेवा, अनानास शिताके र च्याउ जस्ता फल र सब्जीहरू सामेल छन्; जौ र क्यानरी बीउ जस्ता अनाज; बेकरी उत्पाद; कोको र कोकोबाट बनेका चीजहरू; तिल र खसखस; र फलको पल्प, जुस र जाम जस्ता प्रशोधित उत्पादहरू।
यस अन्तर्गत 1.035 बिलियन अमेरिकी डलर मूल्यका कृषि उत्पादहरूलाई अनिश्चितताबाट बच्न र भारतीय किसान र निर्यातकर्ताहरूलाई स्थिरता र पूर्वानुमेयता प्रदान गर्नका लागि शून्य पारस्परिक टेरिफको आश्वासन दिइएको छ।
मजबुत सुरक्षा उपायहरूका साथ क्यालिब्रेटेड बजार खोल्नु:
अघिल्ला व्यापार सम्झौताहरूमा भारतको दृष्टिकोण अनुरूप, कृषि बजार पहुँच उत्पादन संवेदनशीलताको आधारमा संरचित गरिएको छ। प्रस्तावलाई तत्काल शुल्क उन्मूलन, चरणबद्ध उन्मूलन (10 वर्षसम्म), शुल्कमा कटौती, वरीयताको मार्जिन र शुल्क दर कोटा संयन्त्रमा वर्गीकृत गरिएको छ।
अत्यधिक संवेदनशील कृषि क्षेत्रहरू सावधानीपूर्वक तयार पारिएको छुट श्रेणी अन्तर्गत पूर्ण रूपमा सुरक्षित रहन्छन्। यसमा व्यापक रूपमा मासु, कुखुरा र दुग्ध उत्पादहरू; जीएम खाद्य उत्पादहरू; सोयाबीन; मकै; अनाज; जवार, बाजरा, रागी, कोदो र अमरान्थ जस्ता बाजरा; केरा, स्ट्रबेरी, चेरी र सिट्रस फलहरू सहितका फलहरू; हरियो मटर, काबुली चना र मुग जस्ता दालहरू; तेलहन; केही पशु आहार उत्पादहरू; बदाम; मह; माल्ट र यसको अर्क; गैर-मादक पेय पदार्थ; पीठो र खाना; स्टार्च; आवश्यक तेलहरू; इन्धनको लागि इथेनॉल; र सुर्तीजन्य पदार्थ।
चयन गरिएका संवेदनशील कृषि उत्पादहरूका लागि, टेरिफ सुरक्षाको मापन गरिएको स्तर जारी राख्नको लागि कर कटौती वर्ग लागू गरिएको छ। उदाहरणहरूमा पैधाका भागहरू, जैतून, पाइरेथ्रम र तेल केकहरू सामेल छन्। अन्य एफटीएमा भारतको दृष्टिकोणसँग मिल्दोजुल्दो, न्यूनतम आयात मूल्य-आधारित सूत्रहरूसँगै कर कटौती अन्तर्गत मादक पेय पदार्थहरू प्रस्ताव गरिएको छ।
केही अत्यधिक संवेदनशील वस्तुहरूलाई कर दर कोटा (टीआरक्यू) अन्तर्गत उदारीकरण गरिएको छ, जहाँ सीमित मात्रामा कर घटाइएमा अनुमति दिइएको छ। यस श्रेणी अन्तर्गतका उत्पादहरूमा छिल्का भएको बदाम, ओखर, पिस्ता, दाल आदि सामेल छन्।
भारतको खाद्य प्रशोधन उद्योगले प्रयोग गर्ने र धेरै देशहरूबाट प्राप्त गर्ने केही मध्यवर्ती उत्पादहरूका लागि दस वर्षसम्म चरणबद्ध रूपमा टेरिफलाई विस्तारै कम गर्ने फैसला गरिएको छ। यसमा एल्बुमिन; नरिवलको तेल, क्यास्टर तेल र कपासको बीउको तेल जस्ता केही तेलहरू; खुरको दाना; चिल्लो; स्टियरिन; परिमार्जित स्टार्चहरू; पेप्टोनहरू र तिनीहरूका डेरिभेटिभ; र पैधा र बिरुवाका भागहरू आदि सामेल छन्। यो बढ़ाइएको समयरेखाले घरेलु हितधारकहरूको लागि पर्याप्त समायोजन ठाउँ प्रदान गर्दछ।
अन्य एफटीए अन्तर्गत पहिले नै उदारीकरण गरिएका चयन गरिएका गैर-संवेदनशील उत्पादहरूका लागि मात्र तत्काल शुल्क उन्मूलन प्रस्ताव गरिएको छ।
औद्योगिक निर्यातमा 38 बिलियन अमेरिकी डलरको लागि शून्य-शुल्क पहुँच
यो सम्झौताले 38 बिलियन अमेरिकी डलर मूल्यको औद्योगिक निर्यातको लागि शून्य अतिरिक्त शुल्क पहुँच सुरक्षित गर्दछ।
धारा 232 प्रावधानहरू अन्तर्गत, विमानका पार्टपुर्जाहरू, मेसिनरी र मेसिनरी पार्टपुर्जाहरू, जेनेरिक औषधिहरू र औषधि सामग्रीहरू, र प्राथमिक अटो पार्टपुर्जाहरूमा शून्य अतिरिक्त शुल्क लागू हुनेछ।
यसका साथै, शून्य-शुल्क पहुँच रत्न र हीरा, प्लेटिनम र सिक्का, घडी र घडीहरू, आवश्यक तेलहरू, झूमर र प्रबुद्ध चिन्हहरू जस्ता चयन गरिएका घर सजावटका वस्तुहरू, फलाम र आल्मुनियम अक्साइडहरू सहित अजैविक रसायनहरू र बहुमूल्य धातुहरूको अजैविक यौगिकहरू, संयन्त्र र उपकरणहरू, खनिजहरू र प्राकृतिक स्रोतहरू, कागज, प्लास्टिक र काठका वस्तुहरू, र प्राकृतिक रबर सहित प्रमुख औद्योगिक उत्पादन वर्गहरूमा विस्तार हुन्छ।
मजबुत सुरक्षा उपायका साथ गैर-कृषि बजार खोल्नु
यो सम्झौताले बजार पहुँच ढाँचालाई अन्तिम रूप दिनु अघि उत्पाद संवेदनशीलता र क्षेत्र-विशिष्ट आवश्यकताहरूको पहिचान गर्न उद्योग निकाय, क्षेत्रीय सङ्घ र सम्बन्धित मन्त्रालयहरूसँग व्यापक हितधारक परामर्शलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।
औद्योगिक वस्तुहरूको लागि बजार पहुँच उत्पादन संवेदनशीलताको आधारमा कडाइका साथ संरचित गरिएको छ, जसमा तत्काल टेरिफ समाप्त गर्नु, चरणबद्ध कटौती (दस वर्षसम्म) र कोटा-आधारित पहुँचलाई संयोजन गर्नु सामेल छ।
अटोमोबाइल जस्ता संवेदनशील क्षेत्रहरूलाई कोटा र शुल्क कटौती संयन्त्रहरूको संयोजनमार्फत उदारीकरण गरिएको छ। चिकित्सा उपकरणहरूलाई लामो र स्थिर चरणबद्ध तालिकाहरूमार्फत सम्बोधन गरिएको छ। बहुमूल्य धातुहरू र अन्य संवेदनशील औद्योगिक उत्पादहरू कोटा-आधारित टेरिफ घटाउने माध्यमबाट व्यवस्थित गरिएको छ। यी क्यालिब्रेटेड सुरक्षा उपायहरूले उदारीकरणले उत्पादन क्षमता वा रोजगारीमा सम्झौता नगरी प्रतिस्पर्धात्मकतालाई बलियो बनाउँछ भन्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
व्यापार सहजीकरण र गुणस्तरीय पारिस्थितिक प्रणालीलाई मजबुत गर्नु
टेरिफ सुधारहरूभन्दा अतिरिक्त, यो सम्झौताले व्यापार सहजीकरणलाई अगाडि बढाउँछ र गैर-टेरिफ उपायहरूलाई सम्बोधन गर्दछ। यी प्रावधानहरूले व्यापारमा प्राविधिक अवरोधहरूलाई सम्बोधन गर्दै भारतको नियमन गर्ने अधिकारको साथ सन्तुलित र सुधारिएको बजार पहुँच प्रदान गर्दछ।
भारत र संयुक्त राज्य अमेरिकाले उच्च-प्रविधि उत्पाद, चिकित्सा उपकरण र आईसीटी सामान सहित प्राथमिकता क्षेत्रहरूमा गुणस्तर मापदण्ड, मान्यता प्रणाली र अनुपालनको सहजतालाई मजबुत पार्न काम गर्नेछन्।
अनुरूप मूल्याङ्कनको मान्यता प्राप्त हुँदा दोहोरो-परीक्षण आवश्यकताको कम हुन्छ, जसले निर्यातकर्ताहरूको लागि समय र लागत बचत गर्नेछ। अन्तर्राष्ट्रिय मापदण्डहरूसँग अलाइनमेन्ट निर्यात तयारीलाई बढाउँछ र भारतीय निर्माताहरूलाई गुणस्तर स्तरोन्नति गर्न सक्षम बनाउँछ, विशेष गरी उन्नत मेसिनरी, चिकित्सा उपकरण र इलेक्ट्रोनिक्समा। यसले युरोपेली सङ्घ, संयुक्त अधिराज्य र जापान जस्ता उन्नत बजारहरू सहित वैश्विक मूल्य शृङ्खलाहरूमा गहन एकीकरण पनि सुनिश्चित गर्दछ।
आईसीटी, सेमीकन्डक्टर र डिजिटल भारत
यो सम्झौताले भारतीय डेटा केन्द्रहरूको विस्तार र डिजिटल भारत पहलको लागि आवश्यक उन्नत सेमीकन्डक्टर चिप्स, सर्भर कम्पोनेन्ट्स र महत्वपूर्ण प्रविधि इनपुटहरूमा पहुँचलाई सहज बनाएर भारतको डिजिटल मेरुदण्डलाई पनि मजबुत बनाउँछ। उच्च-प्रदर्शन कम्प्युटिङ पूर्वाधारमा भरपर्दो पहुँचले भारतको डिजिटल पारिस्थितिकी प्रणाली वैश्विक माग अनुरूप मापन गर्न जारी राख्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
सुव्यवस्थित लाइसेन्सपत्र प्रक्रियाहरूले आयात लाइसेन्सिङ प्रणालीमा पारदर्शिता र भविष्यवाणी क्षमता बढाउँछ, प्रशासनिक समस्यालाई कम गर्छ र आपूर्ति शृङ्खला दक्षतामा सुधार गर्छ। यसले प्रविधि फर्महरूलाई दुबला सूचीहरू कायम राख्न र उत्पाद विकास र तैनाती चक्रलाई गति दिन सक्षम बनाउँछ।
नेक्स्ट-जेनेरेशन टेक्नोलजीहरूमा राम्रो पहुँच, भारतीय डेटा केन्द्रहरू प्रशोधन शक्ति, विलम्बता र सेवा वितरण मापदण्डहरूमा वैश्विक रूपमा प्रतिस्पर्धी रहन सुनिश्चित गर्दछ। यसका साथै, यो रूपरेखाले आवश्यक राष्ट्रिय सुरक्षा सुरक्षाहरूलाई कायम राख्दछ, नवीनता र प्राविधिक प्रगति रणनीतिक हितहरूमा सम्झौता नगरी अगाडि बढ्ने सुनिश्चित गर्दछ।
स्वास्थ्य र चिकित्सा पूर्वाधार
भारत र अमेरिकाले चिकित्सा उपकरण क्षेत्रमा मजबुत पूरकता प्रदर्शन गर्छन्। उच्च-अन्त निदान र शल्यक्रिया उपकरणहरूमा सुधारिएको पहुँचले उन्नत स्वास्थ्य सेवा पूर्वाधारको मापनलाई समर्थन गर्नेछ।
जीवन रक्षक प्रविधिहरूको सुव्यवस्थित प्रवेशले विशेष स्वास्थ्य सेवाहरूको किफायतीता र पहुँच बढाउँछ, जसले बिरामीको नतिजामा सुधार ल्याउन र भारतको चिकित्सा पारिस्थितिक प्रणालीलाई मजबुत बनाउन योगदान पुऱ्याउँछ।
भारत-अमेरिका डिजिटल व्यापार साझेदारी
डिजिटल व्यापार वैश्विक वाणिज्यको सबैभन्दा छिटो बढ्दो घटकहरू मध्ये एकको रूपमा देखा परेको छ। डब्ल्यूटीओको तथ्याङ्क अनुसार, वैश्विक डिजिटल रूपमा डेलिभर गरिएका सेवाहरूको निर्यात 2023 मा यूएसडी 4.35 ट्रिलियनबाट बढेर 2024 मा 4.78 ट्रिलियन अमेरिकी डलर पुगेको छ, जसले वार्षिक रूपमा 9.8 प्रतिशतको वृद्धिलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।
भारतले एक अग्रणी डिजिटल निर्यातकर्ताको रूपमा आफ्नो स्थान मजबुत बनाएको छ। 2024 मा, भारतको डिजिटल रूपमा डेलिभर गरिएका सेवाहरूको निर्यात यूएसडी 0.28 ट्रिलियनमा रहेको छ, जुन वर्ष-दर-वर्ष 10.3 प्रतिशतले बढ्दै गएको छ। वैश्विक डिजिटल रूपमा डेलिभर गरिएका सेवाहरूको निर्यातमा भारत पाँचौँ र आयातमा 11 औँ स्थानमा छ। जबकि संयुक्त राज्य अमेरिका निर्यात र आयात दुवैमा पहिलो स्थानमा छ।
एक-अर्काको शक्ति र साझा अवसर:
भारत र संयुक्त राज्य अमेरिकासँग डिजिटल व्यापारमा पूरक शक्तिहरू छन्। संयुक्त राज्य अमेरिका डिजिटल रूपमा प्रदान गरिने सेवाहरूको विश्वको सबैभन्दा ठूलो आयातकर्ता हो, जबकि भारत विश्वका शीर्ष निर्यातकर्ताहरू मध्ये एक हो, जसमा आईटी सेवाहरू, व्यापार प्रक्रिया व्यवस्थापन र डिजिटल समाधानहरूमा गहिरो क्षमताहरू छन्।
दुई देशहरू बीचको एक संरचित डिजिटल व्यापार ढाँचाले नियामक अनिश्चितता कम गर्छ, अनुपालन रोकावटलाई कम गर्छ र सहज सीमापार सेवा वितरणलाई सहज बनाउँछ। यसले डिजिटल रूपमा प्रदान गरिने सेवाहरूमा वृद्धिलाई गति दिन सक्छ र भारतीय फर्महरूको लागि बजार पहुँच विस्तार गर्न सक्छ।
एसएमई, नवाचार र रणनीतिक प्रविधि सहयोगलाई बढ़ावा दिनु:
सामञ्जस्यपूर्ण डिजिटल व्यापार नियमहरूले लेनदेन लागतलाई कम गर्छ र व्यवसाय र उपभोक्ताहरू, विशेष गरी सूक्ष्म र मध्यम उद्यमहरूको लागि डिजिटल सेवाहरूमा पहुँच सुधार गर्नेछ। यसले सीमापार डिजिटल व्यापारमा बढ्दो एसएमई सहभागिताको लागि महत्त्वपूर्ण अवसरहरू खोल्छ।
पारस्परिक रूपमा सहमत डिजिटल व्यापार ढाँचाहरूले भारतको डिजिटल पारिस्थितिकी प्रणालीमा अधिक अमेरिकी निवेशलाई प्रोत्साहित गर्ने अपेक्षा गरिएको छ। यसले भारतको सेवा निर्यातलाई मजबुत बनाउनेछ र डिजिटल स्टार्टअपहरू, क्लाउड कम्प्युटिङ, कृत्रिम बुद्धिमत्ता, फिनटेक र स्वास्थ्य-प्रविधि क्षेत्रहरूमा विकासलाई गति दिनेछ।
यो साझेदारीले दुई ठूला डिजिटल अर्थतन्त्रहरू बीच रणनीतिक प्राविधिक सहयोगलाई पनि बढाउँछ, उपयुक्त नियामक र राष्ट्रिय सुरक्षा सुरक्षा कायम राख्दै नवाचारलाई समर्थन गर्दछ।
उपभोक्ता कल्याण: घरेलु आपूर्तिमा बाधा नपुऱ्याई आयात बढ़ाउनु
यसैबीच, यो सम्झौताले घरेलु किसान वा उत्पादकहरूमा दबाउ नदिई मागको कमीलाई पूरा गर्ने चयन गरिएका उपभोक्ता-उन्मुख आयातहरूमा क्यालिब्रेटेड पहुँच सक्षम पारेर उपभोक्ता कल्याणलाई पनि मजबुत बनाउँछ।
सीमित र संरचित पहुँचले के सुनिश्चित गर्दछ भने आयातले घरेलु उत्पादलाई प्रतिस्थापन गर्नुको सट्टा पूरक बनाउँछ, जसले उपभोक्ताहरूको लागि मूल्य स्थिरता र ठूलो उत्पादन विविधतामा योगदान पुर्याउँछ।
मुख्य उपभोक्ता-उन्मुख उत्पादन वर्गहरूमा रूखका नटहरू; जामुन जस्ता ताजा र प्रशोधित फलहरू; आला र उच्च-गुणस्तरको तेल; खमीर, मार्जरीन र एबालोन सहित प्रशोधित खाद्य उत्पादहरू; वाइन र प्रिमियम पेय पदार्थहरू; चयनित पेट खाद्य पदार्थ; र साल्मन, कोड र अलास्का पोलक जस्ता फ्रोजन खाद्य वस्तुहरू सामेल छन्।
भारतीय विनिर्माण र मूल्य शृङ्खलालाई बलियो बनाउने मध्यवर्ती सामानहरू
यो सम्झौताले भारतको निर्यात इञ्जिनलाई शक्ति प्रदान गर्ने महत्वपूर्ण मध्यवर्ती इनपुटहरूमा पहुँचलाई सहज बनाउँछ। कच्चा पदार्थ र विशेष कम्पोनेन्टहरूलाई प्रतिस्पर्धात्मक शर्तहरूमा प्रवेश गर्न सक्षम पारेर यो रूपरेखाले मूल्य अभिवृद्धि विनिर्माणलाई बलियो बनाउँछ र वैश्विक आपूर्ति शृङ्खलाहरूमा भारतको स्थितिलाई मजबुत बनाउँछ।
मुख्य मध्यवर्ती सामानहरूमा सामेल छन् रफ हीरा र बहुमूल्य पत्थर; औषधि र कृषि-प्रशोधनका लागि विशेष रसायनहरू; चयनित सक्रिय औषधि सामग्रीहरू; सेमीकन्डक्टर वेफर्स र फेब्रिकेशन इनपुटहरू; आईसी सब्सट्रेटहरू, सेन्सरहरू र माइक्रोकन्ट्रोलरहरू जस्ता इलेक्ट्रोनिक्स घटकहरू; कार्बन फाइबरहरू र विशेष सामग्रीहरू; औद्योगिक इन्जाइमहरू; औद्योगिक मेसिनरी भागहरू र परिशुद्धता उपकरणहरू; एयरोस्पेस कम्पोनेन्टहरू; लिथियम यौगिकहरू र क्याथोड सामग्रीहरू सहित ब्याट्री सामग्रीहरू; र फस्फेट रक र पोटास जस्ता मल इनपुटहरू जहाँ लागत-प्रभावी हुन्छन्।
उच्च प्रविधि र उन्नत प्रविधि आयात
यो सम्झौताले घरेलु क्षमता निर्माणलाई उत्प्रेरित गर्ने उच्च-प्रविधि र रणनीतिक सामानहरूमा पहुँचलाई सहज बनाएर भारतको प्राविधिक प्रगतिलाई समर्थन गर्दछ। आत्मनिर्भरता उद्देश्यहरूलाई मजबुत पार्दै उन्नत प्रविधिहरूमा पहुँचले भारतको डिजिटल र औद्योगिक रूपान्तरणलाई गति दिन्छ।
मुख्य उच्च-प्रविधि वर्गहरूमा डायग्नोस्टिक इमेजिङ उपकरण र सर्जिकल रोबोटिक्स जस्ता उन्नत चिकित्सा उपकरणहरू; एआई चिप्स र उच्च-प्रदर्शन प्रोसेसरहरू; सेमीकन्डक्टर विनिर्माण उपकरण; क्लाउड कम्प्युटिङ पूर्वाधार हार्डवेयर; दूरसञ्चार र आईसीटी नेटवर्क उपकरण; साइबर सुरक्षा हार्डवेयर; गैर-संवेदनशील एयरोस्पेस इलेक्ट्रोनिक्स; स्मार्ट ग्रिड र मिटरहरू सहित स्वच्छ ऊर्जा प्रविधिहरू; सटीक कृषि प्रविधि; जैव प्रविधि अनुसन्धान उपकरण; क्वान्टम कम्प्युटिङ घटकहरू; उन्नत प्रयोगशाला र परीक्षण उपकरण; उपग्रह र अन्तरिक्ष प्रविधि घटकहरू; र डेटा केन्द्र पूर्वाधार उपकरणहरू सामेल छन्।
एक अग्रगामी रणनीतिक साझेदारी
भारत-अमेरिका द्विपक्षीय व्यापार सम्झौताले दुई प्रमुख वैश्विक अर्थतन्त्रहरू बीचको आर्थिक सम्बन्धलाई मजबुत बनाउनमा एक ठूलो परिवर्तनकारी कदम हो।
30 ट्रिलियन अमेरिकी डलरको बजारमा पहुँच बनाएर निर्यातको एक ठूलो हिस्सामा शुल्कलाई तर्कसङ्गत बनाएर, ठूला उत्पाद मात्रामा शून्य-शुल्क लाभ सुरक्षित गरेर अनि डिजिटल र रणनीतिक प्रविधि सहयोगलाई मजबुत पार्दै यो सम्झौताले भारतको वैश्विक व्यापार स्थितिलाई उल्लेखनीय रूपमा बढाउँछ।
यसका साथै, यसको क्यालिब्रेटेड, संवेदनशीलता-आधारित दृष्टिकोणले किसानहरू, एमएसएमईहरू र घरेलु उद्योगको सुरक्षा गर्दछ। यो ढाँचाले विकासलाई सुरक्षासँग, प्रतिस्पर्धात्मकतालाई लचिलोपनसँग र विस्तारलाई राष्ट्रिय हितसँग सन्तुलनमा राख्छ, जसले भारतलाई दिगो निर्यात-नेतृत्व वृद्धि, गहिरो वैश्विक एकीकरण र दीर्घकालीन आर्थिक शक्तिको लागि स्थान दिन्छ।

PIB Backgrounder
India Achieves Landmark Trade Victory, Unlocks $30-Trillion U.S. Market for Exports Across Key Sectors
09 FEB 2026 12:08PM by PIB Delhi
Key Takeaways
· India secured preferential access to a USD 30 trillion U.S. market
· Textiles & apparel gain tariff cuts from 50% to 18%, with silk securing 0% duty access in a USD 113 billion U.S. market
· Machinery exports see tariffs reduced to 18%, opening opportunities in a USD 477 billion U.S. market
· USD 1.36 billion of Indian agricultural exports receive zero additional U.S. duty access
· Key products including spices, tea, coffee, fruits, nuts and processed foods gain zero-duty treatment
· Highly sensitive sectors such as dairy, meat, poultry and cereals remain fully protected
· What India gets?
a. Highly competitive rate of 18% on $ 900 bn worth of global imports of the U.S.
b. Zero duty on $ 150 bn worth of global imports of the U.S.
c. No additional duty on $ 720 bn worth of global imports of the U.S.
d. Exemption continues $ 350 bn worth of global imports of the U.S.
e. Preferential treatment on 232 tariffs
Introduction
The India–U.S. Bilateral Trade Agreement marks a major milestone in India’s global trade engagement, securing sustained preferential access for Indian exports in the U.S. market valued at over $30 trillion. The agreement delivers comprehensive tariff rationalisation, zero-duty access across large product categories, enhanced digital and technology cooperation, and a carefully calibrated framework to safeguard India’s farmers, MSMEs and domestic industry.
With India’s total exports to the United States standing at USD 86.35 billion in 2024, the agreement significantly enhances competitive access across key sectors including textiles, leather, gems and jewellery, agriculture, machinery, home décor, pharmaceuticals, and technology-driven industries.
How the Tariff Changes Benefit Indian Exports
India’s export base of USD 86.35 billion to the United States in 2024 now benefits from major tariff restructuring.
Major Relief on Reciprocal Tariffs
Reciprocal Tariffs (RT) were earlier as high as 50% on several Indian products. These have now been substantially reduced. Of the total exports, USD 40.96 billion were subject to Reciprocal Tariffs.
Under the agreement, tariffs on USD 30.94 billion of these exports have been reduced from 50% to 18%, while tariffs on another USD 10.03 billion have been reduced from 50% to zero. This means a substantial share of Indian goods entering the U.S. market will now face either sharply lower tariffs or completely duty-free access, significantly improving price competitiveness.
Exemption Category – No Additional Duty
Additional structural duty relief ensures zero reciprocal duty access for USD 1.04 billion under the exemption category. Within this, agricultural products valued at USD 1.035 billion have been assured zero Reciprocal Tariff by the United States. This provides stability and predictability for Indian agricultural exporters and ensures that key farm products continue to enjoy uninterrupted market access.
Section 232 (End-Use Basis) Commitments
Additional Structural Duty Relief assures zero reciprocal duty for USD 28.30 billion under Section 232 (end-use basis). For these products, additional duties that earlier could go up to 50% have been reduced to zero.
Structural Competitive Advantage Across Key Sectors
The agreement creates a clear tariff differential in favour of India. While duties on Indian products have been lowered, several competing suppliers continue to face elevated tariffs in the U.S. market, including China (35%), Vietnam (20%), Bangladesh (20%), Malaysia (19%), Indonesia (19%), Philippines (19%), Cambodia (19%) and Thailand (19%).
This tariff differential significantly enhances India’s price competitiveness, strengthens its relative positioning in the U.S. market and expands export opportunities across labour-intensive industries, manufacturing segments and high-value product categories.
Sectoral Gains:
Textiles & Apparels
Tariffs on textile exports have been reduced from 50% to 18%, while silk receives 0% duty access, opening enhanced opportunities in the U.S. market valued at USD 113 billion.
Major export categories benefiting from the reduced tariff structure include readymade garments, carpets, man-made textiles, cotton textiles, artificial staple fibres, bedspreads, bleached fabrics, curtains, yarn, baby clothing, bed linen, blankets, gloves and related products.
The agreement is expected to provide a significant boost to the textile sector, leveraging economies of scale and strengthening small businesses and production clusters. Enhanced market access is likely to support job creation and reinforce India’s position as a competitive and reliable supplier in global textile value chains.
Leather & Footwear
The agreement delivers significant gains for India’s leather and footwear sector, positioning the country as most-preferred supplier to the U.S. market. Tariffs on exports from India have been reduced from 50% to 18%, providing improved access to a U.S. market valued at USD 42 billion.
Major export categories expected to benefit include finished leather, leather footwear and footwear components. The reduced tariff structure enhances India’s ability to expand its presence across value-added segments of the leather industry.
Given the labour-intensive nature of the leather and footwear industry, enhanced market access is expected to support manufacturing growth and employment generation, particularly across MSMEs and production clusters.
Gems & Jewellery
Tariffs on gems and jewellery exports have been reduced from 50% to 18%, providing preferential access to a U.S. market valued at USD 61 billion.
In addition, 0% duty market access has been secured for major product categories including diamonds, platinum and coins, covering a U.S. market of USD 29 billion. Key export categories expected to benefit include cut and polished diamonds, lab-grown synthetic diamonds, coloured gemstones, synthetic stones and articles of gold, silver, platinum and other precious metals.
Home Décor
Tariffs on home décor exports have been reduced from 50% to 18%, opening opportunities in a U.S. market valued at USD 52 billion. Products benefiting from the reduced tariff structure include wood and furniture items, pillows, cushions, quilts, comforters, non-electrical lamps and related furnishing products.
In addition, 0% duty access has been secured for products covering a U.S. market worth USD 13 billion, including seats, chandeliers, illuminated signs and parts of lamps.
Toys
Tariffs on toy exports from India have been reduced from 50% to 18%, providing improved access to a U.S. market valued at USD 18 billion. With improved market access and a more favourable tariff regime, India is well placed to emerge as a reliable and trusted supplier in the U.S. toy market. The agreement opens new opportunities for domestic manufacturers, particularly MSMEs, to scale production, integrate into global supply chains and expand their presence in international markets.
Machinery and Parts (Excluding Aircraft Parts)
The agreement provides a significant boost to India’s machinery and parts sector by improving access to one of the largest industrial markets in the world. Tariffs on machinery exports have been reduced from 50% to 18%, opening enhanced opportunities in the U.S. machinery market valued at USD 477 billion.
India’s current exports in this segment stand at USD 2.35 billion, and the reduced tariff structure is expected to strengthen the competitiveness of Indian manufacturers across a wide range of machinery and component categories. The improved access supports India’s broader manufacturing ambitions and reinforces efforts to expand value-added industrial exports.
Agriculture: Expanding Export Opportunities While Safeguarding Farmers
India maintains a trade surplus of USD 1.3 billion in agricultural trade with the United States, with exports of USD 3.4 billion and imports of USD 2.1 billion in 2024.
Zero Duty Access for Agricultural Exports:
The United States will apply zero additional duty on Indian exports worth USD 1.36 billion. Beneficiary products include spices; tea and coffee and their extracts; copra and coconut oil; vegetable wax; nuts such as areca nuts, Brazil nuts, cashew nuts and chestnuts; fruits and vegetables including avocados, bananas, guavas, mangoes, kiwis, papayas, pineapples shitake, and mushroom; cereals such as barley and canary seeds; bakery products; cocoa, and cocoa preparations; sesame and poppy seeds; and processed products such as fruit pulp, juices and jams.
Within this agricultural products valued at USD 1.035 billion have been assured zero Reciprocal Tariff to avoid uncertainty, providing stability and predictability to Indian farmers and exporters.
Calibrated Market Opening with Strong Safeguards:
In line with India’s approach in previous trade agreements, agricultural market access has been structured based on product sensitivity. The offer is categorized into immediate duty elimination, phased elimination (up to 10 years), tariff reduction, margin of preference and tariff rate quota mechanisms.
Highly sensitive agricultural sectors remain fully protected under a carefully crafted Exemption category. These broadly include meat, poultry and dairy products; GM food products; soyameal; maize; cereals; millets such as jawar, bajra, ragi, kodo and amaranth; fruits including bananas, strawberries, cherries and citrus fruits; pulses such as green peas, kabuli chana and moong; oilseeds; certain animal feed products; groundnuts; honey; malt and its extracts; non-alcoholic beverages; flour and meals; starch; essential oils; ethanol for fuel; and tobacco.
For select sensitive agricultural products, the tariff reduction category has been applied to ensure that a measured level of duty protection continues. Examples include parts of plants, olives, pyrethrum and oil cakes. Alcoholic beverages have been offered under tariff reduction along with minimum import price-based formulations, consistent with India’s approach in other FTAs.
Certain highly sensitive items have been liberalised under Tariff Rate Quotas (TRQs), where limited quantities are allowed at reduced duties. Products under this category include in-shell almonds, walnuts, pistachios, lentils etc.
Phased elimination of tariffs over up to ten years has been adopted for certain intermediate products used by India’s food processing industry and sourced from multiple countries. These include albumins; certain oils such as coconut oil, castor oil and cotton seed oil; hoofmeal; lard; stearin; modified starches; peptones and their derivatives; and plants and parts of plants etc. This extended timeline provides adequate adjustment space for domestic stakeholders.
Immediate duty elimination has been offered only for select non-sensitive products that are already liberalised under other FTAs.
Zero-Duty Access for USD 38 Billion in Industrial Exports
The agreement secures zero additional duty access for industrial exports valued at USD 38 billion.
Under Section 232 provisions, zero additional duty will apply to aircraft parts, machinery and machinery parts, generic drugs and pharmaceutical ingredients, and elementary auto parts.
In addition, zero-duty access extends to major industrial product categories including gems and diamonds, platinum and coins, clocks and watches, essential oils, select home décor items such as chandeliers and illuminated signs, inorganic chemicals including iron and aluminium oxides and inorganic compounds of precious metals, instruments and apparatus, minerals and natural resources, articles of paper, plastics and wood, and natural rubber.
Non-Agriculture Market Opening with Robust Safeguards
The agreement reflects extensive stakeholder consultations with industry bodies, sectoral associations and concerned ministries to identify product sensitivities and sector-specific requirements before finalizing the market access framework.
Market access for industrial goods has been structured strictly on the basis of product sensitivity, combining immediate tariff elimination, phased reduction (up to ten years) and quota-based access.
Sensitive sectors such as Automobiles have been liberalised through a combination of quota and duty reduction mechanisms. Medical devices have been addressed through long and staggered phasing schedules. Precious metals and other sensitive industrial products have been managed through quota-based tariff lowering. These calibrated safeguards ensure that liberalisation strengthens competitiveness without compromising manufacturing capacity or employment.
Strengthening Trade Facilitation and Quality Ecosystems
Beyond tariff reforms, the agreement advances trade facilitation and addresses non-tariff measures. The provisions offer balanced and improved market access with India’s right to regulate, while addressing technical barriers to trade.
India and the United States will work towards strengthening quality standards, accreditation systems and ease of compliance in priority sectors including high-technology products, medical devices and ICT goods.
Recognition of conformity assessments will reduce double- testing requirements, saving time and costs for exporters. Alignment with international standards enhances export readiness and enables Indian manufacturers to upgrade quality, especially in advanced machinery, medical devices and electronics. It also ensures deeper integration into global value chains, including advanced markets such as the European Union, the United Kingdom and Japan.
ICT, Semiconductors and Digital India
The agreement also strengthens India’s digital backbone by facilitating access to advanced semiconductor chips, server components and critical technology inputs required for the expansion of Indian data centres and the Digital India initiative. Reliable access to high-performance computing infrastructure ensures that India’s digital ecosystem continues to scale in line with global demand.
Streamlined licensing procedures enhance transparency and predictability in the import licensing system, reducing administrative friction and improving supply chain efficiency. This enables technology firms to maintain leaner inventories and accelerate product development and deployment cycles.
Enhanced access to next-generation technologies, ensuring that Indian data centres remain globally competitive in processing power, latency and service delivery standards. At the same time, the framework preserves essential national security safeguards, ensuring that innovation and technological advancement proceed without compromising strategic interests.
Health and Medical Infrastructure
India and the U.S. demonstrate strong complementarity in the medical devices sector. Improved access to high-end diagnostic and surgical equipment will support the scaling of advanced healthcare infrastructure.
Streamlined entry of life-saving technologies enhances affordability and accessibility of specialised healthcare services, contributing to improved patient outcomes and strengthening India’s medical ecosystem.
India–U.S. Digital Trade Partnership
Digital trade has emerged as one of the fastest-growing components of global commerce. According to WTO data, global digitally delivered services exports rose from USD 4.35 trillion in 2023 to USD 4.78 trillion in 2024, reflecting year-on-year growth of 9.8 percent.
India has consolidated its position as a leading digital exporter. In 2024, India’s digitally delivered services exports stood at USD 0.28 trillion, growing at 10.3 percent year-on-year. India ranks 5th in exports of global digitally delivered services and 11th in the imports. While the United States holds the 1st rank in both exports and imports.
Complementary Strengths and Shared Opportunities:
India and the United States possess complementary strengths in digital trade. The United States is the world’s largest importer of digitally delivered services, while India is among the world’s top exporters, with deep capabilities in IT services, business process management and digital solutions.
A structured digital trade framework between the two countries reduces regulatory uncertainty, lowers compliance friction and facilitates smoother cross-border service delivery. This can accelerate growth in digitally delivered services and expand market access for Indian firms.
Enabling SMEs, Innovation and Strategic Technology Cooperation:
Harmonised digital trade rules would lower transaction costs and improve access to digital services for businesses and consumers, particularly small and medium enterprises. This opens significant opportunities for increased SME participation in cross-border digital trade.
Mutually agreed digital trade frameworks are expected to encourage greater U.S. investment in India’s digital ecosystem. This would strengthen India’s services exports and accelerate growth in digital startups, cloud computing, artificial intelligence, fintech and health-tech sectors.
The partnership also enhances strategic technological cooperation between two major digital economies, supporting innovation while maintaining appropriate regulatory and national security safeguards.
Consumer Welfare: Enhancing Imports Without Disrupting Domestic Supply
Meanwhile, the agreement also strengthens consumer welfare by enabling calibrated access to select consumer-oriented imports that bridge demand gaps without placing stress on domestic farmers or producers.
Limited and structured access ensures that imports supplement, rather than replace, domestic production, contributing to price stability and greater product variety for consumers.
Key consumer-oriented product categories include tree nuts; fresh and processed fruits such as berries; niche and high-quality oils; processed food products including yeast, margarine and abalone; wine and premium beverages; select pet food products; and frozen food items such as salmon, cod and Alaska pollack.
Intermediate Goods that Strengthen Indian Manufacturing and Value Chains
The agreement facilitates access to critical intermediate inputs that power India’s export engine. By enabling raw materials and specialised components to enter at competitive terms, the framework strengthens value-added manufacturing and reinforces India’s position in global supply chains.
Key intermediate goods include rough diamonds and precious stones; specialty chemicals for pharmaceuticals and agro-processing; select active pharmaceutical ingredients; semiconductor wafers and fabrication inputs; electronics components such as IC substrates, sensors and microcontrollers; carbon fibres and specialty materials; industrial enzymes; industrial machinery parts and precision tools; aerospace components; battery materials including lithium compounds and cathode materials; and fertilizer inputs such as phosphate rock and potash where cost-effective.
High Technology and Advanced Technology Imports
The agreement supports India’s technological advancement by facilitating access to high-technology and strategic goods that catalyze domestic capability building. The access to advanced technologies accelerates India’s digital and industrial transformation while reinforcing self-reliance objectives.
Key high-technology categories include advanced medical devices such as diagnostic imaging equipment and surgical robotics; AI chips and high-performance processors; semiconductor manufacturing equipment; cloud computing infrastructure hardware; telecom and ICT network equipment; cybersecurity hardware; non-sensitive aerospace electronics; clean energy technologies including smart grids and meters; precision agriculture technology; biotechnology research equipment; quantum computing components; advanced laboratory and testing equipment; satellite and space technology components; and data centre infrastructure equipment.
A Forward-Looking Strategic Partnership
The India–U.S. Bilateral Trade Agreement represents a transformative step in strengthening economic ties between two major global economies.
By unlocking access to a USD 30-trillion market, rationalizing tariffs across a substantial share of exports, securing zero-duty benefits on large product volumes and reinforcing digital and strategic technology cooperation, the agreement significantly enhances India’s global trade positioning.
At the same time, its calibrated, sensitivity-based approach safeguards farmers, MSMEs and domestic industry. The framework balances growth with protection, competitiveness with resilience, and expansion with national interest, positioning India for sustained export-led growth, deeper global integration and long-term economic strength.
Click here to see pdf