Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Year End Review 2025: Capacity Building Commission
Mission Karmayogi in States: Workshop held in three states for State-specific Capacity Building Plans (CBPs); 15 states to be covered by February next year
MoUs signed with 14 States/UTs during year 2025, taking total number to 28
Over 8.5 lakh government officials trained under Rashtriya Karmayogi Large Scale Jan Seva Program
Updated Accreditation framework of Training Institutions NSCSTI 2.0 launched
Five (5) Training Institutes as now 5-Star accredited; all eight (8) TIs reaccredited under updated framework shown improvement by at least one star
Advanced Faculty Development Programme launched, aiming to train 600 faculty members by 2027
24 DEC 2025 3:54PM by PIB Delhi
The Capacity Building Commission (CBC) has continued to play central role in strengthening India’s civil services architecture by driving the implementation of Mission Karmayogi.
During the year 2025, the Commission focused on reaching out to the states with a more structured approach, aiming at creating capacities through Capacity Building Plans (CBPs) for State Departments by using AI-tool. In addition, the Commission updated its accreditation framework for Training Institutes incorporating new dimensions. The behavioural training in Seva Bhav through ‘Rashtriya Karmayogi Jan Sewa Programme’ was one of the important highlights of the year. In addition, the focus aimed at creating new courses in domain areas targeting domain competencies.
During 2025, the Commission took several key initiatives and achieved significant milestones.
The highlights are as follows:
• Mission Karmayogi in States:
• Three states covered and 15 States are scheduled to be covered during January–February 2026.
• MoUs signed with 14 States/UTs taking number to 28
A group of people standing on a stageAI-generated content may be incorrect.
State‑Level Capacity‑Building Plan Development Workshop conducted at RCVP Noronha Academy of Administration and Management, Bhopal, Madhya Pradesh, on 08.12.2025.
The Capacity Building Commission initiated structured engagement with States to enable the creation of State-specific Capacity Building Plans (CBPs). A two-day National Workshop was held on 24–25 September 2025, with participation from 17 States and Administrative Training Institutes (ATIs), facilitated testing and validation of the AI-enabled CBP framework. This was followed by a series of State-level workshops, conducted in collaboration with State ATIs, for the preparation and validation of customised CBPs.
During December 2025, workshops were held in Madhya Pradesh, Jammu & Kashmir, and Chhattisgarh, with 15 States scheduled to be covered during January–February 2026.
CBC has signed Memorandum of Understanding with 28 States and Union Territories till now, enabling aligned implementation of Mission Karmayogi at the State level. These MoUs provide a structured framework for collaborative planning, institutional strengthening, and adoption of competency-based, role-driven capacity-building initiatives across States and UTs.
The programme was launched in January, 2025. During the year, MoUs were signed with Jammu & Kashmir, Punjab, Haryana, Karnataka, Tripura, Rajasthan, Arunachal Pradesh, Delhi, Chandigarh, Chhattisgarh, Manipur, Nagaland, Goa and Mizoram.
• Rashtriya Karmayogi Large Scale Jan Seva Program: ‘Seva Bhav’ behavioural training
• Achieved its milestone of training over 8.5 lakh government officials
A group of people in a roomAI-generated content may be incorrect.
CBC began ‘राष्ट्रीय कर्मयोगी-Large Scale Jan Seva Program’ for Central Government employees, in New Delhi on 06.01.2025.
The Capacity Building Commission has successfully trained over 8.5 lakh Government officials under the Rashtriya Karmayogi Jan Seva Program, supported by 16,000 Master Trainers and 822 Lead Trainers.
The Phase I of the program was launched on 6th January, 2025 with an aim to reawaken seva bhav among the civil servants. During the Phase-I, 278 Master Trainers were trained, who subsequently trained over 17,000 civil servants within Delhi Secretariat offices of Central Ministries and Departments.
Phase II of the program, launched on 5th May, 2025 aiming to train employees of Central Ministries, Departments and organisations across country, has been successfully completed, reflecting strong nationwide participation. The initiative aims to strengthen the spirit of Seva Bhav and the Karmayogi ethos, contributing to a more responsive, empathetic, and citizen-centric civil services across the country.
• Updated Accreditation framework of Training Institutions: NSCSTI 2.0
• Five Training Institutes as now 5-Star accredited
• All eight TIs reaccredited under updated framework show improvement by atleast one star
A group of people sitting at a podiumAI-generated content may be incorrect.
MoS Dr. Jitendra Singh launched the National Standards for Civil Service Training Institutes 2.0 (NSCSTI 2.0), in New Delhi on 18.07.2025.
The Capacity Building Commission advanced quality and global benchmarking in civil services training with the launch of NSCSTI 2.0, an upgraded accreditation framework for Civil Services Training Institutions (CSTIs) under Mission Karmayogi.
NSCSTI 2.0 introduces enhanced flexibility, technology readiness, and a holistic quality framework anchored in the Karmayogi Competency Model, Amrit Gyaan Kosh, and Indian Knowledge Systems, promoting continuous institutional improvement and excellence.
Under the strengthened accreditation regime, Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration was accredited as a 5-Star Training Institute, while Rafi Ahmed Kidwai National Postal Academy, National Communications Academy – Finance, Institute of Secretariat Training & Management, and National Academy of Direct Taxes were re-accredited with 5-Star ratings following successful implementation of Quality Improvement Plans (QIPs).
Total eight Training Institutes re-accredited under the updated framework, all have shown improvement by atleast one star.
These milestones reinforce a culture of excellence, accountability, and future-ready capacity building across India’s civil services training ecosystem.
• National Workshop on “Future Readiness of Central Training Institutes
A person standing at a podiumAI-generated content may be incorrect.
Chairperson CBC Ms S Radha Chauhan emphasised that Training Institutes need to stand out to meet the bigger challenges, adding that they need to reimagine, revamp and re-define their roles in ever evolving training eco-system.
Workshop was held on 15th December, 2025, enabling focused deliberations on critical aspects of future readiness on the topics Building Excellence through Roles, Responsibilities, and Technology-Enabled Training Quality, Strengthening the NSCSTI Framework & Enabling Resource Pooling and Enhancing Courses on iGOT through AI tools & Domain Course Identification. The findings of the discussions were presented before the audience leading to convergence on actionable recommendations and implementation pathways.
• Advanced Faculty Development Programme
• Aims to train 600 faculty members by 2027
A group of people in a roomAI-generated content may be incorrect.
The Capacity Building Commission launched (November, 2025) its Advanced Faculty Development Programme at the Indian School of Business, Hyderabad, aimed at strengthening pedagogical excellence and leadership within Civil Services Training Institutions (CSTIs).
Through this initiative, CBC plans to train 600 faculty members by 2027, building a robust, future-ready faculty ecosystem aligned with Mission Karmayogi. First batch of faculty development program was conducted in ISB Hyderabad from 24th to 28th November 2025 training around 32 faculties from government training institutions.
• National Consultative Workshop on Karmayogi Quality Framework:
• Four Working Groups to be formed
A group of people in a conference roomAI-generated content may be incorrect.
CBC organised a National Consultative Workshop on Quality Framework for iGOT Courses on 19th December at New Delhi. The workshop brought together key stakeholders from across the learning ecosystem to deliberate on strengthening quality assurance mechanisms for digital learning under Mission Karmayogi.
As a follow up, CBC will have 4 (four) working groups for the Karmayogi Quality Framework, as follows:
1. CQF- Content Quality Framework
2. SOP for onboarding Content
3. Dynamic Health Checks for Content
4. Concurrent Content Audit/Review
• Amrit Gyan Kosh:
Amrit Gyaan Kosh (AGK), an initiative of the Capacity Building Commission, continues to grow as a vibrant national repository of governance knowledge. Designed to document and share best practices through case studies, AGK enables civil servants across the country to learn from real-world experiences and innovative solutions.
To date, around 70 case studies have been published and are now live on the iGOT Karmayogi platform, collectively generating an impressive engagement of nearly 6 lakh learners. An additional 110 case studies are currently under development, reflecting the strong momentum and interest in this initiative. Ten (10) of AGK cases have been co-published with ADBI.
Second Advanced Case Writing workshop being held at IRIF, Secunderabad.
Strengthening this effort, the Commission has trained more than 150 faculty members from Central and State Administrative Training Institutes through its Advanced Case Writing Workshops. These workshops equip faculty with the skills to craft high-quality governance case studies, building a growing ecosystem of practice-oriented learning resources for public officials.
• DAKSH Leadership Programme for CPSEs:
A group of people posing for a photoAI-generated content may be incorrect.
Marking an important milestone in the transformative leadership program of DAKSH (Development of Aspiration, Knowledge, Succession & Harmony), Indian Institute of Management, Ahmedabad (IIM-A) hosted the inaugural ceremony of the 6-day classroom immersion program in July, 2025. DAKSH (Development of Aspiration, Knowledge, Succession & Harmony) is a flagship leadership program conceptualised and developed jointly by CBC & SCOPE, integrating in-person immersions, experiential learning, and reflective interventions to build future-ready and agile leaders for India’s public sector.
• “Bharat CPSEs’ Consultative Conclave” on “Shaping India’s Growth Story through DAKSH PSEs @2047”:
A group of people sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.
Shri K Moses Chalai, Secretary, Department of Public Enterprises, highlighted the fact that leadership is very important and we need visionary leaders during the workshop held on 18.12.2015, in New Delhi.
Capacity Building Commission (CBC), in collaboration with the Department of Public Enterprises (DPE), Ministry of Finance, organised the Bharat CPSEs’ Consultative Conclave, on 18th December in New Delhi. The conclave, themed “Shaping India’s Growth Story through DAKSH PSEs @2047”, brought together senior leadership from Central Public Sector Enterprises (CPSEs), Central Ministries, and key institutional stakeholders.
As a follow up of this conclave, CBC is planning the following Thematic Events for Capacity Building of CPSEs:
• Financial Management: Long-term capital planning, risk frameworks, governance excellence (including FSIB Sector).
• R&D, Technology & Innovation Ecosystems: Tech adoption pathways, innovation partnerships, digital transformation (with Academia, ANRF, Research Councils).
• CSR, ESG & Sustainability Leadership: Responsible business, ESG metrics, climate-aligned strategies
• Engineering, Projects & Asset Management Excellence: Best-in-class Project Management models, Mega-project execution, Operational Resilience.
• Learning, Development & Training Ecosystem: Strengthening Capabilities, Cross-PSE knowledge exchange, Research-driven training models.
• Viksit Panchayat initiative:
A group of people sitting on the floorAI-generated content may be incorrect.
Baseline Data Collection in Assam
The Viksit Panchayat Initiative is aimed at strengthening PRIs by building the capacities of both elected representatives and Panchayat officials at the grassroots level, working closely with PRI experts, State Institutes of Rural Development (SIRDs), practitioners, and state governments to design a competency-based intervention.
As a pilot, the initiative is being rolled out in 60 Gram Panchayats across 4 States (Andhra Pradesh, Assam, Gujarat and Odisha). During the year 2025, several key deliverables were achieved, including 2 roundtables to finalise the programme design, 4 State-level consultative workshops organised to onboard stakeholders. A learning design workshop was conducted for module development in the month of April, 2025, following which 14 learning modules were prepared for rollout.
A baseline survey was completed to assess existing competency levels and institutional practices across intervention Panchayats
• Capacity Building of Urban Local Bodies (ULBs)
CBC has continued its efforts towards capacity building of ULBs. Over 1.75 lakh ULB officials have been onboarded onto the iGOT Karmayogi Bharat platform. To support their capacity-building needs, 154 curated courses are available, including 60 functional, 64 domain, and 30 behavioural courses.
A person giving a presentation to a group of peopleAI-generated content may be incorrect.
Member (Administration) Dr Alka Mittal addressing the ULB workshop, in Bhubaneshwar, Odisha on 10.07.2025.
During 2025, five (5) state-level workshops on Capacity Building of Urban Local Bodies under Mission Karmayogi were conducted in Assam, Andhra Pradesh, Haryana, Uttar Pradesh, and Odisha, engaging over 1,200 ULB officials. Further, 125 unique designations across 25 departments have been mapped under the Role Aligned Competency Enhancement (RACE) Framework, resulting in the identification of 65 functional, domain, and behavioural competencies and a structured competency and training needs architecture for ULBs.
The Capacity Building Commission (CBC) is committed to play its role in preparing future-ready Civil Services and towards implementation of Mission Karmayogi.
क्षमता से विकास, हमारा संयुक्त प्रयास
Collaborative Effort Towards Capacity Building

ব্যক্তি, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্তিক পৰ্যালোচনা ২০২৫: সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ
ৰাজ্যসমূহত ‘মিছন কৰ্মযোগী’: ৰাজ্য-নিৰ্দিষ্ট ‘সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন পৰিকল্পনা’ (চিবিপি)ৰ বাবে তিনিখন ৰাজ্যত অনুষ্ঠিত কৰা হ’ব কৰ্মশালা; অহা বছৰৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ ভিতৰত সামৰি লোৱা হ’ব ১৫খন ৰাজ্য
২০২৫ চনৰ ভিতৰত ১৪খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে স্বাক্ষৰিত হৈছে বুজাবুজি চুক্তি, মুঠ সংখ্যা বাঢ়িল ২৮টালৈ
‘ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মযোগী বৃহৎ পৰিসৰৰ জন সেৱা কাৰ্যসূচী’ৰ অধীনত ৮.৫ লাখৰো অধিক চৰকাৰী বিষয়াই লাভ কৰে প্ৰশিক্ষণ
প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নৱীনিকৃত স্বীকৃতিৰ কাঠামো ‘এন এছ চি এছ টি আই ২.০’ আৰম্ভ কৰা হৈছে
এতিয়া পাঁচটা (৫) প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান হৈছে পঞ্চ তাৰকাযুক্ত স্বীকৃতি প্ৰাপক; নৱীনিকৃত কাঠামোৰ অধীনত পুনৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত আঠটা (৮) প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানে অন্ততঃ এটা তাৰকাৰ উন্নতি দেখুৱাইছে
24 DEC 2025 3:54PM by PIB Guwahati
‘মিছন কৰ্মযোগী’ ৰূপায়ণত সহায় কৰি ভাৰতৰ অসামৰিক সেৱাৰ স্থাপত্যক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ‘সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ’-য়ে কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।
২০২৫ চনৰ ভিতৰত আয়োগে অধিক গাঁথনিগত পদ্ধতিৰে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ কৰাত মনোনিৱেশ কৰিছিল, যাৰ লক্ষ্য আছিল এআই-উপকৰণ ব্যৱহাৰ কৰি ৰাজ্যৰ বিভাগসমূহৰ বাবে ‘সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন পৰিকল্পনা’ (চিবিপি)ৰ জৰিয়তে সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ কৰা। ইয়াৰ উপৰিও আয়োগে নতুন মাত্ৰাসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰি প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে নিজৰ স্বীকৃতিৰ কাঠামো নৱীনিকৰণৰ দিহা কৰে। ‘ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মযোগী জন সেৱা কাৰ্যসূচী’ৰ জৰিয়তে ‘সেৱা ভাৱ’ আচৰণৰ প্ৰশিক্ষণ বছৰটোৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ আকৰ্ষণ আছিল। সেইদৰে খণ্ডভিত্তিক দক্ষতাক লক্ষ্য কৰি সংশ্লিষ্ট খণ্ডত নতুন পাঠ্যক্ৰম সৃষ্টিত গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল।
২০২৫ চনৰ ভিতৰত আয়োগে কেইবাটাও মূল পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু উল্লেখযোগ্য সাফল্য লাভ কৰিছিল।
উল্লেখনীয় দিশসমূহ তলত দিয়া ধৰণৰ:
• ৰাজ্যসমূহত মিছন কৰ্মযোগী:
• ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰীফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ ভিতৰত তিনিখন ৰাজ্য আৰু ১৫খন ৰাজ্য সামৰি লোৱাৰ কথা।
• ১৪খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিৰ সংখ্যা ২৮ লৈ বৃদ্ধি
A group of people standing on a stageAI-generated content may be incorrect.
০৮.১২.২০২৫ তাৰিখে মধ্যপ্ৰদেশৰ ভূপালৰ আৰ চি ভি পি নোৰোনহা একাডেমী অব এডমিনিষ্ট্ৰেশ্যন এণ্ড মেনেজমেণ্ট-ত অনুষ্ঠিত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন পৰিকল্পনা উন্নয়ণ কৰ্মশালা।
ৰাজ্য-নিৰ্দিষ্ট ‘সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন পৰিকল্পনা’ (চিবিপি)যুগুতাবলৈ ‘সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ’-য়ে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে গাঁথনিগত যোগাযোগ আৰম্ভ কৰিছিল। ২০২৫ চনৰ ২৪–২৫ ছেপ্টেম্বৰত দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰা হয়, য’ত ১৭খন ৰাজ্য আৰু ‘প্ৰশাসনিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান’ (এটিআই)সমূহৰ অংশগ্ৰহণে এআই-সক্ষম চিবিপি কাঠামোৰ পৰীক্ষণ আৰু বৈধকৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ পিছত ‘কাষ্টমাইজড চিবিপি’ প্ৰস্তুত আৰু বৈধকৰণৰ বাবে ৰাজ্যিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সহযোগত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ কৰ্মশালাৰ ধাৰাবাহিকতা অনুষ্ঠিত হয়।
২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰৰ ভিতৰত মধ্যপ্ৰদেশ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, আৰু ছত্তীশগড়ত কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত হয়, ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰী–ফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ ভিতৰত ১৫খন ৰাজ্যক সামৰি লোৱাৰ কথা আছে।
চিবিচি-য়ে এতিয়ালৈকে ২৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে, যাৰ ফলত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত মিছন কৰ্মযোগী-ক সংহতভাৱে ৰূপায়ণ কৰাটো সম্ভৱ হৈছে। এই বুজাবুজি চুক্তিসমূহে সহযোগিতামূলক পৰিকল্পনা, প্ৰতিষ্ঠানিক সবলীকৰণ, আৰু ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত দক্ষতাভিত্তিক, ভূমিকা-চালিত সামৰ্থ্য-বৰ্দ্ধনৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে এক গাঁথনিগত কাঠামো প্ৰদান কৰে।
২০২৫ চনৰ জানুৱাৰী মাহত আৰম্ভ হোৱা এই কাৰ্যসূচীত বছৰটোৰ ভিতৰত জম্মু-কাশ্মীৰ, পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা, কৰ্ণাটক, ত্ৰিপুৰা, ৰাজস্থান, অৰুণাচল প্ৰদেশ, দিল্লী, চণ্ডীগড়, ছত্তীগড়, মণিপুৰ, নাগালেণ্ড, গোৱা আৰু মিজোৰামৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা হয়।
• ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মযোগী বৃহৎ পৰিসৰৰ জন সেৱা কাৰ্যসূচী: সেৱা ভাৱআচৰণৰ প্ৰশিক্ষণ
• ৮.৫ লাখতকৈয়ো অধিক চৰকাৰী বিষয়াক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ সাফল্য অৰ্জন কৰে
A group of people in a roomAI-generated content may be incorrect.
চিবিচি-য়ে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মযোগী’ -বৃহৎ পৰিসৰৰ জন সেৱা কাৰ্যসূচীআৰম্ভ কৰে, নতুন দিল্লীত ০৬.০১.২০২৫ তাৰিখে
ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মযোগী জন সেৱা কাৰ্যসূচী-ৰ অধীনত সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ-য়ে ১৬,০০০ মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰ্ছ আৰু ৮২২ গৰাকী লীড ট্ৰেইনাৰ-ৰ সহায়ত ৮.৫ লাখৰো অধিক চৰকাৰী বিষয়াক সফলতাৰে প্ৰশিক্ষণ দিছে।
চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলৰ মাজত সেৱা ভাৱ-ক পুনৰ জাগ্ৰত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ২০২৫ চনৰ ৬ জানুৱাৰীত এই কাৰ্যসূচীৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়। প্ৰথম পৰ্যায়ৰ সময়ছোৱাত ২৭৮ গৰাকী মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰ-ক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছিল, যিয়ে পৰৱৰ্তী সময়ত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ দিল্লী সচিবালয়ৰ কাৰ্যালয়ৰ ১৭,০০০ৰো অধিক চৰকাৰী কৰ্মচাৰীক প্ৰশিক্ষণ দিছিল।
দেশজুৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, বিভাগ আৰু সংস্থাসমূহৰ কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ লক্ষ্যৰে ২০২৫ চনৰ ৫ মে’ত আৰম্ভ কৰা এই কাৰ্যসূচীৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে, যিয়ে দেশজোৰা অংশগ্ৰহণৰ প্ৰতিফলন ঘটাইছে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে ‘সেৱা ভাৱ আৰু কৰ্মযোগী নীতি’-ৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰা, সমগ্ৰ দেশতে অধিক সঁহাৰি জনোৱা, সহানুভূতিশীল, আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক অসামৰিক সেৱাত অৰিহণা যোগোৱা।
• প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নৱীনিকৃত স্বীকৃতিৰ কাঠামো: এন এছ চি এছ টি আই ২.০
• এতিয়া পাঁচটা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান হৈছে ৫ তাৰকাযুক্ত স্বীকৃতিপ্ৰাপক
• নৱীনিকৃত কাঠামোৰ অধীনত পুনৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত আঠটা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান-য়ে অন্ততঃ এটা তাৰকাৰ উন্নতি দেখুৱাইছে
A group of people sitting at a podiumAI-generated content may be incorrect.
ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে ১৮.০৭.২০২৫ তাৰিখে নতুন দিল্লীত অসামৰিক সেৱা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান ২.০ (এন এছ চি এছ টি আই ২.০)ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় মানক মুকলি কৰে।
সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ-য়ে মিছন কৰ্মযোগী-ৰ অধীনত অসামৰিক সেৱা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (চি এছ টি আই)ৰ বাবে উন্নীতকৃত স্বীকৃতি কাঠামো ‘এন এছ চি এছ টি আই ২.০’ আৰম্ভ কৰাৰ জৰিয়তে অসামৰিক সেৱা প্ৰশিক্ষণত গুণগত মান আৰু গোলকীয় মানকৰ উন্নতি সাধন কৰে।
‘এন এছ চি এছ টি আই ২.০’-য়ে বৰ্ধিত নমনীয়তা, প্ৰযুক্তিৰ প্ৰস্তুতি, আৰু কৰ্মযোগী দক্ষতা আৰ্হি, অমৃত জ্ঞান কোষ, আৰু ভাৰতীয় জ্ঞান ব্যৱস্থাত ভিত্তিক এক সামগ্ৰিক গুণগত মানৰ কাঠামোৰ প্ৰৱৰ্তন কৰে, যিয়ে নিৰন্তৰ প্ৰতিষ্ঠানিক উন্নতি আৰু উৎকৃষ্টতাক প্ৰসাৰিত কৰে।
শক্তিশালী স্বীকৃতি ব্যৱস্থাৰ অধীনত লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰশাসন একাডেমী-ক ৫ তাৰকাযুক্ত প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াৰ বিপৰীতে ৰফী আহমেদ কিডৱাই ৰাষ্ট্ৰীয় ডাক একাডেমী, ৰাষ্ট্ৰীয় যোগাযোগ একাডেমী – বিত্ত, সচিবালয় প্ৰশিক্ষণ আৰু ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ একাডেমী-য়ে গুণগত উন্নয়ন পৰিকল্পনা (কিউআইপি) সফল ৰূপায়ণৰ পিছত ৫ তাৰকা ৰেটিংৰে পুনৰ স্বীকৃতি লাভ কৰে।
নৱীনিকৃত কাঠামোৰ অধীনত পুনৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপক মুঠ আঠটা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ কেউটাই অন্ততঃ এটা তাৰকাৰ উন্নতি দেখুৱাইছে।
এই সাফল্যসমূহে সমগ্ৰ ভাৰতৰ অসামৰিক সেৱা প্ৰশিক্ষণ পৰিতন্ত্ৰত উৎকৃষ্টতা, জবাবদিহিতা, আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সামৰ্থ্য বিকাশৰ সংস্কৃতিক শক্তিশালী কৰিছে।
• কেন্দ্ৰীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰস্তুতি সন্দৰ্ভত কৰ্মশালা
A person standing at a podiumAI-generated content may be incorrect.
চিবিচি-ৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমতী এছ ৰাধা চৌহানে গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ থিয় দিব লাগিব, তেওঁলোকে নিত্য বিকশিত প্ৰশিক্ষণ পৰিৱেশ ব্যৱস্থাত নিজৰ ভূমিকা সন্দৰ্ভত পুনৰ কল্পনা, সংস্কাৰ আৰু পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিব লাগিব
১৫ ডিচেম্বৰ, ২০২৫ তাৰিখে কৰ্মশালাখন অনুষ্ঠিত হৈছিল, ভূমিকা, দায়িত্ব, আৰু প্ৰযুক্তি-সক্ষম প্ৰশিক্ষণৰ মানকৰ জৰিয়তে উৎকৃষ্টতা গঢ়ি তোলা, এনএছচিএছটিআই-ৰ কাঠামো শক্তিশালী কৰা আৰু এআই সঁজুলি আৰু খণ্ডভিত্তিক পাঠ্যক্ৰমসমূহ চিনাক্তকৰণৰ জৰিয়তে আইজিঅ'টি-ৰ ওপৰত সম্পদ পুলিং আৰু পাঠ্যক্ৰম বৃদ্ধি কৰা আদি বিষয়সমূহত ভৱিষ্যতৰ প্ৰস্তুতিৰ জটিল দিশসমূহত আলোচনা কেন্দ্ৰীভূত কৰা হৈছিল। আলোচনাৰ তথ্যসমূহ দৰ্শকৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰা হয় যাৰ ফলত কাৰ্যকৰী পৰামৰ্শ আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ পথৰ অভিসৰণৰ সৃষ্টি হয়।
• উন্নত অনুষদ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী
• ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ৬০০ গৰাকী অধ্যাপকক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ লক্ষ্য
A group of people in a roomAI-generated content may be incorrect.
অসামৰিক সেৱা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (চি এছ টি আই)ৰ ভিতৰত শিক্ষাবিজ্ঞানৰ উৎকৰ্ষতা আৰু নেতৃত্ব শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে হায়দৰাবাদৰ ইণ্ডিয়ান স্কুল অব বিজনেছ-ত সামৰ্থ্য বিকাশ আয়োগ-য়ে (নৱেম্বৰ, ২০২৫) ইয়াৰ উন্নত অনুষদ বিকাশ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰে।
এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে চিবিচি-য়ে ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ৬০০ গৰাকী অধ্যাপক সদস্যক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, মিছন কৰ্মযোগী-ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এক শক্তিশালী, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু অধ্যাপক পৰিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছে। ২০২৫ চনৰ ২৪ নৱেম্বৰৰ পৰা ২৮ নৱেম্বৰলৈ আই এছ বি হায়দৰাবাদ-ত প্ৰায় ৩২ টা চৰকাৰী প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা অহা প্ৰথমটো গোটৰ অনুষদ বিকাশ প্ৰশিক্ষণ অনুষ্ঠিত হৈছিল।
• কৰ্মযোগী গুণগত কাঠামো সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰামৰ্শমূলক কৰ্মশালাঃ
• চাৰিটা কাৰ্যগোষ্ঠী গঠন কৰা হ
A group of people in a conference roomAI-generated content may be incorrect.
চিবিচি-য়ে ১৯ ডিচেম্বৰত নতুন দিল্লীত iGOT পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে গুণগত কাঠামো সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰামৰ্শদাতা কৰ্মশালা-ৰ আয়োজন কৰে। এই কৰ্মশালাত সমগ্ৰ শিক্ষণ পৰিতন্ত্ৰৰ মূল অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰি মিছন কৰ্মযোগী-ৰ অধীনত ডিজিটেল শিক্ষণৰ বাবে গুণগত নিশ্চয়তা ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়।
অনুসৰণ হিচাপে চিবিচি-ত কৰ্মযোগী গুণগত কাঠামোৰ তলত দিয়া ধৰণে বাবে ৪ (চাৰি)টা কৰ্মগোট থাকিব:
ক. চিকিউএফ- বিষয়বস্তুৰ মানকৰ কাঠামো
খ. অনবৰ্ডিং কন্টেন্ট-ৰ বাবে এছঅপি
গ. বিষয়বস্তুৰ বাবে গতিশীল স্বাস্থ্য পৰীক্ষা
ঘ. সমান্তৰাল বিষয়বস্তু অডিট/পৰ্যালোচনা
• অমৃত জ্ঞান কোষ:
সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ-ৰ এক পদক্ষেপ ‘অমৃত জ্ঞান কোষ’ (এ জি কে) শাসন জ্ঞানৰ এক সজীৱ ৰাষ্ট্ৰীয় ভঁৰাল হিচাপে বিকশিত হৈছে। ‘কেছ ষ্টাডী’-ৰ জৰিয়তে উত্তম পদ্ধতিসমূহ নথিভুক্ত আৰু সহভাগ কৰিবলৈ আৰ্হি কৰা এজিকে-য়ে সমগ্ৰ দেশৰ চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলক বাস্তৱজগতৰ অভিজ্ঞতা আৰু উদ্ভাৱনীমূলক সমাধানৰ পৰা শিকিবলৈ সক্ষম কৰে।
এই পৰ্যন্ত প্ৰায় ৭০টা ‘কেছ ষ্টাডী’ প্ৰকাশ পাইছে আৰু এতিয়া iGOT কৰ্মযোগী প্লেটফৰ্ম-ত লাইভ হৈ আছে, সামূহিকভাৱে প্ৰায় ৬ লাখ শিক্ষাৰ্থীৰ এক আকৰ্ষণীয় নিয়োজিততা সৃষ্টি কৰিছে। বৰ্তমান অতিৰিক্ত ১১০টা ‘কেছ ষ্টাডী’ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যিয়ে এই পদক্ষেপৰ প্ৰতি থকা শক্তিশালী গতি আৰু আগ্ৰহক প্ৰতিফলিত কৰিছে। এজিকে-ৰ দহ (১০)টা গোচৰ এডিবিআই-ৰ সৈতে সহযোগিতাত প্ৰকাশ পাইছে।
A group of people posing for a photoAI-generated content may be incorrect.
ছেকেন্দ্ৰাবাদৰ আই আৰ আই এফ-ত অনুষ্ঠিত হৈছে দ্বিতীয়খন উন্নত কেছ ৰাইটিং কৰ্মশালা
এই প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰি আয়োগে ইয়াৰ উন্নত কেছ ৰাইটিং কৰ্মশালাৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক প্ৰশাসনিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ১৫০ গৰাকীতকৈয়ো অধিক অনুষদ সদস্যক প্ৰশিক্ষণ দিছে। এই কৰ্মশালাসমূহে অনুষদ সদস্যসকলক উচ্চমানৰ শাসন ‘কেছ ষ্টাডী’ তৈয়াৰ কৰাৰ দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰে, ৰাজহুৱা সেৱাৰ বিষয়াসকলৰ বাবে অনুশীলনমুখী শিক্ষণ সম্পদৰ এক ক্ৰমবৰ্ধমান পৰিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলে।
• চিপিএছইসমূহৰ বাবে দক্ষ(ডিএকেএছএইচ) নেতৃত্ব কাৰ্যসূচী:
A group of people sitting at a tableAI-generated content may be incorrect.
‘দক্ষ’ (Development of Aspiration, Knowledge, Succession & Harmony)ৰ ৰূপান্তৰণশীল নেতৃত্ব কাৰ্যসূচীত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি চিহ্নিত কৰি ‘ভাৰতীয় ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান, আহমেদাবাদ’ (আইআইএম-আহমেদাবাদ)-য়ে ২০২৫ চনৰ জুলাই মাহত ৬ দিনীয়া শ্ৰেণীকোঠাত অৱগাহন কাৰ্যসূচীৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰে। ‘দক্ষ’ হৈছে CBC & SCOPE ৰ দ্বাৰা যৌথভাৱে অৱধাৰণা কৰা আৰু বিকশিত কৰা এটা ধ্বজাবাহী নেতৃত্ব কাৰ্যসূচী, যিয়ে ভাৰতৰ ৰাজহুৱা খণ্ডক ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত আৰু কৰ্মচঞ্চল নেতা গঢ়ি তুলিবলৈ ব্যক্তিগতভাৱে উচৰ্গিত, অভিজ্ঞতাভিত্তিক শিক্ষণ, আৰু প্ৰতিফলিত হস্তক্ষেপক একত্ৰিত কৰে।
• দক্ষ পিএছই @২০৪৭ৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উথ্থানৰ কাহিনী গঢ় দিয়াৰ প্ৰসংগত ভাৰত চিপিএছই-ৰ পৰামৰ্শদাতা সন্মিলন”:
A person giving a presentation to a group of peopleAI-generated content may be incorrect.
ৰাজহুৱা উদ্যোগ বিভাগ-ৰ সচিব শ্ৰী কে মোজেছ চালাইয়ে ১৮.১২.২০১৫ তাৰিখে নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত কৰ্মশালাত নেতৃত্ব অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু দূৰদৰ্শী নেতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত আলোকপাত কৰে।
সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ (চিবিচি)য়ে বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজহুৱা উদ্যোগ বিভাগ (ডিপিই)ৰ সহযোগত ১৮ ডিচেম্বৰত নতুন দিল্লীত ভাৰত চিপিএছই-ৰ পৰামৰ্শদাতা সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰে। “দক্ষ পিএছই @২০৪৭ৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উথ্থানৰ কাহিনী গঢ় দিয়া” শীৰ্ষক সন্মিলনত কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ (চিপিএছই), কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, আৰু মূল প্ৰতিষ্ঠানিক অংশীদাৰসকলৰ জ্যেষ্ঠ নেতৃত্বক সন্মিলিত কৰা হয়।
এই সন্মিলনৰ অনুসৰণ হিচাপে চিবিচি-য়ে চিপিএছইসমূহৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে তলত দিয়া বিষয়ভিত্তিক অনুষ্ঠানসমূহৰ পৰিকল্পনা কৰিছে:
• বিত্তীয় ব্যৱস্থাপনা: দীৰ্ঘম্যাদী মূলধনী পৰিকল্পনা, বিপদাংশকা সম্পৰ্কীয় কাঠামো, শাসনৰ উৎকৃষ্টতা (এফ এছ আই বি খণ্ডকে ধৰি)।
• অনুসন্ধান আৰু বিকাশ, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন পৰিতন্ত্ৰ: অনুসৰণ গ্ৰহণৰ পথ, উদ্ভাৱন অংশীদাৰিত্ব, ডিজিটেল ৰূপান্তৰ (একাডেমিয়া, এএনআৰএফ, গৱেষণা পৰিষদ-ৰ সৈতে)।
• চি এছ আৰ, ই এছ জি আৰু বহনক্ষমতা নেতৃত্ব: দায়িত্বশীল ব্যৱসায়, ই এছ জি মেট্ৰিক্স, জলবায়ু-সংলগ্ন কৌশল
• অভিযান্ত্ৰিক, প্ৰকল্প আৰু সম্পত্তি ব্যৱস্থাপনা উৎকৃষ্টতা: শ্ৰেণীৰ ভিতৰতে শ্ৰেষ্ঠ প্ৰকল্প ব্যৱস্থাপনা আৰ্হি, মেগা-প্ৰকল্প নিষ্পাদন, কাৰ্যকৰী স্থিতিস্থাপকতা
• শিক্ষণ, উন্নয়ন আৰু প্ৰশিক্ষণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ: সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰা, ক্ৰছ-পিএছই জ্ঞান বিনিময়, গৱেষণা-চালিত প্ৰশিক্ষণ আৰ্হি।
• বিকশিত পঞ্চায়তৰ পদক্ষেপ
অসমত আধাৰমূলক তথ্য সংগ্ৰহ
বিকশিত পঞ্চায়ত পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে তৃণমূল পৰ্যায়ত নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধি আৰু পঞ্চায়তৰ বিষয়া উভয়ৰে সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলা, পি আৰ আই বিশেষজ্ঞ, ৰাজ্যিক গ্ৰাম্য উন্নয়ন প্ৰতিষ্ঠান (এছ আই আৰ ডি), চিকিৎসক, আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি দক্ষতাভিত্তিক হস্তক্ষেপৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা।
পৰীক্ষামূলকভাৱে এই পদক্ষেপ ৪খন ৰাজ্য (অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, অসম, গুজৰাট আৰু ওড়িশা)ৰ ৬০টা গাঁও পঞ্চায়তত প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। ২০২৫ চনৰ ভিতৰত কেইবাটাও মূল পৰিণাম লাভ কৰা হৈছিল, য'ত কাৰ্যসূচীৰ আৰ্হি চূড়ান্ত কৰিবলৈ ২খন ঘূৰণীয়া মেজমেল, অংশীদাৰসকলক সাজু কৰিবলৈ ৪খন ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ পৰামৰ্শদাতা কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহত মডিউল বিকাশৰ বাবে এখন শিক্ষণ আৰ্হি প্ৰণয়ন কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল, তাৰ পিছত ১৪টা শিক্ষণ মডিউল মুকলি কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল।
হস্তক্ষেপিত পঞ্চায়তসমূহৰ ভিতৰত বৰ্তমানৰ দক্ষতা স্তৰ আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক পদ্ধতিসমূহৰ মূল্যায়নৰ বাবে এটা আধাৰস্তৰীয় জৰীপ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
• নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থাসমূহৰ সামৰ্থ্য বিকাশ (ULB)
চিবিচি-য়ে ইউএলবিসমূহৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ দিশত নিজৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। ১.৭৫ লাখৰো অধিক ইউএলবি-ৰ বিষয়াক আইজিঅ’টি কৰ্মযোগী ভাৰত প্লেটফৰ্মত জড়িত কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ সমৰ্থন কৰিবলৈ, ৬০টা কাৰ্যকৰী, ৬৪টা ডমেইন, আৰু ৩০টা আচৰণগত পাঠ্যক্ৰমকে ধৰি ১৫৪টা কিউৰেটেড পাঠ্যক্ৰম উপলব্ধ কৰা হৈছে।
A person giving a presentation to a group of peopleAI-generated content may be incorrect.
সদস্য (প্ৰশাসন) ড° অলকা মিট্টলে ইউ এল বি-ৰ কৰ্মশালাত ভাষণ দিছে, ওড়িশাৰ ভুৱনেশ্বৰত ১০.০৭.২০২৫ তাৰিখে।
২০২৫ চনৰ ভিতৰত অসম, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, হাৰিয়ানা, উত্তৰ প্ৰদেশ, আৰু ওড়িশাত মিছন কৰ্মযোগী-ৰ অধীনত নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থাসমূহৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে পাঁচখন (৫) ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰা হয়, য’ত ১২০০ৰো অধিক ইউএলবি-ৰ বিষয়াক জড়িত কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, ভূমিকা প্ৰান্তিককৃত দক্ষতা বৃদ্ধি (আৰএচিই) কাঠামোৰ অধীনত ২৫টা বিভাগৰ ১২৫টা অনন্য ডিজাইনেশ্যন সমীক্ষা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ৬৫টা কাৰ্য্যকৰী, ডমেইন, আৰু আচৰণগত দক্ষতা আৰু ইউএলবিসমূহৰ বাবে এটা গাঁথনিগত দক্ষতা আৰু প্ৰশিক্ষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ স্থাপত্য চিনাক্তকৰণৰ দিহা কৰা হৈছে।
‘সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আয়োগ’ ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু অসামৰিক সেৱা প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে ‘মিছন কৰ্মযোগী’ ৰূপায়ণৰ দিশত নিজৰ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ দিশত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টা