ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଅଧିଷ୍ଠାନ ବିଲ୍, 2025 ଉପସ୍ଥାପନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
15 DEC 2025 8:56PM by PIB Bhubaneswar
• ସୁଦୃଢ଼ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଶୈକ୍ଷିକ ମାନଦଣ୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହିତ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ବଢ଼ାଇବ ଏହି ବିଧେୟକ
• ଏହା ଭାରତୀୟ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶୈକ୍ଷିକ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବ; ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏନଇପି 2020 ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ
• ମାନଦଣ୍ଡ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ 3ଟି ସ୍ୱାଧୀନ ପରିଷଦ ସହିତ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଅଧିଷ୍ଠାନକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବି ନୂଆ ବିଲ
• ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଅଧିଷ୍ଠାନ ଅଧୀନରେ ୟୁଜିସି, ଏଆଇସିଟିଇ ଏବଂ ଏନସିଟିଇକୁ ସାମିଲ କରାଯିବ
• ଏକାଧିକ ଅନୁମୋଦନ ସ୍ଥାନରେ ଗୋଟିଏ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ଆଣିବ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନକୁ ସରଳ କରିବ
• ସାର୍ବଜନୀନ ପରିପ୍ରକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ନିୟମକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ସାକ୍ଷାତମୁକ୍ତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଏକକ ୱିଣ୍ଡୋ ସିଷ୍ଟମ୍
• ନବୋନ୍ମେଷ ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତ କ୍ଷମତା ମିଳିବ
• ସୁଲଭତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା, ଜିଇଆର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଗଢ଼ିବା ଲାଗି ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍କାର
• ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଲାଗି ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଶିକ୍ଷାର ଉପଲବ୍ଧତା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଅଧିଷ୍ଠାନ ବିଲ୍, 2025 ଆଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିଲ୍‌ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି 2020ରେ ଦେଶର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏନଇପିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର କେ କସ୍ତୁରୀରଙ୍ଗନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ନୂଆ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଏଥିରେ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ମୌଳିକ ଶିକ୍ଷାଗତ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା, ବହୁବିଧ ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି।
12 ଡିସେମ୍ବର, 2025ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଅଧିଷ୍ଠାନ ବିଲ୍, 2025କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ। ଏହି ବିଲ୍ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ସପ୍ତମ ଅନୁସୂଚୀର କେନ୍ଦ୍ର ତାଲିକାର ପ୍ରବେଶ 66 ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଆଗତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ‘‘ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା କିମ୍ବା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ଣ୍ଣୟ’’ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି।
ଏହି ବିଲରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଅଧିଷ୍ଠାନ ନାମକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଂସ୍ଥା ଗଠନ ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏହାସହିତ ତିନୋଟି ପରିଷଦ : ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ବିନିୟାମନ ପରିଷଦ (ନିୟାମ ପରିଷଦ), ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଷଦ (ମାନ୍ୟତା ପରିଷଦ) ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ମାନକ ପରିଷଦ (ମାନକ ପରିଷଦ) ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯିବ। ନୂଆ ବିଲ୍‌ ଆଇନରେ ପରିଣତ ହେଲେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଞ୍ଜୁରି ଆଇନ (ୟୁଜିସି) 1956, ସର୍ବଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଆଇନ (ଏଆଇସିଟିଇ) 1987 ଏବଂ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷକ ଶିକା ପରିଷଦ ଆଇନ (ଏନସିଟିଇ) 1993 ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବ। ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ୟୁଜିସି, ଏଆଇସିଟିଇ, ଏନସିଟିଇ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ଅଧିଷ୍ଠାନର ଅଧୀନରେ ରହିବ। ଏନଇପି, 2020 ରେ ପରିକଳ୍ପିତ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପରିଷଦ (ସିଓଏ) ଏକ ବୃତ୍ତିଗତ ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ସଂସ୍ଥା (ପିଏସଏବି) ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ବିଲ୍ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱାୟତ୍ତତାର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ତରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଏହି ଅଧିଷ୍ଠାନ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପରିଷଦଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୀତିକ ଦିଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ମାନକ ପରିଷଦ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଶୈକ୍ଷିକ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ରହିବ; ନିୟାମକ ପରିଷଦ ଏହି ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱୟ ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ; ଏବଂ ମାନ୍ୟତା ପରିଷଦ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଏକ ଦୃଢ଼ ଓ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ମାନ୍ୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବ ।
ନିୟାମକ ପରିଷଦର ସାର୍ବଜନୀନ ପୋର୍ଟାଲ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଶାସନ, ଆର୍ଥିକ, ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଥାଏ, ଏହା ମଧ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ ମୂଳ ଆଧାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ସମନ୍ୱିତ ପଦ୍ଧତି ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସରଳୀକରଣ ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଅଧିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟତାରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଶିକ୍ଷାବିତ୍, କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ, ରାଜ୍ୟ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ସନ୍ତୁଳିତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଓ ସୂଚନାପ୍ରଦ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିଲ୍ ଏକୀକୃତ ଏବଂ ସୁଗମ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଚଳନ କରି ଜଟିଳତାକୁ ଦୂର କରିବ । ସମଗ୍ର ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ, ସାକ୍ଷାତମୁକ୍ତ, ସିଙ୍ଗଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ଆତ୍ମ-ପ୍ରକାଶନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ-ଆଧାରିତ ନିୟାମକର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ। ନିୟାମକ ପରିଷଦ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ପରିଚାଳନାଗତ ଅଭ୍ୟାସ, ଆର୍ଥିକ, ଅଡିଟ୍, ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଅଧ୍ୟାପକ ଓ କର୍ମଚାରୀ, ଶୈକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଫଳାଫଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ସାର୍ବଜନୀନ ପୋର୍ଟାଲରେ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ତଥ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ଆଧାର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦାୟିତ୍ୱବୋଧତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ।
ନୂଆ ବିଲ୍‌ ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣରେ ସହାୟକ ହେବ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉନ୍ନତ ମାନର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସହଜ ଉପଲବ୍ଧତା ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ଏସବୁ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ନାମ ଲେଖା ବଢ଼ିବ। ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ସାମୂହିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାଲୋଚନାମୂଳକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଆନ୍ତଃବିଷୟିକ ଓ ନମନୀୟ ଶୈକ୍ଷିକ ଢାଞ୍ଚା ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ବିବିଧ ବିଷୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପୁନଃଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କ୍ଷମତା, ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ। ଏହା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ପାରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବ। ଏହି ବିଲ୍ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ସୂଚନାପ୍ରାପ୍ତ, ଦକ୍ଷ, ଦାୟିତ୍ୱବାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସକ୍ଷମ ନାଗରିକ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାର ଗୁଣବତ୍ତା, ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କ୍ଷମତା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଢ଼ିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତରେ ଖୋଲିବ ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ଏକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ। ଏହା ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ପାରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ଦୃଢ଼ କରିବ। ସାର୍ବଜନୀନ ପରିପ୍ରକାଶ, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ନିୟାମକ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସେଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନାଗତ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ପରିଣାମରେ ସୁଧାର ଆଣିବ । ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଶିକ୍ଷାର ଉପଲବ୍ଧତା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan introduces Viksit Bharat Shiksha Adhishthan Bill, 2025 in Lok Sabha today
Bill to empower HEIs and drive excellence in Higher Education through strengthened quality and harmonized academic standards
Bill Aligns Indian HEIs with global academic standards, advancing NEP 2020 vision for transforming Higher Education
Bill establishes Viksit Bharat Shiksha Adhishthan as apex body with 3 independent Councils for Standards, Regulation, and Accreditation
UGC, AICTE, and NCTE to be subsumed under Viksit Bharat Shiksha Adhishthan
Unified Regulatory Framework to replace multiple approvals and simplify compliance for HEIs
Faceless, Technology-Driven Single Window System enabling transparent, trust-based regulation through public disclosure
Enhanced autonomy for High-Performing HEIs to foster innovation and academic Excellence
Student-Centric and holistic education reforms to expand access, boost GER, and prepare highly skilled and future-ready youth
Robust grievance redressal mechanism to ensure timely and effective resolution of student concerns
Availability of Holistic Education in HEIs in emerging areas will promote Atmanirbhar Bharat
15 DEC 2025 8:56PM by PIB Delhi
Union Minister for Education Shri Dharmendra Pradhan introduced the Viksit Bharat Shiksha Adhishthan Bill, 2025 in Lok Sabha, today. The purpose of the Bill is to empower Higher Educational Institutions (HEIs) of Bharat to achieve excellence through effective coordination and the determination of standards.
The National Education Policy (NEP) 2020 was formulated through extensive nationwide consultations and, as envisaged in Chapter 18, calls for a fundamental transformation of the higher education regulatory system. Under the visionary leadership of Lt. Dr. K. Kasturirangan, Chairperson, NEP Drafting Committee, Former Chairperson, ISRO, the policy is guided by a holistic and future-oriented vision that emphasizes academic autonomy, multidisciplinary education, research excellence, and global competitiveness rooted in Indian values. Building on this inclusive consultative process, the Bill has been prepared and incorporates relevant global best practices, carefully studied, contextualised, and suitably adapted to the Indian higher education context, in alignment with national priorities and Dr. Kasturirangan’s vision of an equitable, flexible, and innovation-driven education system.
On 12th December, 2025, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved the Viksit Bharat Shiksha Adhishthan Bill, 2025 for the introduction in Parliament.
This Bill is being introduced under the provisions of Entry 66 of the Union List in the seventh schedule of the Constitution of India which provides for “Co-ordination and determination of standards in institutions for higher education or research and scientific and technical institutions”.
The Bill provides for the establishment of the Viksit Bharat Shiksha Adhishthan as an apex body, along with three Councils: the Viksit Bharat Shiksha Viniyaman Parishad (Regulatory Council), the Viksit Bharat Shiksha Gunvatta Parishad (Accreditation Council), and the Viksit Bharat Shiksha Manak Parishad (Standards Council). The Bill further provides for repealing the University Grants Commission Act (UGC), 1956, the All India Council for Technical Education Act (AICTE), 1987 and the National Council for Teacher Education Act (NCTE), 1993. All higher educational institutions under the purview of the Ministry of Education, UGC, AICTE, and NCTE will be under the purview of the Viksit Bharat Shiksha Adhishthan for determination of standards. The Council of Architecture (CoA) shall function as a Professional Standard Setting Body (PSSB) as envisioned in the NEP, 2020. The Bill ensures upholding the current level of autonomy accorded to the Institutions of National Importance.
The Adhishthan will provide strategic direction for the holistic growth of higher education and ensuring coordination among the Councils. The Standards Council will be responsible for synchronization and specifying minimum academic standards in HEIs; the Regulatory Council will ensure coordination and maintenance of these standards; and the Accreditation Council will function as an independent accrediting authority overseeing a robust and credible accreditation ecosystem.
The Regulatory Council’s public portal, which mandates disclosure of governance, financial, academic, and institutional performance data by HEIs, will also serve as the foundational basis for accreditation. This integrated approach will ensure transparency, accountability, and efficiency, while reinforcing the Government’s commitment to simplification of systems for the stakeholders in Higher Education.
The membership of the Adhishthan and various Councils primarily comprises eminent academicians, domain experts, and representatives from States/UTs, State HEIs, and Institutions of National Importance, ensuring balanced representation and informed decision-making.
A diagram of a structure
In the present scenario the higher educational institutions are required to take multiple approvals by different Regulatory Bodies, multiple inspections, etc., resulting in over-regulation of the sector and duplication of control. There exists a strong need for providing simplified regulatory systems for higher educational institutions in the country.
Accordingly, the proposed Bill seeks to eliminate the complexities by introducing a unified and streamlined regulatory architecture. The entire regulatory framework will operate through technology-driven, faceless, Single Window Interactive Systems, based on principles of public self-disclosure and trust-based regulation.
The Regulatory Council will maintain a comprehensive public digital portal, where HEIs will be required to disclose information relating to financial probity, governance practices, finances, audits, procedures, infrastructure, faculty and staff, academic programmes, and educational outcomes. The data submitted on this public portal will also serve as the primary basis for accreditation, thereby ensuring transparency, accountability, and consistency across the higher education ecosystem.
Major Outcomes of the Proposed Bill
1. Youth Empowerment
• Transparent and student-centric systems will ensure easier access to quality HEIs, leading to improved outreach and higher Gross Enrolment Ratio (GER).
• A holistic approach to education will focus on academic excellence while nurturing critical thinking, creativity, and innovation among students.
• Interdisciplinary and flexible academic frameworks will allow learners to explore diverse disciplines and pursue continuous reskilling and upskilling.
• Strong emphasis on research, innovation, and entrepreneurship will strengthen problem-solving abilities, creativity, and self-reliance among youth.
• Students will actively contribute to the ranking and evaluation of HEIs through structured feedback on academic quality, infrastructure, governance, and overall learning experience, ensuring accountability and continuous improvement.
• A fair, transparent, and robust grievance redressal mechanism will ensure timely and effective resolution of student concerns, strengthening trust in institutional systems.
• The Bill aims to create informed, skilled, responsible, and globally competent citizens capable of contributing meaningfully at national and international levels.
1. Adaptation of Global Best Practices
• The adaptation of global best practices in higher education will enhance quality, competitiveness, and international credibility of Indian HEIs.
• It will facilitate the establishment of globally benchmarked institutions within the country, positioning Bharat as a knowledge hub while retaining domestic talent and attracting international students and faculty.
3. Regulatory Reforms
• Clear functional separation of Standard Setting, Regulation, and Accreditation through independent Councils will ensure objectivity, credibility, and freedom from conflicts of interest.
• Harmonised benchmarks for regulation will ensure uniform minimum quality standards while allowing flexibility and diversity in institutional missions and academic offerings.
• Objective, transparent, technology-enabled, faceless Single Window systems, open to public scrutiny, will simplify processes, reduce discretion, and enhance efficiency and accountability.
• Public disclosure–based, responsive, and minimalistic regulation will enable institutions to focus on academic excellence rather than procedural compliance.
• A transparent and robust accreditation framework will further strengthen quality assurance mechanisms.
• Enhanced autonomy for well-performing HEIs will enable them to function as independent and self-governing institutions, fostering innovation, efficiency, and superior academic outcomes.