ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିମଳାଗଡ଼ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନର ନବୀକରଣ
30 DEC 2025 4:23PM by PIB Bhubaneshwar
• ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ମିଳିବ ଆଧୁନିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା
• ଷ୍ଟେସନର ନୂତନ କୋଠା, ପ୍ରବେଶ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନ ପଥ, ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ, ପ୍ରତୀକ୍ଷା ହଲ୍, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ-ଅନୁକୂଳ ସୁବିଧା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ବିମଳାଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନକୁ ନୂତନ ରୂପ ଦେବ
ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଓଡିଶାର ବିମଳାଗଡ ସହିତ ୫୯ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ନବୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସାରା ଦେଶରେ ୧୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ କରୁଛି। ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୁଗମ୍ୟ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ମାଧ୍ୟମରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାର ଉନ୍ନତି କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଏହି ଯୋଜନା ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରେ । ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସୁଗମ ଯାତାୟତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
ବିମଳାଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନ ଓଡ଼ିଶାର ସୁନ୍ଦରଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏହି ଷ୍ଟେସନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଷ୍ଟେସନକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଅନୁକୂଳ କରିବ।
ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାର ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ। ଏହି ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ସମ୍ମୁଖଭାଗ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଷ୍ଟେସନ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ନୂତନ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ଦ୍ୱାର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଏକ ନୂତନ ଆତଯାତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିବିଧି ଏବଂ ଆରାମରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଅନୁକୂଳ ସୁବିଧା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ଆତଯାତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଶୌଚାଳୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାମ୍ପ, ୱାଟର ବୁଥ, ଟାଇଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚଲାପଥ ଏବଂ ବ୍ରେଲି ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଯାଉଛି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରତୀକ୍ଷା ହଲ୍ ଏବଂ ନୂତନ ବସିବା ସ୍ଥାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଉଛି। ଛାତ ଯୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶପଥର ଉନ୍ନତିକରଣ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ । ସ୍ଥାନୀୟ ସୂଚନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନ କାନ୍ଥକୁ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଉଛି।
ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିମଳାଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିକାଶ ହେଉଛି ଆଧୁନିକ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।

Ministry of Railways
Bimalgarh Amrit Station Revamped With Modern Passenger Facilities and Improved Infrastructure
New Station Building, Entry–Exit Gates, Circulating Area, Platform Shelters, Waiting Hall, Divyangjan-Friendly Facilities, Improved Surfaces and Local Art to Transform Bimalgarh Station
30 DEC 2025 4:23PM by PIB Delhi
Indian Railways is redeveloping more than 1300 stations across the country under the Amrit Bharat Station Scheme. The aim is to improve passenger facilities through better infrastructure, accessibility and modern amenities. The scheme follows an approach based on local needs. It also supports regional growth, tourism and smooth mobility.
Under this scheme, 59 stations of Odisha are being redeveloped. Bimalgarh Railway Station is one of the selected stations.
Bimalgarh Junction, Odisha
Bimalgarh station lies in Sundergarh district of Odisha. The station is important for both passenger movement and goods traffic. The redevelopment will make the station cleaner, safer and more passenger-friendly.
The works focus on improving basic infrastructure and passenger amenities. A new station building with an improved facade is being constructed. New entry and exit gates are being provided. A new circulating area and better platform shelters will improve passenger movement and comfort.
Special focus is being given to Divyangjan-friendly facilities. Divyangjan toilets are being provided in the circulating area and on platforms. Ramps, water booths, tactile paths and Braille signage are also being added to ensure easy access for all.
Other passenger facilities include a waiting hall and new seating arrangements. Platform surfaces are being improved. Canopies and facade upgrades are also part of the work. Station walls are being painted with local art and cultural themes to reflect regional identity.
The redevelopment of Bimalgarh station under the Amrit Bharat Station Scheme is another step towards modern, inclusive and passenger-focused railway infrastructure.