উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ কৃষি-পণ্য ই-কানেক্ট (এনইআৰএচিই) এপ
05 FEB 2026 1:10PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষি-পণ্য ই-কানেক্ট (এনই-আৰএচিই) পৰ্টেল সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যক্ষম আৰু ই সমগ্ৰ দেশৰ কৃষক/কৃষক উৎপাদক সংস্থা/ আত্মসহায়ক গোট/সমবায় আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ (এনইআৰ) আৰু ক্ৰেতাৰ মাজত বজাৰ সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। ২৩.১.২০২৬ তাৰিখলৈকে ৬৮০৭ জন বিক্ৰেতা/ কৃষক/কৃষক উৎপাদক কোম্পানী আৰু ৭৩৫ জন ক্ৰেতাক অনবৰ্ড কৰা হৈছে, য’ত ১৭৯৭ টা কৃষি সামগ্ৰী প্লেটফৰ্মত তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে। পৰ্টেলটোৰ জৰিয়তে সুবিধা প্ৰদান কৰা বিক্ৰীৰ মুঠ মূল্য ৮৯৫.৫৬ লাখ টকা।
এনই-আৰএচিই প্লেটফৰ্মে ছিকিমকে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ কৃষকসকলক ৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত প্ৰৱেশ শক্তিশালী কৰি আৰু প্ৰত্যক্ষ ক্ৰেতা–বিক্ৰেতাৰ সংযোগ সক্ষম কৰি যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। এনই-আৰএচিই পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ছিকিমৰ পৰা ক্ৰেতাই ৫৪.৪০ লাখ টকাৰ ১৩০ মেট্ৰিক টন কৃষি উৎপাদিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিছে।
এনই-আৰএচিইৰ অধীনত বহুভাষিক হেল্পডেস্ক আৰু হেল্পলাইন সেৱাসমূহ ছিকিমত কৃষক অনবৰ্ডিং আৰু কাৰ্য্যকৰী সহায়ৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ২৩.১.২০২৬ তাৰিখলৈকে ছিকিমৰ ২৫১ জন কৃষকক পৰ্টেলত অনবৰ্ড কৰা হৈছে।
২৩.১.২০২৬ তাৰিখলৈকে ছিকিম ৰাজ্যত পাঁচটা আউটৰিচ আৰু অনবৰ্ডিং কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেতা–বিক্ৰেতা মিটসমূহ আউটৰিচ বৃদ্ধিৰ বাবে চিনাক্ত কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।
এনই-আৰএচিই প্লেটফৰ্মে ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা মেচমেকিং সমৰ্থন কৰে আৰু বহুভাষিক হেল্পডেস্ক, ক্ষেত্ৰ-স্তৰৰ সমৰ্থন, আৰু ৰাজ্যিক সমন্বয়কৰ জৰিয়তে লজিষ্টিক-সম্পৰ্কীয় নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে, যিয়ে অনবৰ্ডিং, কাৰ্য্যকৰী সমস্যা সমাধান, আৰু যোগাযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে। এই ব্যৱস্থাসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে ছিকিমৰ কৃষকসকলৰ ডিজিটেল বজাৰ প্ৰৱেশ শক্তিশালী কৰা আৰু বজাৰ প্ৰস্তুতি উন্নত কৰা।
এই তথ্য উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
North Eastern Region Agri-Commodity e-Connect (NERACE) app
05 FEB 2026 1:10PM by PIB Delhi
The North Eastern Region Agri-Commodity E-Connect (NE-RACE) portal is fully operational and facilitates market linkages between farmers/Farmer Producer Organisations/ Self Help Groups/Cooperatives of the North Eastern Region (NER) and buyers across the country. As on 23.1.2026, 6807 sellers/ farmers/Farmer Producer Companies and 735 buyers have been onboarded, with 1797 agri-commodities listed on the platform. The total value of sales facilitated through the portal stands at ₹895.56 lakh.
The NE-RACE platform has significantly benefited farmers of North Eastern States including Sikkim by strengthening their access to national markets and enabling direct buyer–seller linkages.Through the NE-RACE portal, buyers from Sikkim have procured 130 metric tons of agri-produce valued at ₹54.40 lakh.
The multi-lingual helpdesk and helpline services under NE-RACE are utilised for farmer onboarding and operational support in Sikkim. As on 23.1.2026, 251 farmers from Sikkim have been onboarded on the portal.
Five outreach and onboarding programmes have been conducted in the State of Sikkim as on 23.1.2026. Further, International Buyer–Seller Meets are among the measures identified for enhancing outreach.
The NE-RACE platform supports buyer–seller matchmaking and provides logistics-related guidance through a multi-lingual helpdesk, field-level support, and State Coordinators, who assist in onboarding, resolving operational issues, and facilitating communication. These measures aim to strengthen digital market access and improve market preparedness of farmers in Sikkim.
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.