ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପରଠାରୁ ବେକାରୀ ହାର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି
15 DEC 2025 4:00PM by PIB Bhubaneswar
• ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ଏଲଏଫପିଆର ଏବଂ ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆର
• ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର) ସାତ ମାସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ୫୫.୮ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
• ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା ଏଲଏଫପିଆର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ୩୫.୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୩୯.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳ ମହିଳା ଏଲଏଫପିଆର ପ୍ରାୟତଃ ୨୫.୫ ପ୍ରତିଶତରେ ସ୍ଥିର ରହିଛି।
• ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆର) ଅକ୍ଟୋବରରେ ୫୨.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୫୩.୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆର ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ ୩୬.୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୩୮.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ସମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରିକ ମହିଳା ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆର ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ ୩୨.୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩୩.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର) ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୪.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ମାସରେ ୫.୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
• ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଏହି ଧାରାଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ନିଯୁକ୍ତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଶ୍ରମ ଚାହିଦାରେ କ୍ରମାଗତ ଉନ୍ନତି ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଶ୍ରମ ବଜାର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁଥିବା ସୂଚିତ କରୁଛି।
ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଏସପିଆଇ) ଅଧୀନରେ ଜାତୀୟ ପରିସଂଖ୍ୟାନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଏନଏସଓ) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସାମୟିକ ଶ୍ରମ ବଳ ସର୍ଭେ (ପିଏଲଏଫଏସ), ଜନସଂଖ୍ୟାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି-ବେକାରୀ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତଥ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ। ଦେଶ ପାଇଁ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ସୂଚକଗୁଡ଼ିକର ମାସିକ ଏବଂ ତ୍ରୈମାସିକ ଆକଳନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପିଏଲଏଫଏସ ସର୍ଭେ ପଦ୍ଧତିକୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ରୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି।
ଏନଏସଓ, ଏମଓଏସପିଆଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସାମୟିକ ଶ୍ରମ ବଳ ସର୍ଭେ (ପିଏଲଏଫଏସ), ଜନସଂଖ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି-ବେକାରୀ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତଥ୍ୟର ପ୍ରାଥମିକ ଉତ୍ସ। ଦେଶ ପାଇଁ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ସୂଚକଗୁଡ଼ିକର ମାସିକ ଏବଂ ତ୍ରୈମାସିକ ଆକଳନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପିଏଲଏଫଏସ ସର୍ଭେ ପଦ୍ଧତିକୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ରୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି।
ପିଏଲଏଫଏସର ମାସିକ ଫଳାଫଳ ଏକ ମାସିକ ବୁଲେଟିନ ଆକାରରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ସାପ୍ତାହିକ ସ୍ଥିତି (ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ) ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଧାର କରି ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ଶ୍ରମ ବଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର), ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆର), ଏବଂ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର) ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଶ୍ରମ ବଜାର ସୂଚକଗୁଡ଼ିକର ଆକଳନ ଉପସ୍ଥାପନ କରେ।
ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ମାସ ପାଇଁ ମାସିକ ବୁଲେଟିନ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇସାରିଛି। ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ମାସ ପାଇଁ ଏହି ଚଳିତ ମାସିକ ବୁଲେଟିନ ଏହି ସିରିଜର ଅଷ୍ଟମ ଅଟେ ।
ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ ପରେ ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ତଥ୍ୟ:
ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର) ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି: ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ଏଲଏଫପିଆର ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୫୫.୮ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପରଠାରୁ ସର୍ବାଧିକ ସ୍ତର। ଏଲଏଫପିଆରରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ମୁଖ୍ୟତଃ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଏଲଏଫପିଆର ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ୫୮.୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୫୮.୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପୂର୍ବ ମାସ ତୁଳନାରେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏଲଏଫପିଆର ୫୭.୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏଲଏଫପିଆର ୫୦.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫୦.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ସାମାନ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ସାମଗ୍ରିକ ଏଲଏଫପିଆର ୫୫.୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା, ଯାହା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପରଠାରୁ ସର୍ବାଧିକ ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି।
ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି: ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ମୋଟ ମହିଳା ଏଲଏଫପିଆର ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୨.୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳ ମହିଳା ଏଲଏଫପିଆର ପ୍ରାୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି।
ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା ଏଲଏଫପିଆରରେ ସ୍ଥିର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ୩୫.୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୩୯.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଇଛି: ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର) ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଉନ୍ନତିର ଧାରା ଦେଖାଇଛି। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ, ଡବ୍ଲୁପିଆର ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ୫୫.୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ୫୬.୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ସାମଗ୍ରିକ ଡବ୍ଲୁପିଆର ସମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୫୨.୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫୩.୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସହରାଞ୍ଚଳ ଡବ୍ଲୁପିଆର ପ୍ରାୟତଃ ସ୍ଥିର ରହିଛି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମହିଳା ଡବ୍ଲୁପିଆର ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ୩୬.୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୩୮.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରିକ ମହିଳା ଡବ୍ଲୁପିଆର ୩୨.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩୩.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ମୋଟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଧାରା ଦେଖାଇଛି, ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ ୫୧.୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ
୫୩.୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ପହଞ୍ଚିଛି।
ସାମଗ୍ରିକ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର) ହ୍ରାସ ପାଇଛି: ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେକାରୀ ହାର ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୪.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର। ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ, ଗ୍ରାମୀଣ ବେକାରୀ ହାର ୩.୯ ପ୍ରତିଶତର ନୂତନ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଖସିଆସିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳ ବେକାରୀ ହାର ୬.୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିବା ପୂର୍ବ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ସହିତ ସମାନ।
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ୟୁଆର ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ୪.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା, ଯାହା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ପରଠାରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ।
ଲିଙ୍ଗ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଅନୁସାରେ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର) ରେ ହ୍ରାସ: ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର) ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ମହିଳାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ୟୁଆର ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ ୫.୪ ପ୍ରତିଶତରୁ ହ୍ରାସ ପାଇ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ୪.୮ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହି ହ୍ରାସ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୟୁଆରରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୪.୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୩.୪ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୯.୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ୯.୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିଲା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ସାମଗ୍ରିକ ପୁରୁଷ ବେକାରୀ ହାର ୪.୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ରେ ୫.୧ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। କ୍ଷେତ୍ରଗତ ଭାବରେ, ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପୁରୁଷ ବେକାରୀ ହାର ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୪.୧ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୫.୬ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହା ପୂର୍ବ ମାସରେ ୪.୬ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ୬.୧ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଏପ୍ରିଲ-ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ, ପୁରୁଷ, ମହିଳା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ବେକାରୀ ହାର ସ୍ଥିର ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବାଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ଉଭୟ ବେକାରୀ ନଭେମ୍ବରରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ। ସହରାଞ୍ଚଳ ବେକାରୀ ଅଧିକ ରହିଥିଲା ​​କିନ୍ତୁ ଅବଧିର ଶେଷ ଆଡ଼କୁ ଏଥିରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି। ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଏହି ଧାରାଗୁଡ଼ିକ ଶ୍ରମ ବଜାର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ସୂଚିତ କରେ, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ନିଯୁକ୍ତି, ମହିଳା ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଶ୍ରମ ଚାହିଦାରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
Overall LFPR and WPR Continued to Show an Upward Momentum
Unemployment Rate Declined to a New Low since April 2025
15 DEC 2025 4:00PM by PIB Delhi
Snapshot:
• The overall Labour Force Participation Rate (LFPR) for persons aged 15 years and above rose to a seven-month high of 55.8% in November 2025.
• Rural female LFPR continued its steady upward trend, increasing from 35.2% in June 2025 to 39.7% in November 2025, while urban female LFPR remained broadly stable at around 25.5%.
• The overall Worker Population Ratio (WPR) for persons aged 15 years and above improved to 53.2% in November 2025, up from 52.5% in October.
• Rural female WPR saw a notable rise from 36.9% in October 2025 to 38.4% in November 2025, contributing to an increase in overall female WPR from 32.4% to 33.4% during the same period.
• The Unemployment Rate (UR) for persons aged 15 years and above declined to 4.7% in November 2025, compared to 5.2% in the previous month.
• Overall, the trends suggest strengthening labour market conditions, supported by gains in rural employment, rising female participation, and a gradual recovery in urban labour demand.
A. Introduction
The Periodic Labour Force Survey (PLFS) conducted by NSO, MoSPI is the primary source of data on activity participation and employment unemployment condition of the population. The PLFS survey methodology has been modified from January 2025 to provide monthly and quarterly estimates of labour force indicators for the country.
Monthly results of PLFS are released in the form of Monthly Bulletins. It presents estimates of key labour market indicators viz. Labour Force Participation Rate (LFPR), Worker Population Ratio (WPR) and Unemployment Rate (UR) at the all-India level following the Current Weekly Status (CWS) approach.
The Monthly Bulletins for the months April 2025 to October 2025 have already been released. The present Monthly Bulletin for the month of November 2025 is the eighth in the series.
Key findings for persons of age 15 years and above following CWS:
• Labour Force Participation Rate (LFPR) continues upward movement:
The overall LFPR among persons of age 15 years and above increased to 55.8% in November 2025, the highest level recorded since April 2025. The increase in LFPR was primarily driven by rural areas, where the LFPR rose to 58.6% in November 2025 from 58.0% in April 2025. Compared with the previous month, rural LFPR increased from 57.8%, while urban LFPR decreased marginally from 50.5% to 50.4%.
Overall LFPR increased to 55.8% in November 2025, the highest level recordedsince April, 2025.
• Female labour force participation maintains upward momentum:
Overall Female LFPR showed a steady rise from June 2025 to November 2025. It increased from 32.0% to 35.1% during this period, driven mainly by higher labour force participation in rural areas, while urban female LFPR remained relatively stable.
Rural female LFPR recorded a consistent upward movement, rising from 35.2% in June 2025 to 39.7% in November 2025.
• Workforce strengthens across sectors:
The Worker Population Ratio (WPR) for persons aged 15 years and above showed a broadly improving trend in November 2025. In rural areas, WPR increased from 55.4% in April 2025 to 56.3% in November 2025, while the overall WPR rose from 52.8% to 53.2% during the same period. Urban WPR remained largely stable. Notably, rural female WPR improved from 36.8% in April 2025 to 38.4% in November 2025, driving the rise in overall female WPR from 32.5% to 33.4% over this period.
The overall workforce showed an upward trend, rising to 53.2% in November 2025 from 51.2% in June 2025.
• Overall Unemployment Rate (UR) declined:
The UR among persons of age 15 years and above decreased to 4.7% in November 2025, making it the lowest level since April 2025. In November 2025, the rural UR fell to a new low of 3.9%, while the urban UR decreased to 6.5%, matching its previous lowest level recorded in April 2025.
Overall UR eases to 4.7% in November 2025, lowest since April 2025.
• Decline in Unemployment Rates (UR) across gender and sector:
Unemployment rates (UR) for both males and females aged 15 years and above showed a notable decline in November 2025. Among females, the UR fell to 4.8% in November 2025, down from 5.4% in October 2025. This decline was driven by reductions in both rural and urban female URs, which decreased from 4.0% to 3.4% and 9.7% to 9.3%, respectively.
Further, the overall male UR decreased to 4.6% in November 2025, compared with 5.1% in October 2025. Disaggregated by sector, rural and urban male URs stood at 4.1% and 5.6% in November 2025, compared with 4.6% and 6.1% observed in the preceding month.
Unemployment rates showed a steady and broad-based decline across male, female, and all persons during April–November 2025. The fall was more pronounced in rural areas, where both male and female unemployment reached their lowest levels in November. Urban unemployment remained higher but showed improvement towards the end of the period. Overall, the trends suggest strengthening labour market conditions, supported by gains in rural employment, rising female participation, and a gradual recovery in urban labour demand.
At the all-India level, the monthly estimates are based on information collected from a total number of 3,73,229 persons surveyed.
persons surveyed in rural areas
2,13,337
persons surveyed in urban areas
1,59,892
The Monthly Bulletin for the month November, 2025 is available on the website of the Ministry (https://www.mospi.gov.in).
Scan QR code to access MoSPI Publications/ Reports