পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
অসমৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহক শক্তিশালী কৰিবলৈ পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ অনুদানৰ অধীনত কেন্দ্ৰৰ ২১৩.৯ কোটি টকা মুকলি
20 JAN 2026 12:54PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অসমৰ গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায়সমূহৰ বাবে পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ সংযুক্ত অনুদান হিচাপে ২১৩.৯ কোটি টকা মুকলি কৰিছে। এই পৰিমাণটোৱে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম কিস্তিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। সমগ্ৰ ৰাজ্যৰ ২,১৯২ খন যোগ্য গ্ৰাম পঞ্চায়ত, ১৮২ খন যোগ্য খণ্ড পঞ্চায়ত আৰু ২৭ খন যোগ্য জিলা পৰিষদৰ বাবে এই কিস্তি মুকলি কৰি দিয়া হৈছে।
পঞ্চায়তী ৰাজ মন্ত্ৰালয় আৰু জল শক্তি মন্ত্ৰালয় (খোৱাপানী আৰু অনাময় বিভাগ)ৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে পঞ্চায়তী ৰাজ প্ৰতিষ্ঠান (পি আৰ আই)/গ্ৰাম্য স্থানীয় নিকায় (আৰ এল বি) ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক পঞ্চদশ বিত্তীয় আয়োগৰ অনুদান মুকলি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে এই অনুদান মুকলি কৰি দিয়ে। আবণ্টিত অনুদান এটা বিত্তীয় বৰ্ষত ২টা কিস্তিত মুকলি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। বেতন আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানৰ ব্যয়ৰ বাহিৰে সংবিধানৰ একাদশ অনুসূচীত সন্নিবিষ্ট ২৯টা বিষয়ৰ অধীনত স্থান-নিৰ্দিষ্ট পি আৰ আই/আৰ এল বি-ৰ দ্বাৰা সংযুক্ত অনুদান ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। টাইড গ্ৰাণ্টসমূহ (ক) অনাময় ব্যৱস্থা আৰু মুকলিত মলত্যাগ মুক্ত স্থিতিৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ মৌলিক সেৱাসমূহৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব আৰু ইয়াৰ ভিতৰত ঘৰুৱা আৱৰ্জনাৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু চিকিৎসা , বিশেষকৈ মানুহৰ মলমূত্ৰ আৰু বোকা ব্যৱস্থাপনা আৰু (খ) খোৱা পানীৰ যোগান, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ আৰু পুনৰ্ব্যৱহাৰ আদিক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগিব।

Ministry of Panchayati Raj
Centre Releases ₹213.9 Crores under XV Finance Commission Grants to strengthen rural local bodies in Assam
20 JAN 2026 12:54PM by PIB Delhi
The Union Government has released ₹213.9 crores as XV Finance Commission Untied Grants for Rural Local Bodies in Assam. This amount represents the first installment for the financial year 2025–26. It has been released for all 2,192 eligible Gram Panchayats, 182 eligible Block Panchayats and 27 eligible Zilla Parishads across the State.
Government of India through Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Jal Shakti (Department of Drinking Water and Sanitation) recommends release of XV-FC grants to States for Panchayati Raj Institutions (PRIs)/ Rural Local Bodies (RLBs) which is then released by Ministry of Finance. The allocated grants are recommended and released in 2 installments in a financial year. The Untied Grants will be utilized by PRIs/ RLBs for location-specific felt needs, under the Twenty-Nine subjects enshrined in the Eleventh Schedule of the Constitution, except for salaries and other establishment costs. The Tied Grants can be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of ODF status, and this should include management and treatment of household waste, and human excreta and fecal sludge management in particular and (b) supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling.