অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.আর.দা এগ্রো-ফোরেস্ত্রী অমসুং বেম্বু বেজ ইকোনোমিক ক্লস্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে
04 FEB 2026 2:24PM by PIB Imphal
এগ্রো-ফোরেস্ত্রী অমসুং বেম্বু সেক্তরশিং প্রমোসন তৌবা অসি মরুওইনা রাজ্য সরকারশিংনা পায়খৎলি। অদুম ওইনমক, ভারত সরকারনা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়, এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয় অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয় (দি.ও.এন.ই.আর.)নসু সেক্তরশিং অসিদা অখন্নবা প্রোজেক্তশিংদা সপ্পোর্ত পীদুনা রাজ্যশিংগী খোঙথাংশিংদা মতেং পাংশিল্লি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী মতুং ইন্না, এগ্রোফোরেস্ত্রী প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা ২০২৩-২৪দগী প্রধান মন্ত্রী রাস্ত্রিয় কৃশি বিকাস য়োজনা (পি.এম.আর.কে.ভি.ৱাই.) গী মখাদা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর তৌরবা স্কিম অমা চৎনহল্লে। স্কিম অসিনা নর্সরীশিং লিংখৎপা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ফার্মলেন্দশিংদা উ থাবা মফমগী কভর হেনগৎহন্নবা লৌমীশিংদা মরু, পাম্বী চারা, ক্লোন, হাইব্রিদ অমসুং ফগৎহল্লবা মখলশিং য়াওনা ক্বালিতী প্লান্টিং মেতরিএল সপ্লাই তৌবদা মীৎয়েং থম্লি। লৈবাক অসিগী অৱাং-নোংপোক লমদম য়াওনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। অসামদা, কার্বি অংলং অমসুং দিমা হাসাও জিলাশিং য়াওনা নর্সরীশিং শেমগৎপা, ত্রেনিং পীবা, অমসুং উ চারা লেম্না য়েন্থোকপদা মতেং পাংলি।
স্কিম অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পীশিনবা চহিগী এক্সন প্লানশিংগী খুত্থাংদা থবক পায়খৎলি অমসুং নর্সরীশিং অমসুং এগ্রোফোরেস্ত্রী দেমোন্সত্রেসন প্লোৎশিংগুম্বা থবক থৌরমশিংদা মতেং পাংলি। অসামদা লুপা করোং ১,০০০গী শেনফম পীখি। ২০২৩-২৪দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ৪.৫০গী শেনফম পুথোক্কনি। অনৌবা নর্সরী ৩৫ লিংখৎনবা লুপা করোর ৪.০৯ থাদোকখি। ২০২৫-২৬কী শেনবা চহিদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৫.২০ রোম থাদোকখ্রে, অমসুং অনৌবা নর্সরী ৫১ লিংখৎখ্রে।
২০২৩-২৪দা পি.এম.আর.কে.ভি.ৱাই.-অগ্রোফোরেস্ত্রী অসি হৌদোকখিবদগী অসামদা হৌজিক অহুমশুবা চহিদা লৈরি। প্রি-মিনরেল ফাইন্দিংশিংনা বেম্বু এগ্রোফোরেস্ত্রী য়াওনা ত্রীদা য়ুম্ফম ওইবা ফার্মিং সিস্তেমশিংগী খুত্থাংদা ইনকম দাইভর্সিফিকেসন অমসুং লাইবলিহুদ সপ্পোর্ত্তা কন্ত্রিব্যুসন উৎলি। ত্রী প্লান্তেসনগা লোইননা ইন্তর্ক্রোপশিং প্রমোৎ তৌবদা মীৎয়েং থম্লি, মসিনা লৌমীশিংদা ত্রী ক্রোপশিং থারিঙৈ মতমদা অতেনবা মতমগী ওইবা রিতর্নশিং ফংহনবদা মতেং পাংই, মসিনা শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা হেনগৎহল্লি অমসুং রিস্ক হন্থহল্লি।
মখা তানা, অসাম স্তেৎ বেম্বু মিসন (এ.এস.বি.এম.) না মরু ওইনা কার্বি আংলং অমসুং দিমা হাসাও দিস্ত্রিক্তশিংদা চাউরাক্না হেক্তর ১৫৮৫ কভর তৌদুনা ২০১৯দগী ২০২৬ ফাওবদা পাক-শন্না বেম্বু প্লান্তেসন ইনিসিয়েতিবশিং পায়খৎলি। মখোয়না নর্সরীশিং লিংখৎখ্রে, এৱারনেস প্রোগ্রামশিং পাংথোকখ্রে, অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা বেম্বু কল্তিভেসনদা লৌমী ৩০০ রোমদা ত্রেনিং পীখ্রে। স্তদী অমনা জিলা অনিমক্তা বেম্বু রিসোর্স য়াম্না লৈ হায়বা উৎখি, মসিনা ক্লস্তর দিবেলপমেন্ত প্লান্নিংবু লাইথোকহল্লি। মিসন অসিনা আসাম বেম্বু কনক্লেবগুম্বা থৌরমশিংগী খুত্থাংদা এন্তর্প্রাইজ দিবেলপমেন্ততা শরুক য়াখ্রে অমসুং বেম্বু ইন্সেন্স স্তিক মেকিং ক্লস্তরদা শেলগী মতেং কয়া পীদুনা মতেং পাংখ্রে। শেন্মিৎলোনগী ওইবা ইম্পেক্তশিং অদুদা বেম্বুগী পোত্থোক লৈবা মখলশিং য়েন্থোকপা, পুন্সি মহিংগী খুদোংচাবশিং শেমগৎপা, অমসুং মহৈ-মরোং লাখ ৬ থাবগী থবক য়াওরি। স্কিল দিভেলপমেন্ত ত্রেনিংনা শরুক য়ারিবা মীওই ৪০০ হেনবদা কান্নবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, খুৎলাই কিৎ ১,০২২ য়েন্থোকখি অমসুং প্রোসেস তৌরবা বেম্বুগী পোত্থোকশিং অসি অসাম পি.দবল্যু.দি. সেদ্যুলশিংগী রেৎশিংদা ইনকোর্পোরেৎ তৌদুনা মার্কেৎ এক্সেসসিবিলিতী হেনগৎহল্লি অমসুং বেম্বু আর্তিসানশিংদা থবক পীরি।
এন.ই.আর.দা বেম্বুদা য়ুম্ফম ওইবা ইকোনোমিক ক্লস্তরশিং শীজিন্নবা ঙম্নবা, দোনর মিনিস্ত্রীনা হৌখিবা মতমদা কার্বি আংলং (অসাম) অমসুং মোকোকচোং (নাগালেন্দ) কোনশিনবা, মার্কেত এক্সেস, প্রদক্ত মোদর্নাইজেসন, অমসুং দিজিতেল/রিতেল ইকোসিস্তেমশিংগা পুনশিন্নদুনা ত্রেদিস্নেল বেম্বু আর্তিসান ক্লস্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রোজেক্ত অনি অয়াবা পীখ্রে। মসিদা খ্বাইদগী ফবা প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং, সর্টিফাইদ বেম্বু প্লান্তেসনশিং, অমসুং নহাশিং অমসুং আর্তিসানশিংদা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজীশিংদা ত্রেনিং পীবা য়াওরি।
এন.ই.সি.বি.দি.সি.না অৱাং নোংপোক্কী বেম্বুগী পোত্থোকশিং অসি মালেমগী থাক্তা লৈহন্নবা অৱাং নোংপোক্কী বেম্বুগী পোত্থোকশিং অসি নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল মার্কেৎশিংদা য়ৌহন্নবা ই-কমর্সকী মকোক থোংবা পার্তনরশিংগা লোয়ননা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে।
হৌখিবা চহি ১০দা, এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা এগ্রোফোরেস্ত্রী অমসুং বেম্বু সেক্তরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত ৪২, লুপা করোর ২৩০.৩১গী তেংবাং পীখ্রে।
মসিগী পাউ অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী দা. সুকান্তা মজুমদারনা ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Strengthen Agro-forestry and Bamboo based Economic Clusters in NER
04 FEB 2026 2:24PM by PIB Delhi
Promotions of agro-forestry and bamboo sectors are mainly undertaken by State Governments. However, Government of India through Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Ministry of Environment, Forest and Climate Change and Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) also supplements the efforts of the States by providing support to specific projects in these sectors.
As per Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, to promote agroforestry, the Government has been implementing a Centrally Sponsored Scheme under Pradhan Mantri Rashtriya Krishi Vikas Yojana (PMRKVY) since 2023-24. The scheme focuses on establishing and strengthening nurseries and supplying Quality Planting Material including seeds, seedlings, clones, hybrids, and improved varieties to farmers for increasing tree cover on farmlands. It is implemented by States/UTs across the country, including those in the North Eastern Region. In Assam, assistance has been provided for nursery creation, training, and free sapling distribution including those in Karbi Anglong and Dima Hasao districts.
The scheme operates through Annual Action Plans submitted by States/UTs and supports activities such as nurseries and agroforestry demonstration plots. Assam was allocated Rs. 4.50 crore during 2023-24 to 2024-25, of which Rs. 4.09 crore was released, leading to establishment of 35 new nurseries. In FY 2025-26 so far, Rs. 5.20 crore has been released, and 51 new nurseries have been established.
Since its launch in 2023-24, PMRKVY-Agroforestry in Assam is now in its third year. Preliminary findings show contributions to income diversification and livelihood support through tree-based farming systems, including bamboo agroforestry. Emphasis is placed on promoting intercrops with tree plantations, enabling farmers to earn short-term returns during the gestation period of tree crops, thereby improving economic viability and reducing risk.
Further, the Assam State Bamboo Mission (ASBM) has also implemented extensive bamboo plantation initiatives, especially in Karbi Anglong and Dima Hasao districts, covering approximately 1,585 hectare from 2019 to 2026. They have established nurseries, conducted awareness programs, and trained around 300 farmers in scientific bamboo cultivation. A study showed substantial bamboo resources in both districts, facilitating cluster development planning. The mission has engaged in enterprise development through events like the Assam Bamboo Conclave and has supported a Bamboo Incense Stick Making Cluster with significant financial backing. Economic impacts include planting of 6 lakh saplings and distribution of high-yielding varieties of bamboo, creating livelihood opportunities. Skill development trainings have benefited over 400 participants. Additionally, 1,022 toolkits were distributed, and processed bamboo products were incorporated into the Assam PWD Schedule of Rates, enhancing market accessibility and employment for bamboo artisans.
To harness bamboo-based economic clusters in NER, the Ministry of DoNER has recently sanctioned two projects for strengthening traditional bamboo artisan clusters through market access, product modernization, and integration with digital/retail ecosystems as well as promotion of engineered bamboo products through cluster strengthening and export facilitation, covering Karbi Anglong (Assam) and Mokokchung (Nagaland). It includes state-of-the-art processing units, certified bamboo plantations, and training for youth and artisans in advanced technologies.
NECBDC has signed MoUs with leading e-Commerce partners to enable bamboo products from the North East reach national and international markets to position North East Bamboo product on the global stage.
Over the last ten years, under NEC Schemes, 42 projects related to the agroforestry and bamboo sector worth Rs. 230.31 crore have been supported.
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Lok Sabha today.