Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the special discussion on 150 years of the National Song, Vande Mataram in Lok Sabha
Vande Mataram energised our freedom movement: PM
It is a matter of pride for all of us that we are witnessing 150 years of Vande Mataram: PM
Vande Mataram is the force that drives us to achieve the dreams our freedom fighters envisioned: PM
Vande Mataram rekindled an idea deeply rooted in India for thousands of years: PM
Vande Mataram also contained the cultural energy of thousands of years, it also had the fervor for freedom and the vision of an independent India: PM
The deep connection of Vande Mataram with the people reflects the journey of our freedom movement: PM
Vande Mataram gave strength and direction to our freedom movement: PM
Vande Mataram was the all-encompassing mantra that inspired freedom, sacrifice, strength, purity, dedication, and resilience: PM
08 DEC 2025 3:44PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the special discussion on 150 years of the National Song, Vande Mataram in Lok Sabha today. The Prime Minister expressed heartfelt gratitude to all the esteemed Members of the House for choosing the path of collective discussion on this significant occasion. He remarked that Vande Mataram, the mantra and the clarion call which energized and inspired the freedom movement of the nation, showing the path of sacrifice and penance, is being remembered and it is a great privilege for all in the House. Shri Modi highlighted that it is a matter of pride that the nation is witnessing the historic occasion of 150 years of Vande Mataram. He stated that this period brings before us countless events of history. The Prime Minister emphasized that this discussion will not only reflect the commitment of the House but can also serve as a source of education for future generations, if all collectively make good use of it.
Shri Modi remarked that this is a period when many inspiring chapters of history are once again being revealed before us. He highlighted that the nation has recently celebrated 75 years of the Constitution with pride. He noted that the country is also commemorating the 150th birth anniversaries of Sardar Vallabhbhai Patel and Bhagwan Birsa Munda, He added that recently the nation observed the 350th martyrdom day of Guru Tegh Bahadur Ji.
The Prime Minister stated that today, on the occasion of 150 years of Vande Mataram, the House is making an effort to experience its collective energy. He emphasized that the 150-year journey of Vande Mataram has passed through many milestones. Recalling that when Vande Mataram completed 50 years, the nation was compelled to live under colonial rule, Shri Modi said that when it reached 100 years, the country was shackled by the chains of Emergency. He pointed out that at the time of the centenary celebrations of Vande Mataram, the Constitution of India was throttled. He further remarked that when Vande Mataram marked 100 years, those who lived and died for patriotism were imprisoned behind bars. The Prime Minister underscored that the song which had given energy to the nation’s freedom, when it completed 100 years, unfortunately coincided with a dark chapter in our history, when democracy itself was under severe strain.
“The 150 years of Vande Mataram present an opportunity to re-establish that great chapter and glory, and neither the House nor the nation should let this occasion pass”, stressed Shri Modi. He highlighted that it was Vande Mataram which led the country to independence in 1947, and the emotional leadership of the freedom struggle was embodied in its clarion call.
Prime Minister stated that as he stood to initiate the discussion on Vande Mataram at 150 years, there was no division of ruling or opposition, as for all present it was truly an occasion to acknowledge the debt owed to Vande Mataram, which inspired goal-oriented leaders to carry forward the freedom movement, resulting in the independence that allows all to sit in the House today. He emphasized that for all Members of Parliament and representatives, this is a sacred occasion to accept that debt. Shri Modi underscored that from this inspiration, the spirit of Vande Mataram which fought the battle for freedom, uniting the entire nation—North, South, East, and West—in one voice, must once again guide us. He called upon all to move forward together, to fulfill the dreams envisioned by the freedom fighters, making Vande Mataram at 150 the source of inspiration and energy for all. He stressed that this is an opportunity to reaffirm the resolve of building a self-reliant nation and achieving the vision of a developed India by 2047.
Shri Modi stated that the journey of Vande Mataram began with Bankim Chandra Ji in 1875. He highlighted that the song was composed at a time when, after the 1857 freedom struggle, the British Empire was unsettled and imposed various pressures and injustices upon India, forcing its people into submission. The Prime Minister remarked that during that period, the national anthem of the British, ‘God Save The Queen’, was being conspired to spread into every household in India. He emphasized that it was then that Bankim Da issued a challenge, responding with greater force, and from that defiance Vande Mataram was born. He noted that a few years later, in 1882, when Bankim Chandra wrote ‘Anand Math’, the song was incorporated into the work.
Emphasising that Vande Mataram revived the thought that had been deeply ingrained in the veins of India for thousands of years, the PM highlighted that the same sentiment, the same values, the same culture, and the same tradition were gifted to the nation in the finest words and noble spirit through Vande Mataram. He emphasized that Vande Mataram was not merely a mantra for political freedom or simply about driving away the British and charting our own path; it went far beyond that. The Prime Minister stated that the freedom struggle was also a sacred battle to liberate the motherland, to free Mother India from shackles. He noted that when we look at the background of Vande Mataram and its stream of values, we see a recurring truth from the Vedic era. He underscored that when we say Vande Mataram, it reminds us of the Vedic declaration meaning that this land is my mother and I am her son.
The Prime Minister remarked that this very thought was echoed by Lord Shri Ram when he renounced the grandeur of Lanka, declaring “Janani Janmabhoomishcha Swargadapi Gariyasi”. He highlighted that Vande Mataram is the modern embodiment of this great cultural tradition.
Prime Minister stated that when Bankim Da composed Vande Mataram, it naturally became the voice of the freedom movement. He emphasized that from East to West, North to South, Vande Mataram became the resolve of every Indian.
Recalling that a few days earlier, at the commencement of Vande Mataram at 150, Shri Modi had stated that Vande Mataram embodied thousands of years of cultural energy, carried the spirit of freedom, and also held the vision of an independent India. He remarked that during the British era, a fashion had emerged to portray India as weak, incompetent, lazy, and idle, and even those educated under colonial influence echoed the same language. The Prime Minister highlighted that Bankim Da shook off this inferiority complex and revealed India’s powerful form through Vande Mataram. He underscored that Bankim Da composed lines which emphasised that Mother India is both the goddess of knowledge and prosperity, and also the fierce Chandika who wields weapons against enemies.
Underscoring that these words, sentiments, and inspirations gave courage to Indians in the despair of slavery, Shri Modi highlighted that these lines made millions of countrymen realize that the struggle was not for a piece of land, nor merely to capture the throne of power, but to break the chains of colonialism and to revive the great traditions, the glorious culture, and the proud history of thousands of years.
Prime Minister stated that the deep connect of Vande Mataram with the masses expressed itself as a long saga of our freedom struggle. He further remarked that whenever a river is mentioned—be it Sindhu, Saraswati, Kaveri, Godavari, Ganga, or Yamuna—it carries with it a stream of culture, a flow of development, and the impact of human life. He emphasized that similarly, every stage of the freedom struggle flowed with the spirit of Vande Mataram, and its shores nurtured that sentiment. The Prime Minister underscored that such poetic expression, where the entire journey of independence was intertwined with the emotions of Vande Mataram, may perhaps never be found anywhere else in the world.
Shri Modi remarked that the British had realized after 1857 that it would be difficult for them to remain in India for long, and with the dreams they had brought, they felt that unless India was divided, unless its people were made to fight among themselves, ruling here would be impossible. He highlighted that the British chose the path of divide and rule and made Bengal its laboratory, as they knew that Bengal’s intellectual strength at that time gave direction, power, and inspiration to the nation, becoming a focal point of India’s collective strength. The Prime Minister stated that this was why the British first worked towards breaking Bengal, believing that once Bengal was divided, the country too would collapse, and they could continue their rule. He recalled that in 1905, when the British committed the sin of partitioning Bengal, Vande Mataram stood firm like a rock. He emphasized that for the unity of Bengal, Vande Mataram became the resonant call in every street, inspiring the people. The Prime Minister underscored that with the partition of Bengal, the British sought to sow deeper seeds of weakening India, but Vande Mataram, as a single voice and unifying thread, became a challenge for the British and a rock of strength for the nation.
The Prime Minister remarked that although the partition of Bengal took place, it gave rise to a massive Swadeshi movement, and at that time Vande Mataram resonated everywhere. He highlighted that the British realized the power of the sentiment created by Bankim Chandra Chatterjee, whose song shook their foundations so much that they were compelled to impose legal bans on it. The Prime Minister stated that singing it was punished, printing it was punished, and even uttering the words Vande Mataram invited punishment under harsh laws. He emphasized that hundreds of women led and contributed to the freedom struggle, citing the example of Barisal, where the greatest atrocities were committed for singing Vande Mataram. He recalled that mothers, sisters, and children came forward in Barisal to defend the dignity of Vande Mataram. Shri Modi mentioned the courageous Sarojini Ghosh, who declared that until the ban on Vande Mataram was lifted, she would remove her bangles and not wear them again, a vow of immense significance in those times. He noted that children too were not left behind, as they were flogged, imprisoned at tender ages, yet continued to march in morning processions chanting Vande Mataram, defying the British. He highlighted that in Bengal’s streets, a Bengali song echoed meaning that, "Dear Mother, serving you and chanting Vande Mataram, even if life is lost, that life is blessed,” which became the voice of children and gave courage to the nation.
Shri Modi further recalled that in 1905, in Haritpur village, very young children chanting Vande Mataram were brutally flogged, forced into a struggle between life and death. Similarly, in 1906, children of Neel City High School in Nagpur faced atrocities for the same “crime” of chanting Vande Mataram in unison, proving the power of the mantra through their strength. The Prime Minister underscored that brave sons of India climbed the gallows without fear, with their last breath chanting Vande Mataram—Khudiram Bose, Madanlal Dhingra, Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan, Roshan Singh, Rajendranath Lahiri, Ramkrishna Biswas, and countless others who embraced the noose with Vande Mataram on their lips. He emphasized that though these sacrifices took place in different prisons, different regions, with different faces and languages, the mantra was one—Vande Mataram, symbolizing one India, a great India. The Prime Minister recalled the Chittagong uprising, where young revolutionaries challenged the British, with names like Hargopal Bal, Pulin Bikash Ghosh, and Tripur Sen shining in history. He noted that when Master Surya Sen was hanged in 1934, he wrote a letter to his comrades, and in it echoed only one word—Vande Mataram.
Underlining that the people of India should feel proud, as nowhere else in world history can there be found a poem or a song that for centuries inspired millions towards a single goal, urging them to dedicate their lives, as Vande Mataram did, Shri Modi emphasized that the world must know that even during the period of colonialism, India produced individuals capable of creating such a profound song of sentiment, which is a wonder for humanity. The Prime Minister stated that we must proclaim this with pride, and then the world too will begin to celebrate it. He underscored that Vande Mataram was the mantra of freedom, the mantra of sacrifice, the mantra of energy, the mantra of purity, the mantra of dedication, the mantra of renunciation and penance, and the mantra that gave strength to endure hardships. He highlighted that this mantra was Vande Mataram. The Prime Minister recalled that Gurudev Rabindranath Tagore had written, “Bound in one thread are thousands of minds, dedicated to one work are thousands of lives—Vande Mataram.”
Noting that during that period, recordings of Vande Mataram reached different parts of the world, and London, which had become a kind of pilgrimage site for revolutionaries, the PM said that people saw Veer Savarkar singing Vande Mataram at India House, where the song echoed repeatedly, serving as a great source of inspiration for those ready to live and die for the nation. He highlighted that at the same time, Bipin Chandra Pal and Maharshi Aurobindo Ghosh launched a newspaper and named it ‘Vande Mataram’, as the song alone was enough to disturb the sleep of the British at every step. The Prime Minister noted that when the British imposed restrictions on newspapers, Madam Bhikaji Cama published a paper in Paris and named it ‘Vande Mataram’.
“Vande Mataram also showed India the path of self-reliance”, exclaimed Shri Modi, highlighting that during that time, from matchboxes to large ships, the tradition of inscribing Vande Mataram became a medium to challenge foreign companies and turned into a mantra of Swadeshi. He emphasized that the mantra of freedom expanded as the mantra of Swadeshi.
Prime Minister recalled another incident from 1907, when V.O. Chidambaram Pillai built a ship for the Swadeshi company and inscribed Vande Mataram on it. He noted that national poet Subramania Bharati translated Vande Mataram into Tamil and composed hymns, with devotion to Vande Mataram clearly visible in many of his patriotic songs. The Prime Minister underscored that Bharati also wrote India’s flag song, which described a flag inscribed with Vande Mataram. He quoted the Tamil verse translated as: “O patriots, behold and respectfully salute, bow to the divine flag of my Mother.”
The Prime Minister remarked that he wished to place before the House the sentiments of Mahatma Gandhi on Vande Mataram. He recalled that in the weekly journal, ‘Indian Opinion’ published from South Africa, Mahatma Gandhi had written on 2 December 1905. Gandhi Ji noted that Vande Mataram, composed by Bankim Chandra, had become immensely popular across Bengal, and during the Swadeshi movement, massive gatherings were held where lakhs of people sang Bankim’s song. The Prime Minister highlighted Gandhi Ji’s words stating the song had become so popular that it was almost like the national anthem. Gandhi Ji wrote that its emotions were noble, sweeter than the songs of other nations, and that its sole purpose was to awaken patriotism within us. He emphasized that Gandhi Ji described the song as seeing India as the Mother and venerating her.
The Prime Minister remarked that the Vande Mataram which Mahatma Gandhi had seen as the national anthem in 1905, and which was a source of immense strength for every Indian, both within the country and abroad, later suffered grave injustice in the last century. He questioned why such betrayal occurred with Vande Mataram, why such injustice was done, and which forces were so powerful that they overshadowed even the sentiments of revered Bapu, dragging this sacred inspiration into controversy. Shri Modi emphasized that as we celebrate 150 years of Vande Mataram, it is our duty to inform the new generations about the circumstances that led to this betrayal. He highlighted that the Muslim League’s politics of opposition to Vande Mataram was intensifying, and Mohammed Ali Jinnah raised a slogan against Vande Mataram from Lucknow on 15 October 1937. The Prime Minister stated that instead of firmly countering the baseless statements of the Muslim League and condemning them, Jawaharlal Nehru, then Congress President did not reaffirm his and the Indian National Congress (INC) Party’s commitment to Vande Mataram and began questioning Vande Mataram itself. He recalled that just five days after Jinnah’s opposition, on 20 October 1937, Nehru wrote a letter to Netaji Subhas Chandra Bose, agreeing with Jinnah’s sentiment and stating that the ‘Anand Math’ background of Vande Mataram could irritate Muslims. The Prime Minister quoted Nehru’s words: “I have read the background of the Vande Mataram song. I feel that this background may provoke Muslims.”
The Prime Minister remarked that following this, a statement came from the Indian National Congress that from 26 October 1937, the Congress Working Committee would meet in Kolkata to review the use of Vande Mataram. He highlighted that it was Bankim Babu’s Bengal, Bankim Babu’s Kolkata, that was chosen for this review. The Prime Minister stated that the entire nation was stunned and shocked, and patriots across the country opposed the proposal by organizing morning processions and singing Vande Mataram. He emphasized that unfortunately, on 26 October 1937, Congress compromised on Vande Mataram, fragmenting it in their decision. He noted that this decision was cloaked under the guise of social harmony, but history bears witness that INC bowed before the Muslim League and acted under its pressure, adopting a politics of appeasement.
Addressing the House, the Prime Minister remarked that under the pressure of appeasement politics, Congress bent for the division of Vande Mataram, and therefore one day had to bend for the partition of India. He asserted that INC had outsourced its decisions, and regrettably, its policies remain unchanged. The Prime Minister criticized the opposition & its allies for resorting to appeasement politics and continued attempts to create controversies around Vande Mataram.
The Prime Minister remarked that the true character of any nation is revealed not in its good times but during periods of challenge and crisis, when it is tested and proven on the touchstone of resilience, strength, and capability. He highlighted that after independence in 1947, while the country’s challenges and priorities changed, the spirit and life force of the nation remained the same, continuing to inspire. The Prime Minister emphasized that whenever India faced crises, the nation advanced with the spirit of Vande Mataram. He noted that even today, on occasions like 15 August and 26 January, the sentiment is visible everywhere as the tricolour flies proudly in every home. He recalled that during the food crisis, it was the spirit of Vande Mataram that inspired farmers to fill the nation’s granaries. He stated that when attempts were made to crush India’s freedom, when the Constitution was stabbed and Emergency imposed, it was the strength of Vande Mataram that enabled the nation to rise and overcome. The Prime Minister underscored that whenever wars were thrust upon the country, whenever struggles arose, it was the spirit of Vande Mataram that made soldiers stand firm at the borders, ensuring the flag of Mother India continued to wave in victory. He further remarked that even during the global crisis of COVID-19, the nation stood with the same spirit, defeated the challenge, and moved forward.
The Prime Minister remarked that this is the strength of the nation, a powerful flow of energy that connects the country with emotions, a stream of consciousness, and a reflection of the unbroken cultural current that propels progress. “Vande Mataram is not merely a period of remembrance but a time to draw new energy and inspiration, and to dedicate ourselves to it”, emphasised Shri Modi, reiterating that the nation owes a debt to Vande Mataram, which created the path that brought us here, and therefore it is our duty to honor it. The Prime Minister highlighted that India has the capability to overcome every challenge, and the spirit of Vande Mataram embodies that strength. He stated that Vande Mataram is not just a song or a hymn, but a source of inspiration that awakens us to our duties towards the nation, and must be continuously upheld. He underscored that as we pursue the dream of an Atmanirbhar Bharat, Vande Mataram remains our inspiration. He noted that while times and forms may change, the sentiment expressed by Mahatma Gandhi continues to hold strength even today, and Vande Mataram unites us. The Prime Minister remarked that the dream of the great leaders was of an independent India, while the dream of today’s generation is of a prosperous India. He emphasized that just as the spirit of Vande Mataram nurtured the dream of freedom, it will also nurture the dream of prosperity. He called upon all to move forward with this sentiment, to build a self-reliant India, and to achieve the vision of a developed India by 2047. He stated that if 50 years before independence someone could dream of a free India, then 25 years before 2047 we too can dream of a prosperous and developed India, and dedicate ourselves to realizing it. The Prime Minister concluded that with this mantra and resolve, Vande Mataram will continue to inspire, reminding us of our debt, guiding us with its spirit, and uniting the nation to fulfill this dream. He expressed confidence that this discussion will become a reason to fill the nation with sentiment, inspire the country, and energize the new generation, and he conveyed his deep gratitude for the opportunity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
"ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଲୋକସଭାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
08 DEC 2025 3:44PM by PIB Bhubaneswar
• "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆମେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଛେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ହେଉଛି ସେହି ଶକ୍ତି ଯାହା ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତରେ ଗଭୀର ଭାବେ ପ୍ରଭାବ ବିସ୍ତାର କରିଥିବା ଏକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତି ଥିଲା, ଏଥିରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଆତ୍ମା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଲୋକଙ୍କ ସହିତ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ହେଉଛି ଏକ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ମନ୍ତ୍ର ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତା, ତ୍ୟାଗ, ଶକ୍ତି, ପବିତ୍ରତା, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୀତ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବିଶେଷ ଅବସରରେ ସାମୂହିକ ଆଲୋଚନାର ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଗୃହର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରତି ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଏକ ଏପରି ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱର ଯାହା ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା। ବଳିଦାନ ଏବଂ ତପସ୍ୟାର ପଥ ଦେଖାଇଥିଲା । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସ୍ମରଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଗୃହରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀର ଐତିହାସିକ ଅବସରର ସାକ୍ଷୀ ହେବା ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମୟଟି ଆମକୁ ଇତିହାସର ଅଗଣିତ ଘଟଣାଗୁଡିକୁ ମନେ ପକାଇଦେଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଆଲୋଚନା କେବଳ ଗୃହର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଯଦି ସମସ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହାର ସଦୁପଯୋଗ କରନ୍ତି,ତେବେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଉତ୍ସ ସାଜିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏପରି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଇତିହାସର ଅନେକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଅଧ୍ୟାୟ ପୁନର୍ବାର ଜୀବିତ ହେଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ସମ୍ପ୍ରତି ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ପାଳନ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଏବଂ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି ଦେଶ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କ ୩୫୦ତମ ସହିଦ ଦିବସ ପାଳନ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି, ବନ୍ଦେ ମାତରମର ୧୫୦ ବର୍ଷ ଅବସରରେ, ଲୋକସଭା ସଦନ ଏହାର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ୧୫୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଅନେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରିଛି। ଯେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ ୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କଲା, ଦେଶ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ ଅଧୀନରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଏହା ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଥିଲା , ଦେଶ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଜଡିତ ଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ସମୟରେ, ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନକୁ କଟାକ୍ଷ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଦେଶପ୍ରେମ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିଥିବା ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜେଲରେ ବନ୍ଦୀ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଉର୍ଜ୍ଜିତ କରିଥିବା ଗୀତର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆମ ଇତିହାସର ଏକ କଳା ଅଧ୍ୟାୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ନିଜେ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଚାପରେ ଥିଲା।
"ବନ୍ଦେ ମାତରମର ୧୫୦ ବର୍ଷ ସେହି ମହାନ ଅଧ୍ୟାୟ ଏବଂ ଗୌରବକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଏବଂ ଗୃହ କିମ୍ବା ଦେଶ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ହିଁ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଭାବପ୍ରବଣ ନେତୃତ୍ୱ ଏହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆହ୍ୱାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ସେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଶାସକ ଦଳ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ବିଭାଜନ ନଥିଲା ।କାରଣ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମଙ୍କ ଋଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଥିଲା, ଯାହା ଲକ୍ଷ୍ୟ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ନେତାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ଫଳରେ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗୃହରେ ବସିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ଋଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାର ଏକ ପବିତ୍ର ଅବସର। ଏହି ପ୍ରେରଣା ସହିତ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଲଢ଼ିଥିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ - ଉତ୍ତର, ଦକ୍ଷିଣ, ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ - ଏକ ସ୍ୱରରେ ଏକତ୍ରିତ କରିଥିବା ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଆତ୍ମା ପୁଣି ଥରେ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାଇବ । ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ କରିବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନଃନିର୍ଭର କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮୭୫ ମସିହାରେ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କ ସହିତ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗୀତଟି ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ରଚିତ ହୋଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ୧୮୫୭ ସ୍ୱାଧୀନତା ଯୁଦ୍ଧ ପରେ, ବ୍ରିଟିଶ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଅସ୍ଥିର ଥିଲା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଭିନ୍ନ ଚାପ ଓ ଅନ୍ୟାୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଯାହା ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ, ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ 'ଭଗବାନ ସେଭ୍ ଦି କୁଇନ୍' ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବାକୁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଉଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସେତେବେଳେ ବଙ୍କିମ ଦା ଏକ ଆହ୍ବାନ ଦେଇଥିଲେ, ଅଧିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଅବମାନନାରୁ ହିଁ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ପରେ, ୧୮୮୨ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର 'ଆନନ୍ଦ ମଠ' ଲେଖିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଗୀତଟି ସେଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲା।
"ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ଶିରାପ୍ରଶିରାରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବାସ କରୁଥିବା ଏକ ଆତ୍ମାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମାନ ଆତ୍ମା, ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସମାନ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସମାନ ପରମ୍ପରା ଉପହାର ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଶବ୍ଦ ଏବଂ ମହାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" କେବଳ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏକ ମନ୍ତ୍ର କିମ୍ବା କେବଳ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ବିତାଡ଼ିତ କରିବା କି ଆମର ନିଜସ୍ୱ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ; ଏହା ତା'ଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ମାତୃଭୂମିକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା, ଭାରତ ମାତାକୁ ଶିକୁଳିରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପବିତ୍ର ଯୁଦ୍ଧ ମଧ୍ୟ ଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଧାରା ଦେଖୁ, ଆମେ ବୈଦିକ ଯୁଗର ଏକ ପୁନରାବୃତ୍ତି ସତ୍ୟ ଦେଖି ଥାଉ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" କହୁ, ଏହା ଆମକୁ ବୈଦିକ ଶବ୍ଦକୁ ମନେ ପକାଇଥାଏ ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହି ଭୂମି ମୋର ମାତା ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କର ପୁତ୍ର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମ ଲଙ୍କାର ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ସୌଖୀନତାକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରି "ଜନନୀ ଜନ୍ମଭୂମି ସ୍ୱର୍ଗାଦପି ଗରିୟସୀ" ସ୍ଲୋଗାନ ଉଠାଇ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ହେଉଛି ଏହି ମହାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାର ଆଧୁନିକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ବଙ୍କିମ୍ ଦା "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ରଚନା କରିଥିଲେ, ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ସ୍ୱର ପାଲଟିଯାଇଥିଲା। ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ପାଲଟି ଯାଇଥିଲା।
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଉତ୍ପତ୍ତିର ୧୫୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଆତ୍ମା ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଧାରଣ କରିଥାଏ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ବ୍ରିଟିଶ ରାଜ ସମୟରେ, ଭାରତକୁ ଦୁର୍ବଳ, ଅସମର୍ଥ, ଆଳସ୍ୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟହୀନ ଭାବରେ ଚିତ୍ରଣ କରିବାର ଏକ ଧାରା ଥିଲା, ଏବଂ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରଭାବରେ ଶିକ୍ଷିତ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାହାଣୀକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ "ବଙ୍କିମ୍ ଦା" ଏହି ହୀନମନ୍ୟତାକୁ ଦୂର କରି "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରୂପ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ "ବଙ୍କିମ୍ ଦା" ଏପରି ପଂକ୍ତି ରଚନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଜୋର ଦେଇଥିଲା ଯେ ଭାରତ ମାତା ହେଉଛନ୍ତି ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଦେବୀ, ଏବଂ ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅସ୍ତ୍ର ଧାରଣ କରୁଥିବା ଉଗ୍ର ଚଣ୍ଡିକା ମଧ୍ୟ।
ଦାସତ୍ୱର ହତାଶାରେ ଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଏହି ଶବ୍ଦ, ଭାବନା ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ସାହସ ଦେଇଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଧାଡିଗୁଡ଼ିକ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁଭବ କରାଇଥିଲା ଯେ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ଏକ ଖଣ୍ଡ ଭୂମି ପାଇଁ କିମ୍ବା କେବଳ କ୍ଷମତାର ସିଂହାସନ ଦଖଲ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଉପନିବେଶବାଦର ଶୃଙ୍ଖଳ ଭାଙ୍ଗିବା ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ମହାନ ପରମ୍ପରା, ଗୌରବମୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଗର୍ବିତ ଇତିହାସକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହିତ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଗାଥା ଭାବରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ନଦୀର ନାମ ନିଆଯାଏ - ତାହା ସିନ୍ଧୁ, ସରସ୍ୱତୀ, କାବେରୀ, ଗୋଦାବରୀ, ଗଙ୍ଗା କିମ୍ବା ଯମୁନା - ଏହା ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଧାରା, ବିକାଶର ପ୍ରବାହ ଏବଂ ମାନବ ଜୀବନର ପ୍ରଭାବକୁ ବହନ କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହିପରି, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଆତ୍ମା ସହିତ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର କୂଳ ସେହି ଭାବନାକୁ ପୋଷଣ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି କାବ୍ୟିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଭାବନା ସହିତ ଜଡିତ ଥିଲା, ତାହା ହୁଏତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮୫୭ ପରେ, ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ରହିବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ହେବ, ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଆସିଥିଲେ ତାହା ଭାରତ ବିଭାଜିତ ନ ହେଲେ, ଯଦି ଏହାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଛିଡ଼ା କରାନଯାଏ, ତେବେ ଶାସନ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ହେବ।ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ବିଭାଜନ କର ଏବଂ ଶାସନ କର ର ପଥ ବାଛିଥିଲେ ଏବଂ ବଙ୍ଗକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟୋଗଶାଳା କରିଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ, ବଙ୍ଗର ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତି ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଭାରତର ଶକ୍ତିର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ପ୍ରଥମେ ବଙ୍ଗକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ; ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗ ବିଭାଜିତ ହେବା ପରେ, ଦେଶ ମଧ୍ୟ ବିଭାଜିତ ହେବ, ଏବଂ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଶାସନ ଜାରି ରଖିପାରିବେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୦୫ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ବଙ୍ଗକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାର ପାପ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପଥର ପରି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗର ଏକତା ପାଇଁ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତାରେ ଏକ ଧ୍ୱନି ପାଲଟିଥିଲା, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗଳା ବିଭାଜନ ସହିତ, ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଭାରତକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାର ଗଭୀର ବୀଜ ବୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏକ ସ୍ୱର ଏବଂ ଏକୀକରଣ ସୂତ୍ର ଭାବରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଶକ୍ତିର ଏକ ପଥର ପାଲଟିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮୫୭ ପରେ, ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ରହିବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ହେବ, ଏବଂ ସେମାନେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଆସିଥିଲେ ତାହା ଭାରତ ବିଭାଜିତ ନ ହେଲେ, ଯଦି ଏହାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଛିଡ଼ା କରାନଯାଏ, ତେବେ ଶାସନ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ହେବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ବିଭାଜନ କର ଏବଂ ଶାସନ କର ର ପଥ ବାଛିଥିଲେ ଏବଂ ବଙ୍ଗକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟୋଗଶାଳା କରିଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ, ବଙ୍ଗର ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତି ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ଏବଂ ଭାରତର ଶକ୍ତିର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ପ୍ରଥମେ ବଙ୍ଗକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ; ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗ ବିଭାଜିତ ହେବା ପରେ, ଦେଶ ମଧ୍ୟ ବିଭାଜିତ ହେବ, ଏବଂ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଶାସନ ଜାରି ରଖିପାରିବେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୦୫ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ବଙ୍ଗକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାର ପାପ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପଥର ପରି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗର ଏକତା ପାଇଁ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତାରେ ଏକ ଧ୍ୱନି ପାଲଟିଥିଲା, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗଳା ବିଭାଜନ ସହିତ, ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଭାରତକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାର ଗଭୀର ବୀଜ ବୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏକ ସ୍ୱର ଏବଂ ଏକୀକରଣ ସୂତ୍ର ଭାବରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ବାନ ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଶକ୍ତିର ଏକ ପଥର ପାଲଟିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ବଙ୍ଗଳା ବିଭାଜିତ ହୋଇଥିଲା, ଏହା ଏକ ବିଶାଳ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ସବୁଠି ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆତ୍ମାର ଶକ୍ତିକୁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ଗୀତ ସେମାନଙ୍କର ମୂଳଦୁଆକୁ ଏତେ ଥର ହଲାଇ ଦେଇଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ଏହା ଉପରେ ଆଇନଗତ ନିଷେଧ ଲଗାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାକୁ ଗାଇବା ଦଣ୍ଡନୀୟ, ଏହାକୁ ଛାପିବା ଦଣ୍ଡନୀୟ, ଏବଂ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଶବ୍ଦ ଉଚ୍ଚାରଣ କରିବା ମଧ୍ୟ କଠୋର ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଦଣ୍ଡନୀୟ। ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଶହ ଶହ ମହିଳା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରେ ଅବଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ବରିସାଲର ଉଦାହରଣ ଦେଇ, ଯେଉଁଠାରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରିବା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପୀଡିତ ଥିଲା। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ବରିସାଲରେ ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ପିଲାମାନେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ର ସମ୍ମାନ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାହସୀ ସରୋଜିନୀ ଘୋଷଙ୍କ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯିଏ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହଟିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ଚୁଡ଼ି କାଢିଦେବେ ଏବଂ ପୁଣି ପିନ୍ଧିବେ ନାହିଁ। ଏହା ସେତେବେଳେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଥିଲା। ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପିଲାମାନେ ପଛରେ ନଥିଲେ; ସେମାନଙ୍କୁ ଯୁବ ବୟସରେ ଚାବୁକ ମାଡ଼ ଏବଂ ଜେଲ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ସେମାନେ ସକାଳ ଶୋଭାଯାତ୍ରାରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରି ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରି ଚାଲିଥିଲେ। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗଳାର ରାସ୍ତାରେ ଏକ ବଙ୍ଗଳା ଗୀତ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା, ଯାହାର ଅର୍ଥ ଥିଲା, "ପ୍ରିୟ ମା, ଯଦିଓ ମୁଁ ତୁମର ସେବା କରି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରି ମରିଯାଏ, ସେହି ଜୀବନ ଧନ୍ୟ," ଯାହା ପିଲାମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ହୋଇ ଦେଶକୁ ସାହସ ଦେଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ୧୯୦୫ ମସିହାରେ, ହରିତପୁର ଗାଁରେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରୁଥିବା ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନିର୍ମମ ଭାବରେ ଚାବୁକ ମାଡ଼ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଜୀବନ ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟରେ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି, ୧୯୦୬ ମସିହାରେ, ନାଗପୁରର ନୀଳ ସିଟି ହାଇସ୍କୁଲର ପିଲାମାନେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରିବାର ସମାନ "ଅପରାଧ" ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଚାରର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ମନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସାହସୀ ପୁଅମାନେ ନିର୍ଭୟରେ ଫାଶୀ ଖୁଣ୍ଟରେ ଚଢ଼ି ଶେଷ ନିଶ୍ୱାସ ପଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରିଥିଲେ - ଖୁଦିରାମ ବୋଷ, ମଦନଲାଲ ଧିଙ୍ଗରା, ରାମ ପ୍ରସାଦ ବିସମିଲ, ଅସଫାକୁଲ୍ଲା ଖାନ, ରୋଶନ ସିଂହ, ରାଜେନ୍ଦ୍ରନାଥ ଲାହିରୀ, ରାମକୃଷ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆହୁରି ଅଗଣିତ ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରି କରି ଫାଶୀକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଏହି ବଳିଦାନ ବିଭିନ୍ନ କାରାଗାରରେ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଭିନ୍ନ ମୁହଁ ଏବଂ ଭାଷାରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ମନ୍ତ୍ର ଗୋଟିଏ ଥିଲା - "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍", ଯାହା ଏକ ଭାରତ, ଏକ ମହାନ ଭାରତକୁ ପ୍ରତୀକ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚିଟାଗଙ୍ଗ ବିଦ୍ରୋହକୁ ମନେ ପକାଇଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀମାନେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ଵାନ କରିଥିଲେ, ହରଗୋପାଳ ବଳ, ପୁଲିନ ବିକାଶ ଘୋଷ ଏବଂ ତ୍ରିପୁର ସେନଙ୍କ ଭଳି ନାମ ଇତିହାସରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇଉଠିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ୧୯୩୪ ମସିହାରେ ମାଷ୍ଟର ସୂର୍ଯ୍ୟ ସେନଙ୍କୁ ଫାଶୀ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେ ତାଙ୍କ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲେ, ଏବଂ ଏଥିରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା - "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"।
ବିଶ୍ୱ ଇତିହାସରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଏପରି କୌଣସି କବିତା କିମ୍ବା ଗୀତ ମିଳିନାହିଁ ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପ୍ରେରଣା ଦେଇଆସିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ପରି ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ନିଜର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି, ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱବାସୀ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ଉପନିବେଶବାଦର ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏପରି ଲୋକଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେଉଁମାନେ ଭାବପ୍ରବଣତାର ଏକ ଗଭୀର ଗୀତ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ, ମାନବତା ପାଇଁ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ଏହା ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ତା'ପରେ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପାଳନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମନ୍ତ୍ର, ତ୍ୟାଗର ମନ୍ତ୍ର, ଶକ୍ତିର ମନ୍ତ୍ର, ପବିତ୍ରତାର ମନ୍ତ୍ର, ସମର୍ପଣର ମନ୍ତ୍ର, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ତପସର ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ କଷ୍ଟ ସହ୍ୟ କରିବାର ଶକ୍ତି ଦେଉଥିବା ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା। ସେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋର ଲେଖିଥିଲେ, "ଏକ ସୂତ୍ରରେ ବନ୍ଧା ହଜାର ମନ, ଗୋଟିଏ କାମ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ହଜାର ଜୀବନ - "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"।"
ସେହି ସମୟରେ, "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ରେକର୍ଡିଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଏବଂ ଲଣ୍ଡନ ବିପ୍ଳବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ବୀର ସାଭରକରଙ୍କୁ ଇଣ୍ଡିଆ ହାଉସରେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଗାନ କରୁଥିବାର ଦେଖିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଗୀତଟି ବାରମ୍ବାର ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା, ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଏବଂ ମରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ, ବିପିନ ଚନ୍ଦ୍ର ପାଲ ଏବଂ ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ ଘୋଷ ଏକ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ନାମ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ' ରଖିଥିଲେ, କାରଣ ଏହି ଗୀତଟି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କର ନିଦ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଥିଲେ, ମାଡାମ ଭିକାଜୀ କାମା ପ୍ୟାରିସରେ ଏକ ପତ୍ରିକା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ନାମ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ' ରଖିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନର ପଥ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଥିଲା।” ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ, ଦିଆସିଲି ବାକ୍ସ ଠାରୁ ବଡ଼ ଜାହାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛିରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଲେଖିବାର ପରମ୍ପରା ବିଦେଶୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ପାଲଟିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମନ୍ତ୍ର ବ୍ୟାପିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୯୦୭ ମସିହାର ଆଉ ଏକ ଘଟଣା ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଭି.ଓ. ଚିଦାମ୍ବରମ୍ ପିଲ୍ଲାଇ ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ଏକ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଲେଖାଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ କବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟ ଭାରତୀ ବନ୍ଦେ ମାତରମକୁ ତାମିଲରେ ଅନୁବାଦ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭଜନ ଲେଖିଥିଲେ, ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଭକ୍ତି ତାଙ୍କର ଅନେକ ଦେଶପ୍ରେମ ଗୀତରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀ ଭାରତୀୟ ପତାକା ଗୀତ ମଧ୍ୟ ଲେଖିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଲେଖାଥିବା ପତାକା ବିଷୟରେ କୁହାଯାଇଥିଲା। ସେ ତାମିଲ କବିତାକୁ ଏହିପରି ଅନୁବାଦ କରିଥିଲେ: “ହେ ଦେଶପ୍ରେମୀଗଣ, ଉପରକୁ ଚାହିଁ ସମ୍ମାନ ସହିତ ପ୍ରଣାମ କର, ମୋ ମାଆଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ପତାକାକୁ ପ୍ରଣାମ କର।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ଗୃହ ସମ୍ମୁଖରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଉପରେ ଭାବନା ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ସେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରୁ ପ୍ରକାଶିତ ସାପ୍ତାହିକ ପତ୍ରିକା 'ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓପିନିଅନ୍'ରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ୨ ଡିସେମ୍ବର ୧୯୦୫ ରେ ଲେଖିଥିଲେ। ଗାନ୍ଧୀଜୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରଚିତ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ସମଗ୍ର ବଙ୍ଗଳାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ, ବିଶାଳ ସମାବେଶ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବଙ୍କିମଙ୍କ ଗୀତ ଗାଉଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗୀତଟି ଏତେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହା ପ୍ରାୟ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ପରି ଥିଲା। ଗାନ୍ଧୀଜୀ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଭାବନା ମହାନ, ଅନ୍ୟ ଜାତିର ଗୀତ ଅପେକ୍ଷା ମଧୁର ଏବଂ ଏହାର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆମ ଭିତରେ ଦେଶପ୍ରେମ ଜାଗ୍ରତ କରିବା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ଏହି ଗୀତକୁ ଭାରତକୁ ମାତା ଭାବରେ ଦେଖିବା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ୧୯୦୫ ରେ ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ ଭାବରେ ଦେଖିଥିବା "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଏବଂ ଯାହା ଦେଶ ଓ ବିଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଅପାର ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ ଥିଲା, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଘୋର ଅନ୍ୟାୟର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ସହିତ ଏପରି ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କାହିଁକି ହେଲା, ଏପରି ଅନ୍ୟାୟ କାହିଁକି କରାଗଲା, ଏବଂ କେଉଁ ଶକ୍ତି ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଯେ ସେମାନେ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଛାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଏହି ପବିତ୍ର ପ୍ରେରଣାକୁ ବିବାଦ ମଧ୍ୟକୁ ଟାଣି ନେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ପାଇଁ କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଛି ସେ ବିଷୟରେ ଜଣାଇବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୁସଲିମ୍ ଲିଗ୍‌ର ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବିରୋଧୀ ରାଜନୀତି ତୀବ୍ର ହେଉଥିଲା, ଏବଂ ମହମ୍ମଦ ଅଲି ଜିନ୍ନା ୧୫ ଅକ୍ଟୋବର ୧୯୩୭ରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌରୁ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବିରୋଧରେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁସଲିମ୍ ଲିଗ୍‌ର ଭିତ୍ତିହୀନ ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିବାଦ କରିବା ଏବଂ ନିନ୍ଦା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ତାଙ୍କର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏନସି) ଦଳର ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କଲେ ନାହିଁ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଲେ। ସେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ଜିନ୍ନାଙ୍କ ବିରୋଧର ମାତ୍ର ପାଞ୍ଚ ଦିନ ପରେ, ୨୦ ଅକ୍ଟୋବର ୧୯୩୭ ରେ, ନେହେରୁ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖି ଜିନ୍ନାଙ୍କ ଭାବନା ସହିତ ସହମତ ହୋଇ କହିଥିଲେ ଯେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍'ର 'ଆନନ୍ଦ ମଠ' ପୃଷ୍ଠଭୂମି ମୁକୁ ବିରକ୍ତ କରିପାରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପରେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିବୃତ୍ତି ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ କଂଗ୍ରେସ କାର୍ଯ୍ୟକାରିଣୀ କମିଟି ୨୬ ଅକ୍ଟୋବର ୧୯୩୭ ରେ କୋଲକାତାରେ ବୈଠକ କରି ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବ୍ୟବହାରର ସମୀକ୍ଷା କରିବ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍କିମ ବାବୁଙ୍କ ବଙ୍ଗଳା, ବଙ୍କିମ ବାବୁଙ୍କ କୋଲକାତାକୁ ଏହି ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ବାଛି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଥିଲା, ଏବଂ ସାରା ଦେଶବାସୀ ସକାଳେ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ବାହାର କରି ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗାନ କରି ପ୍ରସ୍ତାବର ପ୍ରତିବାଦ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ୨୬ ଅକ୍ଟୋବର ୧୯୩୭ ରେ କଂଗ୍ରେସ ନିଜ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ସହିତ ବୁଝାମଣା କରିଥିଲା, ଏହାକୁ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ କରିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନାର ରୂପ ନେଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଅଛି ଯେ କଂଗ୍ରେସ ମୁସଲିମ୍ ଲିଗର ଚାପରେ ହାର ମାନିଥିଲା ଏବଂ ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ରାଜନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତିର ଚାପରେ କଂଗ୍ରେସ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବିଭାଜନ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ଥିଲା । ତେଣୁ ଗୋଟିଏ ଦିନ ଭାରତ ବିଭାଜନ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ହେବାକୁ ପଡିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ କଂଗ୍ରେସ ଏହାର ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିଦେଇଛି ଏବଂ ଦୁଃଖର ବିଷୟ ହେଉଛି, ଏହାର ନୀତି ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ରାଜନୀତି କରିବାକୁ ଓ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ବିଷୟରେ ବିବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରକୃତ ଚରିତ୍ର ତା'ର ଭଲ ସମୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆହ୍ବାନ ଏବଂ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ଏହାର ସ୍ଥିରତା, ଶକ୍ତି , କ୍ଷମତା ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରମାଣିତ ହୁଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ, ଦେଶର ଆହ୍ବାନ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ, ଦେଶର ଆତ୍ମା ଏବଂ ଜୀବନଶକ୍ତି ସମାନ ରହିଛିଓ ଏହା ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ କୌଣସି ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି, ଦେଶ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ପରି ଅବସରରେ, ଏହି ଆତ୍ମା ସବୁଠାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ କାରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଗର୍ବର ସହିତ ଉଡ଼େ। ସେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭାବନା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଚୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଶକ୍ତି ଦେଶକୁ ଉଠିବା ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଉପରେ ଯୁଦ୍ଧ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ବିବାଦ ଉପୁଜିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଆତ୍ମା ହିଁ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ସୀମାରେ ସ୍ଥିର ରହିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା, ଭାରତ ମାତାର ପତାକା ବିଜୟୀ ଭାବରେ ଉଡ଼ିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ର ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଏହି ଆତ୍ମା ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା, ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଦେଶର ଶକ୍ତି, ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରବାହ ଯାହା ଦେଶକୁ ଭାବପ୍ରବଣ ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କରେ, ଚେତନାର ଏକ ଧାରା ଏବଂ ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେଉଥିବା ଅଖଣ୍ଡ ସାଂସ୍କୃତିକ ଧାରାକୁ ପ୍ରତିଫଳନ କରେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କେବଳ ମନେ ରଖିବାର ସମୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଆକର୍ଷିତ କରିବାର ଓ ଏଥିରେ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିବାର ସମୟ।" ସେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ପ୍ରତି ଋଣୀ, ଯାହା ଆମକୁ ଏଠାକୁ ଆଣିଥିବା ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି, ଏବଂ ତେଣୁ ଏହାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଦୂର କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି, ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ର ଆତ୍ମା ସେହି ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କେବଳ ଏକ ଗୀତ କିମ୍ବା ସ୍ତୁତି ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଯାହା ଆମକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ଜାଗ୍ରତ କରେ, ଏବଂ ଏହାକୁ ନିରନ୍ତର ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଅନୁସରଣ କରୁ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଆମର ପ୍ରେରଣା ହୋଇ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟ ଏବଂ ରୂପ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆତ୍ମା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼ ରହିଛି ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଆମକୁ ଏକତ୍ରିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାନ ନେତାମାନେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜିର ପିଢ଼ି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେପରି ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଆତ୍ମା ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା, ସେହିପରି ଏହା ସମୃଦ୍ଧିର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେହି ସ୍ୱାଧୀନତାର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବେ, ତେବେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ୨୦୪୭ ର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିପାରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିବ, ଆମର ଋଣକୁ ମନେ ପକାଇବ, ଏହାର ଆତ୍ମା ସହିତ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ଏକତ୍ର କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଲୋଚନା ନୂତନ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଭାବନା, ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ ହେବ ଏବଂ ଏହି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।