উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াৰ ৮০ কোটি টকা মূল্যৰ সাঁচি (অগৰু)কাঠৰ মূল্য শৃংখল উন্নয়ন আঁচনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন
সাঁচি কাঠ খণ্ড প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত 'স্থানীয়ৰ পৰা গোলকীয়’ৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ হ’বঃ সিন্ধিয়া
মুখ্যমন্ত্ৰী ডা০ মাণিক সাহাৰ নেতৃত্বত ত্ৰিপুৰাৰ সাঁচি কাঠৰ কৃষকসকলে সম্পূৰ্ণ মূল্য লাভ কৰিবঃ সিন্ধিয়া
আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে ত্ৰিপুৰাৰ উৎপাদন ক্ষমতা ৫০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা
24 JAN 2026 6:45PM by PIB Guwahati
আগৰতলা, ত্ৰিপুৰা
কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূব অঞ্চল উন্নয়ন (ড’নাৰ) আৰু যোগাযোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই শনিবাৰে তিনীদিনীয়া ত্ৰিপুৰা আৰু অসম ভ্ৰমণৰ দ্বিতীয় দিনা ত্ৰিপুৰাৰ উত্তৰ ফুলকাবাৰীত উপস্থিত হয়, য’ত তেওঁ ৮০ কোটি টকাৰ সাঁচি কাঠৰ মূল্য শৃংখল উন্নয়ন আঁচনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উন্নত উত্তৰ-পূবৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত তেওঁ এই ভ্ৰমণৰ সময়ত অঞ্চলটোৰ বাবে কেইবাটাও উন্নয়নমূলক পদক্ষেপ লৈছে। ইয়াৰে কিছুমান শুকুৰবাৰে ভ্ৰমণৰ প্ৰথম দিনটোত জনসাধাৰণৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰা হৈছিল, আজি সাঁচি কাঠৰ মূল্য শৃংখলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে আৰু কাইলৈ এই ভ্ৰমণৰ অন্যতম বৃহৎ উপহাৰ হিচাপে মাতাবাৰী পৰ্যটন চাৰ্কিট উদ্বোধন কৰা হ'ব। শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয় যে ভাৰতৰ সাঁচি কাঠ উৎপাদন ক্ষমতা মূলতঃ ত্ৰিপুৰা আৰু অসমত কেন্দ্ৰীভূত আৰু এই আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে দুয়োখন ৰাজ্যৰ শক্তিত নতুন শক্তি প্ৰৱাহিত কৰা।
৮০ কোটি টকাৰ আঁচনিৰ জৰিয়তে সম্পূৰ্ণ সাঁচি কাঠৰ মূল্য শৃংখল বিকশিত কৰা হবঃ সিন্ধিয়া -
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সিন্ধিয়াই ব্যাখ্যা কৰে যে এই আঁচনিখনে কৃষকসকলৰ পথাৰত থকা গছৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত সুগন্ধি বটললৈকে সমগ্ৰ সাঁচি কাঠৰ মূল্য শৃংখলক শক্তিশালী কৰিব।
তেওঁ অৱগত কৰে যে এই আঁচনিৰ অধীনত দুখন কেন্দ্ৰীয় প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কেন্দ্ৰ (চি পি চি) স্থাপন কৰা হ'ব, এটা গোলাঘাটত (অসম) আৰু আনটো ত্ৰিপুৰাৰ এই অঞ্চলত। এই কেন্দ্ৰসমূহে ব্যাপক প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, ব্ৰেণ্ডিং আৰু বিপণন সক্ষম কৰিব, মধ্যস্থতাকাৰী আঁতৰ কৰিব আৰু কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ সম্পূৰ্ণ মূল্য লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।
জি আই টেগ, ৰপ্তানিৰ কোটা বৃদ্ধি আৰু বিশ্ব বজাৰত প্ৰৱেশাধিকাৰ সক্ষম কৰাৰ বাবে ডিজিটেল অনুমতি -
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সাঁচি কাঠ খণ্ডক গোলকীয়ভাবে প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তুলিবলৈ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ভৌগোলিক সূচক (জিআই) টেগ প্ৰাপ্ত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে; ৰপ্তানি কোটা ছয়গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে; সাঁচি কাঠ চিপছ ৰপ্তানি ২৫,০০০ কিলেপ্ৰামৰ পৰা ১.৫০ লাখ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে; সাঁচি কাঠ তেল ৰপ্তানি ১,৫০০ কিলেপ্ৰামৰ পৰা ৭,৫০০ কিলোগ্ৰামলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে; আৰু স্থান আৰু অনুমতিবোৰ ডিজিটেল প্লেটফৰ্মত একত্ৰিত কৰা হৈছে যাতে কৃষকসকলে পোনপটীয়াকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ইয়াৰ স্পষ্ট উদ্দেশ্য হৈছে মধ্যস্থতাকাৰীসকলক আঁতৰোৱা আৰু সম্পূৰ্ণ লাভ প্ৰত্যক্ষভাৱে কৃষকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰা।
ফুলকাবাৰীৰ সাঁচি কাঠ খণ্ডঃ 'স্থানীয়ৰ পৰা গোলকীয়আৰু অ ডি অপি"-ৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ--
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ফুলকাবাৰীৰ সাঁচি কাঠ খণ্ড প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ 'স্থানীয়ৰ পৰা গোলকীয়’ , ‘ভোকেল ফৰ স্থানীয়’ আৰু 'এখন জিলা এটা সামগ্ৰী’ (অ’ ড অ’ পি) ৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ হিচাপে থিয় দিছে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত বৰ্তমান প্ৰায় ১৫ কোটি সাঁচি গছ আছে, যাৰ প্ৰায় ৯০ শতাংশ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত অৱস্থিত। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ত্ৰিপুৰাৰ উৎপাদন ক্ষমতা ৫০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ত্ৰিপুৰাৰ সাঁচি কাঠৰ বজাৰত প্ৰত্যক্ষ গোলকীয় সংযোগৰ সৈতে ২,০০০ কোটি টকাৰ বাৰ্ষিক লেনদেনৰ সম্ভাৱনা আছে -
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে অহা ৩-৪ বছৰৰ ভিতৰত কেৱল ত্ৰিপুৰাৰ সাঁচি কাঠৰ বজাৰখনেই ২,০০০ কোটি টকাৰ বাৰ্ষিক টাৰ্ণ অ’ভাৰৰ সম্ভাৱনা বিকশিত কৰিব পাৰে।
কৃষকসকলক বিশ্বৰ বজাৰৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ কৰিবলৈ ক্ৰেতা-বিক্ৰেতাৰ বৈঠকৰ আয়োজন কৰা হৈছে। তেওঁ কাটাৰৰ ক্ৰেতাৰ সৈতে শেহতীয়াকৈ হোৱা এখন বৈঠকৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত কৃষকসকল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেতাৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ জড়িত আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশনাৰ অধীনত ত্ৰিপুৰাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি -
ভাষণৰ সামৰণি মাৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই আঁচনিখন প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ অনন্য শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ দৃষ্টিভংগীৰ ফলাফল। এবছৰৰো অধিক সময় ধৰি এই দিশত ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টা চলি আছে আৰু আজি সেই প্ৰচেষ্টাৰ ফল পোৱা গৈছে।
তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বত, সাঁচি কাঠ খণ্ডক বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা
হ’ব, যাৰ ফলত ৰাজ্যখন আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দিশত এক নতুন মান হিচাপে পৰিগণিত হ'ব।
ত্ৰিপুৰাৰ বাবে উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ শৃংখলা অব্যাহত আছে -
মন্ত্ৰী সিন্ধিয়াই কয় যে তেওঁ আজি সাঁচি কাঠ প্ৰকল্পৰ বাবে ত্ৰিপুৰাত থকাৰ সময়তে ৰাজ্যখনৰ বাবে আন কেইবাটাও উন্নয়নমূলক পদক্ষেপো আগবাঢ়িছে। কালি তেওঁ ২২০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰে, আগৰতলা চৰকাৰ আন্তঃ মহাবিদ্যালয় প্ৰকল্প (১৯২ কোটি টকা) আৰু মাতৃ তথা শিশু স্বাস্থ্য চিকিৎসালয় (২০০কোটি টকা)ৰ পৰ্যালোচনা কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে অৱগত কৰে যে দেওবাৰে তেওঁ ২৮০ কোটি টকাৰ মাতাবাৰী পৰ্যটন চাৰ্কিটৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya Scindia Lays Foundation Stone of ₹80 Crore Agarwood Value Chain Development Scheme
Agarwood sector will become a strong example of ‘Local to Global’ under PM Modi’s leadership: Scindia
Tripura’s agarwood farmers will receive full value under the leadership of Chief Minister Dr Manik Saha: Scindia
Scheme aims to increase Tripura’s production capacity by up to 50%
24 JAN 2026 6:45PM by PIB Delhi
Agartala, Tripura
Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER) and Communications, Shri Jyotiraditya Scindia, on Saturday, during the second day of his three-day visit to Tripura and Assam, reached North Fulkabari in Tripura, where he laid the foundation stone of the ₹80 crore Agarwood Value Chain Development Scheme.
On the occasion, the Union Minister said that under Prime Minister Narendra Modi’s vision for a developed Northeast, he has brought several development initiatives for the region during this visit. Some of these were dedicated to the public on the first day of the visit on Friday, the foundation stone for the agarwood value chain has been laid today, and tomorrow the Matabari Tourism Circuit will be inaugurated as the one of the biggest gift of this visit.
Shri Scindia stated that India’s agarwood production capacity is primarily concentrated in Tripura and Assam, and this scheme aims to infuse new energy into the strengths of both states.
Complete Agarwood Value Chain to be Developed through ₹80 Crore Scheme: Scindia--
Union Minister Shri Scindia explained that the scheme will strengthen the entire agarwood value chain from trees in farmers’ fields to perfume bottles in international markets.
He informed that two Central Processing Centres (CPCs) will be established under the scheme, one in Golaghat (Assam) and the other in this region of Tripura. These centres will enable comprehensive processing, branding and marketing, eliminating middlemen and ensuring that farmers receive the full value of their produce.
GI Tag, Increased Export Quota and Digital Permissions to Enable Global Market Access--
Union Minister said several key steps have been taken to make the agarwood sector globally competitive. The process for obtaining a Geographical Indication (GI) tag is underway; export quotas have been increased six-fold; agarwood chips exports have been raised from 25,000 kg to 1.5 lakh kg; agarwood oil exports from 1,500 kg to 7,500 kg; and sites and permissions are being integrated on a digital platform so that farmers can directly connect with international markets.
He emphasized that the clear objective is to remove intermediaries and ensure that the full benefit reaches farmers directly.
Fulkabari’s Agarwood Sector: A Living Example of ‘Local to Global’ and ‘ODOP’--
The Union Minister said that Fulkabari’s agarwood sector stands as one of the strongest examples of Prime Minister Modi’s vision of ‘Local to Global’, ‘Vocal for Local’ and ‘One District One Product (ODOP)’.
He noted that India currently has around 150 million agarwood trees, nearly 90% of which are located in the Northeastern states. Through this scheme, Tripura’s production capacity is expected to increase by up to 50%.
Tripura’s Agarwood Market Has Potential for ₹2,000 Crore Annual Turnover with Direct Global Linkages--
Minister expressed confidence that within the next 3–4 years, Tripura’s agarwood market alone can develop an annual turnover potential of ₹2,000 crore.
To connect farmers directly with global markets, buyer-seller meets are being organized. He cited a recent meeting with buyers from Qatar, where farmers were directly linked with international purchasers.
Commitment to Taking Tripura to New Heights under the Prime Minister’s Guidance--
Concluding his address, the Union Minister said that this scheme is a result of Prime Minister Narendra Modi’s vision of focusing on the unique strengths of each state. Continuous efforts have been underway in this direction for over a year, and today those efforts have borne fruit.
He expressed confidence that in partnership with the Tripura Government, the agarwood sector will be given global recognition, making the state a new benchmark in the journey towards Atmanirbhar Bharat.
Series of Development Initiatives for Tripura Continues--
Minister Scindia stated that while he is in Tripura today for the agarwood project, several other development initiatives for the state are also progressing. Just yesterday, he laid foundation stones and inaugurated projects worth ₹220 crore, reviewed the Agartala Government Inter College project (₹192 crore) and the Maternal & Child Health Hospital (₹200 crore).
Union Minister further informed that on Sunday, he will lay the foundation stone for the ₹280 crore Matabari Tourism Circuit.