গৃহ মন্ত্ৰালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰেৱাত অনুষ্ঠিত কৃষক সন্মিলনত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সম্বোধন
বাসৱন মামা গোৱংশ বন বিহাৰ হৈছে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ আৰু প্রান্তীয় কৃষকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ এক সফল পৰীক্ষা
প্ৰাকৃতিক কৃষিয়ে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব, পানী সংৰক্ষণ কৰিব আৰু গ্ৰাহকসকলক বিভিন্ন ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিব
সমবায় মন্ত্ৰালয়ে জৈৱিকভাৱে উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহৰ প্ৰমাণীকৰণ, পৰীক্ষা, পেকিং, বজাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে দুটা বৃহৎ সমবায় গঠন কৰিছে
ৰেৱা অঞ্চলৰ মডেল ফাৰ্মখনে কেৱল লাখ লাখ কৃষককে পথ প্ৰদৰ্শন কৰাই নহয়, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰতো অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিব
সকলোৱে প্ৰকৃতিক সেৱা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ক আৰু কমেও পাঁচটা আঁহত গছৰ পুলি ৰোপণ কৰক, যিয়ে সৰ্বাধিক অক্সিজেন প্ৰদান কৰে
আজি সমগ্ৰ দেশৰ ৪০লাখ কৃষকে প্ৰাকৃতিক কৃষি ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে
অনাগত দিনবোৰত, সমগ্ৰ দেশৰ ৪০০তকৈও অধিক পৰীক্ষাগাৰে কৃষকসকলৰ পথাৰ আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহ প্ৰাকৃতিক বুলি প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন ডেৰ গুণ বৃদ্ধি পাব
অটল জীৰ দৰে নেতাসকল বিৰল, যাৰ কথা আৰু জীৱন দুয়োটাই পৰস্পৰৰ পৰিপূৰক
অটলজীয়ে কেৱল আমাৰ দলৰে নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ ৰাজহুৱা জীৱনত একতা আৰু স্বচ্ছতাক যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছিল
25 DEC 2025 7:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰেৱাত অনুষ্ঠিত কৃষক সন্মিলনত ভাষণ দিয়ে। এই অনুষ্ঠানত মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড মোহন যাদৱ আৰু আন কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বাসৱন মামা গোৱংশ বন বিহাৰ হৈছে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ আৰু প্রান্তীয় কৃষকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ এক সফল পৰীক্ষা। তেওঁ কয় যে ৰেৱা অঞ্চলৰ মডেল ফাৰ্মখনে কেৱল লাখ লাখ কৃষকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰাই নহয়, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰতো এক অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ কয় যে আমি আজি প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ পৰম্পৰাগত প্ৰথা পাহৰি গৈছো। তেওঁ কয় যে প্ৰাকৃতিক কৃষি হৈছে এনে এক পদ্ধতি যিয়ে গোবৰ আৰু প্ৰস্ৰাৱ ব্যৱহাৰ কৰি এনে এক ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰে যিয়ে কেৱল কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন সুস্থিৰ কৰি ৰখাৰ লগতে বিশুদ্ধ আৰু স্বাস্থ্যকৰ শস্যও উৎপাদন কৰে। তেওঁ কয় যে মাত্ৰ এটা ভাৰতীয় প্ৰজাতিৰ গৰুৰ সৈতে সাৰ আৰু কীটনাশক ব্যৱহাৰ নকৰাকৈ ২১একৰ ভূমিত প্ৰাকৃতিক কৃষি কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰাকৃতিক কৃষিয়ে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব, পানী সংৰক্ষণ কৰিব আৰু গ্ৰাহকসকলক বিভিন্ন ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিব। তেওঁ কয় যে আজি দেশৰ ৪০ লাখ কৃষকে প্ৰাকৃতিক কৃষি গ্ৰহণ কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গঠন কৰা প্ৰাকৃতিক কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে দুটা বৃহৎ সমবায় স্থাপন কৰা হৈছে। এই সমবায়সমূহে জৈৱিক সামগ্ৰীৰ প্ৰমাণপত্ৰ, বিশ্বৰ আটাইতকৈ উন্নত পৰীক্ষাগাৰত পৰীক্ষা, পেকেজিং, বিপণন আৰু ৰপ্তানিৰ যত্ন ল'ব। তেওঁ কয় যে অনাগত দিনবোৰত সমগ্ৰ দেশৰ ৪০০ৰো অধিক পৰীক্ষাগাৰে কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ খেতি আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰী দুয়োটাৰে প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিব, যি স্বাভাৱিক হোৱাৰ বাবে তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন ডেৰ গুণ বৃদ্ধি কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিশ্বজুৰি জৈৱিক সামগ্ৰীৰ এক বিশাল বজাৰ আছে। তেওঁ কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে জৈৱিক খাদ্যৰ সেৱন স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল। তেওঁ কয় যে আমাৰ কৃষকসকলৰ জৈৱিক সামগ্ৰীসমূহ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰত ফলপ্ৰসূভাৱে উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আমাক প্ৰমাণপত্ৰ, বৈজ্ঞানিক পৰীক্ষা, আকৰ্ষণীয় পেকেজিং আৰু বিপণনৰ বাবে এটা ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজন আৰু আমি এই সকলোবোৰৰ জৰিয়তে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই আছো। তেওঁ কয় যে প্ৰত্যেকেই প্ৰকৃতিৰ সেৱা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ল'ব লাগে আৰু কমেও পাঁচটা আঁহত গছৰ পুলি ৰোপণ কৰিব লাগে, যিয়ে সৰ্বাধিক অক্সিজেন প্ৰদান কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰেৱা অঞ্চল ক্ৰমান্বয়ে এক সমৃদ্ধিশালী অঞ্চললৈ বিকশিত হৈ আছে। তেওঁ কয় যে আজি এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ সৌৰ প্ৰকল্পটো ৰেৱাত অৱস্থিত আৰু ৰেৱাক প্ৰয়াগৰাজ বা জবলপুৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা উৎকৃষ্ট চাৰি লেনৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ জয়ন্তী আৰু ৰেৱা তেওঁৰ অন্যতম প্ৰিয় স্থান আছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অটলজীয়ে কেৱল তেওঁৰ দলতে নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ ৰাজহুৱা জীৱনত একতা আৰু স্বচ্ছতাক যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছিল। তেওঁ কয় যে অটলজী প্ৰতিশ্ৰুতি পালন কৰা নেতাসকলৰ শ্ৰেণীৰ অন্তৰ্গত। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অটলজীৰ দৰে নেতাসকল বিৰল, যাৰ কথা আৰু জীৱন দুয়োটাই ইজনে সিজনৰ পৰিপূৰক।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses Krishak Sammelan in Rewa, Madhya Pradesh
Basavan Mama Govansh Van Vihar is a successful experiment in empowering small and marginal farmers through natural farming
Natural farming will increase farmers' income, conserve water and protect consumers from various diseases
Ministry of Cooperation has created two large cooperatives to certify, test, pack, market and export the organic produce
The model farm in Rewa region will not only guide millions of farmers but will also play a pioneering role in promoting natural farming
Let everyone pledge to serve nature and plant at least five peepal trees, which provide the most oxygen
Today, 40 lakh farmers across the country have adopted natural farming and their yield is increasing
In the coming days, more than 400 laboratories across the country will certify the farmers' fields and produce for being natural, which will increase their income by one and a half times
Leaders like Atal Ji are rare, whose words and life are both complementary to each other
Atal ji gave great importance to integrity and transparency not only in our party but in the public life of the entire country
25 DEC 2025 7:15PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses Krishak Sammelan in Rewa, Madhya Pradesh, today. Chief Minister of Madhya Pradesh, Dr. Mohan Yadav and several other dignitaries were present on the occasion.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that Basavan Mama Govansh Van Vihar is a successful experiment in empowering small and marginal farmers through natural farming. He said that the model farm in Rewa region will not only guide millions of farmers but will also play a pioneering role in promoting natural farming. He said that we have forgotten the traditional practice of natural farming today. He said that natural farming is a method that utilizes cow dung and urine to create a system that not only maintains farmers' income but also produces pure and healthy crops. He said that with just one Indian breed cow, natural farming is being done on 21 acres of land without the use of fertilizers and pesticides. Shri Shah said that natural farming will increase farmers' income, conserve water and protect consumers from various diseases. He said that today, 40 lakh farmers in the country have adopted natural farming and their yield is increasing.
Shri Amit Shah said that through the Ministry of Cooperation, set up by Prime Minister Shri Narendra Modi, two large cooperatives have been set up to certify natural farming products. These cooperatives will take care of the certification of organic produce, testing in the world's most advanced laboratories, packaging, marketing and export. He said that in the coming days, more than 400 laboratories across the country will provide farmers with certificates of both their farms and produce, being natural, which will increase their income by one and a half times. Shri Shah said that there is a huge market for organic products worldwide. He said that today the whole world believes that consumption of organic food is good for health. He said that to ensure that our farmers' organic products reach markets around the world effectively, we need a system for certification, scientific testing, attractive packaging and marketing and we are making efforts to increase farmers' income through all these means. He said that everyone should take a pledge to serve nature and plant at least five peepal trees, which provide the most oxygen.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Rewa region of Madhya Pradesh is gradually developing into a prosperous area. He said that today, Asia's largest solar plant is located in Rewa and excellent four-lane roads have been developed connecting Rewa to Prayagraj or Jabalpur.
Shri Amit Shah said that today is the birth anniversary of former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee and Rewa was one of his favorite places. Shri Shah said that Atal Ji gave great importance to integrity and transparency not only in his party but also in the public life of the entire country. He said that Atal Ji belongs to the category of leaders who delivered on their promises. Shri Shah said that Leaders like Atal Ji are rare, whose words and life are both complementary to each other.