তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
প্ৰচাৰ ভাৰতীৰ জৰিয়তে দুৰ্যোগ সতৰ্কবাণী আৰু কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সৈতে প্ৰান্তীয় অঞ্চলৰ যোগাযোগ শক্তিশালী কৰিছে চৰকাৰে
মাল্টিমিডিয়া পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰি এতিয়া আঞ্চলিক ভাষাত প্ৰদান কৰা হৈছে নাগৰিকসকললৈ দুৰ্যোগৰ সতৰ্কবাণী
ৱেভছ অ‘টিটি, ডিডি ফ্ৰীডিছ আৰু আকাশবাণীয়ে সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে গ্ৰাম্য তথা সীমান্ত অঞ্চলসমূহত কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহৰ ব্যাপ্তি
10 DEC 2025 4:03PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে বিশেষকৈ গ্ৰাম্য, দূৰৱৰ্তী আৰু সীমান্ত অঞ্চলত কল্যাণমূলক আঁচনি, ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ আৰু দুৰ্যোগ সম্পৰ্কীয় তথ্যৰ প্ৰচাৰৰ গুৰুত্বক প্ৰাধান্য দিছে।
ৰাজহুৱা সম্প্ৰচাৰ সংস্থা প্ৰচাৰ ভাৰতী (দূৰদৰ্শন আৰু আকাশবাণী)ৰ জৰিয়তে চৰকাৰে এফ এম/এম ডব্লিউ/এছ ডব্লিউ ৰেডিঅ’ নেটৱৰ্ক, আঞ্চলিক টিভি ট্ৰেন্সমিটাৰ, ডি ডি ফ্ৰীডিছ, ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম আৰু মোবাইল এপ্লিকেচন ব্যৱহাৰ কৰি ব্যাপক প্ৰসাৰ নিশ্চিত কৰিছে।
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰাধিকৰণে (এনডিএমএ) দুৰ্যোগৰ সতৰ্কবাণীসমূহৰ অঞ্চলবিশেষ প্ৰচাৰৰ বাবে উমৈহতীয়া সতৰ্কীকৰণ নীতি (চিএপি) আধাৰিত সংহত সতৰ্কীকৰণ প্ৰণালী ৰূপায়ণ কৰিছে।
এই সতৰ্কবাণীসমূহ আঞ্চলিক ভাষাত এছ এম এছ, মোবাইল এপ, সচেত পৰ্টেল, গগন/নাভিক উপগ্ৰহ টাৰ্মিনেল আৰু আৰ এছ এছ ফিডৰ জৰিয়তে জাৰি কৰা হয়।
ইয়াৰ উপৰি, এন ডি এম এ-য়ে ইলেক্ট্ৰনিক আৰু প্ৰিণ্ট মিডিয়া, আঞ্চলিক ভাষাৰ সমল, প্ৰচাৰ বাহন আৰু বাটৰ নাটৰ জৰিয়তে ব্যাপক সজাগতামূলক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি সামূহিক প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
অধিক শক্তিশালীভাৱে প্ৰান্তীয় অঞ্চলসমূহ স্পৰ্শ কৰাৰ লক্ষ্য আগত ৰাখি চৰকাৰে নিম্নলিখিত ব্যৱস্থাসমূহ গ্ৰহণ কৰিছেঃ
- ডিডি ফ্ৰীডিছৰ জৰিয়তে সম্প্ৰসাৰণঃ গ্ৰাম্য আৰু সীমান্ত অঞ্চলকে ধৰি দেশজুৰি কভাৰেজ প্ৰদান কৰা ডাইৰেক্ট টু হোম (ডিটিএইচ) মঞ্চ। ইয়াত সকলো দূৰদৰ্শন চেনেল, ৪৮টা আকাশবাণী চেনেল, নিৰ্বাচিত ব্যক্তিগত চেনেল আৰু ২৬০ৰো অধিক শৈক্ষিক চেনেল আছে।
- কেন্দ্ৰীভূত ৰাজহুৱা-তথ্য কাৰ্যসূচীঃ দূৰদৰ্শন আৰু ডিডি নিউজে দৈনিক বুলেটিন আৰু চৰ্চা মে, আপদা কা সামনা, কেবিনেট কে বড়ে ফেছলে আৰু চাইবাৰ এলাৰ্টৰ দৰে অনুষ্ঠান তথা দৈনিক বাতৰিৰ জৰিয়তে চৰকাৰী আঁচনি আৰু দুৰ্যোগ পৰামৰ্শ সন্দৰ্ভত বিশেষভাৱে প্ৰস্তুত কৰা অনুষ্ঠান, তথ্যচিত্ৰ আৰু প্ৰতিবেদন সম্প্ৰচাৰ কৰে।
- ডিজিটেল প্ৰৱেশাধিকাৰ শক্তিশালী কৰাঃ প্ৰচাৰ ভাৰতীয়ে তথ্য প্ৰচাৰৰ বাবে সামাজিক মাধ্যমৰ প্ৰসাৰ ব্যৱহাৰ কৰে। এণ্ড্ৰইড আৰু আই অ এছ-ত 'নিউজঅনএয়াৰ’ এপতো ২৬০টাতকৈও অধিক আকাশবাণী কেন্দ্ৰ উপলব্ধ।
- ৱে’ভছ অ’টিটি প্লেটফৰ্মঃ প্ৰচাৰ ভাৰতীয়ে আৰম্ভ কৰা ৱে’ভছত নিৰ্বাচিত ব্যক্তিগত বাতৰি আৰু মনোৰঞ্জন চেনেলৰ লগতে দূৰদৰ্শন আৰু আকাশবাণী চেনেলৰ লাইভ ষ্ট্ৰীমিং কৰা হয়। ইয়াৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলৰ বাবে অধিক তথ্য উপলব্ধ হৈছে।
বৰ্তমান কোচি আৰু পূৰ্ণিয়া মণ্ডলত নিম্নলিখিত পাঁচটা আকাশবাণী এফ এম ষ্টেচন উপলব্ধঃ
ক্ৰমিক নং
ষ্টেচনৰ অৱস্থিতি
জিলা
Division
১
বাথনাহা (১০ কিলোৱাট)
আৰাৰিয়া
Purnia
২
কাটিহাৰ (১০০ ৱাট)
কাটিহাৰ
Purnia
৩
কিষাণগঞ্জ (১০০ ৱাট)
কিষাণগঞ্জ
Purnia
৪
পূৰ্ণিয়া (১০ কিলোৱাট)
পূৰ্ণিয়া
Purnia
৫
সহৰ্ষ (১০০ ৱাট)
সহৰ্ষ
Kosi
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্য মন্ত্ৰী ড০ এল. মুৰুগানে আজি লোকসভাত শ্ৰী ৰাজেশ ৰঞ্জনে উত্থাপন কৰা এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য সদৰি কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Govt Strengthens Last-Mile Outreach for Disaster Alerts and Welfare Schemes Through Prasar Bharati
Disaster Alerts to Citizens Now Delivered in Regional Languages Using Multimedia Approach
WAVES OTT, DD FreeDish and Akashvani Expand Access to Welfare Schemes in Rural & Border Regions
10 DEC 2025 4:03PM by PIB Delhi
The Government recognises the importance of dissemination of welfare schemes, public advisories and disaster-related information, particularly in rural, remote and border regions.
Through its public broadcaster Prasar Bharati (Doordarshan and Akashvani), the Government ensures wide outreach using FM/MW/SW radio networks, terrestrial TV transmitters, DD FreeDish, digital platforms and mobile applications.
The National Disaster Management Authority (NDMA), under the Ministry of Home Affairs, has implemented the Common Alerting Protocol (CAP) based Integrated Alert System for geo-targeted dissemination of disaster alerts.
The alerts are issued in regional languages through SMS, mobile apps, the SACHET portal, GAGAN/NaVIC satellite terminals and RSS feeds.
Additionally, NDMA is strengthening community preparedness through extensive awareness initiatives using electronic and print media, regional-language content, outreach vans, and street plays.
To further strengthen last-mile delivery, the Government has taken the following measures:
• Expansion through DD FreeDish: Direct to Home (DTH) platform providing nationwide coverage, including rural and border areas. It carries all Doordarshan channels, 48 Akashvani channels, select private channels and 260+ educational channels.
• Focused public-information programming: Doordarshan and DD News broadcast dedicated programmes, documentaries and reports on Government schemes and disaster advisories through daily bulletins and shows such as Charcha Mein, Aapda Ka Samna, Cabinet Ke Bade Faisle and Cyber Alert.
• Strengthening digital access: Prasar Bharati uses its social media outreach to disseminate information. 260+ Akashvani stations are also available on the ‘NewsOnAir’ app on Android and iOS.
• WAVES OTT platform: Prasar Bharati has launched WAVES, which provides live streaming of Doordarshan and Akashvani channels, along with selected private news and entertainment channels, further widening access for citizens
The following Five Akashvani FM stations are currently operational in Kosi and Purnia divisions:
Sl. No.
Locations of Station
District
Division
1
Bathnaha (10 kW)
Araria
Purnia
2
Katihar (100 W)
Katihar
Purnia
3
Kishanganj (100 W)
Kishanganj
Purnia
4
Purnia (10 kW)
Purnia
Purnia
5
Saharsa (100 W)
Saharsa
Kosi
Dr. L. Murugan, Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, shared this information in the Lok Sabha today in response to a question raised by Shri Rajesh Ranjan.