ৰেচম মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীত কাইলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰীৰ সন্মিলন আৰম্ভ
এই সন্মিলনত নীতি, বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হ’ব, যাৰ লক্ষ্য হ’ল ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ বস্ত্ৰৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা
07 JAN 2026 10:06AM by PIB Guwahati
অসম চৰকাৰৰ সহযোগিতাত বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী সন্মিলন ২০২৬ কাইলৈ ৮ জানুৱাৰীৰ পৰা অসমৰ গুৱাহাটীত আৰম্ভ হ’ব। দুদিনীয়া সন্মিলনখন ‘ভাৰতৰ বস্ত্ৰঃ বয়ন বিকাশ, ঐতিহ্য আৰু উদ্ভাৱন’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰে অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই সন্মিলনত দেশৰ ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল একত্ৰিত হ’ব।
দুদিনীয়া এই সন্মিলনখনৰ লক্ষ্য হৈছে বস্ত্ৰ খণ্ডত নীতি, বিনিয়োগ, বহনক্ষমতা, ৰপ্তানি, আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ ওপৰত আলোচনাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰা। ‘বিকাশ ভী, বিৰাসত ভী’ৰ নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ৰপ্তানি বৃদ্ধি, নিযুক্তি সৃষ্টি আৰু সামগ্ৰিক বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ বস্ত্ৰ উৎপাদনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থাপন কৰিবলৈ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই সন্মিলনখনৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
২০২৬ চনৰ ৮ জানুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া উদ্বোধনী অধিৱেশনত কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড হিমন্তবিশ্ব শৰ্মা, বস্ত্ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী পবিত্র মাৰ্ঘেৰিটাৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব। উদ্বোধনী অধিৱেশনত ভাৰতৰ বস্ত্ৰৰ শক্তি, উদ্ভাৱন আৰু সমৃদ্ধ ঐতিহ্য চিহ্নিত কৰা এখন প্ৰদৰ্শনীও উদ্বোধন কৰা হ’ব।
এই সন্মিলনত আন্তঃগাঁথনি আৰু বিনিয়োগ, ভাৰতৰ বস্ত্ৰ ৰপ্তানিৰ সম্প্ৰসাৰণ, কেঁচা সামগ্ৰী আৰু আঁহ, কাৰিকৰী বস্ত্ৰ আৰু নতুন যুগৰ আঁহ, হস্ততাঁত তথা হস্তশিল্পৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহক সামৰি লোৱা কেইবাখনো সত্ৰ অনুষ্ঠিত হ’ব। পিএম মেগা ইন্টিগ্রেটেড টেক্সটাইল ৰিজিয়ন এণ্ড এপাৰেল (পিএম মিত্ৰ) পাৰ্ক, বহনক্ষমতা আৰু পৰিবেশৰ অনুপালন, কাৰিকৰী বস্ত্ৰ, উদ্ভাৱন আৰু সংহত মূল্য-শৃংখল উন্নয়নৰ দৰে মুখ্য পদক্ষেপৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
দেশৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মন্ত্ৰী তথা বিষয়াসকলে এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিব। সন্মিলনখনে জিলাসমূহত বস্ত্ৰৰ মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন, প্ৰত্যাহ্বান আৰু নীতিগত পৰামৰ্শসমূহ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
২০২৬ চনৰ ৮ জানুৱাৰীত ‘ভাৰতৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বস্ত্ৰ খণ্ডৰ সৱলীকৰণ আৰু শক্তিশালীকৰণ’ শীৰ্ষক এক সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই সন্মিলনে উত্তৰ-পূবৰ ৰেচম, হস্ততাঁত, হস্তশিল্প আৰু বাঁহভিত্তিক বস্ত্ৰৰ সম্ভাৱনা মুকলি কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব, য’ত এৰী, মুগা আৰু মালবেৰী ৰেচম, মহিলা নেতৃত্বাধীন উদ্যোগ, ব্ৰেণ্ডিং আৰু বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
ৰাষ্ট্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰীসকলৰ সন্মিলনখনে কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব আৰু এক প্ৰতিযোগিতামূলক, বহনক্ষম আৰু সামগ্ৰিক বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বাবে এক স্পষ্ট নীতি প্ৰস্তুত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Ministry of Textiles
National Textiles Ministers’ Conference to Begin from Tomorrow in Guwahati
The Conference to deliberate on Policy, Investment and Innovation Aimed at Making India a Global Textile Hub by 2030
07 JAN 2026 10:06AM by PIB Delhi
The National Textiles Ministers’ Conference 2026, organised by the Ministry of Textiles, in collaboration with the Government of Assam, will commence from tomorrow, 8th January in Guwahati, Assam. The two-day Conference will be held under the theme “India’s Textiles: Weaving Growth, Heritage & Innovation”, bringing together Textile Ministers and senior officials from States and Union Territories across the nation.
The two-day Conference aims to provide a platform for deliberations on policy, investment, sustainability, exports, infrastructure development, and technological advancement in the textile sector. It aligns with the Government’s vision of positioning India as a global textile manufacturing hub by 2030, with a focus on boosting exports, employment generation, and inclusive growth, in line with the ethos of “Vikas Bhi, VirasatBhi”.
The Inaugural Session on 8 January 2026 will be attended by the Union Minister of Textiles, Shri Giriraj Singh, Chief Minister of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarma, Minister of State for Textiles, Shri Pabitra Margherita along with other dignitaries. The inaugural session will also feature the opening of an Exhibition and Pavilion, showcasing India’s textile strength, innovation, and rich heritage.
The Conference will feature sessions covering key areas such as Infrastructure and Investment, Expanding India’s Textile Exports, Raw Materials and Fibres, Technical Textiles and New-Age Fibres, and Preserving and Promoting Handlooms and Handicrafts. Special focus will be placed on flagship initiatives such as the PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Parks, sustainability and environmental compliance, technical textiles, innovation, and integrated value-chain development.
Ministers and officials from States and Union Territories across the nation, are expected to participate and share best practices, challenges and policy suggestions aimed at strengthening the textile value chain across regions and districts.
A conclave on “Strengthening and Empowering the Textiles Sector of the North-Eastern Region of India” will also be held on 8 January 2026, in which Textile Ministers from North-Eastern States, Members of Parliament, and senior officials from the Centre and States will participate. The Conclave will focus on unlocking the potential of the North-East’s silk, handloom, handicrafts, and bamboo-based textiles, with special emphasis on Eri, Muga and Mulberry silk, women-led enterprises, branding, and market access.
The National Textiles Ministers’ Conference is expected to strengthen Centre–State collaboration and chart a clear roadmap for a competitive, sustainable, and inclusive textile sector.