ৰেচম মন্ত্ৰালয়
বিশ্ব ৰপ্তানি চেম্পিয়ন সৃষ্টিৰ বাবে "জিলা-নেতৃত্বাধীন বস্ত্ৰ পৰিৱৰ্তন (ডিএলটিটি) " আঁচনিৰ কথা ঘোষণা বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ৰ
08 JAN 2026 9:28PM by PIB Guwahati
বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে আজি গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী সন্মিলনত ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ডৰ সমাৱেশী আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা এক কৌশলগত পদক্ষেপ জিলা নেতৃত্বাধীন বস্ত্ৰ পৰিৱৰ্তন (ডিএলটিটি) আঁচনি মুকলি কৰে। জিলা পৰ্যায়ৰ পদ্ধতিৰ জৰিয়তে ১০০খন জিলাক বিশ্ব ৰপ্তানি চেম্পিয়ন হিচাপে গঢ়ি তোলা আৰু ১০০খন আকাংক্ষিত জিলাক আত্মনিৰ্ভৰশীল হাব হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
ৰপ্তানিৰ প্ৰদৰ্শন, এমএছএমই পৰিবেশ, কৰ্মশক্তিৰ উপস্থিতিৰ দৰে তিনিটা মূল মাপকাঠিৰ আধাৰত তথ্যভিত্তিক স্ক'ৰিং পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি মন্ত্ৰালয়ে সকলো জিলাৰ বিশ্লেষণ কৰে। ইয়াৰ পিছত জিলাসমূহক চেম্পিয়ন জিলা আৰু আকাংক্ষিত জিলা আদিত ভাগ কৰা হয়। এই পৰিকল্পনাই জিলাসমূহৰ শ্ৰেণীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এটা নিৰ্দিষ্ট ৰূপায়ণ কাঠামো অনুসৰণ কৰেঃ
চেম্পিয়ন জিলাসমূহঃ এই জিলাসমূহত অত্যাধুনিক সমস্যা দূৰীকৰণত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হ'ব। এইসমূহৰ ভিতৰত আছে মেগা কমন ফেচিলিটি চেণ্টাৰলৈ উন্নীতকৰণ, উদ্যোগ ৪.০ৰ সংহতকৰণ আৰু প্ৰত্যক্ষ ৰপ্তানি বজাৰ সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা ইত্যাদি।
আকাংক্ষিত জিলা এই জিলাসমূহৰ লক্ষ্য হ'ব কৰ্মশক্তিৰ প্ৰতিষ্ঠা আৰু আনুষ্ঠানিককৰণৰ ক্ষেত্ৰত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ পৰা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ় দিয়া। ইয়াৰ ভিতৰত আছে প্ৰাথমিক দক্ষতা আৰু প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান, কেঁচামাল বেংক স্থাপন আৰু আত্মসহায়ক গোট আৰু সমবায়ৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ প্ৰচাৰ ইত্যাদি।
পূব আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পূৰ্বোদয়ৰ সমন্বয়ৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এই অঞ্চলসমূহক জনজাতীয় বেল্টৰ বিকাশ, যোগাযোগৰ উন্নতি আৰু জিঅ'গ্ৰাফিক ইণ্ডিকেশ্যন (জিআই) টেগিঙৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে, যাতে আগশাৰীৰ বিশ্ব বজাৰৰ বাবে অনন্য সাংস্কৃতিক হস্তশিল্প স্থাপন কৰিব পৰা যায়।
এই কাৰ্যসূচীৰ লক্ষ্য হৈছে চৰকাৰী সম্পদৰ কৌশলগত একত্ৰীকৰণ আৰু উদ্যোগ আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ সৈতে সহযোগিতামূলক অংশীদাৰীত্বৰ জৰিয়তে বস্ত্ৰ ক্লাষ্টাৰ শক্তিশালী কৰা আৰু সফল আৰ্হিসমূহক পদ্ধতিগতভাৱে প্ৰসাৰ কৰা, যাতে জিলাসমূহত ইয়াৰ প্ৰভাৱ সৰ্বাধিক হয়।

Ministry of Textiles
Ministry of Textiles Announces "District-Led Textiles Transformation (DLTT)" Plan to Create Global Export Champions
08 JAN 2026 9:28PM by PIB Delhi
The Ministry of Textiles has unveiled the District-Led Textiles Transformation (DLTT) initiative, a strategic initiative designed to catalyze inclusive and sustainable growth across India's textile landscape, in the National Textile Ministers Conference today in Guwahati . By shifting to a sector-specific, district-level approach, the Ministry aims to transform 100 high-potential districts into Global Export Champions and elevate 100 Aspirational Districts into self-reliant hubs.
The Ministry analyzed all districts using a data-driven scoring methodology based on three key parameters - Export Performance, MSME Ecosystem Workforce Presence. This was then designed into two-pronged strategy where districts were categorized into Champion Districts and Aspirational Districts. The plan follows a tailored implementation framework based on a district’s category:
• Champion Districts (Scale & Sophistication): These districts will focus on removing advanced bottlenecks. Interventions include upgrading to Mega Common Facility Centres (CFCs), integrating Industry 4.0, and facilitating direct Export Market Linkages, etc.
• Aspirational Districts (Foundation & Formalization): These districts would aim to build the ecosystem from the ground up in setting up foundation and formalization of workforce. This includes basic skilling and certification, establishing Raw Material Banks, and promoting micro-enterprises through Self-Help Groups (SHGs) and Cooperatives, etc.
The initiative also emphasizes on Purvodaya convergence in east and northeast zones. These regions are prioritized for tribal belt development, connectivity improvement, and Geographical Indication (GI) tagging to position unique cultural handicrafts for premium global markets.
Through the strategic convergence of government resources and collaborative partnerships with industry and academia, the program aims to strengthen textile clusters and systematically scale successful models to maximize impact across districts.