Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses Abhyudaya Madhya Pradesh Growth Summit in Gwalior
I pay my respects to the revered Atal ji on his birth anniversary—the great orator, sensitive poet, leader dedicated to public welfare, and the one who laid the foundation for modern India's infrastructure development
Under Modi ji's leadership, the tradition of structured industrial summits was started for the development of the states
In the same direction, for the balanced development of the state, Mohan Yadav ji has initiated the tradition of regional investment summits
In the times to come, such regional investment summits will prove to be very important for the balanced development of states
Through the PM MITRA Park, cotton has once again become a profitable crop for the farmers of Madhya Pradesh
It is the our party that has truly put Madhya Pradesh on the path of development
Leaders of opposition party turned Madhya Pradesh into a BIMARU state; Shivraj Singh ji removed that tag, and now Mohan Yadav ji is taking the state forward with new energy
PM MITRA Park is based on the 5F vision: Farm to Fibre, Fibre to Factory, Factory to Fashion, and Fashion to Foreign, which is ensuring fair prices for farmers
Today, nearly 50% of startups in Madhya Pradesh are being run by women, which is a shining example of women's empowerment
With the establishment of 4 lakh 57 thousand new MSME units in just one year, Madhya Pradesh is emerging as a new hub for MSMEs
India has also made an explosive entry into the semiconductor industry; in this sector, India will become self-reliant and will also begin exporting
In the fields of mobile manufacturing, defence manufacturing, and modern infrastructure, Modi ji has placed India in the front ranks of the world
Atal ji not only preserved the country's cultural heritage but also dedicated his entire life to awakening the 'self' of the nation and advancing the journey from Swaraj to Susashan
Achieving victory in the Kargil war by driving out every single infiltrator is a testament to Atal ji's resolute and determined leadership
25 DEC 2025 6:22PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the Abhyudaya Madhya Pradesh Growth Summit in Gwalior as the chief guest. On this occasion, Madhya Pradesh Chief Minister Dr. Mohan Yadav, Union Minister for Communications Shri Jyotiraditya Scindia, and several other dignitaries were present.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the beginning of structured industrial conclaves in the country started from Gujarat, when Shri Narendra Modi ji was the Chief Minister of the state. He said that Modi ji scientifically initiated the organization of the industrial summit named Vibrant Gujarat, which was highly successful and also brought investments to Gujarat.Madhya Pradesh Chief Minister Dr. Mohan Yadav has initiated regional investment conclaves for the balanced development of the state. He said that investment-related activities have now begun in all regions of Madhya Pradesh, which will prove beneficial for other states as well. Shri Shah said that the investment of ₹2 lakh crore happening today may seem small at first glance, but for any one region, it is a very significant achievement. For the people of that region, this investment is extremely important. If there is no balanced development in the state, the state cannot progress, because immense possibilities are hidden in every region. He said that cotton has been a very old produce of the farmers in the Malwa and Chambal regions, but due to not getting proper prices, cotton cultivation has greatly reduced. Now, through the PM MITRA Park, cotton has once again become a profitable crop.
Shri Amit Shah said that the biggest specialty of Madhya Pradesh is its geographical location. Half of India can be supplied from here at very low transportation costs, but itsoptimum utilization can happen only when industries are established symmetrically in Madhya Pradesh. Industries should be set up in districts bordering southern states, in areas adjacent to Delhi such as Gwalior, and also in regions bordering the west such as Dhar and Jhabua—only then will the benefit of the geographical location be fully realized. He said that Madhya Pradesh's regional investment summits have laid the foundation for the all-round development of the state.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that in Gwalior, the inauguration and foundation stone laying of 14 development works pertaining to Gwalior took place. Leaders of the opposition party turned Madhya Pradesh into a BIMARU state; Shivraj Singh ji removed that tag, and now Mohan Yadav ji is taking the state forward with new energy. As a result, Madhya Pradesh will definitely become a developed state. He said that excellent highways have been built in Madhya Pradesh, efforts have been made to supply water from Narmadariver to as many areas as possible, the irrigated area has increased by 17 percent, and by surpassing Punjab and Haryana, Madhya Pradesh has successfully won the 'Krishi Karman' Award consecutively seven times. He said that it is our party that has truly put Madhya Pradesh on the path of development.
Shri Amit Shah said that to completely capitalize on Madhya Pradesh’s geographical location, a Multi-Modal Logistics Park is being developed in Indore, which is attracting companies engaged in production from across the country to set up their warehouses or hubs there. He said that at one time Madhya Pradesh was considered a negative state in the power sector, but today Madhya Pradesh has surplus electricity. In the field of cleanliness as well, Madhya Pradesh has left other states behind. Madhya Pradesh has the lowest operational cost for metro services among the states. The state has also performed well in the startup sector. Industries and startups have been established in every sector, including agriculture, food processing, minerals, mineral-based industries, renewable energy, logistics, textiles, pharmaceuticals, IT, and tourism. Approximately 50 percent of these startups are being run by women, which is an excellent example of women empowerment. He said that Madhya Pradesh has set a record by establishing 4 lakh 57 thousand new MSME units in just one year. As a result, in the matter of medium, small, and cottage industries, Madhya Pradesh is on its way to becoming a hub for the entire country, and through startups and innovation, it is poised to reach new heights.
Shri Amit Shah said that the PM MITRA Park has been built on the 5F vision, which also works to ensure farmers receive fair prices for their produce. It includes Farm to Fibre, Fibre to Factory, Factory to Fashion, and Fashion to Foreign—meaning the PM MITRA Park has arrangements right up to export. He said that the largest PM MITRA Park is in Madhya Pradesh, which will benefit the farmers. Shri Shah said that the textile and tourism industries are the sectors that generate the most employment, and infrastructure suitable for both these sectors is being developed in Madhya Pradesh. He said that Madhya Pradesh has also performed very well in Ease of Doing Business.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of PM Modi, foundations are being laid in many new sectors, which will give the country the opportunity to become a global leader in these new areas in the coming days. He said that our foreign exchange reserves have crossed the record level of 700 billion dollars. We have made a late but impactful entry into the semi-conductor industry, and very soon we will not only become self-reliant in this sector but will also begin its exports. He said that through Digital India, we have achieved the fastest growth in the shortest time. He said that when Modi ji became Prime Minister, the number of internet users in the country was only 7 crore, which increased to 101 crore in September 2025. Now the number of broadband users has also reached approximately 99 crore. 4G connectivity is available in 95 percent parts of the country, and preparations are underway to provide 5G connectivity in 99 percent of the area. He said that through UPI, we have taken a giant leap in the field of digital transactions and FinTech. In the year 2024-25, nearly 50 percent of global digital transactions took place in India. In August 2025, by conducting 2000 crore digital transactions worth about Rs. 25 lakh crore, we have left the world behind. During the fight against Covid-19, a very large infrastructure was built for vaccine manufacturing and R&D. Today, 60 percent of the world's vaccines are manufactured in India. We have performed well in the manufacturing sector; India is today the world's second-largest mobile phone producer. Defence exports and defence manufacturing have also been restructured. In Ease of Doing Business, India was ranked 142nd in 2014; today it stands at 63rd position.The Insolvency and Bankruptcy Code has created a structured economic system.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of PM Modi, efforts have been made to make India first in the world in the field of infrastructure. During the previous government, there were 90 thousand kilometers of highways; now, 1.5 lakh kilometers of new highways have been built. Four-lane highways were previously 18,000 kilometers, now they have become 46,000 kilometers. Rural roads were previously 3 lakh 81 thousand kilometers, now they have become 7 lakh 84 thousand kilometers. Earlier, there were 74 airports; now their number is 163. Previously, there was not a single Vande Bharat train; now 164 Vande Bharat trains are being built, and the manufacturing of Vande Bharat train parts has also begun in Madhya Pradesh. Earlier, there was not a single Amrit Bharat station; now 1,337 have been built. Railway electrification was only 22 thousand kilometers; now it is 68 thousand kilometers. Metro-connected cities were previously five; now their number is 23. Earlier, optical fiber was available in only 100 gram panchayats; now it has reached 2 lakh 14 thousand panchayats.
Union Home Minister and Minister of Cooperation told the youth of Madhya Pradesh and the industrialists who have come to invest in the state that the geographical location of Madhya Pradesh is so attractive that crops can be grown by sowing seeds anywhere, but the land of Madhya Pradesh is so fertile that by sowing rupees here, one can earn crores. He said that when the state develops with regional balance, the greatest benefit goes to the people of the state and the industrial sector, because industries based on regional specialties are sustainable and, hence, successful.
On the 101st birth anniversary of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee, paying tribute to him, Union Home Minister Shri Amit Shah said that today the entire country is celebrating the birth anniversary of a great man of the era, a visionary, and the one who laid the foundation of modern India's infrastructure—Atal ji. Shri Shah said that he is fortunate that today he is standing on the land where Atal ji spent his early life. Home Minister said that he is present on the very land whose soil shaped the young Atal into Atal Bihari. Atal ji not only helped this country preserve its cultural heritage but also dedicated his entire life to awakening the 'self' of the nation and advancing the journey from Swaraj (self-rule) to Susashan (good governance).
Shri Amit Shah said that when English dominated everything, Atal ji delivered a speech in Hindi at the United Nations, thereby winning the hearts of every Indian. Shri Shah said that the entire state of Madhya Pradesh is filled with tribal areas. Before Atal ji became Prime Minister, there was no separate department for tribals at the Centre, but during his tenure, the Government of India established the Ministry of Tribal Affairs, marking the beginning of a new journey for tribal welfare. When Atal ji became Prime Minister, investment in the country's infrastructure was not considered a means to win elections. He said that Atal ji put an end to the outdated mindset that "elections are not won through investments in infrastructure," and implemented the Golden Quadrilateral project. Under this scheme, six major highways connecting the country from all directions were constructed, paving the way for India to advance on the path of robust infrastructure.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that it was Atal ji who established before the entire world the principle that a nation can become a nuclear power even for the sake of peace. Despite opposition from around the world, he made India a nuclear-armed nation.The Home Minister said that when infiltrators entered during the Kargil conflict, there was immense pressure from the international community for India to go to global forums and negotiate with Pakistan. However, Atal ji firmly declared that we had already made efforts for peace, we had been deceived, and now there could be no talks with Pakistan until every single infiltrator was driven out of Indian territory. He said that the victory in Kargil is a testament to Atal ji’s resolute and determined leadership. Shri Shah said that Atal ji was a great orator, a sensitive poet, and a leader dedicated to the welfare of the people. He was regarded throughout his life as an “Ajatashatru” (one without enemies), and in the world of politics, to live and die without making enemies is a very great achievement. Even Atal ji’s opponents never spoke ill of him.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today is also the birth anniversary of Mahamana Pandit Madan Mohan Malaviya ji. He said that Pandit Malaviya ji, from the establishment of Banaras Hindu University to his role as a close associate of Gandhiji, and later through the creation of the Hindu Mahasabha, fearlessly propagated Hindu thought—which is the foundational idea of this country—across the nation without any hesitation. In later years, the same Banaras Hindu University produced many leaders for the country who advanced this very thought. The Home Minister said that today is also the death anniversary of Bharat Ratna C. Rajagopalachari. He paid tribute to C. Rajagopalachari as well.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ গোৱালিয়ৰত অভ্যুদয় মধ্যপ্ৰদেশ বিকাশ সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান
মহান বক্তা, সংবেদনশীল কবি, জনকল্যাণৰ প্ৰতি সমৰ্পিত নেতা আৰু আধুনিক ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰা শ্ৰদ্ধাৰ অটল জীক তেওঁৰ জন্মবাৰ্ষিকীত মই শ্ৰদ্ধা জনাইছো
মোদী জীৰ নেতৃত্বত ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে গঠনমূলক ঔদ্যোগিক সন্মিলনৰ পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছিল
একে দিশত ৰাজ্যখনৰ সুস্থিৰ উন্নয়নৰ বাবে মোহন যাদৱ জীয়ে আঞ্চলিক বিনিয়োগ সন্মিলনৰ পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিছে
অনাগত সময়ত এনে আঞ্চলিক বিনিয়োগ সন্মিলনসমূহ ৰাজ্যসমূহৰ সুস্থিৰ উন্নয়নৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব
পিএম মিত্র উদ্যানৰ জৰিয়তে মধ্য প্ৰদেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে কপাহ পুনৰ এবাৰ লাভজনক শস্য হৈ পৰিছে
আমাৰ দলটোৱে প্ৰকৃততেই মধ্যপ্ৰদেশক উন্নয়নৰ পথত আগুৱাই লৈ গৈছে
বিৰোধী দলৰ নেতাসকলে মধ্যপ্ৰদেশক ৰুগীয়া ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল; শিৱৰাজ সিং জীয়ে সেই টেগটো আঁতৰাই দিছিল, আৰু এতিয়া মোহন যাদৱ জীয়ে ৰাজ্যখনক নতুন শক্তিৰে আগুৱাই লৈ গৈছে
পিএম মিত্ৰ পাৰ্ক ফাইভ এফ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আধাৰিতঃ ফাৰ্ম টু ফাইবাৰ, ফাইবাৰ টু ফেক্টৰী, ফেক্টৰী টু ফেশ্বন আৰু ফেশ্বন টু ফৰেন, যি কৃষকসকলৰ বাবে ন্যায্য মূল্য নিশ্চিত কৰিছে
আজি মধ্যপ্ৰদেশত প্ৰায় ৫০ শতাংশ ষ্টাৰ্টআপ মহিলাসকলৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ আছে, যি হৈছে মহিলা সবলীকৰণৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ
মাত্ৰ এবছৰতে ৪ লাখ ৫৭ হাজাৰ নতুন এমএছএমই ইউনিট স্থাপনৰ সৈতে মধ্যপ্ৰদেশ এমএছএমইৰ বাবে এক নতুন কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগতো এক বিস্ফোৰক প্ৰৱেশ কৰিছে; এই খণ্ডত ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'ব আৰু ৰপ্তানিও আৰম্ভ কৰিব
মোবাইল নিৰ্মাণ, প্ৰতিৰক্ষা নিৰ্মাণ আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত মোদী জীয়ে ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ স্থানত ৰাখিছে
অটল জীয়ে কেৱল দেশৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰাই নহয়, ৰাষ্ট্ৰৰ 'আত্মা' জাগ্ৰত কৰা আৰু স্বৰাজৰ পৰা সুশাসনলৈ যাত্ৰা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবেও তেওঁৰ সমগ্ৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল
25 DEC 2025 6:22PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গোৱালিয়ৰত অভ্যুদয় মধ্যপ্ৰদেশ বিকাশ সন্মিলনত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে। এই অনুষ্ঠানত মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ মোহন যাদৱ, কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া আৰু আন কেইবাজনো গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশত গঠনমূলক ঔদ্যোগিক সন্মিলন গুজৰাটৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল, যেতিয়া শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জী ৰাজ্যখনৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল। তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে বৈজ্ঞানিকভাৱে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট নামৰ ঔদ্যোগিক সন্মিলনৰ আয়োজনৰ সূচনা কৰিছিল, যি অত্যন্ত সফল হৈছিল আৰু লগতে গুজৰাটলৈ বিনিয়োগো কঢ়িয়াই আনিছিল। মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ মোহন যাদৱে ৰাজ্যখনৰ সুস্থিৰ উন্নয়নৰ বাবে আঞ্চলিক বিনিয়োগ সন্মিলনৰ সূচনা কৰিছে। তেওঁ কয় যে মধ্যপ্ৰদেশৰ সকলো অঞ্চলতে এতিয়া বিনিয়োগ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ আৰম্ভ হৈছে, যি আন ৰাজ্যৰ বাবেও লাভজনক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি হোৱা ২লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ প্ৰথম দৃষ্টিত সৰু যেন লাগিব পাৰে, কিন্তু যিকোনো এটা অঞ্চলৰ বাবে ই এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য। সেই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এই বিনিয়োগ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যদি ৰাজ্যখনত কোনো সুস্থিৰ উন্নয়ন নহয়, ৰাজ্যখনৰ প্ৰগতি হ’ব নোৱাৰে, কিয়নো প্ৰতিটো অঞ্চলতে অপৰিসীম সম্ভাৱনা লুকাই আছে। তেওঁ কয় যে মালৱা আৰু চম্বল অঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ কপাহ অতি পুৰণি উৎপাদিত সামগ্ৰী, কিন্তু সঠিক মূল্য নোপোৱাৰ বাবে কপাহৰ খেতি যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। এতিয়া পিএম মিত্ৰ উদ্যানৰ জৰিয়তে কপাহ আকৌ এবাৰ লাভজনক শস্য হৈ পৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মধ্যপ্ৰদেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বিশেষত্ব হৈছে ইয়াৰ ভৌগোলিক অৱস্থান। ভাৰতৰ আধা অংশ ইয়াৰ পৰা অতি কম পৰিবহণ খৰচত যোগান ধৰিব পাৰি, কিন্তু ইয়াৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ তেতিয়াহে হ'ব পাৰে যেতিয়া মধ্যপ্ৰদেশত উদ্যোগবোৰ সুসংগতভাৱে স্থাপন কৰা হয়। দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ সীমান্তৱৰ্তী জিলাসমূহত, গোৱালিয়ৰৰ দৰে দিল্লীৰ কাষৰীয়া অঞ্চলসমূহত আৰু ধাৰ আৰু ঝাবুৱাৰ দৰে পশ্চিম সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত উদ্যোগ স্থাপন কৰিব লাগে-তেতিয়াহে ভৌগোলিক অৱস্থানৰ সুবিধা সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধি কৰিব পাৰি। তেওঁ কয় যে মধ্যপ্ৰদেশৰ আঞ্চলিক বিনিয়োগ সন্মিলনসমূহে ৰাজ্যখনৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গোৱালিয়ৰত ১৪টা উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। বিৰোধী দলৰ নেতাসকলে মধ্যপ্ৰদেশক ৰুগীয়া ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল; শিৱৰাজ সিং জীয়ে সেই টেগটো আঁতৰাই দিছিল আৰু এতিয়া মোহন যাদৱ জীয়ে ৰাজ্যখনক নতুন শক্তিৰে আগুৱাই লৈ গৈছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে মধ্যপ্ৰদেশ নিশ্চিতভাৱে এখন উন্নত ৰাজ্যত পৰিণত হ’ব। তেওঁ কয় যে মধ্যপ্ৰদেশত উৎকৃষ্ট ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, নৰ্মদাৰীৱৰ পৰা যিমান সম্ভৱ সিমান অঞ্চললৈ পানী যোগান ধৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে, জলসিঞ্চন কৰা এলেকা ১৭শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু পঞ্জাৱ তথা হাৰিয়ানাক অতিক্ৰম কৰি মধ্য প্ৰদেশে একেৰাহে সাতবাৰকৈ 'কৃষি কৰ্মন' বঁটা লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ দলেই প্ৰকৃততে মধ্যপ্ৰদেশক উন্নয়নৰ পথত আগুৱাই লৈ গৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মধ্যপ্ৰদেশৰ ভৌগোলিক অৱস্থানক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ইন্দোৰত এখন মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক গঢ়ি তোলা হৈছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ উৎপাদনত নিয়োজিত কোম্পানীসমূহক তাতেওঁলোকৰ গুদাম বা হাব স্থাপন কৰিবলৈ আকৰ্ষিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে এসময়ত মধ্য প্ৰদেশক বিদ্যুৎ খণ্ডত এক নেতিবাচক ৰাজ্য বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, কিন্তু আজি মধ্য প্ৰদেশত অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ আছে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰতো মধ্যপ্ৰদেশে আন ৰাজ্যসমূহক পিছ পেলাই আহিছে। ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত মধ্য প্ৰদেশত মেট্ৰ’ সেৱাৰ বাবে সৰ্বনিম্ন কাৰ্য্যকৰী ব্যয় আছে। ৰাজ্যখনে ষ্টাৰ্টআপ খণ্ডতো ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। কৃষি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, খনিজ পদাৰ্থ, খনিজ ভিত্তিক উদ্যোগ, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, লজিষ্টিকছ, টেক্সটাইল, ফাৰ্মাচিউটিকেলছ, আইটি আৰু পৰ্যটনকে ধৰি প্ৰতিটো খণ্ডত উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্টআপ স্থাপন কৰা হৈছে। এই ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশই মহিলাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত, যি হৈছে মহিলা সবলীকৰণৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। তেওঁ কয় যে মধ্যপ্ৰদেশে মাত্ৰ এবছৰতে ৪ লাখ ৫৭হাজাৰ নতুন এমএছএমই ইউনিট স্থাপন কৰি অভিলেখ গঢ়িছে। ফলস্বৰূপে, মধ্যমীয়া, ক্ষুদ্ৰ আৰু ঘৰুৱা উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত, মধ্যপ্ৰদেশ সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক কেন্দ্ৰবিন্দু হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে আৰু ষ্টাৰ্টআপ তথা উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে ই নতুন শিখৰত উপনীত হ’বলৈ সাজু হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পিএম মিত্ৰ উদ্যানখন ফাইভ এফ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যিয়ে কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ ন্যায্য মূল্য লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও কাম কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ফাৰ্ম টু ফাইবাৰ, ফাইবাৰ টু ফেক্টৰী, ফেক্টৰী টু ফেশ্বন আৰু ফেশ্বন টু ফৰেন-অৰ্থাৎ পিএম মিত্ৰ পাৰ্কত ৰপ্তানিৰ ব্যৱস্থা আছে। তেওঁ কয় যে মধ্য প্ৰদেশত সৰ্ববৃহৎ পিএম মিত্ৰ উদ্যান আছে, যি কৃষকসকলক উপকৃত কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বস্ত্ৰ আৰু পৰ্যটন উদ্যোগ হৈছে আটাইতকৈ বেছি নিযুক্তি সৃষ্টি কৰা খণ্ড আৰু এই দুয়োটা খণ্ডৰ বাবে উপযুক্ত আন্তঃগাঁথনি মধ্যপ্ৰদেশত বিকশিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে মধ্য প্ৰদেশে ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছৰ ক্ষেত্ৰতো অতি ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত বহুতো নতুন ক্ষেত্ৰৰ ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে, যিয়ে অনাগত দিনবোৰত দেশক এই নতুন ক্ষেত্ৰবোৰত বিশ্ব নেতা হোৱাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে আমাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ ভাণ্ডাৰে ৭০০ বিলিয়ন ডলাৰৰ অভিলেখ স্তৰ অতিক্ৰম কৰিছে। আমি অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত পলমকৈ কিন্তু প্ৰভাৱশালী প্ৰৱেশ কৰিছো, আৰু অতি সোনকালেই আমি কেৱল এই খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাই নহয়, ইয়াৰ ৰপ্তানিও আৰম্ভ কৰিম। তেওঁ কয় যে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে আমি কম সময়ৰ ভিতৰত দ্ৰুততম বিকাশ লাভ কৰিছো। তেওঁ কয় যে যেতিয়া মোদী জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল, তেতিয়া দেশত ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা আছিল মাত্ৰ ৭ কোটি, যিটো ২০২৫ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত ১০১ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া ব্ৰডবেণ্ড ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যাও প্ৰায় ৯৯কোটিত উপনীত হৈছে। দেশৰ ৯৫শতাংশ অংশত ফ’ৰ জি সংযোগ উপলব্ধ আৰু ৯৯শতাংশ অঞ্চল ফাইভ জি সংযোগ প্ৰদানৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলি আছে।তেওঁ কয় যে ইউ পি আই-ৰ জৰিয়তে আমি ডিজিটেল লেনদেন আৰু ফিনটেকৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। ২০২৪-২৫ বছৰটোত, বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল লেনদেনৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশ ভাৰতত হৈছিল। ২০২৫ চনৰ আগষ্ট মাহত প্ৰায় ২০০০ কোটি টকাৰ ডিজিটেল লেনদেন সম্পন্ন কৰা হৈছিল। ২৫লাখ কোটি টকা, আমি বিশ্বক পিছ পেলাইছো। ক’ভিড-নাইনটিনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ সময়ত প্ৰতিষেধক নিৰ্মাণ আৰু গৱেষণা তথা উন্নয়নৰ বাবে এক বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আজি বিশ্বৰ ৬০শতাংশ প্ৰতিষেধক ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হয়। আমি উৎপাদন খণ্ডত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছো; ভাৰত আজি বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মোবাইল ফোন উৎপাদক। প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি আৰু প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰো পুনৰ্গঠন কৰা হৈছে। ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছৰ ক্ষেত্ৰত ২০১৪চনত ভাৰতৰ স্থান আছিল ১৪২; বৰ্তমান ই ৬৩ সংখ্যক স্থানত আছে। ইনচলভেন্সি এণ্ড বেংকক্ৰাপচি কোডে এক গঠনমূলক অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক বিশ্বৰ ভিতৰতে প্ৰথম স্থান প্ৰদান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ সময়ত ৯০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ঘাইপথ আছিল; এতিয়া ১.৫ লাখ কিলোমিটাৰ নতুন ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। চাৰি লেনৰ ঘাইপথ পূৰ্বতে ১৮,০০০ কিলোমিটাৰ আছিল, এতিয়া সেইবোৰ ৪৬,০০০ কিলোমিটাৰ হৈ পৰিছে। গ্ৰাম্য পথবোৰ আগতে ৩ লাখ ৮১ হাজাৰ কিলোমিটাৰ আছিল, এতিয়া সেইবোৰ ৭ লাখ ৮৪হাজাৰ কিলোমিটাৰ হৈ পৰিছে। পূৰ্বতে ইয়াত ৭৪ টা বিমানবন্দৰ আছিল; এতিয়া ইয়াৰ সংখ্যা হৈছে ১৬৩। পূৰ্বতে, এখন বন্দে ভাৰত ৰে’ল নাছিল; এতিয়া ১৬৪ খন বন্দে ভাৰত ৰে’ল নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু মধ্যপ্ৰদেশত বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ অংশসমূহৰ নিৰ্মাণো আৰম্ভ হৈছে। আগতে অমৃত ভাৰত ষ্টেচন নাছিল; এতিয়া ১,৩৩৭ টা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৰে'লৱেৰ বিদ্যুতায়ন মাত্ৰ ২২ হাজাৰ কিলোমিটাৰ আছিল; এতিয়া ই হৈছে ৬৮হাজাৰ কিলোমিটাৰ। মেট্ৰ'-সংযুক্ত চহৰবোৰ পূৰ্বতে পাঁচটা আছিল; এতিয়া ইয়াৰ সংখ্যা হৈছে ২৩। পূৰ্বতে অপ্টিকেল ফাইবাৰ মাত্ৰ ১০০খন গ্ৰাম পঞ্চায়তত উপলব্ধ আছিল; এতিয়া ই ২ লাখ ১৪হাজাৰ পঞ্চায়তত উপনীত হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মধ্য প্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু ৰাজ্যখনত বিনিয়োগ কৰিবলৈ অহা উদ্যোগীসকলক কয় যে মধ্য প্ৰদেশৰ ভৌগোলিক অৱস্থান ইমান আকৰ্ষণীয় যে যিকোনো ঠাইতে বীজ ৰোপণ কৰি শস্য উৎপাদন কৰিব পাৰি। মধ্য প্ৰদেশৰ ইমান উৰ্বৰ যে ইয়াত টকা ৰোপণ কৰিলে কোটি কোটি উপাৰ্জন কৰিব পাৰি। তেওঁ কয় যে যেতিয়া ৰাজ্যখন আঞ্চলিক ভাৰসাম্যৰ সৈতে বিকশিত হয়, তেতিয়া আটাইতকৈ বেছি লাভ ৰাজ্যখনৰ জনসাধাৰণ আৰু ঔদ্যোগিক খণ্ডলৈ যায়, কিয়নো আঞ্চলিক বিশেষত্বৰ ওপৰত আধাৰিত উদ্যোগবোৰ বহনক্ষম আৰু সেয়েহে সফল হয়।
প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ ১০১সংখ্যক জয়ন্তী উপলক্ষে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি সমগ্ৰ দেশে যুগৰ এজন মহান ব্যক্তি, এগৰাকী দূৰদৰ্শী আৰু আধুনিক ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ভেটি স্থাপন কৰা অটলজীৰ জয়ন্তী উদযাপন কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁ ভাগ্যৱান যে আজি তেওঁ সেই ভূমিত থিয় হৈছে য'ত অটলজীয়ে তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁ সেই মাটিত উপস্থিত আছে যাৰ মাটিয়ে যুৱ অটলক অটল বিহাৰী হিচাপে গঢ় দিছিল। অটলজীয়ে কেৱল এই দেশক ইয়াৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰাত সহায় কৰাই নহয় বৰঞ্চ তেওঁৰ সমগ্ৰ জীৱনটো ৰাষ্ট্ৰৰ 'আত্মা' জাগ্ৰত কৰা আৰু স্বৰাজ (স্ব-শাসন) ৰ পৰা সুশাসন (সুশাসন) লৈ যাত্ৰা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া ইংৰাজে সকলোতে আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছিল, তেতিয়া অটলজীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘত হিন্দীত ভাষণ দিছিল, যাৰ ফলত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয় জয় কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহেৰে ভৰি আছে। অটলজী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পূৰ্বে কেন্দ্ৰত জনজাতীয় লোকসকলৰ বাবে কোনো পৃথক বিভাগ নাছিল, কিন্তু তেওঁৰ কাৰ্যকালত ভাৰত চৰকাৰে জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰি জনজাতীয় কল্যাণৰ বাবে এক নতুন যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি কৰিছিল। যেতিয়া অটলজী প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল, তেতিয়া দেশৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগক নিৰ্বাচনত জয়ী হোৱাৰ উপায় হিচাপে গণ্য কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে অটলজীয়ে "আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচনত জয়লাভ কৰা নহয়" এই পুৰণি মানসিকতাৰ অন্ত পেলাইছিল আৰু সোণালী চতুৰ্ভুজ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰিছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত, দেশখনক সকলো দিশৰ পৰা সংযোগ কৰা ছটা মুখ্য ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত ভাৰতৰ বাবে শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনিৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথ মুকলি হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অটলজীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত এই নীতি প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল যে শান্তিৰ বাবেও এখন ৰাষ্ট্ৰ পাৰমাণৱিক শক্তি হ'ব পাৰে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিৰোধিতা সত্বেও তেওঁ ভাৰতক এখন পাৰমাণৱিক-সশস্ত্ৰ ৰাষ্ট্ৰত পৰিণত কৰিছিল। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কাৰ্গিল সংঘৰ্ষৰ সময়ত যেতিয়া অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলে প্ৰৱেশ কৰিছিল, তেতিয়া ভাৰতৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায়ৰ পৰা বিশ্ব মঞ্চলৈ গৈ পাকিস্তানৰ সৈতে আলোচনা কৰিবলৈ অপৰিসীম চাপ আহিছিল। অৱশ্যে, অটলজীয়ে দৃঢ়ভাৱে ঘোষণা কৰিছিল যে আমি ইতিমধ্যে শান্তিৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাইছো, আমাক প্ৰতাৰণা কৰা হৈছে আৰু এতিয়া প্ৰতিজন অনুপ্ৰৱেশকাৰীক ভাৰতীয় ভূখণ্ডৰ পৰা আঁতৰাই নিদিয়ালৈকে পাকিস্তানৰ সৈতে কোনো আলোচনা কৰিব নোৱাৰি। তেওঁ কয় যে কাৰ্গিলত হোৱা বিজয় হৈছে অটলজীৰ সংকল্পবদ্ধ আৰু দৃঢ় নেতৃত্বৰ প্ৰমাণ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অটলজী মহান বক্তা, সংবেদনশীল কবি আৰু জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ প্ৰতি সমৰ্পিত এগৰাকী নেতা আছিল। তেওঁক গোটেই জীৱনজুৰি এজন "অজাতশত্রু" (শত্ৰুবিহীন) হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল আৰু ৰাজনীতিৰ জগতত শত্ৰু নকৰাকৈ জীয়াই থকাটো আৰু মৃত্যুবৰণ কৰাটো এক অতি ডাঙৰ সাফল্য। আনকি অটলজীৰ বিৰোধীসকলেও কেতিয়াও তেওঁৰ বিষয়ে বেয়া কথা কোৱা নাছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি মহামান্য পণ্ডিত মদন মোহন মালব্য জীৰো জয়ন্তী। তেওঁ কয় যে পণ্ডিত মালব্যজীয়ে বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গান্ধীজীৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগী হিচাপে তেওঁৰ ভূমিকালৈকে আৰু পিছত হিন্দু মহাসভাৰ সৃষ্টিৰ জৰিয়তে নিৰ্ভীকভাৱে হিন্দু চিন্তাধাৰা-যি হৈছে এই দেশৰ মূল ধাৰণা-সমগ্ৰ দেশতে কোনো দ্বিধা নোহোৱাকৈ প্ৰচাৰ কৰিছিল। পাছৰ বছৰবোৰত, সেই একে বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয়ে দেশৰ বাবে বহুতো নেতা প্ৰস্তুত কৰিছিল যিয়ে এই চিন্তাধাৰাক আগুৱাই লৈ গৈছিল। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি ভাৰত ৰত্ন চি ৰাজাগোপালাচাৰীৰো মৃত্যু বাৰ্ষিকী। তেওঁ চি ৰাজাগোপালাচাৰীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।