Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the special discussion on 150 years of the National Song, Vande Mataram in Lok Sabha
Vande Mataram energised our freedom movement: PM
It is a matter of pride for all of us that we are witnessing 150 years of Vande Mataram: PM
Vande Mataram is the force that drives us to achieve the dreams our freedom fighters envisioned: PM
Vande Mataram rekindled an idea deeply rooted in India for thousands of years: PM
Vande Mataram also contained the cultural energy of thousands of years, it also had the fervor for freedom and the vision of an independent India: PM
The deep connection of Vande Mataram with the people reflects the journey of our freedom movement: PM
Vande Mataram gave strength and direction to our freedom movement: PM
Vande Mataram was the all-encompassing mantra that inspired freedom, sacrifice, strength, purity, dedication, and resilience: PM
08 DEC 2025 3:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the special discussion on 150 years of the National Song, Vande Mataram in Lok Sabha today. The Prime Minister expressed heartfelt gratitude to all the esteemed Members of the House for choosing the path of collective discussion on this significant occasion. He remarked that Vande Mataram, the mantra and the clarion call which energized and inspired the freedom movement of the nation, showing the path of sacrifice and penance, is being remembered and it is a great privilege for all in the House. Shri Modi highlighted that it is a matter of pride that the nation is witnessing the historic occasion of 150 years of Vande Mataram. He stated that this period brings before us countless events of history. The Prime Minister emphasized that this discussion will not only reflect the commitment of the House but can also serve as a source of education for future generations, if all collectively make good use of it.
Shri Modi remarked that this is a period when many inspiring chapters of history are once again being revealed before us. He highlighted that the nation has recently celebrated 75 years of the Constitution with pride. He noted that the country is also commemorating the 150th birth anniversaries of Sardar Vallabhbhai Patel and Bhagwan Birsa Munda, He added that recently the nation observed the 350th martyrdom day of Guru Tegh Bahadur Ji.
The Prime Minister stated that today, on the occasion of 150 years of Vande Mataram, the House is making an effort to experience its collective energy. He emphasized that the 150-year journey of Vande Mataram has passed through many milestones. Recalling that when Vande Mataram completed 50 years, the nation was compelled to live under colonial rule, Shri Modi said that when it reached 100 years, the country was shackled by the chains of Emergency. He pointed out that at the time of the centenary celebrations of Vande Mataram, the Constitution of India was throttled. He further remarked that when Vande Mataram marked 100 years, those who lived and died for patriotism were imprisoned behind bars. The Prime Minister underscored that the song which had given energy to the nation’s freedom, when it completed 100 years, unfortunately coincided with a dark chapter in our history, when democracy itself was under severe strain.
“The 150 years of Vande Mataram present an opportunity to re-establish that great chapter and glory, and neither the House nor the nation should let this occasion pass”, stressed Shri Modi. He highlighted that it was Vande Mataram which led the country to independence in 1947, and the emotional leadership of the freedom struggle was embodied in its clarion call.
Prime Minister stated that as he stood to initiate the discussion on Vande Mataram at 150 years, there was no division of ruling or opposition, as for all present it was truly an occasion to acknowledge the debt owed to Vande Mataram, which inspired goal-oriented leaders to carry forward the freedom movement, resulting in the independence that allows all to sit in the House today. He emphasized that for all Members of Parliament and representatives, this is a sacred occasion to accept that debt. Shri Modi underscored that from this inspiration, the spirit of Vande Mataram which fought the battle for freedom, uniting the entire nation—North, South, East, and West—in one voice, must once again guide us. He called upon all to move forward together, to fulfill the dreams envisioned by the freedom fighters, making Vande Mataram at 150 the source of inspiration and energy for all. He stressed that this is an opportunity to reaffirm the resolve of building a self-reliant nation and achieving the vision of a developed India by 2047.
Shri Modi stated that the journey of Vande Mataram began with Bankim Chandra Ji in 1875. He highlighted that the song was composed at a time when, after the 1857 freedom struggle, the British Empire was unsettled and imposed various pressures and injustices upon India, forcing its people into submission. The Prime Minister remarked that during that period, the national anthem of the British, ‘God Save The Queen’, was being conspired to spread into every household in India. He emphasized that it was then that Bankim Da issued a challenge, responding with greater force, and from that defiance Vande Mataram was born. He noted that a few years later, in 1882, when Bankim Chandra wrote ‘Anand Math’, the song was incorporated into the work.
Emphasising that Vande Mataram revived the thought that had been deeply ingrained in the veins of India for thousands of years, the PM highlighted that the same sentiment, the same values, the same culture, and the same tradition were gifted to the nation in the finest words and noble spirit through Vande Mataram. He emphasized that Vande Mataram was not merely a mantra for political freedom or simply about driving away the British and charting our own path; it went far beyond that. The Prime Minister stated that the freedom struggle was also a sacred battle to liberate the motherland, to free Mother India from shackles. He noted that when we look at the background of Vande Mataram and its stream of values, we see a recurring truth from the Vedic era. He underscored that when we say Vande Mataram, it reminds us of the Vedic declaration meaning that this land is my mother and I am her son.
The Prime Minister remarked that this very thought was echoed by Lord Shri Ram when he renounced the grandeur of Lanka, declaring “Janani Janmabhoomishcha Swargadapi Gariyasi”. He highlighted that Vande Mataram is the modern embodiment of this great cultural tradition.
Prime Minister stated that when Bankim Da composed Vande Mataram, it naturally became the voice of the freedom movement. He emphasized that from East to West, North to South, Vande Mataram became the resolve of every Indian.
Recalling that a few days earlier, at the commencement of Vande Mataram at 150, Shri Modi had stated that Vande Mataram embodied thousands of years of cultural energy, carried the spirit of freedom, and also held the vision of an independent India. He remarked that during the British era, a fashion had emerged to portray India as weak, incompetent, lazy, and idle, and even those educated under colonial influence echoed the same language. The Prime Minister highlighted that Bankim Da shook off this inferiority complex and revealed India’s powerful form through Vande Mataram. He underscored that Bankim Da composed lines which emphasised that Mother India is both the goddess of knowledge and prosperity, and also the fierce Chandika who wields weapons against enemies.
Underscoring that these words, sentiments, and inspirations gave courage to Indians in the despair of slavery, Shri Modi highlighted that these lines made millions of countrymen realize that the struggle was not for a piece of land, nor merely to capture the throne of power, but to break the chains of colonialism and to revive the great traditions, the glorious culture, and the proud history of thousands of years.
Prime Minister stated that the deep connect of Vande Mataram with the masses expressed itself as a long saga of our freedom struggle. He further remarked that whenever a river is mentioned—be it Sindhu, Saraswati, Kaveri, Godavari, Ganga, or Yamuna—it carries with it a stream of culture, a flow of development, and the impact of human life. He emphasized that similarly, every stage of the freedom struggle flowed with the spirit of Vande Mataram, and its shores nurtured that sentiment. The Prime Minister underscored that such poetic expression, where the entire journey of independence was intertwined with the emotions of Vande Mataram, may perhaps never be found anywhere else in the world.
Shri Modi remarked that the British had realized after 1857 that it would be difficult for them to remain in India for long, and with the dreams they had brought, they felt that unless India was divided, unless its people were made to fight among themselves, ruling here would be impossible. He highlighted that the British chose the path of divide and rule and made Bengal its laboratory, as they knew that Bengal’s intellectual strength at that time gave direction, power, and inspiration to the nation, becoming a focal point of India’s collective strength. The Prime Minister stated that this was why the British first worked towards breaking Bengal, believing that once Bengal was divided, the country too would collapse, and they could continue their rule. He recalled that in 1905, when the British committed the sin of partitioning Bengal, Vande Mataram stood firm like a rock. He emphasized that for the unity of Bengal, Vande Mataram became the resonant call in every street, inspiring the people. The Prime Minister underscored that with the partition of Bengal, the British sought to sow deeper seeds of weakening India, but Vande Mataram, as a single voice and unifying thread, became a challenge for the British and a rock of strength for the nation.
The Prime Minister remarked that although the partition of Bengal took place, it gave rise to a massive Swadeshi movement, and at that time Vande Mataram resonated everywhere. He highlighted that the British realized the power of the sentiment created by Bankim Chandra Chatterjee, whose song shook their foundations so much that they were compelled to impose legal bans on it. The Prime Minister stated that singing it was punished, printing it was punished, and even uttering the words Vande Mataram invited punishment under harsh laws. He emphasized that hundreds of women led and contributed to the freedom struggle, citing the example of Barisal, where the greatest atrocities were committed for singing Vande Mataram. He recalled that mothers, sisters, and children came forward in Barisal to defend the dignity of Vande Mataram. Shri Modi mentioned the courageous Sarojini Ghosh, who declared that until the ban on Vande Mataram was lifted, she would remove her bangles and not wear them again, a vow of immense significance in those times. He noted that children too were not left behind, as they were flogged, imprisoned at tender ages, yet continued to march in morning processions chanting Vande Mataram, defying the British. He highlighted that in Bengal’s streets, a Bengali song echoed meaning that, "Dear Mother, serving you and chanting Vande Mataram, even if life is lost, that life is blessed,” which became the voice of children and gave courage to the nation.
Shri Modi further recalled that in 1905, in Haritpur village, very young children chanting Vande Mataram were brutally flogged, forced into a struggle between life and death. Similarly, in 1906, children of Neel City High School in Nagpur faced atrocities for the same “crime” of chanting Vande Mataram in unison, proving the power of the mantra through their strength. The Prime Minister underscored that brave sons of India climbed the gallows without fear, with their last breath chanting Vande Mataram—Khudiram Bose, Madanlal Dhingra, Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan, Roshan Singh, Rajendranath Lahiri, Ramkrishna Biswas, and countless others who embraced the noose with Vande Mataram on their lips. He emphasized that though these sacrifices took place in different prisons, different regions, with different faces and languages, the mantra was one—Vande Mataram, symbolizing one India, a great India. The Prime Minister recalled the Chittagong uprising, where young revolutionaries challenged the British, with names like Hargopal Bal, Pulin Bikash Ghosh, and Tripur Sen shining in history. He noted that when Master Surya Sen was hanged in 1934, he wrote a letter to his comrades, and in it echoed only one word—Vande Mataram.
Underlining that the people of India should feel proud, as nowhere else in world history can there be found a poem or a song that for centuries inspired millions towards a single goal, urging them to dedicate their lives, as Vande Mataram did, Shri Modi emphasized that the world must know that even during the period of colonialism, India produced individuals capable of creating such a profound song of sentiment, which is a wonder for humanity. The Prime Minister stated that we must proclaim this with pride, and then the world too will begin to celebrate it. He underscored that Vande Mataram was the mantra of freedom, the mantra of sacrifice, the mantra of energy, the mantra of purity, the mantra of dedication, the mantra of renunciation and penance, and the mantra that gave strength to endure hardships. He highlighted that this mantra was Vande Mataram. The Prime Minister recalled that Gurudev Rabindranath Tagore had written, “Bound in one thread are thousands of minds, dedicated to one work are thousands of lives—Vande Mataram.”
Noting that during that period, recordings of Vande Mataram reached different parts of the world, and London, which had become a kind of pilgrimage site for revolutionaries, the PM said that people saw Veer Savarkar singing Vande Mataram at India House, where the song echoed repeatedly, serving as a great source of inspiration for those ready to live and die for the nation. He highlighted that at the same time, Bipin Chandra Pal and Maharshi Aurobindo Ghosh launched a newspaper and named it ‘Vande Mataram’, as the song alone was enough to disturb the sleep of the British at every step. The Prime Minister noted that when the British imposed restrictions on newspapers, Madam Bhikaji Cama published a paper in Paris and named it ‘Vande Mataram’.
“Vande Mataram also showed India the path of self-reliance”, exclaimed Shri Modi, highlighting that during that time, from matchboxes to large ships, the tradition of inscribing Vande Mataram became a medium to challenge foreign companies and turned into a mantra of Swadeshi. He emphasized that the mantra of freedom expanded as the mantra of Swadeshi.
Prime Minister recalled another incident from 1907, when V.O. Chidambaram Pillai built a ship for the Swadeshi company and inscribed Vande Mataram on it. He noted that national poet Subramania Bharati translated Vande Mataram into Tamil and composed hymns, with devotion to Vande Mataram clearly visible in many of his patriotic songs. The Prime Minister underscored that Bharati also wrote India’s flag song, which described a flag inscribed with Vande Mataram. He quoted the Tamil verse translated as: “O patriots, behold and respectfully salute, bow to the divine flag of my Mother.”
The Prime Minister remarked that he wished to place before the House the sentiments of Mahatma Gandhi on Vande Mataram. He recalled that in the weekly journal, ‘Indian Opinion’ published from South Africa, Mahatma Gandhi had written on 2 December 1905. Gandhi Ji noted that Vande Mataram, composed by Bankim Chandra, had become immensely popular across Bengal, and during the Swadeshi movement, massive gatherings were held where lakhs of people sang Bankim’s song. The Prime Minister highlighted Gandhi Ji’s words stating the song had become so popular that it was almost like the national anthem. Gandhi Ji wrote that its emotions were noble, sweeter than the songs of other nations, and that its sole purpose was to awaken patriotism within us. He emphasized that Gandhi Ji described the song as seeing India as the Mother and venerating her.
The Prime Minister remarked that the Vande Mataram which Mahatma Gandhi had seen as the national anthem in 1905, and which was a source of immense strength for every Indian, both within the country and abroad, later suffered grave injustice in the last century. He questioned why such betrayal occurred with Vande Mataram, why such injustice was done, and which forces were so powerful that they overshadowed even the sentiments of revered Bapu, dragging this sacred inspiration into controversy. Shri Modi emphasized that as we celebrate 150 years of Vande Mataram, it is our duty to inform the new generations about the circumstances that led to this betrayal. He highlighted that the Muslim League’s politics of opposition to Vande Mataram was intensifying, and Mohammed Ali Jinnah raised a slogan against Vande Mataram from Lucknow on 15 October 1937. The Prime Minister stated that instead of firmly countering the baseless statements of the Muslim League and condemning them, Jawaharlal Nehru, then Congress President did not reaffirm his and the Indian National Congress (INC) Party’s commitment to Vande Mataram and began questioning Vande Mataram itself. He recalled that just five days after Jinnah’s opposition, on 20 October 1937, Nehru wrote a letter to Netaji Subhas Chandra Bose, agreeing with Jinnah’s sentiment and stating that the ‘Anand Math’ background of Vande Mataram could irritate Muslims. The Prime Minister quoted Nehru’s words: “I have read the background of the Vande Mataram song. I feel that this background may provoke Muslims.”
The Prime Minister remarked that following this, a statement came from the Indian National Congress that from 26 October 1937, the Congress Working Committee would meet in Kolkata to review the use of Vande Mataram. He highlighted that it was Bankim Babu’s Bengal, Bankim Babu’s Kolkata, that was chosen for this review. The Prime Minister stated that the entire nation was stunned and shocked, and patriots across the country opposed the proposal by organizing morning processions and singing Vande Mataram. He emphasized that unfortunately, on 26 October 1937, Congress compromised on Vande Mataram, fragmenting it in their decision. He noted that this decision was cloaked under the guise of social harmony, but history bears witness that INC bowed before the Muslim League and acted under its pressure, adopting a politics of appeasement.
Addressing the House, the Prime Minister remarked that under the pressure of appeasement politics, Congress bent for the division of Vande Mataram, and therefore one day had to bend for the partition of India. He asserted that INC had outsourced its decisions, and regrettably, its policies remain unchanged. The Prime Minister criticized the opposition & its allies for resorting to appeasement politics and continued attempts to create controversies around Vande Mataram.
The Prime Minister remarked that the true character of any nation is revealed not in its good times but during periods of challenge and crisis, when it is tested and proven on the touchstone of resilience, strength, and capability. He highlighted that after independence in 1947, while the country’s challenges and priorities changed, the spirit and life force of the nation remained the same, continuing to inspire. The Prime Minister emphasized that whenever India faced crises, the nation advanced with the spirit of Vande Mataram. He noted that even today, on occasions like 15 August and 26 January, the sentiment is visible everywhere as the tricolour flies proudly in every home. He recalled that during the food crisis, it was the spirit of Vande Mataram that inspired farmers to fill the nation’s granaries. He stated that when attempts were made to crush India’s freedom, when the Constitution was stabbed and Emergency imposed, it was the strength of Vande Mataram that enabled the nation to rise and overcome. The Prime Minister underscored that whenever wars were thrust upon the country, whenever struggles arose, it was the spirit of Vande Mataram that made soldiers stand firm at the borders, ensuring the flag of Mother India continued to wave in victory. He further remarked that even during the global crisis of COVID-19, the nation stood with the same spirit, defeated the challenge, and moved forward.
The Prime Minister remarked that this is the strength of the nation, a powerful flow of energy that connects the country with emotions, a stream of consciousness, and a reflection of the unbroken cultural current that propels progress. “Vande Mataram is not merely a period of remembrance but a time to draw new energy and inspiration, and to dedicate ourselves to it”, emphasised Shri Modi, reiterating that the nation owes a debt to Vande Mataram, which created the path that brought us here, and therefore it is our duty to honor it. The Prime Minister highlighted that India has the capability to overcome every challenge, and the spirit of Vande Mataram embodies that strength. He stated that Vande Mataram is not just a song or a hymn, but a source of inspiration that awakens us to our duties towards the nation, and must be continuously upheld. He underscored that as we pursue the dream of an Atmanirbhar Bharat, Vande Mataram remains our inspiration. He noted that while times and forms may change, the sentiment expressed by Mahatma Gandhi continues to hold strength even today, and Vande Mataram unites us. The Prime Minister remarked that the dream of the great leaders was of an independent India, while the dream of today’s generation is of a prosperous India. He emphasized that just as the spirit of Vande Mataram nurtured the dream of freedom, it will also nurture the dream of prosperity. He called upon all to move forward with this sentiment, to build a self-reliant India, and to achieve the vision of a developed India by 2047. He stated that if 50 years before independence someone could dream of a free India, then 25 years before 2047 we too can dream of a prosperous and developed India, and dedicate ourselves to realizing it. The Prime Minister concluded that with this mantra and resolve, Vande Mataram will continue to inspire, reminding us of our debt, guiding us with its spirit, and uniting the nation to fulfill this dream. He expressed confidence that this discussion will become a reason to fill the nation with sentiment, inspire the country, and energize the new generation, and he conveyed his deep gratitude for the opportunity.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰীয় গীত ‘বন্দে মাতৰম’ৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন উপলক্ষে অনুষ্ঠিত বিশেষ আলোচনাত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ প্ৰদান
বন্দে মাতৰমে আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনক শক্তি প্ৰদান কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰৰ সাক্ষী হোৱাটো আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰম হৈছে এনেকুৱা শক্তি, যিয়ে আমাক আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে কল্পনা কৰা সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ চালিত কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰমে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতত গভীৰভাৱে নিহিত এক ধাৰণাক পুনৰ জাগ্ৰত কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰমত হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ সাংস্কৃতিক শক্তি, স্বাধীনতাৰ প্ৰতি আগ্ৰহ আৰু এক স্বাধীন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী আছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
জনসাধাৰণৰ সৈতে বন্দে মাতৰমৰ গভীৰ সম্পৰ্কই আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ যাত্ৰাক প্ৰতিফলিত কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰমে আমাৰ স্বাধীনতা আন্দোলনক শক্তি আৰু নিৰ্দেশনা দিছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰম আছিল সৰ্বব্যাপী মন্ত্ৰ- যিয়ে স্বাধীনতা, ত্যাগ, শক্তি, পবিত্ৰতা, সমৰ্পণ আৰু স্থিতিস্থাপকতাক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
08 DEC 2025 3:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰীয় গীত ‘বন্দে মাতৰম’ৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন উপলক্ষে অনুষ্ঠিত বিশেষ আলোচনাত ভাষণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত সামূহিক আলোচনাৰ পথ বাছনি কৰাৰ বাবে সদনৰ সকলো সন্মানীয় সদস্যক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ত্যাগ আৰু তপস্যাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰি ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাধীনতা আন্দোলনক শক্তি প্ৰদান আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰা মন্ত্ৰ তথা স্পষ্ট আহ্বানেৰে বন্দে মাতৰমক স্মৰণ কৰা হৈছে আৰু ই সদনৰ সকলোৰে বাবে এক বৃহৎ বিশেষত্ব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশখনে ১৫০ বছৰীয়া বন্দে মাতৰমৰ ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হোৱাটো গৌৰৱৰ বিষয়। তেওঁ কয় যে এই সময়ছোৱাই আমাৰ সন্মুখত ইতিহাসৰ অগণন ঘটনা কঢ়িয়াই আনিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই আলোচনাত কেৱল সদনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিয়েই প্ৰতিফলিত নহয়, বৰঞ্চ সকলোৱে সামূহিকভাৱে ইয়াৰ উচিত ব্যৱহাৰ কৰিলে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে শিক্ষাৰ উৎস হিচাপেও কাম কৰিব পাৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এইটো এনে এটা সময় যেতিয়া ইতিহাসৰ বহুতো অনুপ্ৰেৰণামূলক অধ্যায় পুনৰ আমাৰ সন্মুখত প্ৰকাশ পাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰই শেহতীয়াকৈ গৌৰৱেৰে সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল আৰু ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জয়ন্তীও উদযাপন কৰি আছে, তেওঁ লগতে কয় যে শেহতীয়াকৈ ৰাষ্ট্ৰই গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ ৩৫০ সংখ্যক ছহিদ দিৱস পালন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন উপলক্ষে সদনখনে ইয়াৰ সামূহিক শক্তি অনুভৱ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰীয়া যাত্ৰাই বহু মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে। যেতিয়া বন্দে মাতৰমে ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছিল, তেতিয়া দেশ ঔপনিৱেশিক শাসনৰ অধীনত জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য হৈছিল বুলি স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া ই ১০০ বছৰত উপনীত হৈছিল, তেতিয়া দেশ জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ শৃংখলত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বন্দে মাতৰমৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ সময়ত ভাৰতৰ সংবিধানৰ কণ্ঠৰোধ কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া বন্দে মাতৰমে ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছিল, তেতিয়া দেশপ্ৰেমিকসকলক কাৰাগাৰত বন্দী কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাধীনতাক শক্তি প্ৰদান কৰা গীতটোৱে দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমাৰ ইতিহাসৰ এক অন্ধকাৰ অধ্যায়ৰ সৈতে মিলি গৈছিল, যেতিয়া গণতন্ত্ৰ নিজেই তীব্ৰ চাপৰ সন্মুখীন হৈছিল।
‘বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰীয়া ইতিহাসে সেই মহান অধ্যায় আৰু গৌৰৱ পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ এক সুযোগ প্ৰদান কৰিছে আৰু সদন বা ৰাষ্ট্ৰই এই অনুষ্ঠানটো পালন কৰিব লাগে’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বন্দে মাতৰমে ১৯৪৭ চনত দেশক স্বাধীনতা প্ৰদান কৰিছিল আৰু স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ আৱেগিক নেতৃত্ব ইয়াৰ স্পষ্ট আহ্বানত সন্নিবিষ্ট আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ ১৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সময়ত বন্দে মাতৰমৰ বিষয়ে আলোচনাৰ পক্ষে থিয় দিয়াৰ সময়ত, শাসক বা বিৰোধীৰ কোনো বিভাজন হোৱা নাছিল, কিয়নো উপস্থিত সকলোৰে বাবে এয়া সঁচাকৈয়ে বন্দে মাতৰমৰ ওচৰত ঋণ স্বীকাৰ কৰাৰ এক উপলক্ষ আছিল, যিয়ে লক্ষ্য-মুখী নেতাসকলক স্বাধীনতা আন্দোলন আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল, যাৰ ফলত আজি সকলোৱে সদনত বহিব পাৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সংসদৰ সকলো সদস্য আৰু প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে এই ঋণ গ্ৰহণ কৰাটো এক পবিত্ৰ উপলক্ষ। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই অনুপ্ৰেৰণাৰ পৰা, সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ উত্তৰ, দক্ষিণ, পূব আৰু পশ্চিমক এটা কণ্ঠত একত্ৰিত কৰি স্বাধীনতাৰ যুঁজ দিয়া বন্দে মাতৰমৰ মনোভাৱে আমাক আকৌ এবাৰ পথ দেখুৱাব লাগিব। তেওঁ সকলোকে একেলগে আগবাঢ়ি যাবলৈ আহ্বান জনায়, স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে কল্পনা কৰা সপোন পূৰণ কৰিবলৈ, ১৫০ বছৰত বন্দে মাতৰমক সকলোৰে বাবে অনুপ্ৰেৰণা আৰু শক্তিৰ উৎস হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন আত্মনিৰ্ভৰশীল ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলা আৰু উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ সংকল্প পুনৰ নিশ্চিত কৰাৰ এয়া এক সুযোগ।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ১৮৭৫ চনত বংকিম চন্দ্ৰ জীৰ সৈতে বন্দে মাতৰমৰ যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গীতটো এনে এটা সময়ত ৰচনা কৰা হৈছিল, যেতিয়া ১৮৫৭ চনৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পাছত ব্ৰিটিছ সাম্ৰাজ্য অস্থিৰ হৈ পৰিছিল আৰু ভাৰতৰ ওপৰত বিভিন্ন চাপ আৰু অন্যায় আৰোপ কৰিছিল, যাৰ ফলত জনসাধাৰণে আত্মসমৰ্পণ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে সেই সময়ছোৱাত ব্ৰিটিছৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত ‘গড ছেভ দ্য কুইন’ ভাৰতৰ প্ৰতিটো ঘৰলৈ প্ৰসাৰিত কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰা হৈছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে তেতিয়া বংকিম দাই এক প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিছিল, অধিক শক্তিৰে প্ৰত্যুত্তৰ দিছিল আৰু সেই অবাধ্যতাৰ ফলতে বন্দে মাতৰমৰ জন্ম হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেইবছৰমানৰ পাছত ১৮৮২ চনত যেতিয়া বংকিম চন্দ্ৰই ‘আনন্দ মঠ’ লিখিছিল, তেতিয়া গীতটো ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল।
হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতৰ শিৰত গভীৰভাৱে জড়িত হৈ থকা চিন্তাধাৰাক বন্দে মাতৰমে পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে একে অনুভূতি, মূল্যবোধ, সংস্কৃতি আৰু একেই পৰম্পৰা উত্তম শব্দ আৰু মহান মনোভাৱেৰে ৰাষ্ট্ৰক উপহাৰ দিয়া হৈছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বন্দে মাতৰম কেৱল ৰাজনৈতিক স্বাধীনতাৰ মন্ত্ৰ বা কেৱল ব্ৰিটিছসকলক উৎখাত কৰা আৰু আমাৰ নিজৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ মন্ত্ৰ নাছিল; ই এইবোৰৰ ঊৰ্ধ্বত আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতা সংগ্ৰাম মাতৃভূমিক মুক্ত কৰা আৰু ভাৰত মাতৃক শিকলিৰ বন্ধনৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবেও এক পবিত্ৰ যুঁজ আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া আমি বন্দে মাতৰমৰ পটভূমি আৰু ইয়াৰ মূল্যবোধৰ ধাৰাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখোঁ, তেতিয়া আমি বৈদিক যুগৰ পৰা এক পুনৰাবৃত্তি হোৱা দেখিবলৈ পাওঁ। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া আমি বন্দে মাতৰম কওঁ, ই আমাক বৈদিক যুগৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে যাৰ অৰ্থ হৈছে যে এয়া মোৰ মাতৃ আৰু মই তেওঁৰ পুত্ৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভগৱান শ্ৰী ৰামে ‘জননী জন্মভূমি স্বৰ্গদপী গৰিয়সী’ বুলি ঘোষণা কৰি লংকাৰ বিশালতা ত্যাগ কৰাৰ সময়ত এই চিন্তাধাৰাই প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বন্দে মাতৰম হৈছে এই মহান সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাৰ আধুনিক মূৰ্তি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া বংকিম দাই বন্দে মাতৰম ৰচনা কৰিছিল, ই স্বাভাৱিকভাৱেই স্বাধীনতা আন্দোলনৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ, উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ বন্দে মাতৰম প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ সংকল্প হৈ পৰিছিল।
কেইদিনমান পূৰ্বে ১৫০ বছৰ পূৰ্তিৰ সময়ত আৰম্ভণিত বন্দে মাতৰমে হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ সাংস্কৃতিক শক্তিক প্ৰকাশ কৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ই স্বাধীনতাৰ মনোভাৱ বহন কৰাৰ লগতে এক স্বাধীন ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীও ৰাখিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ব্ৰিটিছ যুগত ভাৰতক দুৰ্বল, অযোগ্য আৰু অলস হিচাপে চিত্ৰিত কৰাৰ এক ধাৰাৰ উদ্ভৱ হৈছিল আৰু ঔপনিৱেশিক প্ৰভাৱৰ অধীনত শিক্ষিত লোকসকলেও আনকি একেটা ভাষাই প্ৰতিধ্বনিত কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বংকিম দাই এই হীনমন্যতাৰ জটিলতাক আঁতৰাইছিল আৰু বন্দে মাতৰমৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ শক্তিশালী ৰূপটো প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে বংকিম দাই ৰচনা কৰা শাৰীবোৰে এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল যে ভাৰত মাতৃ জ্ঞান আৰু সমৃদ্ধিৰ দেৱী আৰু লগতে শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে অস্ত্ৰ চলোৱা তীব্ৰ চণ্ডিকা।
এই শব্দ, অনুভূতি আৰু অনুপ্ৰেৰণাই দাসত্বৰ হতাশাত ভাৰতীয়সকলক সাহস প্ৰদান কৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই শাৰীবোৰে লাখ লাখ দেশবাসীক উপলব্ধি কৰাইছিল যে এই সংগ্ৰাম কেৱল মাটিৰ টুকুৰাৰ বাবে নহয়, কেৱল ক্ষমতাৰ সিংহাসন দখল কৰাৰ বাবে নহয়, বৰঞ্চ ঔপনিৱেশিকতাৰ শিকলি ভাঙিবলৈ আৰু হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ মহান পৰম্পৰা, গৌৰৱোজ্জ্বল সংস্কৃতি আৰু গৌৰৱোজ্জ্বল ইতিহাসক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনসাধাৰণৰ সৈতে বন্দে মাতৰমৰ গভীৰ সম্পৰ্কই স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এক দীঘলীয়া কাহিনী হিচাপে নিজকে প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ লগতে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়াই এখন নদীৰ কথা উল্লেখ কৰা হয়-সেয়া সিন্ধু, সৰস্বতী, কাবেৰী, গোদাবৰী, গংগা বা যমুনাই হওক- ইয়াৰ সৈতে সংস্কৃতিৰ ধাৰা, উন্নয়নৰ প্ৰৱাহ আৰু মানৱ জীৱনৰ প্ৰভাৱ বহন কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে একেদৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ প্ৰতিটো পৰ্য্যায় বন্দে মাতৰমৰ আত্মাৰ সৈতে প্ৰবাহিত হৈছিল আৰু ইয়াৰ উপকূলে সেই ভাৱনা জগাই তুলিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এনে কাব্যিক অভিব্যক্তি, য’ত স্বাধীনতাৰ সমগ্ৰ যাত্ৰাটো বন্দে মাতৰমৰ আৱেগৰ সৈতে জড়িত আছিল, সম্ভৱতঃ পৃথিৱীৰ আন ক’তো কেতিয়াও পোৱা নাযায়।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ১৮৫৭ চনৰ পাছত ব্ৰিটিছে উপলব্ধি কৰিছিল যে তেওঁলোকৰ বাবে ভাৰতত দীৰ্ঘদিন থকাটো কঠিন হ'ব আৰু তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিছিল যে ভাৰত বিভাজন নোহোৱালৈকে, ইয়াৰ লোকসকলক নিজৰ মাজত যুঁজিবলৈ বাধ্য নকৰালৈকে ইয়াত শাসন কৰাটো অসম্ভৱ হ'ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ব্ৰিটিছে বিভাজন আৰু শাসনৰ পথ বাছি লৈছিল আৰু বংগক ইয়াৰ পৰীক্ষাগাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছিল, কিয়নো তেওঁলোকে জানিছিল যে সেই সময়ত বংগৰ বৌদ্ধিক শক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰক নিৰ্দেশনা, শক্তি আৰু অনুপ্ৰেৰণা প্ৰদান কৰিছিল, যি ভাৰতৰ সামূহিক শক্তিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সেইবাবেই ব্ৰিটিছে প্ৰথমে বংগ ভংগ কৰাৰ দিশত কাম কৰিছিল, বিশ্বাস কৰিছিল যে এবাৰ বংগ বিভাজন হ'লে দেশখনো ধ্বংস হ'ব আৰু তেওঁলোকে নিজৰ শাসন অব্যাহত ৰাখিব পাৰিব। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ১৯০৫ চনত যেতিয়া ব্ৰিটিছে বংগ বিভাজনৰ পাপ কৰিছিল, তেতিয়া বন্দে মাতৰম শিলৰ দৰে দৃঢ়ভাৱে থিয় হৈছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বংগৰ একতাৰ বাবে, বন্দে মাতৰম জনসাধাৰণক অনুপ্ৰাণিত কৰি প্ৰতিটো পথত প্ৰবাহিত হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বংগ বিভাজনৰ লগে লগে ব্ৰিটিছে ভাৰতক দুৰ্বল কৰাৰ গভীৰ বীজ ৰোপণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল, কিন্তু বন্দে মাতৰম একক কণ্ঠস্বৰ আৰু একত্ৰীকৰণৰ সূতা হিচাপে ব্ৰিটিছৰ বাবে এক প্ৰত্যাহ্বান আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে এক শক্তিৰ শিল হৈ পৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যদিও বংগ বিভাজন হৈছিল, ই এক বৃহৎ স্বদেশী আন্দোলনৰ জন্ম দিছিল আৰু সেই সময়ত বন্দে মাতৰম সকলো ঠাইতে প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ব্ৰিটিছে বংকিম চন্দ্ৰ চেটাৰ্জীয়ে সৃষ্টি কৰা ভাৱনাৰ শক্তিক উপলব্ধি কৰিছিল, যাৰ গীতে তেওঁলোকৰ ভেটি এনেকৈ জোকাৰি গৈছিল যে তেওঁলোকে ইয়াৰ ওপৰত আইনী নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াক গোৱাৰ বাবে শাস্তি দিয়া হৈছিল, ইয়াক ছপা কৰাৰ বাবে শাস্তি দিয়া হৈছিল, আনকি বন্দে মাতৰম শব্দটো কোৱাৰ বাবেও কঠোৰ আইনৰ অধীনত শাস্তি দিয়া হৈছিল। বাৰিসালৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শ শ মহিলাই স্বাধীনতা সংগ্ৰামত নেতৃত্ব দিছিল আৰু অৰিহণা যোগাইছিল, য'ত বন্দে মাতৰম গোৱাৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ অত্যাচাৰ সংঘটিত হৈছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে মাতৃ, ভগ্নী আৰু শিশুসকলে বন্দে মাতৰমৰ মৰ্যাদা ৰক্ষা কৰিবলৈ বাৰিসালত আগবাঢ়ি আহিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে সাহসী সৰোজিনী ঘোষৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে ঘোষণা কৰিছিল যে বন্দে মাতৰমৰ ওপৰত লগোৱা নিষেধাজ্ঞা উঠাই নোলোৱালৈকে তেওঁ নিজৰ খাৰুবোৰ খুলি থব, যিটো সেই সময়ত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতি আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শিশুসকলকো এৰি দিয়া হোৱা নাছিল, কিয়নো তেওঁলোকক চাবুকেৰে কোবোৱা হৈছিল আৰু কম বয়সতে কাৰাগাৰত বন্দী কৰা হৈছিল। কিন্তু তথাপিও ব্ৰিটিছসকলক অস্বীকাৰ কৰি পুৱাৰ শোভাযাত্ৰাত বন্দে মাতৰম আওৰাই যাত্ৰা অব্যাহত ৰাখিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বংগৰ পথবোৰত এটা বাংলা গীত প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল, যাৰ অৰ্থ হৈছে, ‘প্ৰিয় মাতৃ, আপোনাৰ সেৱা কৰা আৰু বন্দে মাতৰম জপ কৰা, যদিও জীৱন হেৰাই যায়, সেই জীৱন ধন্য’, যি শিশুসকলৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছিল আৰু দেশক সাহস দিছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে লগতে স্মৰণ কৰে যে ১৯০৫ চনত হৰিতপুৰ গাঁৱত বন্দে মাতৰম গোৱা অতি সৰু ল’ৰা-ছোৱালীক নৃশংসভাৱে কোবোৱা হৈছিল, জীৱন আৰু মৃত্যুৰ মাজত সংগ্ৰাম কৰিবলৈ বাধ্য কৰা হৈছিল। একেদৰে ১৯০৬ চনত নাগপুৰৰ নীল চিটি হাইস্কুলৰ শিশুসকলে একেলগে বন্দে মাতৰম গোৱা বাবে অত্যাচাৰৰ সন্মুখীন হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ সাহসী পুত্ৰসকলে ভয় নোহোৱাকৈ ফাঁচীকাঠত ওলমিছিল, তেওঁলোকৰ শেষ উশাহৰ সৈতে বন্দে মাতৰম-খুদিৰাম বসু, মদনলাল ধিংৰা, ৰামপ্ৰসাদ বিসমিল, আছফাকুল্লা খান, ৰোশন সিং, ৰাজেন্দ্ৰনাথ লাহিড়ী, ৰামকৃষ্ণ বিশ্বাস আৰু অগণিত আন যিসকলে ওঁঠত বন্দে মাতৰমৰ সৈতে ফাঁচীকাঠত ওলমিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যদিও এই ত্যাগ বিভিন্ন কাৰাগাৰ, বিভিন্ন অঞ্চলত, বিভিন্ন মুখ আৰু ভাষাৰ সৈতে সংঘটিত হৈছিল, মন্ত্ৰটো একেই আছিল-বন্দে মাতৰম, যি এক ভাৰত, এক মহান ভাৰতৰ প্ৰতীক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিটাগং বিদ্ৰোহৰ কথা স্মৰণ কৰে, য’ত যুৱ বিপ্লৱীসকলে ব্ৰিটিছসকলক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল, য’ত হৰগোপাল বল, পুলিন বিকাশ ঘোষ আৰু ত্ৰিপুৰ সেনৰ দৰে নাম ইতিহাসত উজ্জ্বল হৈ আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১৯৩৪ চনত যেতিয়া মাষ্টাৰ সূৰ্য সেনক ফাঁচী দিয়া হৈছিল, তেতিয়া তেওঁ তেওঁৰ সহকৰ্মীসকললৈ এখন পত্ৰ লিখিছিল আৰু তাত মাত্ৰ এটা শব্দ প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল-বন্দে মাতৰম।
ভাৰতৰ জনসাধাৰণে গৌৰৱ অনুভৱ কৰা উচিত বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিশ্ব ইতিহাসত আন ক’তো এনে কোনো কবিতা বা গীত পোৱা নাযায় যিয়ে শতিকা ধৰি লাখ লাখ লোকক এটা লক্ষ্যৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল, তেওঁলোকক নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিল, যেনেকৈ বন্দে মাতৰমে কৰিছিল। বিশ্বই জনা উচিত যে ঔপনিৱেশিকতাৰ সময়ছোৱাতো ভাৰতে এনে এক গভীৰ আৱেগৰ গীত সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম ব্যক্তি সৃষ্টি কৰিছিল, যি মানৱতাৰ বাবে এক বিস্ময়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি ইয়াক গৌৰৱেৰে ঘোষণা কৰিব লাগিব, আৰু তাৰ পাছত বিশ্বয়ো ইয়াক উদযাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বন্দে মাতৰম হৈছে স্বাধীনতাৰ মন্ত্ৰ, ত্যাগৰ মন্ত্ৰ, শক্তিৰ মন্ত্ৰ, পবিত্ৰতাৰ মন্ত্ৰ, সমৰ্পণৰ মন্ত্ৰ, ত্যাগ আৰু তপস্যাৰ মন্ত্ৰ তথা কষ্ট সহ্য কৰিবলৈ শক্তি প্ৰদান কৰা মন্ত্ৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে লিখিছিল, ‘এডাল সূতাৰে আবদ্ধ হাজাৰ হাজাৰ মন, এটা কামৰ বাবে উৎসর্গীকৃত হাজাৰ হাজাৰ জীৱন-বন্দে মাতৰম’।
সেই সময়ছোৱাত বন্দে মাতৰমৰ ৰেকৰ্ডিঙে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত আৰু বিপ্লৱীসকলৰ বাবে একধৰণৰ তীৰ্থস্থান হৈ পৰা লণ্ডনত উপনীত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জনসাধাৰণে ইণ্ডিয়া হাউছত বীৰ সাভাৰকাৰক বন্দে মাতৰম গোৱা দেখিছিল, য’ত গীতটো বাৰে বাৰে প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল, যিয়ে দেশৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ আৰু মৃত্যুক আঁকোৱালি ল’বলৈ সাজু লোকসকলৰ বাবে এক মহান অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে কাম কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে একে সময়তে বিপিন চন্দ্ৰ পাল আৰু মহৰ্ষি অৰবিন্দ ঘোষে এখন বাতৰি কাকত মুকলি কৰিছিল আৰু ইয়াৰ নাম দিছিল ‘বন্দে মাতৰম’, কিয়নো কেৱল গীতটোৱেই প্ৰতিটো খোজতে ব্ৰিটিছৰ টোপনি বিঘ্নিত কৰিবলৈ যথেষ্ট আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া ব্ৰিটিছে বাতৰি কাকতৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰিছিল, মেডাম ভিকাজী কামাই পেৰিছত এখন বাতৰি কাকত প্ৰকাশ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ নাম দিছিল ‘বন্দে মাতৰম’।
‘বন্দে মাতৰমে ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথো দেখুৱাইছিল’, শ্ৰী মোদীয়ে বিস্ময় প্ৰকাশ কৰি কয় যে সেই সময়ত দিয়াচলাইৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ডাঙৰ জাহাজলৈকে, বন্দে মাতৰম লিখাৰ পৰম্পৰা বিদেশী কোম্পানীসমূহক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰিছিল আৰু স্বদেশীৰ মন্ত্ৰলৈ পৰিণত হৈছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে স্বাধীনতাৰ মন্ত্ৰটো স্বদেশীৰ মন্ত্ৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৯০৭ চনৰ আন এটা ঘটনাৰ কথা স্মৰণ কৰে, যেতিয়া ভি অ’ চিদাম্বৰম পিল্লায়ে স্বদেশী কোম্পানীৰ বাবে এখন জাহাজ নিৰ্মাণ কৰিছিল আৰু তাত বন্দে মাতৰম খোদিত কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় কবি সুব্ৰমনিয়া ভাৰতীয়ে বন্দে মাতৰম তামিল ভাষালৈ অনুবাদ কৰিছিল আৰু তেওঁৰ বহুতো দেশপ্ৰেমমূলক গীতত স্পষ্টভাৱে বন্দে মাতৰমৰ প্ৰতি ভক্তিৰে স্তুতিগীত ৰচনা কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতীয়ে ভাৰতৰ পতাকা গীতো লিখিছিল, য’ত বন্দে মাতৰম খোদিত কৰা এখন পতাকাৰ বৰ্ণনা কৰা হৈছিল। তেওঁ অনুবাদ কৰা তামিল শ্লোকটো উদ্ধৃত কৰিছিলঃ ‘হে দেশপ্ৰেমিকসকল, চাওক আৰু সন্মানৰে অভিবাদন জনাওক, মোৰ মাতৃৰ ঐশ্বৰিক পতাকালৈ প্ৰণিপাত কৰক।’
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁ বন্দে মাতৰম উপলক্ষে মহাত্মা গান্ধীৰ ভাৱধাৰাক সদনৰ আগত উপস্থাপন কৰিব বিচাৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ পৰা প্ৰকাশিত সাপ্তাহিক আলোচনী ‘ইণ্ডিয়ান অ’পিনিয়ন’ত মহাত্মা গান্ধীয়ে ১৯০৫ চনৰ ২ ডিচেম্বৰত লিখিছিল। গান্ধীজীয়ে উল্লেখ কৰিছিল যে বংকিম চন্দ্ৰই ৰচনা কৰা বন্দে মাতৰম সমগ্ৰ বংগতে অত্যন্ত জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছিল আৰু স্বদেশী আন্দোলনৰ সময়ত বিশাল সমাৱেশ অনুষ্ঠিত হৈছিল য'ত লাখ লাখ লোকে বংকিমৰ গীত গাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীজীৰ কথাবোৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে গীতটো ইমানেই জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছিল যে ই প্ৰায় ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীতৰ দৰেই আছিল। গান্ধীজীয়ে লিখিছিল যে ইয়াৰ আবেগবোৰ আন ৰাষ্ট্ৰৰ গীততকৈ মহৎ, মিঠা আৰু ইয়াৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্য আছিল আমাৰ ভিতৰত দেশপ্ৰেম জাগ্ৰত কৰা। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে গান্ধীজীয়ে গীতটোক ভাৰতক মাতৃ হিচাপে চোৱা আৰু তেওঁক পূজা কৰা বুলি বৰ্ণনা কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ১৯০৫ চনত মহাত্মা গান্ধীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত হিচাপে দেখা বন্দে মাতৰম, যি দেশ আৰু বিদেশৰ প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে অপৰিসীম শক্তিৰ উৎস আছিল। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে বন্দে মাতৰমৰ সৈতে এনে বিশ্বাসঘাতকতা কিয় হৈছিল, কিয় এনে অন্যায় কৰা হৈছিল আৰু কোনবোৰ শক্তি ইমান শক্তিশালী আছিল যে তেওঁলোকে আনকি পূজনীয় বাপুৰ ভাৱনাকো ছায়াময় কৰি তুলিছিল, এই পবিত্ৰ অনুপ্ৰেৰণাক বিতৰ্কলৈ ঠেলি দিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আমি বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন কৰাৰ সময়ত, নতুন প্ৰজন্মক এই বিশ্বাসঘাতকতাৰ কাৰণ হোৱা পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰাটো আমাৰ কৰ্তব্য। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মুছলিম লীগৰ বন্দে মাতৰম বিৰোধী ৰাজনীতি তীব্ৰতৰ হৈ উঠিছিল আৰু মহম্মদ আলী জিন্নাই ১৯৩৭ চনৰ ১৫ অক্টোবৰত লক্ষ্ণৌৰ পৰা বন্দে মাতৰমৰ বিৰুদ্ধে শ্লোগান দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মুছলিম লীগৰ ভিত্তিহীন বক্তব্যৰ দৃঢ় প্ৰতিৰোধ কৰাৰ পৰিবৰ্তে আৰু সেইবোৰক নিন্দা কৰাৰ পৰিবৰ্তে, তেতিয়াৰ কংগ্ৰেছৰ সভাপতি জৱাহৰলাল নেহৰুৱে তেওঁৰ আৰু ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ (আইএনচি) দলৰ বন্দে মাতৰমৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰা নাছিল আৰু নিজেই বন্দে মাতৰমক প্ৰশ্ন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে জিন্নাৰ বিৰোধিতাৰ মাত্ৰ পাঁচ দিনৰ পাছত ১৯৩৭ চনৰ ২০ অক্টোবৰত নেহৰুৱে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুলৈ এখন পত্ৰ লিখিছিল, জিন্নাৰ ভাৱনাৰ সৈতে সন্মত হৈছিল আৰু কৈছিল যে বন্দে মাতৰমৰ 'আনন্দ মঠ' পটভূমিয়ে মুছলমানসকলক বিৰক্ত কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেহৰুৰ শব্দবোৰ উদ্ধৃত কৰেঃ ‘মই বন্দে মাতৰম গীতৰ পটভূমি পঢ়িছোঁ। মই অনুভৱ কৰো যে এই পটভূমিয়ে মুছলমানসকলক উত্তেজিত কৰিব পাৰে।’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ পাছতে ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছৰ ফালৰ পৰা এটা বিবৃতি আহিছিল যে ১৯৩৭ চনৰ ২৬ অক্টোবৰৰ পৰা কংগ্ৰেছ ৱৰ্কিং কমিটীয়ে কলকাতাত বন্দে মাতৰমৰ ব্যৱহাৰ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে এই পৰ্যালোচনাৰ বাবে বংকিম বাবুৰ বেংগল, বংকিম বাবুৰ কলকাতাক বাছনি কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ দেশ হতবাক হৈ পৰিছিল আৰু দেশৰ দেশপ্ৰেমীসকলে পুৱাৰ শোভাযাত্ৰাৰ আয়োজন কৰি বন্দে মাতৰম গাই এই প্ৰস্তাৱৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে ১৯৩৭ চনৰ ২৬ অক্টোবৰত কংগ্ৰেছে বন্দে মাতৰমৰ ওপৰত আপোচ কৰি তেওঁলোকৰ সিদ্ধান্তক খণ্ডিত কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই সিদ্ধান্ত সামাজিক সম্প্ৰীতিৰ ছদ্মবেশেৰে লোৱা হৈছিল, কিন্তু ইতিহাসে প্ৰমাণ কৰে যে আইএনচিয়ে মুছলিম লীগৰ সন্মুখত নতি স্বীকাৰ কৰিছিল আৰু ইয়াৰ চাপেৰে কাম কৰি তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি গ্ৰহণ কৰিছিল।
সদনত সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতিৰ চাপেৰে কংগ্ৰেছে বন্দে মাতৰমৰ বিভাজনৰ পক্ষত থিয় দিছিল আৰু সেয়েহে এদিন ভাৰত বিভাজনৰ বাবে নতি স্বীকাৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আইএনচিয়ে ইয়াৰ সিদ্ধান্তবোৰ বাহিৰ কৰিছিল আৰু দুখজনকভাৱে ইয়াৰ নীতিবোৰ সলনি হোৱা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধী আৰু ইয়াৰ মিত্ৰশক্তিসকলক তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি কৰা আৰু বন্দে মাতৰমক লৈ বিতৰ্কৰ সৃষ্টি কৰাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱাৰ বাবে সমালোচনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰকৃত চৰিত্ৰ ইয়াৰ ভাল সময়ত নহয় বৰঞ্চ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সংকটৰ সময়ছোৱাত প্ৰকাশ পায়, যেতিয়া ইয়াক স্থিতিস্থাপকতা, শক্তি আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত পৰীক্ষা আৰু প্ৰমাণিত কৰা হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১৯৪৭ চনত স্বাধীনতাৰ পাছত দেশৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহ সলনি হোৱাৰ বিপৰীতে ৰাষ্ট্ৰখনৰ চেতনা আৰু জীৱন শক্তি একেই আছিল, যিয়ে অনুপ্ৰেৰণা অব্যাহত ৰাখিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়াই ভাৰতে সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল, ৰাষ্ট্ৰই বন্দে মাতৰমৰ মনোভাৱেৰে আগবাঢ়ি গৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিও ১৫ আগষ্ট আৰু ২৬ জানুৱাৰী উদযাপনৰ সময়ত এই ভাৱনা সকলো ঠাইতে দৃশ্যমান হয় কিয়নো প্ৰতিটো ঘৰতে গৌৰৱেৰে ত্ৰিৰংগা উৰি আছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে খাদ্য সংকটৰ সময়ত, বন্দে মাতৰমৰ মনোভাৱেই কৃষকসকলক দেশৰ শস্য ভাণ্ডাৰ পূৰণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতাক দমন কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল, যেতিয়া সংবিধানত আঘাত কৰা হৈছিল আৰু জৰুৰীকালীন অৱস্থা আৰোপ কৰা হৈছিল, তেতিয়া বন্দে মাতৰমৰ শক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰখনক উত্থান আৰু পৰাজিত কৰাত সক্ষম কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়াই দেশত সংগ্ৰাম আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়াই বন্দে মাতৰমৰ মনোভাৱে সৈনিকসকলক সীমান্তত দৃঢ়ভাৱে থিয় হৈ ভাৰত মাতৃৰ পতাকা জয়ৰে জোকাৰি যোৱাটো নিশ্চিত কৰিছিল। তেওঁ লগতে মন্তব্য কৰে যে আনকি ক’ভিড-১৯ৰ বিশ্বব্যাপী সংকটৰ সময়ছোৱাতো ৰাষ্ট্ৰই একে মনোভাৱেৰে থিয় দিছিল, এই প্ৰত্যাহ্বান পৰাস্ত কৰিছিল আৰু আগবাঢ়ি গৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে এয়া হৈছে ৰাষ্ট্ৰৰ শক্তিৰ এক শক্তিশালী প্ৰবাহ যিয়ে দেশক আৱেগ, চেতনাৰ ধাৰা আৰু প্ৰগতিৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰা অবিচ্ছেদ্য সাংস্কৃতিক প্ৰতিফলনৰ সৈতে সংযোগ কৰে। ‘বন্দে মাতৰম কেৱল স্মৰণৰ সময় নহয়, নতুন শক্তি আৰু অনুপ্ৰেৰণা আহৰণ কৰা আৰু ইয়াৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গিত কৰাৰ সময়’, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাষ্ট্ৰখন বন্দে মাতৰমৰ ওচৰত ঋণী, যিয়ে আমাক ইয়ালৈ অহাৰ পথ সৃষ্টি কৰিছিল আৰু সেয়েহে ইয়াক সন্মান জনোৱাটো আমাৰ কৰ্তব্য। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰাৰ সামৰ্থ্য আছে আৰু বন্দে মাতৰমৰ মনোভাৱে সেই শক্তিক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ কয় যে বন্দে মাতৰম কেৱল এটা গীত বা স্তুতিগীত নহয়, ই এক অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস যিয়ে আমাক ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি আমাৰ কৰ্তব্য জাগ্ৰত কৰে আৰু ইয়াক আমি নিৰন্তৰভাৱে সমৰ্থন কৰিব লাগিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সপোন অনুসৰণ কৰাৰ সময়ত, বন্দে মাতৰম আমাৰ অনুপ্ৰেৰণা হৈ আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যদিও সময় আৰু ৰূপ সলনি হ'ব পাৰে, মহাত্মা গান্ধীয়ে প্ৰকাশ কৰা ভাৱনাই আজিও শক্তি বজাই ৰাখিছে, আৰু বন্দে মাতৰমে আমাক একত্ৰিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে মহান নেতাসকলৰ সপোন আছিল এখন স্বাধীন ভাৰত, আনহাতে আজিৰ প্ৰজন্মৰ সপোন হৈছে এক সমৃদ্ধিশালী ভাৰত। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেনেকৈ বন্দে মাতৰমৰ মনোভাৱে স্বাধীনতাৰ সপোনক লালন-পালন কৰিছিল, ঠিক তেনেদৰে ই সমৃদ্ধিৰ সপোনকো লালন-পালন কৰিব। তেওঁ সকলোকে এই ভাৱনাৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ, এক আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে যদি স্বাধীনতাৰ ৫০ বছৰ আগতে কোনোবাই এখন মুক্ত ভাৰতৰ সপোন দেখিব পাৰে, তেন্তে ২০৪৭ চনৰ ২৫ বছৰ পূৰ্বে আমিও এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু উন্নত ভাৰতৰ সপোন দেখিব পাৰিম আৰু ইয়াক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ নিজকে উৎসৰ্গিত কৰিব পাৰিম। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উপসংহাৰ কৰি কয় যে এই মন্ত্ৰ আৰু সংকল্পৰ জৰিয়তে বন্দে মাতৰমে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব, আমাৰ ঋণৰ কথা মনত পেলাই দিব, ইয়াৰ আত্মাৰে আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব আৰু এই সপোন পূৰণ কৰিবলৈ দেশক একত্ৰিত কৰিব। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই আলোচনা ৰাষ্ট্ৰখনক আৱেগৰে ভৰাই তোলা, দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰা আৰু নতুন প্ৰজন্মক শক্তি প্ৰদান কৰাৰ এক কাৰণ হৈ পৰিব আৰু তেওঁ এই সুযোগৰ বাবে গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।