PIB Backgrounder
From Savings to Strength: Empowering India’s Girls Through Sukanya Samriddhi Yojana
21 JAN 2026 12:40PM by PIB Delhi
Key Takeaways
· The Sukanya Samriddhi Yojana was launched on 22 January 2015 under the Government’s Beti Bachao, Beti Padhao campaign.
· It is a small savings scheme notified by the Government of India, under which deposits earn interest at rates notified by the Government from time to time and the amounts are payable in accordance with the Scheme rules. Currently, interest rate under SSY is 8.2%.
· Since inception, over 4.53 crore accounts have opened and total deposits amount to more than ₹3.33 lakh crores (as of December 2025).
Empowering Daughters: The Vision Behind Sukanya Samriddhi Yojana
The Sukanya Samriddhi Yojana (SSY) shines as a powerful symbol of hope and empowerment for millions of young girls across India, reflecting the Government’s deep-rooted commitment to nurturing their dreams and securing their futures. Launched on 22 January 2015 under the Beti Bachao, Beti Padhao campaign, the scheme was envisioned as more than just a savings initiative. It was designed as a bridge between financial security and social transformation. By encouraging families to plan early for their daughters’ education and well-being, SSY has helped instill a sense of confidence, inclusion, and long-term progress at the grassroots level.
As the SSY completes 11 years on 22 January 2026, it stands as a testament to the collective faith of millions of families in the promise of their daughters. Since inception, over 4.53 crore accounts have opened. Each account tells a story of belief in a girl child’s potential, reinforcing the idea that empowering one girl strengthens families, communities, and ultimately the nation itself- making SSY a nationwide movement towards equality and opportunity.
Securing the Future of Girls: How Sukanya Samriddhi Yojana Works
DID YOU KNOW?
The current interest rate in the SSY scheme of 8.2%[1] per annum is among the highest for savings instruments dedicated to daughters!
The SSY Scheme is a low-risk deposit scheme with the Government guaranteeing the principal amount and the interest payment as per the rates decided each quarter and paid annually.
The scheme carries both economic and social significance, it is not merely a financial investment, but a catalyst for securing a bright and prosperous future for the girl child. It is meant to meet the education and marriage expenses of a girl child. By advancing her education, financial security, and agency, the initiative strengthens women’s empowerment and contributes to the vision of an Atmanirbhar in the future.
What is SSY account and who can open it?
A SSY account is an account that holds the funds deposited towards the SSY scheme. Parents or legal guardians can open an account for their Indian girl child at any India Post office or branch of any Public Sector Bank and authorised Private Sector Banks (HDFC Bank, Axis Bank, ICICI Bank and IDBI Bank).
• The account may be opened anytime from the birth of the girl child until she attains the age of 10 years.
• Only one SSY account is permitted per girl child, and a family can open accounts for a maximum of two girl children. However, more than two accounts are allowed in cases of twins or triplets, subject to submission of an affidavit along with the relevant birth certificates.
• The account is transferable to any location within India.
Notably, the account is managed by the parent/ guardian until the girl child reaches the age of eighteen. This allows the guardian to oversee the savings and ensure that the funds are utilized effectively for the child’s education and future needs. Upon turning eighteen, the account holder can take control of the account herself by submitting the necessary documents.
Which documents are required for opening an account?
To open a SSY account, four key documents are required-
• Sukanya Samriddhi Account Opening Form, available at banks/ post-office
• Birth certificate of girl child
• Aadhaar Number issued by the Unique Identification Authority of India
• Permanent Account Number or Form 60 as defined in the Income Tax Rules
How much deposit is required for SSY account?
DID YOU KNOW?
Total deposits in SSY accounts have crossed ₹ 3,33,000 crore! (December 2025)
Parents and guardians can start with a minimum initial deposit of ₹250 in the SSY account, and subsequent deposits can be made in multiples of ₹50, provided that at least ₹250 is deposited in a financial year. The total annual deposit limit is capped at ₹1,50,000- any excess amount will not earn interest and will be returned.
Deposits can be made for a period of up to fifteen years from the account opening date.
How is interest calculation done?
Calculated every month, the interest is added to the account at the end of each financial year. Even if the account is transferred to another bank or post office during the year, the interest is still credited at the end of the financial year, ensuring steady and secure growth of the savings for the girl child.
How does one withdraw money from the SSY account?
An account holder may withdraw up to 50% of the balance available at the end of the preceding financial year for educational purposes. This facility becomes available once the account holder attains the age of eighteen or passes the tenth standard, whichever occurs earlier. To apply, the account holder must submit a formal application supported by relevant documents, such as a confirmed admission offer or a fee slip issued by the educational institution specifying the required expenses.
The withdrawal may be taken either as a lump sum or in installments, subject to a maximum of one withdrawal per year for a period of up to five years. In all cases, the withdrawn amount must not exceed the actual fees and charges indicated in the submitted documents.
When does the SSY account mature? Can one close it early?
The SSY account matures upon the completion of twenty-one years of its opening date. Early closure of the account is allowed only under specific conditions:
When the account holder intends to marry before the account reaches maturity
• The account holder must submit an application along with a declaration on non-judicial stamp paper, duly attested by a notary, and proof of age confirming that they will be at least eighteen years old on the date of marriage.
• The account may be closed only within one month prior to the marriage or within three months after the marriage. Upon approval, the account holder may apply to withdraw the balance along with the applicable interest, ensuring timely access to funds.
In the event of the account holder’s death
• The account may be closed immediately upon submission of an application and the death certificate issued by the competent authority.
• The balance, together with interest accrued up to the date of death, will be paid to the guardian.
• Interest for the period between the date of death and the account’s closure will be calculated at the rate applicable to Post Office Savings Accounts.
However, premature closure is not permitted within the first five years from the date of account opening.
Why Sukanya Samriddhi Yojana Is a Smart Choice for the Girl Child
A renowned government-backed savings scheme, the SSY is aimed at building long-term financial security for the girl child by offering high returns, tax benefits, and flexible withdrawal options for education and future needs. It offers several benefits designed to secure the financial future of a girl child-
The scheme provides an attractive interest rate, which is periodically notified by the Ministry of Finance, helping savings grow steadily over time.
Investments made under the scheme qualify for tax benefits under Section 80C of the Income Tax Act, 1961.
Deposit range is large, with a minimum annual contribution of ₹250 and a maximum of ₹1.5 lakh. Besides, partial withdrawal facility can be availed.
Even if the account is not closed at maturity, it continues to earn interest at the rate applicable to Post Office Savings account.
A Scheme That Grows with Her
The Sukanya Samriddhi Yojana stands as a meaningful step toward building a secure and empowered future for girls in India. By encouraging long-term savings and placing education and financial independence at the forefront, the scheme promotes both economic responsibility within families and broader social progress.
The consistent rise in account adoption highlights the growing trust in and impact of this initiative. As India advances toward greater gender equality and inclusion, SSY plays a vital role in ensuring that every girl is supported with the resources and confidence she needs to grow, succeed, and realize her full potential.
References
Ministry of Finance
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2094807&reg=3&lang=2#:~:text=Maturity%20of%20the%20account,access%20to%20funds%20when%20needed.
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1778546&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1990745&reg=3&lang=2
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/jan/doc20221207101.pdf
Prime Minister's Office
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2191605&reg=3&lang=1
Directorate of Small Savings, Govt. of Assam
https://smallsavings.assam.gov.in/portlets/take-care-with-sukanya-samriddhi-account
https://finance.assam.gov.in/portlets/sukanya-samriddhi-for-your-girl-child
Government of Uttar Pradesh, Moradabad Division
https://moradabaddivision.nic.in/scheme/sukanya-samriddhi-yojana/
Sansad.in
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/178/AU767.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU3747_MIzukL.pdf?source=pqals
mygov.in
https://transformingindia.mygov.in/scheme/sukanya-samriddhi-yojana/#intro
State Bank of India
https://www.sbisecurities.in/calculators/sukanya-samriddhi-yojana
https://sbi.bank.in/web/personal-banking/investments-deposits/govt-schemes/sukanya-samriddhi-yojana
Others
https://www.ibef.org/news/over-us-36-72-billion-deposited-in-banks-under-sukanya-samriddhi-scheme-prime-minister-mr-narendra-modi
Click here for pdf file.

PIB Headquarters
ସଞ୍ଚୟରୁ ଶକ୍ତି : ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନାରେ ଭାରତର ଝିଅଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ
21 JAN 2026 12:40PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିନ୍ଦୁ
• ସରକାରଙ୍କ ‘ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ’ ଅଭିଯାନରେ ୨୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା
• ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଜମା ରାଶି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହାରରେ ସୁଧ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଯୋଜନାର ନିୟମ ଅନୁସାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାହା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନାର ସୁଧ ହାର ରହିଛି ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ
• ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନରୁ ଡିସେମ୍ୱର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୪.୫୩ କୋଟି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲା ଯାଇଛି ଏବଂ ସର୍ବମୋଟ ୩.୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଛି
• ଝିଅମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣ:ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ସାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଝିଅଙ୍କ ଆଶା ଓ ସଶକ୍ତିକରଣର ପ୍ରତୀକ ହେଉଛି ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା। ଏହି ଯୋଜନା ଝିଅମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ । ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଅଭିଯାନରେ ୨୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇନାହିଁ। ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ସାମାଜିକ ରୂପାନ୍ତର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବେ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଛି। ଆରମ୍ଭରୁ ଝିଅଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଯୋଜନା କରିବାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରି, ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଓ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ପ୍ରଗତି।
୨୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ପୂରଣ କରିଛି ୧୧ ବର୍ଷ। ଝିଅମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରର ଯେଉଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ଅଛି, ତାହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ ଏହି ଯୋଜନା। ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନରୁ ୪.୫୩ କୋଟି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲା ଯାଇଛି। ଝିଅଙ୍କ କ୍ଷମତା ଉପରେ ଥିବା ଭରସାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକାଉଣ୍ଟ। ଗୋଟିଏ ଝିଅକୁ ସଶକ୍ତ କଲେ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର ସଶକ୍ତ ହେବ, ସମୁଦାୟ ସଶକ୍ତ ହେବ ଓ ଏହିପରି ଭାବେ ଶେଷରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ ହେବ। ଏହି କଥାକୁ ଦୋହରାଇଥାଏ, ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା। ସମାନତା ଓ ସୁଯୋଗ ଦିଗରେ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ।
ଝିଅମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ସୁରକ୍ଷା: ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା କେମିତି କାମ କରେ
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ?
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇର ବାର୍ଷିକ ସୁଧ ହାର ହେଉଛି ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷୁଦ୍ର ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସୁଧ ମଧ୍ୟରୁ ଝିଅଙ୍କମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସର୍ବାଧିକ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ହେଉଛି କମ୍ ରିସ୍କ ଥିବା ଏକ ଜମା ଯୋଜନା ଯେଉଁଠି ମୂଳ ଜମାରାଶି ଉପରେ ଓ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହାରରେ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ତିନି ମାସରେ ସୁଧ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥାଏ ଓ ବର୍ଷ ଶେଷରେ ତାହା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ଏହି ଯୋଜନାର ଉଭୟ ଆର୍ଥିକ ଓ ସାମାଜିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ଏହା କେବଳ ଏକ ଆର୍ଥିକ ନିବେଶ ନୁହେଁ। ଏହା ହେଉଛି ଝିଅମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏକ ଯୋଜନା। ଏହା ଝିଅର ଶିକ୍ଷା ଓ ବାହାଘର ଖର୍ଚ୍ଚ ତୁଳାଇବ। ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା, ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏହି ଯୋଜନା ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଯାହାକି ନାରୀ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ କ’ଣ ଓ ଏହା କିଏ ଖୋଲି ପାରିବ ?
ଏକ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ ହେଉଛି ଏକ ଆକାଉଣ୍ଟ ଯେଉଁଠାରେ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଜମା ହୋଇଥିବା ପାଣ୍ଠି ରଖାଯାଇଥାଏ। ପିତାମାତା କିମ୍ବା ଆଇନଗତ ଅଭିଭାବକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଭାରତୀୟ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନ ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ଭାରତୀୟ ଡାକଘର କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଅଧିକୃତ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏଚ୍‌ଡିଏଫସି ବ୍ୟାଙ୍କ, ଆକ୍ସିସ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଆଇସିଆଇସିଆଇ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଆଇଡିବିଆଇ ବ୍ୟାଙ୍କ)ର ଶାଖାରେ ଏକ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିପାରିବେ।
-ଝିଅ ଜନ୍ମ ହେବା ଦିନଠୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତାକୁ ୧୦ ବର୍ଷ ବୟସ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯେକୌଣସି ଦିନ ସେହି ଝିଅ ନାଁରେ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲା ଯାଇପାରିବ।
-ଜଣେ ଝିଅ ପାଇଁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲା ଯାଇ ପାରିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ସର୍ବାଧିକ ୨ ଜଣ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲି ପାରିବେ। ତେବେ ଯାଆଁଳା ଝିଅ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବା ଏକା ଥରେ ୩ଟି ଝିଅ ଜନ୍ମ ହେଲେ ସେମାନଙ୍କ ଜନ୍ମପ୍ରମାଣ ପତ୍ର ଓ ଆବଶ୍ୟକ ସତ୍ୟପାଠ ଦାଖଲ କରି ପରିବାର ପିଛା ଦୁଇରୁ ଅଧିକ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଖୋଲା ଯାଇ ପାରିବ।
-ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟ ନେଇ ହେବ।
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କଥା ହେଲା ଝିଅଟି ୧୮ ବର୍ଷ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବାପା ମାଆ କିମ୍ୱା ଅଭିଭାବକ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଜମା ରାଶି ଉପରେ ବାପା ମାଆ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ନଜର ରହିବ। ଝିଅର ଶିକ୍ଷା ତଥା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହି ଟଙ୍କା ଠିକରେ ଉପଯୋଗ ହେଉଛି କି ନାହିଁ, ତାହା ସେମାନେ ଜାଣିପାରିବେ। ଝିଅକୁ ୧୮ ବର୍ଷ ହେବା ପରେ ଆବଶ୍ୟକ କାଗଜପତ୍ର ଦାଖଲ କରି ସେ ନିଜେ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ।
ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାକୁ କେଉଁ କାଗଜପତ୍ର ଦରକାର ?
ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାଗଜପତ୍ର ଦରକାର
ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଫର୍ମ। ଏହା ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ଓ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖାରେ ମିଳିଥାଏ
ଝିଅର ଜନ୍ମ ପ୍ରମାଣପତ୍ର
ଆଧାର କାର୍ଡ
ପାନ୍ କାର୍ଡ ବା ଆୟକର ନିୟମର ଫର୍ମ ୬୦
ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇରେ କେତେ ଟଙ୍କା ଜମା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ?
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ?
ଡିସେମ୍ୱର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇରେ ଜମା ରାଶି ୩,୩୩,୦୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଟପିଲାଣି !
ବାପା ମାଆ କିମ୍ୱା ଅଭିଭାବକ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଆରମ୍ଭରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ୨୫୦ ଟଙ୍କା ଜମା କରିପାରିବେ। ପରେ ଏହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିହେବ। ୫୦, ୧୦୦, ୧୫୦ … ଏମିତି ବୃଦ୍ଧି କରିହେବ। ବର୍ଷକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ୨୫୦ ଟଙ୍କା ଜମା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବର୍ଷକୁ ଗୋଟିଏ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସର୍ବାଧିକ ୧,୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଜମା କରିହେବ। ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଜମା କଲେ, ସେଥିରେ ସୁଧ ମିଳିବ ନାହିଁ।
ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ଦିନରୁ ୧୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟଙ୍କା ଜମା କରିହେବ।
ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇରେ କେମିତି ସୁଧ ହିସାବ କରାଯାଏ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ସୁଧ ହିସାବ କରାଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷରେ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଏହି ସୁଧକୁ ଯୋଡ଼ା ଯାଏ। ଯଦି ବି ଆକାଉଣ୍ଟ ଅନ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ବା ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ଶାଖାକୁ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ କରାଯାଏ, ତେବେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷରେ ହିଁ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ କାରବାର ଠିକ୍ ରହେ ଓ ସଞ୍ଚୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ସହିତ ତାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥାଏ।
ଜଣେ କେମିତି ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ଟଙ୍କା କାଢ଼ି ପାରିବ?
ଝିଅର ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଯେତେ ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି, ତାର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଟଙ୍କା କାଢ଼ି ହେବ। ଝିଅକୁ ୧୮ ବର୍ଷ ହେବା ପରେ କିମ୍ୱା ସେ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ପାସ୍ କରିବା ପରେ ଏହି ସୁବିଧା ମିଳିବ। ଟଙ୍କା କାଢ଼ିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଫର୍ମରେ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତା ସହିତ ଆବଶ୍ୟକ କାଗଜପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯେମିତିକି ନାମଲେଖାର ନିଶ୍ଚିତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ଫି ରସିଦ। କେତେ ଟଙ୍କା ଦରକାର, ତାହା ଲେଖି କରି ଦେବେ ସଂପୃକ୍ତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ।
ଥରକେ କିମ୍ୱା କିସ୍ତିରେ ଏହି ଟଙ୍କା ବାହାର କରିହେବ। ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବର୍ଷକୁ ଥରେ ଲେଖାଏଁ ଏହି ଟଙ୍କା ବାହାର କରିହେବ। ପ୍ରକୃତ ଫି ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଜଣେ କାଢ଼ି ପାରିବ ନାହିଁ।
ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ କେତେବେଳେ ମ୍ୟାଚୁରିଟି ହୁଏ ? ଜଣେ ଏହାକୁ ଆଗୁଆ ବନ୍ଦ କରିପାରିବ କି ?
ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାର ୨୧ ବର୍ଷ ହେଲେ ଏହା ମ୍ୟାଚୁରିଟି ହେବ। କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାକୁ ଆଗୁଆ ବନ୍ଦ କରାଯାଇପାରିବ।
ଆକାଉଣ୍ଟ ମ୍ୟାଚୁଅର୍ ହେବା ଆଗରୁ ହିତାଧିକାରୀ ବାହା ହେଲେ
-ଏପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖାତାଧାରକଙ୍କୁ ଏକ ଆବେଦନପତ୍ର ସହିତ ଏକ ନନ୍-ଜୁଡିସିଆଲ୍ ଷ୍ଟାମ୍ପ ପେପରରେ ଏକ ଘୋଷଣାପତ୍ର, ନୋଟାରୀ ଦ୍ୱାରା ଯଥାର୍ଥ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା ସହ ବିବାହ ତାରିଖରେ ସେମାନଙ୍କର ବୟସ ଅତି କମରେ ଅଠର ବର୍ଷ ହେବ ବୋଲି ନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିବା ବୟସର ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ବାହା ହେବାର ମାସେ ଆଗରୁ କିମ୍ୱା ବାହା ହେବାର ୩ ମାସ ଭିତରେ ଆକାଉଣ୍ଟ ବନ୍ଦ କରାଯାଇପାରିବ। ଅନୁମୋଦନ ପରେ ଜମା ରାଶି କାଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହେଲେ
ଏପରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୃତ୍ୟୁର ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସହିତ ଆବେଦନ କଲେ ତୁରନ୍ତ ଆକାଉଣ୍ଟ ବନ୍ଦ କରି ଦିଆଯିବ।
ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଯେତେ ଟଙ୍କା ଜମା ଥିଲେ, ସମସ୍ତ ରାଶି ସୁଧ ସହିତ ଅଭିଭାବକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ମୃତ୍ୟୁର ତାରିଖ ଓ ଆକାଉଣ୍ଟ ବନ୍ଦ ହେବା ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ସେଭିଂ ଆକାଉଣ୍ଟ ହାରରେ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ତେବେ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବାର ୫ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା କାହିଁକି ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ପସନ୍ଦ ?
ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ହେଉଛି ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥିତ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା। ଏହା ଅଧିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଓ କର ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସୁବିଧାଜନକ ଟଙ୍କା କାଢ଼ିବାର ସୁବିଧା ଅଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିଥାଏ । ଜଣେ ଝିଅର ଆର୍ଥିକ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏହା ସୁରକ୍ଷିତ କରିଥାଏ।
ଏହି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଭଲ ସୁଧ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ନିୟମିତ ଭାବେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଏହି ସୁଧ ହାର ସ୍ଥିର କରିଥାଏ। ଫଳରେ ଜମା ରାଶି ଲଗାତର ଭାବେ ବଢ଼ିଥାଏ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ନିବେଶ ଉପରେ ଆୟକର ଆଇନ ୧୯୬୧ ସେକ୍ସନ ୮୦ସି ଅନୁସାରେ ରିହାତି ମିଳିଥାଏ ।
ଜମା ରାଶିରେ ରହିଛି ଅନେକ ସୁବିଧା। ଜଣେ ୨୫୦ ଟଙ୍କାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜମା କରିପାରିବ। ଏହା ସହିତ ଆଂଶିକ ଉଠାଣର ବି ସୁବିଧା ଅଛି।
ମ୍ୟାଚୁରିଟି ପରେ ବି ଯଦି ଆକାଉଣ୍ଟ ବନ୍ଦ ନ ହୁଏ, ତେବେ ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ସଞ୍ଚୟ ଖାତା ଅନୁସାରେ ମିଳିବ ସୁଧ।
A Scheme That Grows with Her
ଭାରତର ଝିଅମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସଶକ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସଞ୍ଚୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଯାହାକି ଶିକ୍ଷା ଓ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ପରିବାର ଓ ବୃହତ ସାମାଜିକ ଉନ୍ନତିରେ ଏହି ଯୋଜନା ଆର୍ଥିକ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଦିନକୁ ଦିନ ଲଗାତର ଭାବେ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ଓ୍ୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ ବଢୁଛି। ଏଥିରୁ ଜଣା ପଡୁଛି ଏହାର ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ପଡୁଛି। ତା ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ଭରସା ବି ବଢୁଛି। ଭାରତ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଓ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢୁଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅର ବିକାଶରେ, ତାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ନାହିଁ। ଫଳରେ ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ସେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିବ। …
References
Ministry of Finance
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2094807&reg=3&lang=2#:~:text=Maturity%20of%20the%20account,access%20to%20funds%20when%20needed.
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1778546&reg=3&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1990745&reg=3&lang=2
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/jan/doc20221207101.pdf
Prime Minister's Office
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2191605&reg=3&lang=1
Directorate of Small Savings, Govt. of Assam
https://smallsavings.assam.gov.in/portlets/take-care-with-sukanya-samriddhi-account
https://finance.assam.gov.in/portlets/sukanya-samriddhi-for-your-girl-child
Government of Uttar Pradesh, Moradabad Division
https://moradabaddivision.nic.in/scheme/sukanya-samriddhi-yojana/
Sansad.in
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/178/AU767.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU3747_MIzukL.pdf?source=pqals
mygov.in
https://transformingindia.mygov.in/scheme/sukanya-samriddhi-yojana/#intro
State Bank of India
https://www.sbisecurities.in/calculators/sukanya-samriddhi-yojana
https://sbi.bank.in/web/personal-banking/investments-deposits/govt-schemes/sukanya-samriddhi-yojana
Others
https://www.ibef.org/news/over-us-36-72-billion-deposited-in-banks-under-sukanya-samriddhi-scheme-prime-minister-mr-narendra-modi
Click here for pdf file.