PIB Headquarters
মিসন 100% ইলেক্ত্রিফিকেসন: ইন্দিয়ন রেলৱেজকী তুংলমচৎ মপাঙ্গল কনখৎহনবা
06 JAN 2026 11:35AM by PIB Imphal
মরু ওইবা মায় পাকপশিং
• ইন্দিয়ন রেলৱেজনা নবেম্বর 2025 ফাওবদা মসিগী নেতৱার্ককী চাদা 99.2গী মশিং ইলেক্ত্রিফাই তৌখ্রে। মসিনা মালেমদা খ্বাইদগী পাক-শন্না ইলেক্ত্রিফাই তৌরবা রেল সিস্তেমশিংগী মনুংদা অমা ওইরে।
• ইলেক্ত্রিফিকেসনগী খোঙজেল অসি নোংমদা কীলোমীতর 1.42 (2004-2014) দগী 2019-2025 ফাওবদা নোংমদা কীলোমীতর 15 হেনখ্রে, মসিনা মোদর্নাইজেসনদা অচৌবা খোঙজেল য়াংখৎলকপা উৎলি।
• নবেম্বর 2025 ফাওবদা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা সোলর পাৱর কেপাসিতী অসি 2014দা মেগাৱাৎ 3.68 ওইরম্বা অদুদগী মেগাৱাৎ 898দা হেনগৎহনখি। মসিনা রিন্যুএবল ইনর্জী শিজিন্নবদা অহোংবা পুরকপা অমা ওইহল্লগনি।
ত্রেক্তা পাংথোক্লিবা খোঞ্জেল থোক্তবা ইহৌ
ইন্দিয়ন রেলৱেজ, মতম অমদা দিজলনা মরুওইনা মথৌ পাংথোক্লম্মি, হৌজিক্তি ইলেক্ত্রিক ত্রেনদা খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লি। মসিনা মোদর্ন অমসুং সস্তেনেবল ওইবা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং অমা উৎলি। মিসন 100% ইলেক্ত্রিফিকেসনগী মখাদা নেৎৱার্ক শিনবা থুংনা ৱায়র শন্দোকপগা লোয়ননা রেল সিস্তেম অসি হেন্না থুনা অমসুং হেন্না ইফিসিএন্ত ওইরক্লি। মসিগী অহোংবা অসিনা পোলুসন হন্থহন্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। মসিনা লৈবাক অসিগীদমক ক্লিনর এনভাইরনমেন্ত অমসুং স্মার্ত ত্রান্সপোর্ত অমা লৈহল্লগনি। ঙসিদি, রেল নেটৱার্ক পুম্নমক ইলেক্ত্রিসিতী ত্রেক্তা চৎলি। সোলর পাৱরগুম্না রিন্যুএবল ইনর্জী অসি স্তেসন অমসুং ওপরেসনশিংগী মরক্তা পুন্সিনবা হৌরে। মীৎয়েং অসি ময়েক শেংই: গ্রীনর ত্রেনশিং, থাজবা য়াবা পাৱর, অমসুং ক্লিনর এনভাইরনমেন্ত।
চাউখৎপা পুরকপগী চহি-চা অমা: ভারত্তা রেলৱে ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী খোঙচৎ
ভারতকী রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসনগী ৱারী অসি 1925দা, লৈবাক অসিগী ইহান হানবা ইলেক্ত্রিক ত্রেন, ভোল্ত 1500 দি.সি. সিস্তেম অমনা চলাইবা, বোম্বে ভিক্তোরিয়া তর্মিনস অমসুং কুরলা হার্বরগী মরক্তা চৎখিবা মতমদগী হৌখি। মসি অতেনবা লম্বী অমনি, অদুবু মসি পুৱারী ওইরবা খোংজং অমনি: ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সনবু ভারত্তা ইহান হানবা ওইনা শীজিন্নবা হৌখি, মসিনা ইনর্জী কান্নবা, হেন্না ক্বালিতি লৈবা রেলগী খোঙচৎকী হৌরকফম ওইখি।
অহানবা দিকেদশিংদা খুমাং চাওশিল্লকখি। ভারতনা নীংতম্বা ফংলকপা মতমদা, রুট কিলোমিতর 388 খক্তমক ইলেক্ত্রিফিকেৎ তৌখি, অমসুং ত্রেকশিংদা কোয়লা অমসুং দিজলগী লোকোমোতিবশিংনা মখা তানা দোমিনেৎ তৌখি। চহি কয়া অসিদা, ইলেক্ত্রিফিকেসন অসি লেপ্তনা হেঙ্গৎলক্লি, অদুবু তশেংবা অহোংবা অসি হৌখিবা চহী তরা অসিদা ওইরকখি, মদুদা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা ক্লিনর অমসুং হেন্না ইফিসিএন্ত ওইবা ওপরেসনগী মায়কৈদা মাংজিল থাখি।
শাফু অসি য়াম্না চাউই। ইলেক্ত্রিফিকেসন অসি 2004 অমসুং 2014গী মরক্তা নোংমদা চাউরাক্না কি.মি. 1.42 ওইবদগী 2019 অমসুং 2025গী মরক্তা নোংমদা চাংচত্তা কি.মি. 15 হেনগৎলক্লি। খোঙজেল অসিনা নেৎৱার্ক অসি করম্না য়াম্না থুনা মোদর্নাইজ তৌগদগে হায়বগী মতাংদা অহোংবা পুরকপা অমা উৎলি। ইলেক্ত্রিফাই তৌরবা ত্রেক শেয়র অসি 2000গী 24%দগী 2017দা 40%দা হেনগৎখি অমসুং 2024গী লোইশিল্লকপদা 96% হেনগৎখি। ঙসিদি, চহী চাম্মা শাংনা চত্থরকখিবা খোঙচৎ অদু লোইশিল্লক্লি। নবেম্বর 2025 ফাওবদা, ভারতনা রেলৱেজ নেটৱার্ককী চাদা 99.2গী শরুক কোনশিন্দুনা চাউরাক্না আর.কে.এম 69,427 ইলেক্ত্রিফাই তৌখ্রে। মসিগী মনুংদা আরকেএম 46,900 অসি 2014 অমসুং 2025গী মরক্তা ইলেক্ত্রিফাই তৌখ্রে।
চহি 100গী মমাংদা বোম্বেগী মনাক নকপদা লৈবা অতেনবা মফম অমদা হৌখিবা অসি মালেমগী খ্বাইদগী পাক চাউবা অমসুং মপুং ফাবা ইলেক্ত্রিফাইদ রেল সিস্তেম অমা ওইরকখি। ইলেক্ত্রিফিকেসন অসি হৌজিক্তি ইমিসন হন্থহন্নবা, ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা, অমসুং লৈবাক অসিগীদমক হেন্না গ্রীন, হেন্না থুনা লাক্কদবা তুংলমচৎ অমা ফংহন্নবা ভারত রেলৱেজকী মিসনগী ময়াইদা লৈরে।
স্তেতস স্নেপশোৎ: অরোইবা মাইল ইবা
ভারতকী ব্রোদ গেজ নেৎৱর্ককী আরকেএম 70,001গী 99.2%দি ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখ্রে। ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি মপুং ফানা ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থোঙদা লৈরি। মসিনা তুং কোইনা চৎকদবা, মগুন লৈবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শারিবা রেল ত্রান্সপোর্তকী অহোংবা পুরকপা অমা ওইহল্লগনি। রাজ্যশিংগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি।
রাজ্যশিংদা রেলৱে ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা
• রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী 25দা 100% ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখ্রে, বি.জি.গী লম্বীগী কিলোমিতর অমত্তা লেমহৌদ্রে।
• রাজ্য 5 খক্তদা ইলেক্ত্রিফিকেসনগী মখাদা লেমহৌরিবা সেক্সনশিং লৈরি, পুন্না মখোয়না RKM 574 নত্ত্রগা অপুনবা BG নেটৱর্ক্কী 0.8% খক্তমক ওইরি।
ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থবক ৱাৎহৌরিবা রাজ্যশিং
রাজ্য
অপুনবা BG RKM
ইলেক্ত্রিফাই তৌরবা BG RKM
% ইলেক্ত্রিফাইদ
বেলেন্স RKM
রাজস্থান
6,514
6,421
99%
93
তমিল নাদু
3,920
3,803
97%
117
কর্নাতকা
3,742
3,591
96%
151
অসম
2,578
2,381
92%
197
গোৱা
187
171
91%
16
ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা করিগীদমক্তা মথৌ তারিবনো
রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসন অসি ভারতকী তুংকোইনা চৎনগদবা ত্রান্সপোর্ত অমসুং শেন্মিৎলোনগী গ্রোথ স্ত্রাতেজীগী য়ুম্বীনি। অকোইবগী অকায়বা হন্থহনবতা নত্তনা মসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লি অমসুং রিজনশিংগী মনুং চন্না ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎলি। ইলেক্ত্রিফিকেসনগী কান্নবশিং অসি রেলৱে কোরিদোরশিংগী মনুং চন্না ইন্দস্ত্রী অমসুং খুঙ্গংগী চাউখৎলকপদা পুক্নিং থৌগৎপদগী হৌরগা হেন্না থুনা অমসুং মতিক চানা ত্রেন ওপরেসন তৌবা ফাওবা পাকথোক চাউথোকহল্লি। মসিনা নেস্নেল প্রোগ্রেসকী শক্তি লৈরবা এনেব্লর অমা ওইহল্লি।
গ্লোবেল বেঞ্চমার্কিং: ভারত্তা মিৎয়েং অমা
রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসন 99.2% ফংদুনা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মালেমগী মকোক থোংবা রেল নেটৱার্কশিংগী মরক্তা মপুং ফানা লৈরে। মরু ওইবা ইন্তরনেস্নেল রেলৱে সিস্তেমশিংগা চাংদম্নবনা ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থাক অসি মালেমগী ওইনা মতৌ করম্না খেন্নবগে হায়বদু উৎলি অমসুং ভারতকী খুমাং চাউশিল্লকপগী চাং অমসুং মরুওইবা অদু উৎলি। ইন্তর্নেস্নেল য়ুনিয়ন ওফ রেলৱেজ (য়ু.আই.সি.) গী রিপোর্ত, জুন 2025গী মতুং ইন্না মরুওইবা লৈবাকশিংদা রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসনগী চাং মখাদা পীরি:
লৈবাক
রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসন (%)
স্বিৎজর্লেন্দ
100%
চাইনা
82%
স্পেন
67%
জপান
64%
ফ্রান্স
60%
রসিয়া
52%
য়ুনাইতেদ কিংদম
39%
মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা অসিনা ভারতনা অওনবা পুরক্লবা রেলৱে সিস্তেমশিংগী মরক্তা লৈরিবদু উৎলি অমসুং ইফিসিএন্সী, সস্তেনেবিলিতী অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কম্পিতিতিবনেস ফংবদা স্ত্রেতেজিক ওইবা মওংদা স্ত্রেতেজিক ওইবা ইলেক্ত্রিফিকেসনগী মরুওইবা অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
সোলর পাৱদা চেনবা রেলৱেজ: তুংলমচৎ ঙালহনবা
তুংকোইনা চৎনগদবা অমসুং মতিক চানা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা মীৎয়েং চঙবগা লোয়ননা, ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন অসি হেন্না অকোয়রোনগীদমক মঙাল ওইবনা অমসুং দিজল ত্রেক্সনদগী চাদা 70 হেন্না শেন্দোং লৈবনা মরম ওইদুনা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সনদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি। ইন্দিয়ন রেলৱেজকী মিসন ফোর 100% ইলেক্ত্রিফিকেসনগী মতাংদা, মরুওইবা পোজিতিব ওইবা খোংজেল অনি থোক্লক্লি:
• মিসন মোদতা ব্রোদ গেজ নেটৱার্ক পুম্নমক ইলেক্ত্রিফাই তৌনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। মসিনা মীয়ামগীদমক অকোইবগী ফিভমগা চান্নবা, ক্লিন অমসুং গ্রীন ওইবা ত্রান্সপোর্ত মোদ অমা লৈহল্লগনি।
• রেলৱেগী ত্রেকশিংগী মনুং চন্না লৈরিবা অচৌবা লমশিং শীজিন্নদুনা রিন্যুএবল ইনর্জী, মরুওইনা সোলার ইনর্জী শীজিন্ননবা স্ত্রেতেজিক ওইবা ৱারেপ লৌখি।
সোলর কেপাসিতী চাউনা শিজিন্নবা
রিন্যুএবল ইনর্জীগী মায়কৈদা ভারত রেলৱেজকী ত্রাঞ্জিসন অসিনা গ্রীনর অমসুং সস্তেনেবল ওইবা ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম অমা শেমগৎপদা ৱারেপ লৌবা য়াবা খোংথাং অমনি। নেৎৱার্ক শিনবা থুংনা সোলার শিজিন্নবগী চাং অমসুং খোঙজেল অসিনা মসিগী অচেৎপা ৱাফম অসিবু ময়েক শেংলে।
• মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা কেপাসিতী গ্রোথ: নবেম্বর 2025 ফাওবদা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা সোলার পৱারগী মেগা ৱাত (MW) 898 কম্মিসন তৌখ্রে। মসি 2014দা মেগা ৱাত 3.68 খক্তদগী য়াম্না চাউনা হেনগৎলকপনি। মসিনা সোলর কেপাসিতীদা শরুক 244 হেনগৎলকপনি।
• নেসন ৱাইদ ক্লিন ইনর্জী ফুটপ্রিন্স: সোলার পাৱর অসি হৌজিক্তি রেলৱে স্তেসন 2,626তা ইনস্তোল তৌখ্রে। মসিনা তোঙান তোঙানবা জিওগ্রাফিক অমসুং ওপরেস্নেল জোনশিংদা ক্লিন ইনর্জী সোলুসনশিং পাক শন্না শিজিন্নবা উৎলি।
সোলর ইনর্জীনা রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসনবু মতৌ করম্না মতেং পাংবগে
সোলর ইনর্জীনা ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী পান্দমদা হীরম কয়াদা তেংবাংলি:
• ইলেক্ত্রিক ত্রেন ওপরেসনশিং সপোর্ত তৌবা: অপুনবা মেগাৱাৎ 898গী সোলার কেপাসিতি কমিশন তৌখিবগী মনুংদা, মেগাৱাৎ 629 (চাউরাক্না 70%) অসি ত্রেক্সনগীদমক শিজিন্নরি। মসিনা তাকপদি সোলর পাৱরনা ইলেক্ত্রিক ত্রেন ওপরেসনশিংগী ইলেক্ত্রিসিতী মথৌ তাবশিংদা হকথেংননা মতেং পাংলি। মসিনা ত্রেক্সনগীদমক কনভেন্সনেল গ্রিদ ইলেক্ত্রিসিতীদা মখা পোনবা হন্থহল্লি।
• নন-ত্রেক্সন ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং ফংহনবা: লেমহৌরিবা সোলর কেপাসিতীগী মেগাৱাৎ 269 অসি স্তেসন লাইৎ, সর্ভিস বিলদিং, ৱার্কশোপশিং অমসুং রেলৱে ক্বার্তরশিংগুম্বা নন-ত্রেক্সনগীদমক শিজিন্নরি। সোলরগা লোয়ননা হায়রিবা ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং অসি মপুং ফাহল্লদুনা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা কনভেন্সনেল ইনর্জী শিজিন্নবা অমসুং মৈগী মমলশিং অসি ক্লিন অমসুং সস্তেনেবল ওইবা মওংদা হন্থহল্লি। মসিনা অপুনবা ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং নেৎৱর্ক পুম্বদা ওপরেস্নেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লি।
ইলেক্ত্রিফিকেসনগী তুংলমচৎ শেম্বা
রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসন প্রোজেক্তশিংদা ইফিসিএন্সী, সেফতী অমসুং স্পীদ হেনগৎহন্নবা ভারত রেলৱেজনা মোদর্ন তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইন্নোবেতিব কন্সত্রক্সন মেথদশিং হেন্না-হেন্না শিজিন্নরি। মেনুএল দিপেন্দেন্সী হন্থহন্দুনা অমসুং মেকানিজমেন্ত শিজিন্নদুনা, প্রোজেক্ত এক্সিকিউসন অসি হেন্না থুনা, হেন্না থাজবা য়াবা অমসুং মান্নবা মগুন লৈহল্লে।
সিলিন্দ্রিকেল মেকানাইজ ফাউন্দেসন
ত্রেদিস্নেল ওভরহেদ ইলেক্ত্রিফিকেসন (OHE) ফাউন্দেসনশিংদা মেনুএল এক্সকেভিং য়াম্না মথৌ তাই অমসুং প্রোজেক্তকী প্রোগ্রেস তপথহল্লি। মেকানিজ তৌরবা বোরিংগী খুত্থাংদা ইন্সতোল তৌরবা সিলিন্দ্রিকেল ফাউন্দেসনশিং শিজিন্নবনা থৌওং অসিবু লাইথোকহল্লি, লেবর এস্ফোর্স হন্থহল্লি অমসুং মতম য়াম্না কনবা ঙমহল্লি।
স্তেত-ওফ-দি আর্ত ওতোমেতিক ৱাইরিং ত্রেন
ওটোমেটিক ৱায়রিং ত্রেননা তেন্সনগী অশেংবা কন্ত্রোলগা লোয়ননা কেটেনেরী অমসুং কন্টেক্ট ৱায়রশিং মতম অমত্তদা ইনস্তোল তৌবা য়াহল্লি। অৱাংবা থাক্কী সিস্তেম অসিনা ৱায়রিংগী থৌওং য়াঙখৎহল্লি অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থবকশিং মতম চানা লোইশিনবা ঙমহল্লি।
মোদর্নাইজেসন্দগী হেন্দোক্লবা ইহৌ অমা
ইলেক্ত্রিফিকেসননা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী ইনর্জী প্রোফাইল অদু নৌনা শেমগৎলি। চহি কয়াগী মমাংগী সিস্তেম অমবু হৌজিক মতমগী পাৱরহাউস অমদা ওন্থোক্লি। দিজেলনা পুথোকপা অচৌবা অমা ওইরম্বা অসি য়াম্না থুনা লায়না লৈতবা, ইলেক্ত্রিফাই তৌরবা নেৎৱার্ক অমা ওইরক্লি। মসিনা মীওই মিলিয়ন কয়া অমা কোয়বা, নোইজ লৈতবা অমসুং কার্বোন হন্থনা পুথোক-পুশিন তৌরি। মসি মোদর্নাইজেসন খক্তা নত্তে, মসি মোমেন্তমনি। ভারত্তা রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসন অসি তেক্নিকলগী থাক ৱাংখৎলকপা খক্তমক নত্তে। মসি ইনফ্রাস্ত্রকচরগা এস্পিরেসনগা থেংনরিবা অমসুং অনৌবা ইনর্জী পীবা রুত খুদিংমক্না হেন্না থুনা, হেন্না গ্রীন অমসুং হেন্না কনেক্তিব ওইবা খোঙচৎকী অচেৎপা ৱাফম অমা ওইরিবা নেস্নেল স্তোরি অমনি।
রিফরেন্স
রেলৱে মন্ত্রালয়
https://core.indianrailways.gov.in/view_section.jsp?lang=0&id=0,294,302
https://core.indianrailways.gov.in/view_section.jsp?lang=0&id=0,294,302,530
https://indianrailways.gov.in/railwayboard/uploads/directorate/ele_engg/2025/Status%20of%20Railway%C2%A0Electrification%20as%20on%C2%A030_11_2025.pdf
https://nfr.indianrailways.gov.in/railwayboard/uploads/directorate/secretary_branches/IR_Reforms/Mission%20100%25%20Railway%20Electrification%20%20Moving%20towards%20Net%20Zero%20Carbon%20Emission.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2078089
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2205232
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2204797
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2203715
মিসন 100% ইলেক্ত্রিফিকেসন: ইন্দিয়ন রেলৱেজকী তুংলমচৎকী মপাঙ্গল হাপ্পা

PIB Backgrounder
Mission 100% Electrification: Powering the Future of Indian Railways
06 JAN 2026 11:35AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Indian Railways has electrified about 99.2% of its network by November 2025, making it one of the world’s most extensively electrified rail systems.
• Electrification pace has surged from 1.42 km/day (2004–2014) to over 15 km/day in 2019- 2025, marking a massive acceleration in modernization.
• By November 2025, Indian Railways expanded its solar power capacity to 898 MW, up from 3.68 MW in 2014, marking a transformational growth in renewable energy adoption.
A Silent Revolution on the Tracks
India’s Railways, once powered largely by diesel, are now rapidly shifting to electric trains. This marks a major leap towards a modern and sustainable future. With wires spreading across the network under Mission 100% Electrification, the rail system is becoming faster and more efficient. This transformation represents India’s strong commitment to reducing pollution. It ensures a cleaner environment and smarter transport for the nation. Today, almost the entire rail network runs on electric traction. Renewable energy, like solar power, is also being integrated across stations and operations. The focus is clear: greener trains, reliable power, and a cleaner environment.
A Century of Progress: Journey of Railway Electrification in India
India’s railway electrification story began in 1925, when the country’s first electric train, powered by a 1500 Volt DC system, ran between Bombay Victoria Terminus and Kurla Harbour. It was a short route, but a historic leap: the first operational use of electric traction in India, signalling the dawn of energy-efficient, higher-capacity rail travel.
Progress in the early decades was modest. By the time India gained independence, only 388 Route Kilometers (RKMs) had been electrified, with coal and diesel locomotives continuing to dominate the tracks. Over the years, electrification expanded steadily, but the real transformation took shape over the last decade, when Indian Railways intensified its push toward cleaner and more efficient operations.
The impact has been remarkable. Electrification has accelerated from just about 1.42 km per day between 2004 and 2014 to an average of more than 15 km per day between 2019 and 2025. The pace underscores a transformative shift in how quickly the network is being modernised. Electrified track share rose from 24% in 2000 to 40% in 2017, and crossed 96% by the end of 2024. Today, that century-long journey is approaching its finish line. As of November 2025, India has electrified an impressive 69,427 RKMs, covering about 99.2% of its railway network, out of which 46,900 RKMs have been electrified between 2014 and 2025.
What began a hundred years ago on a short suburban stretch in Bombay has grown into one of the world’s most extensive and nearly complete electrified rail systems. Electrification now stands at the heart of Indian Railways’ mission to reduce emissions, enhance efficiency, and deliver a greener, faster future for the nation.
Status Snapshot: Wiring the Final Miles
With 99.2% of India’s 70,001 RKM Broad Gauge network already electrified, Indian Railways stands on the threshold of complete electrification, marking a transformative achievement in sustainable, efficient, and future-ready rail transport. The state-wide details are as follows.
Railway Electrification Across States
• 25 States/Union Territories are 100% electrified, with no remaining BG route kilometers pending.
• Only 5 States have residual sections under electrification, together accounting for just 574 RKM, or 0.8% of the total BG network.
States with Remaining Electrification Work
State
Total BG RKM
Electrified BG RKM
% Electrified
Balance RKM
Rajasthan
6,514
6,421
99%
93
Tamil Nadu
3,920
3,803
97%
117
Karnataka
3,742
3,591
96%
151
Assam
2,578
2,381
92%
197
Goa
187
171
91%
16
Why Electrification Matters
Railway electrification stands as a cornerstone of India’s sustainable transport and economic growth strategy. Beyond reducing adverse environmental impact, it strengthens energy security, enhances operational efficiency, and drives inclusive development across regions. The benefits of electrification extend from faster and more efficient train operations to catalysing industrial and rural growth along railway corridors, making it a powerful enabler of national progress.
Global Benchmarking: India in Perspective
Achieving 99.2% railway electrification, Indian Railways has positioned itself firmly among the world’s leading rail networks. A comparison with major international railway systems highlights how electrification levels vary globally and underscores the scale and significance of India’s progress. As per the International Union of Railways (UIC) report, June 2025, the extent of railway electrification in prominent countries is presented below:
Country
Railway Electrification (%)
Switzerland
100%
China
82%
Spain
67%
Japan
64%
France
60%
Russia
52%
United Kingdom
39%
This global comparison illustrates India’s standing among advanced railway systems and reinforces the strategic importance of sustained electrification in achieving efficiency, sustainability, and international competitiveness.
Railways on Solar Power: Lighting the Future
With the growing focus on sustainable and efficient transportation, Indian Railways is increasingly prioritising electric traction as it is more environmentally friendly and also about 70% more economical than diesel traction. With regard to Indian Railways’ Mission for 100% electrification, two significant positive developments stand out:
• The commitment to electrify the entire Broad Gauge network in mission mode, ensuring an environmentally friendly, clean, and green mode of transportation for the public.
• The strategic decision to tap into renewable energy, particularly solar power, by leveraging the vast stretches of land available along railway tracks.
Major Solar Capacity Deployment
Indian Railways’ transition toward renewable energy marks a decisive step in building a greener and more sustainable transport system. The scale and speed of solar adoption across the network underline this commitment.
• Unprecedented Capacity Growth: As of November 2025, Indian Railways has commissioned 898 Mega Watt (MW) of solar power, a remarkable leap from just 3.68 MW in 2014, reflecting nearly a 244-fold increase in solar capacity.
• Nationwide Clean Energy Footprint: This solar power is now installed at 2,626 railway stations, showcasing widespread adoption of clean energy solutions across diverse geographical and operational zones.
How Solar Energy Supports Railway Electrification
Solar energy contributes to the goal of electrification in multiple ways:
• Supporting Electric Train Operations: Out of the total 898 MW of solar capacity commissioned, 629 MW (about 70%) is being utilised for traction purposes, meaning the solar power generated contributes directly to the electricity requirements of electric train operations. This reduces reliance on conventional grid electricity for traction.
• Meeting Non-Traction Energy Needs: The remaining 269 MW of solar capacity is used for non-traction purposes such as station lighting, service buildings, workshops, and railway quarters. By meeting these energy needs with solar, Indian Railways reduces conventional energy use and electricity costs in a clean and sustainable way, improving overall energy security and operational efficiency across the network.
Engineering the future of Electrification
Indian Railways is increasingly adopting modern technologies and innovative construction methods to improve efficiency, safety, and speed in railway electrification projects. By reducing manual dependence and embracing mechanisation, project execution has become faster, more reliable, and of consistent quality.
Cylindrical Mechanised Foundation
Traditional overhead electrification (OHE) foundations required intensive manual excavation and slowed project progress. The adoption of cylindrical foundations installed through mechanised augering has streamlined the process, reducing labour effort and significantly saving time.
State-of-the-Art Automatic Wiring Train
The Automatic Wiring Train enables simultaneous installation of catenary and contact wires with accurate tension control. This advanced system speeds up the wiring process and ensures the timely completion of electrification works.
More Than Modernisation, A Movement
Electrification is redrawing the energy profile of Indian Railways, turning an age-old system into a contemporary powerhouse. What was once a diesel-driven giant is rapidly evolving into a sleek, electrified network that moves millions with less noise, less cost, and less carbon. It’s not just modernization, it’s momentum. Railway electrification in India is no longer just a technical upgrade; it is a national story where infrastructure meets aspiration, and where every newly energized route becomes a promise of faster, greener, and more connected journeys ahead.
References
Ministry of Railways
https://core.indianrailways.gov.in/view_section.jsp?lang=0&id=0,294,302
https://core.indianrailways.gov.in/view_section.jsp?lang=0&id=0,294,302,530
https://indianrailways.gov.in/railwayboard/uploads/directorate/ele_engg/2025/Status%20of%20Railway%C2%A0Electrification%20as%20on%C2%A030_11_2025.pdf
https://nfr.indianrailways.gov.in/railwayboard/uploads/directorate/secretary_branches/IR_Reforms/Mission%20100%25%20Railway%20Electrification%20%20Moving%20towards%20Net%20Zero%20Carbon%20Emission.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2078089
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2205232
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2204797
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2203715
Mission 100% Electrification: Powering the Future of Indian Railways