Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the 28th Conference of Speakers and Presiding Officers of Lok Sabhas of Commonwealth Countries
15 JAN 2026 1:22PM by PIB Delhi
Hon’ble Speaker of the Lok Sabha, Shri Om Birla ji, Deputy Chairman of the Rajya Sabha, Shri Harivansh ji, President of the Inter-Parliamentary Union, Ms. Tulia Ackson, President of the Commonwealth Parliamentary Association, Mr. Christopher Kalila, Speakers and Presiding Officers from Commonwealth countries, other delegates, ladies and gentlemen!
Friends,
In a parliamentary democracy, your role is that of the Speaker. Interestingly, the Speaker does not get to speak much. Their job is listening to others speak, and ensuring everybody gets a chance. One common thing about speakers is their patience. They handle even noisy and over-enthusiastic members with a smile.
Friends,
On this special occasion, I warmly welcome you. We are honoured to have you with us today.
Friends,
The place where you are seated is of immense importance in India’s democratic journey. In the final years of colonial rule, when India’s independence was certain, it was in this very Central Hall that the Constituent Assembly met to draft the Constitution of India. For 75 years after independence, this building served as the Parliament of India, and in this hall, countless discussions and decisions shaping India’s future took place. Now, this place dedicated to democracy has been named the Constitution House. Just recently, India celebrated 75 years since the implementation of its Constitution. Your presence in this Constitution House is very special for Indian democracy.
Friends,
This is the fourth occasion when the Conference of Commonwealth Speakers and Presiding Officers is being held in India. The theme of this conference is “Effective Delivery of Parliamentary Democracy.” You all know that when India became independent, there were doubts expressed about whether democracy could survive in such diversity. But India turned this diversity into the strength of its democracy. Another major doubt was that even if democracy somehow survived, India would never be able to develop. But India has proved that democratic institutions and democratic processes provide stability, speed, and scale.
India is the world’s fastest-growing major economy. Today, India’s UPI is the largest digital payment system in the world. India is the largest vaccine producer in the world. India is the second-largest steel producer. India has the third-largest startup ecosystem. India is the third-largest aviation market. India has the fourth-largest rail network. India has the third-largest metro rail network. India is the largest milk producer. India is the second-largest rice producer.
Friends,
In India, democracy means last-mile delivery. With a spirit of public welfare, we work for every individual without discrimination. And because of this spirit of public welfare, in recent years, 250 million people have come out of poverty in India. In India, Democracy Delivers.
Friends,
Democracy delivers in India because, for us, the people of the nation are supreme. We have prioritized their aspirations and the dreams of our citizens. To ensure that no obstacle comes in their way, we have democratized everything—from processes to technology. This democratic spirit flows in our veins, in our minds, and in our culture.
Let me give you an example: a few years ago, when the entire world was struggling with the COVID-19 pandemic, India too faced immense challenges. Yet, amidst those difficulties, India supplied medicines and vaccines to more than 150 countries. The welfare of people, their well-being, and their benefit—this is our tradition
Friends,
Many of you know India as the world’s largest democracy. Truly, the scale of our democracy is extraordinary. Consider India’s general elections held in 2024. They were the largest democratic exercise in human history. Nearly Nine Hundred and Eighty Million citizens were registered to vote. This number is larger than the population of some continents. There were more than Eight Thousand candidates and over Seven Hundred political parties. The elections also saw record participation by women voters.
Today, Indian women are not only participating, but are also leading the way. The President of India, our first citizen, is a woman. The Chief Minister of Delhi, the city which we are in right now, is a woman. In rural and local government bodies, India has about 1.5 Million elected women representatives. They represent almost 50 percent of the leaders at the grassroots, which is globally unparalleled. Indian democracy is also rich in diversity. Hundreds of languages are spoken. There are over Nine Hundred television channels across different languages. Thousands of newspapers and periodicals are published. Very few societies manage diversity at this scale. India celebrates such diversity because our democracy has a strong foundation. Our democracy is like a large tree supported by deep roots. We have a long tradition of debate, dialogue and collective decision-making. India is called the Mother of Democracy. Our sacred texts, the Vedas, are over Five Thousand years old. They refer to assemblies where people met to discuss issues. Decisions were taken after discussion and agreement. We are the land of Bhagwan Buddha. The Buddhist Sangha used to have open and structured discussions. Decisions were taken through consensus or voting.
Further, there is a 10th-century inscription from the Indian state of Tamil Nadu. It describes a village assembly that worked with democratic values. There were clear rules for accountability and decision-making. Our democratic values have been tested by time, supported by diversity, and strengthened generation after generation.
Friends,
Almost 50 percent of the total population of the Commonwealth resides in India. Our effort has always been that India contributes as much as possible to the development of all nations. In the Commonwealth’s Sustainable Development Goals—health, climate change, economic growth, and innovation—we are fulfilling our commitments with complete responsibility. India continuously strives to learn from all of you, and it is also our effort that India’s experiences benefit other Commonwealth partners.
Friends,
Today, as the world is passing through an era of unprecedented change, it is also time to create new pathways for the Global South. India is strongly raising the concerns of the Global South on every global platform. During its G20 presidency, India placed the concerns of the Global South at the center of the global agenda. India’s constant effort is that whatever innovations we make, they should benefit the entire Global South and the Commonwealth countries. We are also building open-source tech platforms so that our partner countries in the Global South can develop systems similar to those in India.
Friends,
One of the key goals of this conference is to explore how we can promote knowledge and understanding of parliamentary democracy in different ways. In this, the role of Speakers and Presiding Officers is very important. This work connects people more closely with the democratic process of the country. The Indian Parliament is already engaged in such efforts. Through study tours, customized training programs, and internships, citizens have had the opportunity to understand Parliament more closely. In our Parliament, we have begun using AI to translate debates and House proceedings in real time into regional languages. Resources related to Parliament are also being made more user-friendly with the help of AI. This is giving our young generation better opportunities to understand Parliament.
Friends,
So far, I have had the opportunity to visit more than 20 member countries associated with your institution. I have also had the privilege of addressing several parliaments. Wherever I went, I learned a great deal. I immediately shared every best practice with our Speaker of the Lok Sabha and the Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha. I am confident that this conference will further enrich this process of learning and sharing. With this hope, I extend my best wishes to all of you.
Thank you!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কমনৱেলথ দেশসমূহৰ লোকসভাৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং অফিচাৰসকলৰ ২৮সংখ্যক সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 JAN 2026 1:22PM by PIB Guwahati
লোকসভাৰ সন্মানীয় অধ্যক্ষ শ্ৰী ওম বিৰলা জী, ৰাজ্যসভাৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী হৰিবংশ জী, আন্তঃ সংসদীয় সংঘৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমতী টুলিয়া একছন, কমনৱেলথ পাৰ্লিয়ামেণ্টাৰী এছ'চিয়েশ্যনৰ সভাপতি ক্ৰীষ্টফাৰ কালিলা, কমনৱেলথ দেশসমূহৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং অফিচাৰসকল, আন প্ৰতিনিধিবৃন্দ, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল!
বন্ধুসকল,
সংসদীয় গণতন্ত্ৰত আপোনাৰ ভূমিকা অধ্যক্ষৰ। আমোদজনক কথাটো হ’ল অধ্যক্ষই বিশেষ কথা ক’বলৈ নাপায়। তেওঁৰ কাম হ’ল আনৰ কথা শুনা আৰু সকলোৱে সুযোগ পোৱাটো নিশ্চিত কৰা। অধ্যক্ষৰ এটা সাধাৰণ কথা হ’ল তেওঁৰ ধৈৰ্য্য। আনকি কোলাহলপূৰ্ণ আৰু অতি উৎসাহী সদস্যকো তেওঁলোকে হাঁহি এটা মাৰি চম্ভালে।
বন্ধুসকল,
এই বিশেষ অনুষ্ঠানলৈ আপোনালোকক উষ্ম আদৰণি জনাইছো। আজি আপোনালোকক আমাৰ লগত পাই আমি সন্মানিত হৈছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক যাত্ৰাত আপুনি বহি থকা স্থানৰ গুৰুত্ব অপৰিসীম। ঔপনিৱেশিক শাসনৰ অন্তিম বছৰবোৰত যেতিয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতা নিশ্চিত হৈছিল, তেতিয়াই এই চেণ্ট্ৰেল হলতে ভাৰতৰ সংবিধানৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ সংবিধানসভাৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল। স্বাধীনতাৰ পিছত ৭৫ বছৰ ধৰি এই ভৱনটোৱে ভাৰতৰ সংসদ হিচাপে কাম কৰিছিল আৰু এই হলটোত ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়া অগণন আলোচনা আৰু সিদ্ধান্ত হৈছিল। এতিয়া গণতন্ত্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গিত এই ঠাইখনক সংবিধান সদন নামেৰে নামাকৰণ কৰা হৈছে। কিছুদিন পূৰ্বে ভাৰতে সংবিধান কাৰ্যকৰী হোৱাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিলে। এই সংবিধান সদনত আপোনাৰ উপস্থিতি ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ বাবে অতি বিশেষ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত এইবাৰ চতুৰ্থবাৰৰ বাবে কমনৱেলথৰ অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং অফিচাৰৰ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছে। এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে “সংসদীয় গণতন্ত্ৰৰ ফলপ্ৰসূ কাম-কাজ।” আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে ভাৰত স্বাধীন হোৱাৰ সময়ত গণতন্ত্ৰ ইমান বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণভাৱে ব্ৰতী থাকিব পাৰে নেকি সেই লৈ সন্দেহ প্ৰকাশ পাইছিল। কিন্তু ভাৰতে এই বৈচিত্ৰ্যক নিজৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলে। আন এটা ডাঙৰ সন্দেহ আছিল যে গণতন্ত্ৰ কেনেবাকৈ বাচি থাকিলেও ভাৰত কেতিয়াও বিকশিত হ’ব নোৱাৰিব। কিন্তু ভাৰতে প্ৰমাণ কৰিছে যে গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াই সুস্থিৰতা, গতি আৰু পৰিসৰ প্ৰদান কৰে।
ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰধান অৰ্থনীতি। আজি ভাৰতৰ ইউপিআই হৈছে বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্ববৃহৎ ডিজিটেল পেমেণ্ট ছিষ্টেম। ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক ভেকচিন উৎপাদনকাৰী দেশ। ভাৰত দ্বিতীয় বৃহত্তম তীখা উৎপাদনকাৰী দেশ। ভাৰতত তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম আছে। ভাৰত হৈছে তৃতীয় বৃহত্তম বিমান বজাৰ। ভাৰতত চতুৰ্থ বৃহত্তম ৰে’ল নেটৱৰ্ক আছে। ভাৰতত তৃতীয় বৃহত্তম মেট্ৰ’ ৰে’ল নেটৱৰ্ক আছে। ভাৰতবৰ্ষ সৰ্বাধিক গাখীৰ উৎপাদনকাৰী দেশ। দ্বিতীয় বৃহত্তম ধান উৎপাদনকাৰী দেশৰ কৃতিত্বও অৰ্জন কৰিছে ভাৰতে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত গণতন্ত্ৰ মানে প্ৰান্তীয় লোকসকলক সামৰি লোৱা। জনকল্যাণৰ মনোভাৱেৰে আমি প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে বৈষম্যহীনভাৱে কাম কৰোঁ। আৰু জনকল্যাণৰ এই মনোভাৱৰ বাবেই শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰতত ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। ভাৰতত গণতন্ত্ৰই সুবিধা প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত গণতন্ত্ৰই সকলোকে সামৰি লয়, কাৰণ আমাৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণেই সৰ্বোচ্চ। আমি তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা আৰু আমাৰ নাগৰিকৰ সপোনক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। তেওঁলোকৰ বাটত যাতে কোনো বাধা নাহে, তাৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়াৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰযুক্তিলৈকে আমি সকলোকে গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিছো। এই গণতান্ত্ৰিক মনোভাৱ আমাৰ শিৰাত, আমাৰ মনত, আমাৰ সংস্কৃতিত বৈ থাকে।
এটা উদাহৰণ দিওঁ: কেইবছৰমান আগতে যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সৈতে যুঁজি আছিল, ভাৰতেও অপৰিসীম প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল। তথাপিও সেই অসুবিধাৰ মাজত ভাৰতে ১৫০ খনতকৈও অধিক দেশলৈ ঔষধ আৰু ভেকচিন যোগান ধৰিছিল। মানুহৰ মংগল, তেওঁলোকৰ মংগল, তেওঁলোকৰ উপকাৰ—এইটোৱেই আমাৰ পৰম্পৰা
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ বহুতেই ভাৰতক বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ বুলি জানে। সঁচাকৈয়ে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ পৰিসৰ অসাধাৰণ। ২০২৪ চনত অনুষ্ঠিত ভাৰতৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ কথা বিবেচনা কৰক।এইটো আছিল মানৱ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ গণতান্ত্ৰিক কচৰৎ। প্ৰায় ৯৮০ মিলিয়ন নাগৰিকে ভোটদানৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছিল। এই সংখ্যা কিছুমান মহাদেশৰ জনসংখ্যাতকৈ বেছি। আঠ হাজাৰতকৈ অধিক প্ৰাৰ্থী আৰু সাতশৰো অধিক ৰাজনৈতিক দল আছিল। নির্বাচনত মহিলা ভোটাৰৰ অংশগ্রহণেও অভিলেখ ৰচনা কৰিছিল।
আজি ভাৰতীয় মহিলাসকলে কেৱল অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, আগভাগ লৈছে। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি, আমাৰ প্ৰথম নাগৰিক এগৰাকী মহিলা। আমি বৰ্তমান যিখন চহৰত আছো, দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী এগৰাকী মহিলা। গ্ৰাম্য আৰু স্থানীয় চৰকাৰী সংস্থাসমূহত ভাৰতত প্ৰায় ১.৫ মিলিয়ন নিৰ্বাচিত মহিলা প্ৰতিনিধি আছে। তেওঁলোকে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশ নেতাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যিটো বিশ্বজুৰি অতুলনীয়। ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰও বৈচিত্ৰ্যৰে চহকী। ইয়াত শ শ ভাষা কোৱা হয়। বিভিন্ন ভাষাত ৯০০তকৈও অধিক টেলিভিছন চেনেল আছে। হাজাৰ হাজাৰ বাতৰি কাকত আৰু সাময়িকী প্ৰকাশ পায়। অতি কম সংখ্যক সমাজেহে এই পৰিসৰত বৈচিত্ৰ্য পৰিচালনা কৰে। ভাৰতে এনে বৈচিত্ৰ্যক উদযাপন কৰে কাৰণ আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ এক সুদৃঢ় ভেটি আছে। আমাৰ গণতন্ত্ৰ গভীৰ শিপাৰে সমৰ্থিত বৃহৎ গছৰ দৰে। বিতৰ্ক, আলোচনা আৰু সামূহিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ আমাৰ এক দীৰ্ঘদিনীয়া পৰম্পৰা আছে। ভাৰতক গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ বুলি কোৱা হয়। আমাৰ পবিত্ৰ গ্ৰন্থ বেদ পাঁচ হাজাৰ বছৰৰো অধিক পুৰণি। ইয়াৰ দ্বাৰা এনে সমাবেশক বুজোৱা হয় য’ত মানুহে বিষয় আলোচনা কৰিবলৈ মিলিত হয়। আলোচনা আৰু সহমতৰ অন্তত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। আমি ভগৱান বুদ্ধৰ ভূমি। বৌদ্ধ সংঘত আগতে মুকলি আৰু গাঁথনিগত আলোচনা হৈছিল। জনমত বা ভোটদানৰ জৰিয়তে সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল।
তদুপৰি ভাৰতৰ তামিলনাডু ৰাজ্যত দশম শতিকাৰ এটা শিলালিপি আছে। ইয়াত গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ সৈতে কাম কৰা এখন গাঁওসভাৰ বৰ্ণনা কৰা হৈছে। জবাবদিহিতা আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবে স্পষ্ট নিয়ম আছিল। আমাৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধসমূহ সময়ৰ দ্বাৰা পৰীক্ষা কৰা হৈছে, বৈচিত্ৰ্যৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত হৈছে আৰু প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম শক্তিশালী কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কমনৱেলথৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশই ভাৰতত বাস কৰে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা সদায়েই আছিল যে ভাৰতে সকলো জাতিৰ উন্নয়নত যিমান পাৰে অৰিহণা যোগাওক। কমনৱেলথৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত—স্বাস্থ্য, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, আৰু উদ্ভাৱনত—আমি সম্পূৰ্ণ দায়িত্বৰে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছো। ভাৰতে আপোনালোক সকলোৰে পৰা শিকিবলৈ অহৰহ চেষ্টা কৰি আছে আৰু ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাই কমনৱেলথৰ অন্যান্য অংশীদাৰসকলক উপকৃত কৰাটোও আমাৰ প্ৰচেষ্টা৷
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই অভূতপূৰ্ব পৰিৱৰ্তনৰ যুগৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱাৰ লগে লগে গ্ল’বেল ছাউথৰ বাবেও নতুন পথ সৃষ্টি কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। ভাৰতে প্ৰতিটো বিশ্ব মঞ্চতে গ্ল’বেল চাউথৰ উদ্বেগ তীব্ৰভাৱে উত্থাপন কৰিছে। জি-২০ৰ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বৰ সময়ত ভাৰতে গ্ল’বেল চাউথৰ উদ্বেগক গ্ল’বেল এজেণ্ডাৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ৰাখিছিল। ভাৰতৰ অহৰহ প্ৰচেষ্টা হ’ল আমি যিয়েই নহওক কিয়, ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ গ্ল’বেল চাউথ আৰু কমনৱেলথ দেশসমূহ উপকৃত হ’ব লাগে। আমি মুক্ত উৎসৰ টেক প্লেটফৰ্মো নিৰ্মাণ কৰিছো যাতে গ্ল’বেল চাউথৰ আমাৰ অংশীদাৰ দেশসমূহে ভাৰতৰ দৰে ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনৰ এটা মূল লক্ষ্য হৈছে আমি কেনেকৈ সংসদীয় গণতন্ত্ৰৰ জ্ঞান আৰু বুজাবুজিক বিভিন্ন ধৰণে প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰো সেই বিষয়ে অন্বেষণ কৰা। ইয়াত অধ্যক্ষ আৰু প্ৰিজাইডিং অফিচাৰৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই কামে মানুহক দেশৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে সংযোগ কৰে। ইতিমধ্যে ভাৰতীয় সংসদ এনে প্ৰচেষ্টাত ব্যস্ত হৈ পৰিছে। অধ্যয়ন ভ্ৰমণ, কাষ্টমাইজড প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী, আৰু ইন্টাৰশ্বিপৰ জৰিয়তে নাগৰিকে সংসদক অধিক নিবিড়ভাৱে বুজি পোৱাৰ সুযোগ পাইছে। আমাৰ সংসদত আমি বিতৰ্ক আৰু সদনৰ কাৰ্য্যবিধি বাস্তৱ সময়ত আঞ্চলিক ভাষালৈ অনুবাদ কৰিবলৈ এআই ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছো। সংসদৰ সৈতে জড়িত সম্পদসমূহো এআইৰ সহায়ত অধিক ব্যৱহাৰকাৰী অনুকূল কৰি তোলা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মই সংসদক বুজি পোৱাৰ অধিক সুযোগ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়ালৈকে আপোনালোকৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত ২০খনতকৈও অধিক সদস্য দেশ ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। কেইবাখনো সংসদত ভাষণ দিয়াৰ সৌভাগ্যও পাইছো। য’তেই গৈছিলো তাতেই বহুত শিকিছিলো। লগে লগে আমাৰ লোকসভাৰ অধ্যক্ষ আৰু ৰাজ্যসভাৰ অধ্যক্ষ আৰু উপাধ্যক্ষৰ সৈতে প্ৰতিটো উত্তম পদ্ধতিৰ বিষয়ে শ্বেয়াৰ কৰিছো। এই সন্মিলনে এই শিক্ষণ আৰু উমৈহতীয়া প্ৰক্ৰিয়াক আৰু অধিক সমৃদ্ধ কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। এই আশাৰে আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ধন্যবাদ!