প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৭ আৰু ২৮ ডিচেম্বৰত দিল্লীত মুখ্য সচিবসকলৰ পঞ্চম ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰিব
সন্মিলনখনৰ মূল বিষয়বস্তুঃ বিকশিত ভাৰতৰ বাবে মানৱ মূলধন
আলোচনাৰ মূল বিষয়সমূহৰ ভিতৰত আছে প্ৰাৰম্ভিক শৈশৱ শিক্ষা, বিদ্যালয় শিক্ষা, দক্ষতা, উচ্চ শিক্ষা, ক্ৰীড়া আৰু পাঠ্যক্ৰমৰ বাহিৰৰ কাৰ্যকলাপ
ৰাজ্যসমূহত নিয়ন্ত্ৰণ হ্ৰাস; প্ৰশাসনত প্ৰযুক্তি; কৃষি স্তুপ; এখন ৰাজ্য, এটা বিশ্বমানৰ পৰ্যটন গন্তব্যস্থান; আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু স্বদেশী আৰু এল ডব্লিউ ই-পৰৱৰ্তী ভৱিষ্যতৰ পৰিকল্পনাৰ ওপৰত বিশেষ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ’ব
26 DEC 2025 11:06AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ২৭ আৰু ২৮ ডিচেম্বৰত দিল্লীত মুখ্য সচিবসকলৰ পঞ্চম ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰিব। এই সন্মিলনখনে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত গঠনমূলক আৰু বহনক্ষম আলোচনাৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ দৃষ্টিভংগীৰ আধাৰত এই সন্মিলনখনে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহে সহযোগিতা কৰা মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে আৰু ভাৰতৰ মানৱ মূলধনৰ সম্ভাৱনা সৰ্বাধিক কৰিবলৈ তথা অন্তৰ্ভুক্তিমূলক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ এক একত্ৰিত নীতি-নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰে।
২০২৫ চনৰ ২৬ ডিচেম্বৰৰ পৰা ২৮ ডিচেম্বৰলৈ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই তিনিদিনীয়া সন্মিলনত এক উমৈহতীয়া উন্নয়ন কাৰ্যসূচী চূড়ান্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে আলোচনা কৰা হ’ব। ই ভাৰতৰ জনসংখ্যাক কেৱল জনগাঁথনিগত লভ্যাংশ হিচাপে চোৱাৰ বাহিৰেও শিক্ষা ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰা, দক্ষতা বিকাশৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা আৰু সমগ্ৰ দেশতে ভৱিষ্যতৰ বাবে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে দৃঢ় কৌশল বিকশিত কৰি নাগৰিকসকলক মানৱ মূলধন হিচাপে স্থান দিয়াৰ বাবে সহযোগিতামূলক পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ ভিত্তি স্থাপন কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগ, নিটি আয়োগ, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ক্ষেত্ৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ মাজত হোৱা ব্যাপক আলোচনাৰ ভিত্তিত পঞ্চম ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত 'বিকশিত ভাৰতৰ বাবে মানৱ মূলধন' শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব, য’ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে অনুসৰণ কৰিব পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন আৰু কৌশলসমূহ সামৰি লোৱা হ’ব।
এই ব্যাপক বিষয়বস্তুৰ অধীনত পাঁচটা মূল ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ’বঃ প্ৰাৰম্ভিক শৈশৱ শিক্ষা, বিদ্যালয় শিক্ষা, দক্ষতা, উচ্চ শিক্ষা, ক্ৰীড়া আৰু পাঠ্যক্ৰমৰ বাহিৰৰ কাৰ্যকলাপ, যিবোৰ বিশদ আলোচনাৰ বাবে চিনাক্ত কৰা হৈছে।
ৰাজ্যসমূহত নিয়ন্ত্ৰণ হ্ৰাস কৰা; প্ৰশাসনত প্ৰযুক্তিঃ সুযোগ, বিপদাশংকা আৰু প্রশমন; স্মাৰ্ট যোগান শৃংখলা আৰু বজাৰ সংযোগৰ বাবে কৃষি স্তুপ; এখন ৰাজ্য, এটা বিশ্বমানৰ পৰ্যটন গন্তব্যস্থান; আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু স্বদেশী আৰু এল ডব্লিউ ই-পৰৱৰ্তী ভৱিষ্যতৰ বাবে পৰিকল্পনা আদি বিষয়ৰ ওপৰতো ছখন বিশেষ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ’ব।
ইয়াৰ উপৰি ঐতিহ্য আৰু পাণ্ডুলিপি সংৰক্ষণ আৰু ডিজিটাইজেচন তথা সকলোৰে বাবে আয়ুষ-প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানত জ্ঞান একত্ৰিত কৰাৰ বিষয়ে খাদ্যৰ ওপৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনা অনুষ্ঠিত হ’ব।
যোৱা চাৰি বছৰ ধৰি প্ৰতি বছৰে মুখ্য সচিবসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে। প্ৰথমখন সন্মিলন ২০২২ চনৰ জুন মাহত ধৰ্মশালাত অনুষ্ঠিত হৈছিল, তাৰ পাছত ২০২৩ চনৰ জানুৱাৰী, ২০২৩ চনৰ ডিচেম্বৰ আৰু ২০২৪ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হৈছিল।
মুখ্য সচিবসকল, সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল, ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ লগতে অন্যান্যসকলে এই সন্মিলনত উপস্থিত থাকিব।

Prime Minister's Office
PM to chair the fifth National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 27th and 28th December
Overarching theme of the conference: Human Capital for Viksit Bharat
Key areas for discussion include Early Childhood Education, Schooling, Skilling, Higher Education, Sports & Extracurricular activities
Special sessions to be held on Deregulation in States; Technology in Governance; AgriStack; One State, One World Class Tourist Destination; Atmanirbhar Bharat & Swadeshi and Plans for a Post-LWE Future
26 DEC 2025 11:06AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will chair the fifth National Conference of Chief Secretaries in Delhi on 27th and 28th December 2025. The Conference marks another important milestone in strengthening Centre–State partnership through structured and sustained dialogue on national development priorities.
Anchored in the Prime Minister’s vision of cooperative federalism, this Conference serves as the forum where Centre and States collaborate, designing a unified roadmap to maximise India’s Human Capital potential and accelerate inclusive, future-ready growth.
The three day Conference to be held from 26th to 28th December 2025 will be devoted to intensive deliberations aimed at finalising a common development agenda. It will lay the ground for collaborative action to move beyond viewing India’s population merely as a demographic dividend and instead position citizens as human capital by developing concrete strategies to strengthen education systems, advance skilling initiatives and generate future-ready employment opportunities across the country.
Based on the extensive deliberations between Central Ministries/Departments, NITI Aayog, States/UTs and domain experts, the fifth National Conference will focus on the theme ‘Human Capital for Viksit Bharat’ covering best practices and strategies for states/UTs to follow.
Under this overarching theme, special emphasis will be placed on five key areas: Early Childhood Education, Schooling, Skilling, Higher Education, Sports and Extracurricular activities, which have been identified for detailed discussion.
Six special sessions will also be held on Deregulation in States; Technology in Governance: Opportunities, Risks & Mitigation; AgriStack for Smart Supply Chain & Market Linkages; One State, One World Class Tourist Destination; Atmanirbhar Bharat & Swadeshi and Plans for a Post-LWE Future.
Besides, focused deliberations over meals would be held on Heritage & Manuscript Preservation and Digitisation and Ayush for All – Integrating Knowledge in Primary Healthcare Delivery.
The National Conference of Chief Secretaries has been organised annually over the past four years. The first Conference was held in Dharamshala in June 2022, followed by subsequent Conferences in New Delhi in January 2023, December 2023 and December 2024.
Chief Secretaries, senior officials of all States/Union Territories, domain experts among others will be present at the Conference.