গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
জল সুৰক্ষা হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাঃ নাগালেণ্ডত ইণ্ডিয়া এডভান্সেছ মিছন ৱাটাৰশ্বেড
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পানী আৰু ভূমি পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত পুনৰুত্থান অভিযানে নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিছেঃ ড০ পেম্মাসানী
প্ৰতিটো পুনৰুজ্জীৱিত পানীৰ স্ৰোত হৈছে গাওঁবোৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ দিশত এক পদক্ষেপ; জলচ্ছেদ উন্নয়ন হৈছে গ্ৰাম্য ভাৰতৰ বাবে এক নীৰৱ বিপ্লৱঃ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী পেম্মাসানী
ড০ পেম্মাসানী চন্দ্ৰ শেখৰে নাগালেণ্ডৰ ক’হিমাত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ জলচ্ছেদ মহোৎসৱ ২০২৫ৰ শুভাৰম্ভ কৰে
08 DEC 2025 11:46AM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ জল সুৰক্ষাক শক্তিশালী কৰা আৰু বহনক্ষম গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে গ্ৰাম্য উন্নয়ন আৰু যোগাযোগ বিভাগৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী ড পেম্মাসানী চন্দ্ৰশেখৰে আজি ক’হিমাৰ নাগা ছ’লিডাৰিটি পাৰ্কত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ জলচ্ছেদ মহোৎসৱ ২০২৫ৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
এই কাৰ্যসূচী প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পানীৰ অভাৱত থকা অঞ্চলসমূহক জল-সুৰক্ষিত, জলবায়ু-স্থিতিস্থাপক ভূ-দৃশ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হৈছে, যিয়ে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহক নিৰন্তৰভাৱে ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ কেন্দ্ৰত ৰাখিছে।
জলচ্ছেদ অভিযান পুনৰুত্থানৰ শুভাৰম্ভ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে জল সুৰক্ষা হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা আৰু এই অভিযানে পৰম্পৰাগত জলাশয়সমূহ পুনৰুজ্জীৱিত কৰা, অৱক্ষয়ী ভূমি পুনৰুদ্ধাৰ কৰা, জল সংৰক্ষণ প্ৰণালী শক্তিশালী কৰা আৰু সামূহিক অংশগ্ৰহণ তথা এম জি এনৰেগাৰ দৰে আঁচনিসমূহৰ সৈতে একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে বহনক্ষম জীৱিকা নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
যিসকলে নিজৰ প্ৰাকৃতিক ভেটি সংৰক্ষণ কৰে, ভৱিষ্যত তেওঁলোকৰ বুলি উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জলচ্ছেদৰ উন্নয়ন কেৱল পানী ব্যৱস্থাপনাৰ বিষয়ে নহয়-বৰঞ্চ ই গ্ৰাম্য ভাৰতৰ পৰিবেশগত মেৰুদণ্ড পুনৰ নিৰ্মাণ কৰাৰ লগতে জীৱিকা সৃষ্টি আৰু আহিবলগীয়া প্ৰজন্মৰ বাবে সমৃদ্ধি নিশ্চিত কৰে।
‘নাগালেণ্ড, ইয়াৰ সমৃদ্ধ পৰিবেশগত আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে, সম্প্ৰদায়ৰ নেতৃত্বত জলচ্ছেদ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত আছে। ইয়াত নিজৰাৰ পুনৰুদ্ধাৰ, পানী সংৰক্ষণৰ গাঁথনিৰ নৱীকৰণ আৰু সম্পদৰ পুনৰুজ্জীৱন কেৱল এক পৰিবেশগত প্ৰচেষ্টা নহয়-ই ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এক জীৱনৰেখা’, মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
নাগালেণ্ডে মানৱ চেতনা আৰু সাংস্কৃতিক স্থিতিস্থাপকতাৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক। ইয়াৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰা, বৈচিত্ৰ্যময় ভাষা, স্পন্দনশীল সংগীত, জটিল শিল্পকলা আৰু উৎসৱবোৰে স্মৃতি, মৰ্যাদা আৰু সাহস নিহিত এক সভ্যতাক প্ৰতিফলিত কৰে। নাগালেণ্ডক অনুভৱ কৰাৰ অৰ্থ হ'ল ইয়াৰ জনসাধাৰণে একতা, পৰম্পৰা আৰু তেওঁলোকৰ পূৰ্বপুৰুষৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে অটল সম্পৰ্কৰ জৰিয়তে নিৰন্তৰভাৱে জীৱন উদযাপন কৰি কেনেদৰে গৌৰৱেৰে তেওঁলোকৰ পৰিচয় ৰক্ষা কৰে তাৰ সাক্ষী হোৱা।
কেইবা দশক ধৰি উত্তৰ-পূবক ৰাষ্ট্ৰীয় মূলসুঁতিৰ প্ৰান্তীয় হিচাপে চোৱা হৈছিল। উন্নয়নৰ বৰ্তমানৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত নাগালেণ্ডক দূৰৈৰ সীমান্ত হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ এক কেন্দ্ৰীয় অংশীদাৰ হিচাপে দেখা যায়। সম্প্ৰসাৰিত সংযোগ, শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনি আৰু উন্নত ডিজিটেল প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সৈতে ৰাজ্যখনে নিৰন্তৰভাৱে পৰ্যটন, বাণিজ্য, কৃষি আৰু সাংস্কৃতিক বিনিময়ৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰি আছে আৰু ই ভৱিষ্যতৰ বাবে নতুন সুযোগৰ দ্বাৰা শক্তিশালী।
পিএমকেএছৱাই আৰু জলচ্ছেদ উন্নয়নৰ অধীনত নাগালেণ্ডৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যঃ
• ৰাজ্যখনত ১৪ টা জলচ্ছেদ প্ৰকল্পত অনুমোদন
• ১৪০ কোটি টকা অনুমোদন, যাৰ ভিতৰত ৮০ কোটি টকা ইতিমধ্যে মুকলি কৰা হৈছে
• ৫৫৫ টা পানী সংৰক্ষণ গাঁথনি পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে
• ৬,৫০০ ৰো অধিক কৃষক উপকৃত হৈছে
• ১২০ টা নিজৰা পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হৈছে-পাহাৰীয়া আৰু জনজাতীয় অঞ্চলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰীয়-ৰাজ্যিক অনুপাত অনুসৰণ কৰা আন ৰাজ্যসমূহৰ বিপৰীতে নাগালেণ্ডকে ধৰি উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহে ৯০ শতাংশ কেন্দ্ৰীয় সাহায্য লাভ কৰে, যি অঞ্চলটোৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰতিফলিত কৰে।
তেওঁ লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিশ্বৰ নৱীকৰণযোগ্য বিশুদ্ধ পানীৰ মাত্ৰ ৪ শতাংশ কিন্তু বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ ১৮ শতাংশ থকা ভাৰতে পদ্ধতিগত পানী সংৰক্ষণ আৰু দক্ষ সম্পদ ব্যৱস্থাপনাক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। বৰ্তমান জনমূৰি পানীৰ উপলভ্যতা ইতিমধ্যে পানী-চাপৰ মাপকাঠীৰ তলত থকাৰ বাবে, প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঁচাই যোজনা (পিএমকেএছৱাই) আৰু জলচ্ছেদ কাৰ্যসূচীৰ দৰে পদক্ষেপবোৰ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰা, ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰা আৰু একাধিক শস্য চক্ৰ সক্ষম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পৰিবৰ্তনমূলক হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে।
পেম্মাসানী চন্দ্ৰশেখৰে ইয়াৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ আৰু জনসাধাৰণ-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নেইফিউ ৰিঅ’ৰ নিৰ্দেশনাত নাগালেণ্ড চৰকাৰৰ নেতৃত্বক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ড জি হুকুঘা ছেমা, আই আৰ এছ আৰু শ্ৰী জি ইকুটো ঝিমোমীকে ধৰি আন আন বিষয়াসকলে এই ক্ষেত্ৰখনত প্ৰভাৱশালী পৰিবৰ্তনৰ বাবে কৰা প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে।
জন ভাগীদাৰীৰ জৰিয়তে অধিক সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ আহ্বান জনাই মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নাগৰিকসকলক পানী আৰু ভূমি সম্পদৰ সুৰক্ষা তথা বহনক্ষম ব্যৱহাৰত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হ’বলৈ আহ্বান জনায়।
এই অনুষ্ঠানটোৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জল সুৰক্ষিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যই সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় মনোভাৱত একেলগে কাম কৰাৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ হিচাপে থিয় দিছে।

Ministry of Rural Development
Water Security is National Security: India Advances Mission Watershed in Nagaland
Mission PUNARUTTHAN Marks New Chapter in North East’s Water & Land Revival: Dr Pemmasani
“Every Revived Spring is a Step towards safeguarding villages; Watershed Development is a Silent Revolution for Rural India: MoS Pemmasani
Dr. Pemmasani Chandra Sekhar Launches State-Level Watershed Mahotsav 2025 in Kohima, Nagaland
08 DEC 2025 11:46AM by PIB Delhi
In a significant step towards strengthening India’s water security and advancing sustainable rural development, the Minister of State for Rural Development and Communications, Dr. Pemmasani Chandra Sekhar, today launched the State-Level Watershed Mahotsav 2025 at Naga Solidarity Park, Kohima.
The programme marks a major milestone in the Government of India’s commitment to transforming water-stressed regions into water-secure, climate-resilient landscapes, in line with the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, who has consistently placed the North Eastern States at the centre of India’s development journey.
Launching Mission Watershed PUNARUTTHAN, the Minister underlined that water security is national security, and that the mission focuses on reviving traditional water bodies, restoring degraded lands, strengthening water harvesting systems, and ensuring sustainable livelihoods through community participation and convergence with schemes such as MGNREGA.
The future belongs to those who preserve their natural foundations, the minister said while stressing that Watershed development is not just about water management — but about rebuilding the ecological backbone of rural India, creating livelihoods, and ensuring prosperity for generations to come.
“Nagaland, with its rich ecological and cultural heritage, stands at the forefront of community-led watershed management. The restoration of springs, renovation of water harvesting structures, and rejuvenation of land resources here is not just an environmental effort — it is a lifeline for future generations,” the Minister stated.
Nagaland stands as a powerful symbol of the human spirit and cultural resilience. Its rich traditions, diverse languages, vibrant music, intricate crafts, and celebrated festivals reflect a civilisation rooted in memory, dignity, and courage — yet open to the world with exceptional warmth. To experience Nagaland is to witness how its people preserve their identity with pride, while continuously celebrating life through unity, tradition, and an unwavering connection to their ancestral heritage.
For decades, the North East was viewed as peripheral to the national mainstream. Under the present vision of development, Nagaland is no longer seen as a distant frontier but as a central partner in India’s growth journey. With expanding connectivity, stronger infrastructure, and enhanced digital access, the State is steadily emerging as a hub for tourism, trade, agriculture, and cultural exchange — proving that its greatest strength lies in its deep-rooted heritage, empowered by new opportunities for the future.
Key Achievements in Nagaland under PMKSY & Watershed Development:
• 14 watershed projects approved in the State
• ₹140 crore sanctioned, of which ₹80 crore has already been released
• 555 water harvesting structures renovated
• Over 6,500 farmers benefitted
• 120 springs restored — crucial for hilly and tribal regions
The Minister highlighted that, unlike other States where project funding follows a 60:40 Centre–State ratio, North Eastern States, including Nagaland, receive 90% Central assistance, reflecting the Government’s special focus on accelerating development in the region.
He also emphasised that India, with only 4% of the world’s renewable freshwater but 18% of the global population, must prioritise systematic water conservation and efficient resource management. With current per capita water availability already below the water-stress benchmark, initiatives such as the PM Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) and watershed programmes have proven transformational — increasing farmers’ incomes, boosting groundwater levels, and enabling multiple crop cycles.
Dr. Pemmasani Chandra Sekhar commended the leadership of the Government of Nagaland, under the guidance of Chief Minister Shri Neiphiu Rio, for its effective implementation and people-centric approach. He also appreciated the efforts of officials, including Dr. G. Hukugha Sema, IRS, and Shri G. Ikuto Zhimomi, for driving impactful change on the ground.
Calling for greater community participation through Jan Bhagidari, the Minister urged citizens to actively engage in the protection and sustainable use of water and land resources.
The event stands as a powerful example of the Centre and the State working together in the spirit of cooperative federalism to realise the Prime Minister’s vision of a Water Secure India.