উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰীক্ষণ
18 DEC 2025 2:52PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ০৮ খন ৰাজ্যত ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ কাৰিকৰী সহায়ক ইউনিট (এফটিএছইউ) স্থাপন কৰি নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, যিয়ে নিয়মিতভাৱে প্ৰকল্প ৰূপায়ণ সংস্থাসমূহৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে আৰু পিএম গাতি শক্তি পৰ্টেলত প্ৰকল্পসমূহৰ তথ্যকোষ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু আপডেট কৰে। এমড’নাৰৰ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ প্ৰকল্পৰ গুণগত মান নিৰীক্ষক (পিকিউএম) /তৃতীয় পক্ষৰ কাৰিকৰী পৰিদৰ্শন সংস্থা (টিপিটিআইএ) প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। তদুপৰি, প্ৰকল্পসমূহ সময়ে সময়ে এমড’নাৰ আৰু উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ (এনইচি) বিষয়াসকলে নিৰীক্ষণ আৰু পৰিদৰ্শন কৰে। ২০২৪-২৫ চনৰ ভিতৰত মুঠ ৫৯৯ টা প্ৰকল্প পৰিদৰ্শন কৰা হৈছিল আৰু ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ ভিতৰত (১২.১২.২০২৫ লৈকে) ১৯৮ টা প্ৰকল্প পৰিদৰ্শন কৰা হৈছে।
এমড’নাৰে পিএম গতি শক্তি পৰ্টেলৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ প্ৰকল্পসমূহৰ বাস্তৱ সময়ৰ নিৰীক্ষণ যথেষ্ট উন্নত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও সংস্কাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। নতুন প্ৰস্তাৱ আপলোড কৰাৰ লগতে মন্তব্য/সহায়ৰ বাবে লাইন মন্ত্ৰালয়/নীতি আয়োগলৈ প্ৰস্তাৱ প্ৰেৰণ আৰু চাহিদাৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণৰ বাবে পুৰৱোত্তৰ বিকাশ সেতু (পিভিএছ) পৰ্টেল কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিদৰ্শনৰ প্ৰতিবেদন পিভিএছ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে দাখিল কৰা হয়, যাৰ ফলত প্ৰকল্পসমূহৰ বাস্তৱ সময়ৰ অনলাইন অনুসৰণ আৰু নিৰীক্ষণ সম্ভৱ হয়।
পুৰণি বিলম্বিত প্ৰকল্পকে ধৰি প্ৰকল্পসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পন্ন কৰিবলৈ এমড’নাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে। দীৰ্ঘদিন ধৰি অত্যধিক পলম বা স্থবিৰ হৈ থকা প্ৰকল্পসমূহ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে যথাযথ আলোচনাৰ পিছত ‘যেনেকৈ য’ত আছে’ বা ‘সম্পূৰ্ণ ধন ঘূৰাই দিয়া’ ভিত্তিত ফোৰক্ল’জ কৰা হৈছে। ১২.১২.২০২৫ তাৰিখলৈকে মুঠ ৪৮টা প্ৰকল্প ফোৰক্ল’জ কৰা হৈছে, ইয়াৰে ১৭টা প্ৰকল্প ‘যেনেকৈ য’ত আছে’ ভিত্তিত ফোৰক্ল’জ কৰা হৈছে, আৰু ৩১টা প্ৰকল্প ‘সম্পূৰ্ণ ধন ঘূৰাই দিয়া’ ভিত্তিত ফোৰক্ল’জ কৰা হৈছে।
এই তথ্য উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে আজি ৰাজ্যসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত প্ৰদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Monitoring of projects in NER
18 DEC 2025 2:52PM by PIB Delhi
The Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) has taken several steps to strengthen the monitoring system by setting up of Field Level Technical Support Units (FTSUs) in all the 08 North Eastern States, who regularly interact with project Implementing Agencies and maintain & update the database of the projects on PM Gati Shakti Portal. The Project Quality Monitors (PQMs) /Third Party Technical Inspection Agencies (TPTIAs) have been introduced to further strengthen the monitoring mechanism of the MDoNER. In addition, the projects are periodically monitored and inspected by the officials of MDoNER and North Eastern Council (NEC). A total of 599 projects were inspected during 2024-25 and 198 projects have been inspected during 2025-26 (till 12.12.2025).
The MDoNER has introduced several reforms to significantly improve real‑time monitoring of projects by integration with the PM Gati Shakti Portal. The Poorvottar Vikas Setu (PVS) portal has been operationalised for uploading new proposals and forwarding proposals to the Line Ministries/ NITI Aayog for comments/support and receiving demand proposals. Further, inspection reports of projects are submitted through the PVS portal, enabling real-time online tracking and monitoring of the projects.
The MDoNER conducts regular review meetings with the State Governments of North Eastern Region to expedite the execution of projects including old delayed projects. The projects which were inordinately delayed or stalled for a long period of time have been foreclosed on ‘as is where is’ basis or ‘full refund’ basis after due consultation with the NE States. As on 12.12.2025, a total of 48 projects have been foreclosed, out of which 17 projects have been foreclosed on ‘as is where is’ basis, and 31 projects have been foreclosed on ‘full refund’ basis.
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Rajya Sabha today.