Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the 28th Conference of Speakers and Presiding Officers of Lok Sabhas of Commonwealth Countries
15 JAN 2026 1:22PM by PIB Delhi
Hon’ble Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla ji, Deputy Chairman of the Rajya Sabha, Shri Harivansh ji, President of the Inter-Parliamentary Union, Ms. Tulia Ackson, President of the Commonwealth Parliamentary Association, Mr. Christopher Kalila, Speakers and Presiding Officers from Commonwealth countries, other delegates, ladies and gentlemen!
Friends,
In a parliamentary democracy, your role is that of the Speaker. Interestingly, the Speaker does not get to speak much. Their job is listening to others speak, and ensuring everybody gets a chance. One common thing about speakers is their patience. They handle even noisy and over-enthusiastic members with a smile.
Friends,
On this special occasion, I warmly welcome you. We are honoured to have you with us today.
Friends,
The place where you are seated is of immense importance in India’s democratic journey. In the final years of colonial rule, when India’s independence was certain, it was in this very Central Hall that the Constituent Assembly met to draft the Constitution of India. For 75 years after independence, this building served as the Parliament of India, and in this hall, countless discussions and decisions shaping India’s future took place. Now, this place dedicated to democracy has been named the Constitution House. Just recently, India celebrated 75 years since the implementation of its Constitution. Your presence in this Constitution House is very special for Indian democracy.
Friends,
This is the fourth occasion when the Conference of Commonwealth Speakers and Presiding Officers is being held in India. The theme of this conference is “Effective Delivery of Parliamentary Democracy.” You all know that when India became independent, there were doubts expressed about whether democracy could survive in such diversity. But India turned this diversity into the strength of its democracy. Another major doubt was that even if democracy somehow survived, India would never be able to develop. But India has proved that democratic institutions and democratic processes provide stability, speed, and scale.
India is the world’s fastest-growing major economy. Today, India’s UPI is the largest digital payment system in the world. India is the largest vaccine producer in the world. India is the second-largest steel producer. India has the third-largest startup ecosystem. India is the third-largest aviation market. India has the fourth-largest rail network. India has the third-largest metro rail network. India is the largest milk producer. India is the second-largest rice producer.
Friends,
In India, democracy means last-mile delivery. With a spirit of public welfare, we work for every individual without discrimination. And because of this spirit of public welfare, in recent years, 250 million people have come out of poverty in India. In India, Democracy Delivers.
Friends,
Democracy delivers in India because, for us, the people of the nation are supreme. We have prioritized their aspirations and the dreams of our citizens. To ensure that no obstacle comes in their way, we have democratized everything—from processes to technology. This democratic spirit flows in our veins, in our minds, and in our culture.
Let me give you an example: a few years ago, when the entire world was struggling with the COVID-19 pandemic, India too faced immense challenges. Yet, amidst those difficulties, India supplied medicines and vaccines to more than 150 countries. The welfare of people, their well-being, and their benefit—this is our tradition
Friends,
Many of you know India as the world’s largest democracy. Truly, the scale of our democracy is extraordinary. Consider India’s general elections held in 2024. They were the largest democratic exercise in human history. Nearly Nine Hundred and Eighty Million citizens were registered to vote. This number is larger than the population of some continents. There were more than Eight Thousand candidates and over Seven Hundred political parties. The elections also saw record participation by women voters.
Today, Indian women are not only participating, but are also leading the way. The President of India, our first citizen, is a woman. The Chief Minister of Delhi, the city which we are in right now, is a woman. In rural and local government bodies, India has about 1.5 Million elected women representatives. They represent almost 50 percent of the leaders at the grassroots, which is globally unparalleled. Indian democracy is also rich in diversity. Hundreds of languages are spoken. There are over Nine Hundred television channels across different languages. Thousands of newspapers and periodicals are published. Very few societies manage diversity at this scale. India celebrates such diversity because our democracy has a strong foundation. Our democracy is like a large tree supported by deep roots. We have a long tradition of debate, dialogue and collective decision-making. India is called the Mother of Democracy. Our sacred texts, the Vedas, are over Five Thousand years old. They refer to assemblies where people met to discuss issues. Decisions were taken after discussion and agreement. We are the land of Bhagwan Buddha. The Buddhist Sangha used to have open and structured discussions. Decisions were taken through consensus or voting.
Further, there is a 10th-century inscription from the Indian state of Tamil Nadu. It describes a village assembly that worked with democratic values. There were clear rules for accountability and decision-making. Our democratic values have been tested by time, supported by diversity, and strengthened generation after generation.
Friends,
Almost 50 percent of the total population of the Commonwealth resides in India. Our effort has always been that India contributes as much as possible to the development of all nations. In the Commonwealth’s Sustainable Development Goals—health, climate change, economic growth, and innovation—we are fulfilling our commitments with complete responsibility. India continuously strives to learn from all of you, and it is also our effort that India’s experiences benefit other Commonwealth partners.
Friends,
Today, as the world is passing through an era of unprecedented change, it is also time to create new pathways for the Global South. India is strongly raising the concerns of the Global South on every global platform. During its G20 presidency, India placed the concerns of the Global South at the center of the global agenda. India’s constant effort is that whatever innovations we make, they should benefit the entire Global South and the Commonwealth countries. We are also building open-source tech platforms so that our partner countries in the Global South can develop systems similar to those in India.
Friends,
One of the key goals of this conference is to explore how we can promote knowledge and understanding of parliamentary democracy in different ways. In this, the role of Speakers and Presiding Officers is very important. This work connects people more closely with the democratic process of the country. The Indian Parliament is already engaged in such efforts. Through study tours, customized training programs, and internships, citizens have had the opportunity to understand Parliament more closely. In our Parliament, we have begun using AI to translate debates and House proceedings in real time into regional languages. Resources related to Parliament are also being made more user-friendly with the help of AI. This is giving our young generation better opportunities to understand Parliament.
Friends,
So far, I have had the opportunity to visit more than 20 member countries associated with your institution. I have also had the privilege of addressing several parliaments. Wherever I went, I learned a great deal. I immediately shared every best practice with our Speaker of the Lok Sabha and the Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha. I am confident that this conference will further enrich this process of learning and sharing. With this hope, I extend my best wishes to all of you.
Thank you!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଲୋକସଭାର ବକ୍ତା ଏବଂ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ୨୮ତମ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 JAN 2026 1:22PM by PIB Bhubaneshwar
ଲୋକସଭାର ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିର୍ଲା ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସଭାର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ହରିବଂଶ ଜୀ, ଆନ୍ତଃ-ସଂସଦୀୟ ସଂଘର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମତୀ ଟୁଲିଆ ଆକସନ୍, ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ସଂସଦୀୟ ସଂଘର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷ୍ଟୋଫର କାଲିଲା, ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସରମାନେ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନ ମଣ୍ଡଳୀ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ, ଆପଣଙ୍କର ଭୂମିକା ସ୍ପିକରଙ୍କ ଭଳି ହୋଇଥାଏ। ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବରେ, ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ଅଧିକ କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ ନାହିଁ। ସେମାନଙ୍କର କାମ ହେଉଛି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯେପରି ସୁଯୋଗ ମିଳେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏକ ସାଧାରଣ କଥା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଧୈର୍ଯ୍ୟ। ସେମାନେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ଵରରେ କହୁଥିବା ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ସାହୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହସି ହସି ସମ୍ଭାଳିଥାନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବିଶେଷ ଅବସରରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ଆମ ସହିତ ପାଇ ଆମେ ସମ୍ମାନିତ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ବସିଛନ୍ତି ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଔପନିବେଶିକ ଶାସନର ଶେଷ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ନିଶ୍ଚିତ ଥିଲା, ଏହି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ହଲରେ ହିଁ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନ ସଭା ବୈଠକ କରିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ, ଏହି କୋଠା ଭାରତର ସଂସଦ ଗୃହ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏବଂ ଏହି ହଲରେ, ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରୁଥିବା ଅଗଣିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ସମ୍ବିଧାନ ଗୃହ ନାମିତ କରାଯାଇଛି। କିଛିଦିନ ତଳେ, ଭାରତ ଏହାର ସମ୍ବିଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିଛି। ଏହି ସମ୍ବିଧାନ ଗୃହରେ ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚତୁର୍ଥ ଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶମାନଙ୍କର ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଅଫିସରଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ଲାଗି ହେବା" । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଏପରି ବିବିଧତାରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ବଞ୍ଚିପାରିବ କି ନାହିଁ ସେ ବିଷୟରେ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହି ବିବିଧତାକୁ ଏହାର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା। ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସନ୍ଦେହ ଥିଲା ଯେ ଯଦିଓ ଗଣତନ୍ତ୍ର କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ବଞ୍ଚି ରହିଲା, ଭାରତ କେବେ ବି ବିକାଶ କରିପାରିବ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ଥିରତା, ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି। ଆଜି, ଭାରତର ୟୁପିଆଇ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେଣନେଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଟୀକା ଉତ୍ପାଦକ। ଭାରତ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦକ। ଭାରତରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି। ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିମାନ ବଜାର। ଭାରତରେ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଅଛି। ଭାରତରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଅଛି। ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦକ। ଭାରତ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା। ଜନ କଲ୍ୟାଣର ଭାବନା ସହିତ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ନରଖି କାମ କରୁ। ଏବଂ ଏହି ଜନ କଲ୍ୟାଣର ଭାବନା ଯୋଗୁଁ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତରେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ସଫଳ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସଫଳ ହୋଇଛି, କାରଣ ଆମ ପାଇଁ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ। ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆମର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ସେମାନଙ୍କ ରାସ୍ତାରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନ ଆସିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ପ୍ରକ୍ରିୟାଠାରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛିକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛୁ। ଏହି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନା ଆମ ଶିରାପ୍ରଶିରାରେ, ଆମ ମନରେ ଏବଂ ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି : କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କୋଭିଡ଼୍ - ୧୯ ମହାମାରୀ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା, ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ ଆହ୍ଵାନର ସାମନା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା। ତଥାପି, ସେହି ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଟୀକା ଯୋଗାଇଥିଲା। ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ, ସେମାନଙ୍କର ଉପକାର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଲାଭ - ଏହା ଆମର ପରମ୍ପରା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି। ପ୍ରକୃତରେ, ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରିମାଣ ଅସାଧାରଣ। ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଭାରତର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନକୁ ବିଚାର କରନ୍ତୁ। ଏହା ମାନବ ଇତିହାସର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଥିଲା। ପ୍ରାୟ ନଅ ଶହ ଅଶୀ କୋଟି ନାଗରିକ ଭୋଟ ଦେବା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ସଂଖ୍ୟା କିଛି ମହାଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ଅଧିକ। ଆଠ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଏବଂ ସାତ ଶହରୁ ଅଧିକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଥିଲେ। ନିର୍ବାଚନରେ ମହିଳା ଭୋଟରଙ୍କ ରେକର୍ଡ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା।
ଆଜି, ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନେ କେବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁନାହାଁନ୍ତି, ବରଂ ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନେଉଛନ୍ତି। ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଆମର ପ୍ରଥମ ନାଗରିକ, ଜଣେ ମହିଳା। ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜଣେ ମହିଳା। ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ନିୟୁତ ନିର୍ବାଚିତ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧି ଅଛନ୍ତି। ସେମାନେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ନେତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅତୁଳନୀୟ। ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ବିବିଧତାରେ ସମୃଦ୍ଧ। ଏଠାରେ ଶହ ଶହ ଭାଷା କୁହାଯାଏ। ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ନଅ ଶହରୁ ଅଧିକ ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲ ଅଛି। ହଜାର ହଜାର ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ। ବହୁତ କମ୍ ସମାଜ ଏହି ସ୍ତରରେ ବିବିଧତାକୁ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି। ଭାରତ ଏପରି ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କରେ କାରଣ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଛି। ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଗଭୀର ଚେର ସହାୟତାରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ବୃକ୍ଷ ସଦୃଶ। ଆମର ବିତର୍କ, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସାମୂହିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣର ଏକ ଲମ୍ବା ପରମ୍ପରା ଅଛି । ଭାରତକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ କୁହାଯାଏ । ଆମର ପବିତ୍ର ଗ୍ରନ୍ଥ, ବେଦ, ପାଞ୍ଚ ହଜାର ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା। ସେମାନେ ଏପରି ସଭାଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝାନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଚୁକ୍ତି ପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଥିଲା। ଆମର ଭୂମି ହେଉଛି ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଭୂମି। ବୌଦ୍ଧ ସଂଘ ଖୋଲା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲା। ସର୍ବସମ୍ମତି କିମ୍ବା ଭୋଟିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଥିଲା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟ ତାମିଲନାଡୁର ଦଶମ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଶିଳାଲେଖ ଅଛି। ଏହା ଏକ ଗ୍ରାମ ସଭା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ ଯାହା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ କାମ କରିଥିଲା। ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିୟମ ଥିଲା। ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସମୟ ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷିତ ହୋଇଛି, ବିବିଧତା ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ ବାସ କରନ୍ତି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ସବୁବେଳେ ରହିଛି ଯେ ଭାରତ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଯୋଗଦାନ ଦେଉ। ରାଜ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରୁଛୁ। ଭାରତ ନିରନ୍ତର ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି, ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ଯେପରି ଅନ୍ୟ କମନୱେଲଥ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଯୁଗ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵ ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସମୟ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି। ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵର ସମସ୍ୟାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଉଠାଇ ଆସୁଛି। ଏହାର ଜି୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ, ଭାରତ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵର ସମସ୍ୟାକୁ ବିଶ୍ୱ ଏଜେଣ୍ଡାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଥିଲା । ଭାରତର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଯାହା ବି ନବସୃଜନ କରୁ, ତାହା ସମଗ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଏବଂ କମନୱେଲଥ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ଦେବା ଉଚିତ। ଆମେ ଖୋଲା-ଉତ୍ସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ରେ ଆମର ଅଂଶୀଦାର ଦେଶମାନେ ଭାରତ ପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଆମେ କିପରି ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବା ତାହା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା। ଏଥିରେ, ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ପ୍ରିଜାଇଡିଂ ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ନିକଟତର କରିଥାଏ। ଭାରତୀୟ ସଂସଦ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ପ୍ରୟାସରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି। ଅଧ୍ୟୟନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, କଷ୍ଟମାଇଜ୍ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ, ନାଗରିକମାନେ ସଂସଦକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ଆମ ସଂସଦରେ, ଆମେ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ବିତର୍କ ଏବଂ ଗୃହ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏଆଇ ସାହାଯ୍ୟରେ ସଂସଦ ସହିତ ଜଡିତ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଉପଯୋଗୀ-ଅନୁକୂଳ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଆମର ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ସଂସଦକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଭଲ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ଜଡିତ ୨୦ ରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ମୁଁ ଅନେକ ସଂସଦକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପାଇଛି। ମୁଁ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଇଛି, ମୁଁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିଛି। ମୁଁ ତୁରନ୍ତ ଆମର ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଶିଖିବା ଏବଂ ବାଣ୍ଟିବାର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବ। ଏହି ଆଶା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ!