ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୮-୧୦ ଜାନୁଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ଚିନ୍ତନ ଶିବର – ୨୦୨୬
08 JAN 2026 3:45PM by PIB Bhubaneswar
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆସନ୍ତା ୮ରୁ ୧୦ ଜାନୁଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର – ୨୦୨୬ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ ନିୟାମକ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକ ଉପରେ ସଂଗଠିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ।
କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, ଜାନୁଆରୀ ୯ ତାରିଖରେ ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସି.ଆର. ପାଟିଲ, ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟା, ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ। ଏହି ତିନି ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର-୨୦୨୬ ଖଣିଜ ମିଶନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ। ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର-୨୦୨୬ ସମୟରେ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରୟାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା, ଘରୋଇ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଖଣିଜ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଉନ୍ନତ କରିବା ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ।
ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର-୨୦୨୬ରେ ଖଣିଜ ବ୍ଲକଗୁଡିକର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ନିଲାମ, ସ୍ଥାୟୀ ତଥା ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି, ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ, ଖଣି ସୁରକ୍ଷା, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଏବଂ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ଏହାଛଡା ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଖଣି ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ ।
ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ଚିନ୍ତନ ଶିବିର-୨୦୨୬ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶର ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରର ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ।

Ministry of Mines
Rashtriya Khanij Chintan Shivir–2026 to be held from 8–10 January in Gandhinagar, Gujarat
08 JAN 2026 3:45PM by PIB Delhi
Ministry of Mines is organising the Rashtriya Khanij Chintan Shivir–2026 from 8th to 10th January, 2026 at Gandhinagar, Gujarat, with the objective of holding structured deliberations on key regulatory and developmental issues related to the mining sector and further strengthening Centre–State coordination.
The formal inauguration of the event will be done by Shri G. Kishan Reddy, Union Minister for Coal and Mines at Mahatma Mandir Convention and Exhibition Centre on 9th January. The event will be graced by Shri C. R. Patil, Union Minister for Jal Shakti; Dr. Mansukh Mandaviya, Minister of Labour & Employment; Shri Bhupendra Patel, Chief Minister of Gujarat; Shri Satish Chandra Dubey, Minister of State for Coal and Mines. Ministers in charge of Mining from various States, senior officers of the Central and State Governments, experts and industry stakeholders will participate in the three-day event.
A dedicated focus of the Rashtriya Khanij Chintan Shivir–2026 will be on the Critical Minerals Mission, aimed at strengthening domestic availability of critical and strategic minerals essential for clean energy transition, advanced manufacturing and emerging technologies. Discussions will cover enhancing exploration efforts, securing supply chains, encouraging domestic processing and value addition, and improving coordination between the Centre and States to support long-term mineral security.
The Rashtriya Khanij Chintan Shivir–2026 will also feature focused discussions on exploration and auction of mineral blocks, sustainable and responsible mining practices, adoption of advanced technologies, mine safety, ease of doing business, and promotion of value addition in the mineral sector. Emphasis will be placed on reducing import dependence, promoting self-reliance, and strengthening the mining ecosystem.
The Chintan Shivir is expected to provide a common platform for the Centre and States to exchange best practices, address key challenges, and chart a coordinated roadmap for the overall growth and sustainable development of India’s mining sector in alignment with national priorities.