ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ୨୦୨୬ର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି ଭାରତ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅପାର ସୁଯୋଗର ଭୂମି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦାହରଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଏବେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାଠାରୁ ଶକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଶନ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଆମ ଆକାଂକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ, ଏଥିରେ ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ରହିଛି; ସେଥିପାଇଁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ନବସୃଜନ, ଭାରତରେ ନିବେଶ ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗୁରୁତ୍ୱ ବଢ଼ିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
27 JAN 2026 11:31AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ-୨୦୨୬’ର ଉଦଘାଟନ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହର ଏହି ନୂତନ ସଂସ୍କରଣରେ ପ୍ରାୟ ୧୨୫ଟି ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ଗୋଆରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଶକ୍ତି-ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ, ବହୁତ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଭାରତ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅପାର ସୁଯୋଗର ଭୂମି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦେଶର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ଶୀର୍ଷ ପାଞ୍ଚ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ, ଏହାର ରପ୍ତାନୀ ବ୍ୟାପକତା ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ବିସ୍ତାରିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଏହି କ୍ଷମତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହଭାଗୀତା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସ୍ଥାନ। ଏଥିସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ସେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତକାଲି ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଯାହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ "ସମସ୍ତ ଚୁକ୍ତିର ଜନନୀ" ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଚୁକ୍ତି ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅପାର ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦାହରଣ। ଏହି ଚୁକ୍ତି ବିଶ୍ୱ ଜିଡିପିର ପ୍ରାୟ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଚୁକ୍ତି ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ଆଇନର ଶାସନ ପ୍ରତି ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଇଏଫଟିଏ ସହିତ ଚୁକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ପରିପୂରକ କରି, ଏହାଦ୍ୱାରା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉଭୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ସେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଓ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବୟନଶିଳ୍ପ, ରତ୍ନ ଅଳଙ୍କାର, ଚମଡା ଓ ଜୋତା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା କେବଳ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।
ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, କେବଳ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ନିବେଶର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଏହାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଏଥିସହିତ ସମୁଦ୍ର ମନ୍ଥନ ମିଶନ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଅନୁସନ୍ଧାନ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିସରକୁ ଦଶ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୧୭୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ଲକ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଅବବାହିକା ପରବର୍ତ୍ତୀ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ନିଷେଧ କ୍ଷେତ୍ର ହ୍ରାସ କରିବା ସମେତ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହର ପୂର୍ବ ସଂସ୍କରଣରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆଇନ ଏବଂ ନିୟମ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତରେ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ବହୁତ ବଡ଼ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ନମ୍ବର ଦେଶ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୨୬୦ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟି ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ବାର୍ଷିକ ୩୦୦ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ଏହା ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲାଭ।
ଭାରତରେ ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ଚାହିଦା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଦେଶ ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ମୋଟ ଶକ୍ତି ଚାହିଦାର ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ଧରଣର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଘରୋଇ ଭାବରେ ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ପରିବହନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆବଶ୍ୟକ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାମ କରୁଛି, ଯାହା ସଦ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପୁନଃଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅନେକ ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି, ଭାରତକୁ ଏଲଏନଜି ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ପାଇପଲାଇନ ନେଟୱାର୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ହୋଇସାରିଛି, କିନ୍ତୁ ବଡ଼ ଧରଣର ସୁଯୋଗ ଏବେ ବି ଉପଲବ୍ଧ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସହରୀ ଗ୍ୟାସ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ସହରରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରୁଛି, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିବେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ବିପୁଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ, ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯେଉଥିପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ଓ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ରହିଛି।
"ଆଜିର ଭାରତ ସଂସ୍କାର ରୂପକ ଦ୍ରୁତଯାନରେ ବାହକ ହୋଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ସଂସ୍କାର କରୁଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ନିବେଶକ-ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଘରୋଇ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାର କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାଠାରୁ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ଶକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଶନ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଭାରତ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଏକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରୁଛି ଏଥିସହିତ ସୁଲଭ ବିଶୋଧନ ଓ ପରିବହନ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ରପ୍ତାନୀକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି ଏବଂ ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଆମ ଆକାଂକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ, ଏଥିରେ ୫୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ ସୁଯୋଗ ରହିଛି; ସେଥିପାଇଁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ନବସୃଜନ, ଭାରତରେ ନିବେଶ ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗୁରୁତ୍ୱ ବଢ଼ିଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the inaugural ceremony of India Energy Week 2026 via video conferencing
Today, India is a land of immense opportunities for the energy sector: PM
India–EU FTA is a remarkable example of coordination between two of the world’s largest economies: PM
India is now moving beyond energy security towards the mission of energy independence: PM
Our energy sector is at the heart of our aspirations, It holds 500 billion dollars in investment opportunities, that's why, Make in India, Innovate in India, Scale with India, Invest in India: PM
27 JAN 2026 11:31AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a gathering during the inauguration ceremony of India Energy Week 2026 via video conferencing today. Speaking on the occasion, Shri Modi remarked that in this new edition of Energy Week, representatives from nearly 125 countries have gathered in Goa. He highlighted that they have come to India to discuss an energy-secure and sustainable future and welcomed all the participants.
Highlighting that India Energy Week has, in a very short span of time, emerged as a global platform for dialogue and action, Prime Minister remarked that today India is a land of immense opportunities for the energy sector. He underlined that India is the world’s fastest growing economy, which means the demand for energy products in the country is continuously rising. He emphasized that India also offers excellent opportunities to meet global demand. Shri Modi noted that India is among the top five exporters of petroleum products in the world, with export coverage extending to more than 150 countries. He stated that this capacity of India will be of great benefit to all. He further stressed that the Energy Week platform is an excellent place to explore partnerships and extended his best wishes to all participants.
Prime Minister stated that before moving ahead with his remarks, he wished to highlight a major development. He noted that just yesterday, a significant agreement was signed between India and the European Union, which people across the world are calling the “mother of all deals.” Shri Modi emphasized that this agreement brings immense opportunities for India’s 140 crore people and millions across European nations. He underlined that it stands as a remarkable example of coordination between two of the world’s largest economies. The Prime Minister highlighted that the agreement represents nearly 25 percent of global GDP and about one-third of global trade. He remarked that beyond trade, the deal strengthens the shared commitment to democracy and the rule of law.
Shri Modi pointed out that the free trade agreement with the EU will complement the agreements with Britain and EFTA, thereby reinforcing both trade and global supply chains. He extended warm congratulations to India’s youth and all citizens for this achievement, and also conveyed his best wishes to those engaged in sectors such as textiles, gems and jewellery, leather, and footwear, noting that the agreement will prove highly beneficial for them. The Prime Minister stressed that this trade deal will not only boost manufacturing in India but also expand the services sector further. He affirmed that the free trade agreement will strengthen global business and investor confidence in India.
Emphasizing that India is actively working on global partnerships across every sector, Shri Modi remarked that in the energy sector alone, there are vast investment opportunities across different areas of the energy value chain. Shri Modi highlighted that India has significantly opened up its exploration sector and referred to the deep-sea exploration initiative known as the Samudra Manthan Mission. He stated that by the end of this decade, India aims to raise investments in the oil and gas sector to 100 billion dollars, with a target of expanding the scope of exploration to one million square kilometers. The Prime Minister noted that more than 170 blocks have already been awarded, and the Andaman and Nicobar basin is emerging as the next hydrocarbon hope.
Underlining that several reforms have been undertaken in the exploration sector, including reducing the No-Go areas, Shri Modi added that suggestions received during previous editions of India Energy Week have been incorporated into changes in Acts and Rules. He affirmed that companies investing in the exploration sector are certain to see increased profitability.
Prime Minister Modi highlighted another distinctive strength of India that makes investment in the energy sector highly beneficial. He remarked that India possesses a very large refining capacity and currently ranks second in the world in this regard. Shri Modi emphasized that soon India will become the number one country globally in refining capacity. He noted that India’s present refining capacity stands at around 260 MMT per annum, and continuous efforts are underway to raise it beyond 300 MMT per annum. The Prime Minister underlined that this represents a major advantage for investors.
Highlighting that LNG demand in India is continuously rising, and the country has set a target to meet 15 percent of its total energy demand through LNG, the Prime Minister emphasized the need to work across the entire LNG value chain and noted that India is undertaking large-scale efforts in transportation. Shri Modi remarked that India is working to build the vessels required for LNG transportation domestically, supported by a recently launched ship-building program worth seventy thousand crore rupees. He underlined that numerous investment opportunities have been created in constructing LNG terminals at Indian ports, as well as in regasification projects.
The Prime Minister stressed that India requires a vast pipeline network for LNG transportation, where significant investments have already been made, but large-scale opportunities still remain. He pointed out that city gas distribution networks have already reached many Indian cities and are rapidly expanding to others, making this sector highly attractive for investment.
Shri Modi observed that with India’s large population and steadily growing economy, the demand for petrochemical products will continue to rise, necessitating extensive energy infrastructure. He affirmed that investment in this area will yield substantial growth and added that there are also abundant opportunities in downstream activities for investors.
“Today’s India is riding on the Reforms Express and undertaking rapid reforms across every sector”, stressed Shri Modi. He emphasized that reforms are being carried out to strengthen domestic hydrocarbons while creating a transparent and investor-friendly environment for global collaborations. The Prime Minister underlined that India is now moving beyond energy security towards the mission of energy independence. He stated that India is developing an energy sector ecosystem capable of meeting local demand and, through affordable refining and transportation solutions, making exports highly competitive for the world.
The Prime Minister underlined that India’s energy sector lies at the center of the nation’s aspirations, offering investment opportunities worth 500 billion dollars. He concluded his remarks by calling upon the global community with the message: Make in India, Innovate in India, Scale with India, Invest in India.
Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri, Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant were present among other dignitaries at the event.